slider navigation

Marts 19 - 30, 2025

slider navigation

Velkommen til CPH:DOX’ 2024 program

CPH:DOX går i luften med tætpakket program komplet med ny pris og masser af film, der gør os klogere på en konfliktfyldt virkelighed

Hundredvis af titler, syv(!) priser, et væld af internationale gæster og med landsdækkende udbredelse. Programmet for årets festival er klar, og via initiativet DOX:DANMARK når det ud til flere danskere end nogensinde før. Årets festival bliver skudt i gang 12. marts med en stor åbningsgalla i Konservatoriets koncertsal med åbningstale fra Kulturminister Jakob Engel-Schmidt.

I dag lancerer CPH:DOX årets samlede filmprogram, som byder på hundredvis af nye dokumentarfilm fra hele verden, internationale premierer og besøg af en perlerække af instruktører, musikere, debattører og eksperter. Årets program består af hele 84 verdenspremierer, 32 internationale premierer og 9 europæiske premierer.


Festivalen løber i år fra 13.-24. marts og kan opleves i biografer rundt omkring i København og i hele 42 andre kommuner i landet, fulgt af 10 dages online festival fra 22.-31. marts, hvor et udvalg af filmene vil blive vist på festivalens streaming-tjeneste paradox.dk. 

Årets festival falder i en tid, hvor der er særlig grund til at fremhæve kunstens evne til at fostre dialog på tværs af forskelle og mane til (selv)refleksion. 

“CPH:DOX er sat i verden for at sætte vor tids vigtigste problematikker og spørgsmål øverst på den kollektive dagsorden. Som samfund skal vi turde stille spørgsmålstegn ved egne vedtagne sandheder og tage dialogen med dem, der har andre holdninger og perspektiver end os selv. Denne åbne og fordomsfrie tilgang ser vi hos instruktøren Max Kestner i festivalens åbningsfilm ‘Livet og andre problemer’, hvor han, inspireret af skandalen om Københavns ZOOs aflivning af giraffen Marius for præcis 10 år siden, starter en udforskning af livets mening og værdi. Og det er den samme åbne tilgang, vi som festival stræber efter at have til verden omkring os – også når den står i brand, sådan som den gør i øjeblikket”, siger kunstnerisk direktør, Niklas Engstrøm.

 

Israel og Palæstina i fokus

Siden Hamas’ terrorangreb på Israel 7. oktober 2023 og Israels efterfølgende voldsomme modsvar, der foreløbig har kostet over 28.000 palæstinensere livet i Gaza, har den israelsk-palæstinensiske konflikt domineret medierne og polariseret offentligheden verden over – også på andre internationale filmfestivaler.

Konflikten er en af vor tids mest akutte, og årets festival sætter i den grad fokus på Israel og Palæstina – hele syv af årets film handler således på forskellig vis om Israel-Palæstina-konflikten. 

“Siden 7. oktober har spørgsmålet om Palæstina og Israel delt vandene i højere grad end nogensinde før. Derfor har vi i år udvalgt en række film, der forholder sig til Israel og Palæstina, og de bliver alle fulgt op af nuancerede samtaler og debatarrangementer”, udtaler Niklas Engstrøm.

Én af disse film er ‘I Shall Not Hate’, som har verdenspremiere på årets festival og følger den palæstinensiske fødselslæge og Nobelpris-nominerede forfatter, Izzeldin Abuelaish. Abuelaish er en indædt fortaler for forsoning og tilgivelse, men efter han i 2009 mistede sine tre døtre i et isralelsk bombeangreb i Gaza, har han kæmpet en lige så stædig kamp for at få Israel til at tage ansvar for sine krigshandlinger. Men Izzeldin Abuelaish nægter at lade sit tab drive ham mod hadet, og hans livsværk er et vidnesbyrd om den menneskelige værdigheds modstandsdygtighed. Abuelaish vil være til stede under  festivalen til filmens premiere og følgende visninger.

Hovedpersonen i den kontroversielle film ‘Israelism’, den amerikanske jødiske aktivist Simone Zimmerman, kommer også til København ifm. CPH:DOX 2024. Zimmerman voksede op som radikal zionist med meget lidt forståelse for palæstinensernes situation, men alt dette ændrede sig efter et besøg på Vestbredden. ‘Israelism’ har været under angreb hjemme i USA, hvor visninger af den flere gange er blevet forsøgt aflyst, undertiden med succes.

De øvrige film om Israel og Palæstina tæller det dansk-palæstinensiske kunstnerpar Larissa Sansour og Søren Linds ‘Familiar Phantoms’, der ligesom Jonathan Schaller & Philipp Schaeffers ‘Silent Night’ har verdenspremiere i København, samt Lina Soualems ‘Bye Bye Tiberias’, Yvann Yagchis ‘There Was Nothing Here Before’ og ikke mindst ‘No Other Land’, der er instrueret af et palæstinensisk-israelsk kollektiv og giver et rystende indblik i konsekvenserne af den israelske bosætterpolitik på Vestbredden.

 

‘Conflicted’: Geopolitik og territoriale konflikter

Krigen i Gaza udgør også en del af baggrunden for et af årets hovedtemaer på CPH:DOX, nemlig geopolitikkens genkomst. Under overskriften ‘Conflicted’ sætter vi fokus på en række af de konflikter rundt omkring i verden, der har at gøre med kultur, identitet og territoriale uenigheder. 

Ud over Israel og Palæstina zoomer ‘Conflicted’ også ind på bl.a. Ruslands krig i Ukraine, den ulmende konflikt mellem Kina og Taiwan, og den årelange strid mellem Armenien og Aserbajdsjan omkring den lille enklave Nagorno-Karabakh. En strid, som i 2023 foreløbig kulminerede med et aserbajdsjansk angreb på enklaven, der har resulteret i en fordrivelse af titusindvis af etniske armeniere.

Hensigten med ‘Conflicted’ er ikke at jævnføre konflikterne – hver af dem er forskellige og har sine helt egne karakteristika. Men på kryds og tværs handler de alle om identitet, kultur og territoriale stridigheder, og ingen af dem har lette løsninger. En enkelt af konflikterne er dog nået langt i retningen af en fredelig løsning, nemlig konflikten i Nordirland, der bliver taget op i den fremragende ‘The Flats’, der har verdenspremiere på CPH:DOX og også er nomineret til hovedprisen DOX:AWARD.

Skærpet fokus på menneskerettigheder

De mange konflikter i verden danner også baggrund for endnu et nyt tiltag på årets festival, nemlig stiftelsen af prisen HUMAN:RIGHTS Award i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder. Der er indstillet 10 film til prisen, som byder på 5 verdenspremierer, en enkelt europæisk premiere og 4 internationale premierer. 

Samarbejdet med Institut for Menneskerettigheder involverer også en række events og debatter, som kredser om alt det, vi alle bør have ret til på tværs af kulturer og grænser. Og når CPH:DOX åbner samfundsscenen SOCIETY:CINEMA i Politikens Hus den 15. marts, kan man også opleve fotoudstillingen ‘Vendepunkter: 75 år med menneskerettigheder’. Udstillingen kan opleves fra 15.-17. Marts.

Kroppen som ideologisk kampplads

CPH:DOX afvikles i år under den tematiske overskrift Body Politics. For kroppen – og ikke mindst vores forståelse af den – spiller en afgørende rolle i vores samtid. For hvad ser vi for os, når vi tænker på kroppen? Hvad kendetegner ‘den normale krop’, og hvad sker der, når vi afmonterer og dekonstruerer den forestilling?

Det er spørgsmål, som er nærliggende at stille sig selv, og det har vi gjort på CPH:DOX. Og som et resultat præsenterer vi i år en ny, midlertidig biograf på Kunsthal Charlottenborg under navnet Social Cinema. Biografen er designet af tegnestuen Aspekt Office og støttet af Bevica Fondens Legatfond og har både krop, inklusivitet og bæredygtighed i fokus.

Årets tema indeholder både et selvstændigt filmprogram med fokus på kroppen samt tre dage med ‘Body Politics’ som omdrejningspunkt, når vores tre temascener åbner og byder på film, debatter, events og fester: Det sker den 15. marts på Samfundsscenen i Politikens Hus, den 19. marts på Videnskabsscenen i Stærekassen og den 22. marts på Kunstscenen på Statens Museum for Kunst.

Men også dette års visuelle identitet tager udgangspunkt i kroppen. Ved at udsætte tre festivalaktuelle danske instruktører –  Patricia Bbaale Bandak, Max Kestner og Roja Pakari – for UV Mapping, hvor 3D-objekter foldes ud til flade 2D-repræsentationer, rykker art director Viktor Aabo bogstavelig talt rundt på forestillinger om grænser mellem vores fysiske og digitale jeg.

 

Fest, glitter og musikalske superstjerner

Men selvfølgelig kredser festivalen ikke kun om konflikter og tidens mange brændpunkter. Det ville da ikke være en rigtig CPH:DOX-festival uden masser af fest, farver og et musikalsk line-up med internationale superstjerner.

Den legendariske Oscar-vindende filmskaber Alex Gibney kommer til Danmark for at præsentere sin film om Paul Simon, ‘In Restless Dreams: The Music of Paul Simon’. Gary Hustwit præsenterer sin spritnye ‘Eno’, der ikke blot er den definitive dokumentar om en af verdens største pionerer indenfor elektronisk musik, men også et unikt og innovativt værk i sig selv. Gennem ny teknologi vil filmen nemlig konstant udvikle og ændre sig, så hver eneste visning er unik. Eno og Paul Simon er ikke de eneste stjerner, der bliver portrætteret på det store lærred under CPH:DOX –- også så forskellige musikere som Lil Nas X, Devo, The Darkness, The Rolling Stones og Ryuichi Sakamoto er at finde i programmet i år.

Nogle af de portrætterede musikere lægger også selv vejen forbi festivalen i år. Den Berlin-baserede canadiske electroclash-stjerne Peaches kommer til København ifm. portrætfilmen ‘Teaches of Peaches’. Og så dukker den legendariske Peter Doherty op på CPH:DOX til hele to særvisninger af ‘Peter Doherty: Stranger in My Own Skin’. Det sker den 18. marts i Bremen Teatret, når han og filmens instruktør Katia de Vidas –- som blev Dohertys kone i løbet af de ti år, hun fulgte ham med sit kamera –- fortæller åbent om det stofmisbrug, som har fulgt ham som en skygge gennem hele hans karriere. Efter begge visninger spiller Peter Doherty numre fra sit rige bagkatalog med sin mangeårige guitarist Andrew Newlove.

 

Kunstneriske højdepunkter

Der var dengang, Jesper Dalgaards ‘Kandis for Livet’ satte mediedanmark på den anden ende i diskussionen om, hvilke kunstneriske greb man kan tillade sig i dokumentargenren. Det er der imidlertid en lang historisk tradition for – ikke mindst hos CPH:DOX. I serien Artists & Auteurs viser CPH:DOX et lille udsnit af de film, der skubber til grænserne for, hvordan man kan tilgå dokumentarfilmen som kunstnerisk produkt, når vi viser værker fra nogle af verdens mest profilerede art-house filmskabere.

Pedro Costa, Wang Bing, Frederic Wiseman, Ruth Beckermann og Viktor Kossakovsy er blot få af de navne, som har film med i årets program.

 

Charlottenborg er årets centrum

Kunsthal Charlottenborg danner igen i år festivalens logistiske hovedåre. Her vil de mange danske og internationale gæster igen kunne opleve et væld af udstillinger, biografer, brancheaktiviteter og fester.

 

Under CPH:DOX åbner Kunsthal Charlottenborg Thao Nguyen Phan-udstillingen Reincarnations of Shadows. Og i denne første soloudstilling på Skandinavisk grund går Phan i dybden med presserende spørgsmål omkring sit hjemlands historie i forhold til mere nutidige spørgsmål om miljø, kolonialisme og historieskrivning.

Derudover slår CPH:DOX også dørene op til en ny udgave af festivalens INTER:ACTIVE-program på Charlottenborg; en udforskning af samspillet mellem kreativitet og teknologi. Gennem forskellige medier såsom spil, interaktive installationer, videokunst, tekstiler og AI vil en række kunstnere udforske forandringer i, hvordan vi forholder os til vores fysiske jeg og undersøge, hvordan vi sprænger rammerne for vores indbildte begrænsninger. INTER:ACTIVE er kurateret af Mark Atkin. Desuden danner Charlottenborg også ramme om årets åbningsfest den 16. marts.

 

Programlaunch og fejring i Grand Teatret

21. februar fejrer vi lanceringen af årets program og trykte avis med en unik forpremiere på den anmelderroste ‘Før Stormen’ i Grand Teatret i København og 13 andre venues rundt omkring i landet – ligesom filmen også vises på flere af de danske småøer.

Efter visningerne danner filmen om Mandø og dens beboere ramme for en samtale om fremtiden for de danske småøer med bl.a. meteorolog Jesper Theilgaard, forfatter Maj My Midtgaard Humaidan og formand for Sammenslutningen af Danske Småøer Kirsten Sydendal. Samtalen vil blive livestreamet til biograferne i hele landet, så alle i publikum får mulighed for at bidrage og stille spørgsmål. Her kan du læse mere om visningerne.

 

Landsdækkende festival

Siden DOX:Danmark startede som pilotprojekt i 2021 ud fra et ønske om, at hele den danske befolkning skulle kunne opleve dokumentarfilm i verdensklasse, er det kun gået én vej. Dengang var der 9 kommuner med i satsningen og for ikke længe siden kunne CPH:DOX afsløre, at DOX:DANMARK i år udrulles i hele 42 kommuner rundt omkring i hele landet – fra Vendsyssel til Guldborgsund.

Og når vi fra 22.-31. marts igen lægger store dele af programmet op på vores streamingplatform PARA:DOX er geografi i hvert fald ikke længere en begrænsning for at være med.

________________________

Pressekontakt: 

Nicolai Oreskov Westh, kommunikationschef for CPH:DOX, +45 29 89 70 93, nicolai@cphfilmfestivals.dk

Niklas Engstrøm, Artistic Director of CPH:DOX, +45 50 59 81 59, niklas@cphdox.dk

Fakta om CPH:DOX

CPH:DOX blev grundlagt i 2003 og har siden udviklet sig til at være en af Danmarks største kulturbegivenheder. 

I år løber festivalen fra 13.-24. marts 2024 og byder på mere end 200 filmvisninger og events rundt omkring i København. Som altid lægger også en række internationale gæster vejen forbi CPH:DOX.

I 2023 kunne CPH:DOX fejre 20-års jubilæum og slog historisk publikumsrekord med mere end 125.000 gæster. 

Fra 22. marts til 31. marts får publikum også mulighed for at opleve et udsnit af årets festivalfilm på CPH:DOX’ streamingplatform PARA:DOX.