slider navigation

Marts 19 - 30, 2025

slider navigation

DOX:DANMARK bliver udrullet i hele 42 af landets kommuner

DOX:DANMARK fortsætter sit vokseværk, og fra 13.- 24. marts inviterer CPH:DOX og mere end 80 kulturinstitutioner endnu engang til landsomspændende lokale festivaler med et væld af dokumentarfilm, talks og koncerter. “En milepæl,” siger kunstnerisk direktør Niklas Engstrøm.

Det er gået stærkt for DOX:DANMARK, siden det i 2021 startede som et pilotprojekt ud fra et ønske om at styrke lokalt engagement og fremme den demokratiske samtale. Dengang var der 9 kommuner med i satsningen, og siden er det kun gået én vej for DOX:DANMARK, som med hele 42 samarbejdende kommuner i år også sprænger festivalens egne forventninger.

Niklas Engstrøm, kunstnerisk direktør for CPH:DOX, siger:

“Det har været en smule overvældende at se, hvordan DOX:DANMARK bare er vokset og vokset siden projektets lancering. Det viser jo, at der fortsat er en enorm interesse for dokumentarfilmen, og at landets kommuner virkelig har fået øjnene op for filmenes betydning for at skabe gode, inkluderende samtaler. Vi havde en, synes vi selv, ambitiøs målsætning om at nå ud til 35 kommuner her i 2024, så at vi allerede nu samarbejder med 42 er simpelthen fantastisk. Det er virkelig en milepæl for DOX:DANMARK.”

Fra Vendsyssel til Guldborgsund
Den voksende interesse har også resulteret i, at DOX:DANMARK inden for det seneste år har formået at skaffe den finansiering, der var nødvendig for at udvikle og udvide projektet i henhold til de ambitioner, som CPH:DOX har.

Først trådte Nordea Fonden til med en treårig bevilling fra 2023-2025. Og i slutningen af 2023 inkluderede kulturminister Jakob Engel Schmidt og et bredt politisk flertal DOX:DANMARK i Filmaftalen 2024-2027, hvilket har sikret den finansiering, der er helt afgørende for, at projektet allerede nu kan udvides til at omfatte så mange kommuner over hele landet.

“Ambitionen med DOX:DANMARK har hele tiden været at styrke den kulturelle sammenhængskraft i landet,” siger Niklas Engstrøm og tilføjer:

“Dokumentarfilmen er en fantastisk nøgle til at åbne op for samtaler, der kan udforske forskellige perspektiver på emner, der er vigtige for os alle sammen, uanset hvor vi bor. Det er derfor, der er så stor efterspørgsel efter DOX:DANMARK, og at vi nu kan invitere borgere i kommuner over hele landet til festival – fra Hjørring i nord til Kolding i syd, fra Esbjerg i vest til Albertslund i øst.”

Det samlede film- og eventprogram for alle byer, der er med i DOX:DANMARK, bliver offentliggjort d. 21. februar på cphdox.dk/doxdanmark, men allerede nu er en række premierer bekræftet.

Et unikt comeback og stormombruste levevilkår
Når DOX:DANMARK løber af stablen, får danskerne igen mulighed for at se en række af de allerbedste danske og udenlandske dokumentarfilm.

Blandt dem er den CPH:DOX-udvalgte åbningsfilm, som markerer en retur til dokumentargenren for den prisvindende instruktør Max Kestner. Med hans imødesete ‘Livet og andre problemer’ tager Kestner publikum på en svimlende rejse ned i det underbevidste og ud i eksistensens grænselande. Filmen er produceret af Vibeke Vogel, Bullitt film.

Og der er mange andre film på programmet i DOX:DANMARK. ‘Før stormen’ er eksempelvis et kærligt portræt af de 27 beboere på vadehavsøen Mandø og deres indædte kamp for at bevare øens særpræg i en tid med omfattende klimaforandringer. I ‘Copa 71’ får vi den oversete historie, om dengang Danmarks kvindelandshold blev uofficielle verdensmestre i fodbold, mens ‘The Many Lives of Edouard Louis’, er et nærgående portræt af én af samtidens vigtigste litterære stemmer.

Men der er også andet end film på programmet. Visningerne i både Sønderborg og det smukke Hanstholm Fyr suppleres eksempelvis af en intimkoncert med det danske indie-band Efterklang.

DOX:DANMARK – her er de 42 kommuner, hvor der bliver afholdt festivaler i samarbejde med CPH:DOX:
Aalborg, Aarhus, Brønderslev, Esbjerg, Favrskov, Faxe, Fredericia, Gentofte, Gribskov, Gladsaxe, Guldborgsund, Halsnæs, Helsingør, Herning, Hillerød, Holbæk, Horsens, Holstebro, Hørsholm, Ikast-Brande, Kolding, Køge, Mariagerfjord, Nordfyn, Næstved, Odense, Randers, Ringsted, Roskilde, Reprisen i Rudersdal, Silkeborg, Slagelse, Svendborg, SDB:DOX (Sønderborg), Thy, Varde, Vejle, VENDSYSSEL:DOX (Hjørring og Frederikshavn), VESTEGNS:DOX (Albertslund og Høje-Taastrup), Ærø.

Programmet for de enkelte filmfestivaler i de 42 deltagende kommuner er blevet udarbejdet vha. sparring og tæt dialog mellem CPH:DOX og de lokale kulturinstitutioner i de deltagende kommuner. Udover filmvisninger vil der være events, debatter og talks samt Q&A’s med filminstruktører. Gå på opdagelse i det fulde program her på siden fra 21. februar.

Hvis du vil være med til at skabe en helt særlig filmfestival i din by, kan du blive DOX:DANMARK-ambassadør. Vi har brug for hjælp til at hænge plakater op, tage kontakt til relevante lokale foreninger, afvikling af filmvisninger på de lokale venues og lignende. Der er tale om 20-30 timers løbende arbejde fra 1. februar – 1. april, der vil blive aflønnet med et mindre honorar. Vil du høre mere? Så udfyld formen her