slider navigation

Marts 19 - 30, 2025

slider navigation

Vi sætter fokus på kroppen som kampplads og bygger ny, inkluderende festivalbiograf i 2024

Når vi slår dørene op til 21. udgave af CPH:DOX 13.–24. marts, bliver det under temaet ‘Body Politics’. Med fokus på alt fra fertilitet og ‘ableism’ til diskrimination og traumer åbner vi for højaktuelle samtaler om kroppen som kampplads. I den forbindelse kan I se frem til at besøge en ny biograf på Kunsthal Charlottenborg, designet til at være mere inkluderende for gæster med handicap.

Kroppen i fokus på både lærred og scene

Hvert år tegner festivalens tema en cirkel om de tendenser, der spiller en afgørende rolle i vores samtid. I år er det kroppen og vores forståelse af den, der skal sætte den tematiske dagsorden for en markant del af programmet. Hvordan forestiller vi os den normale krop, og er vi kommet til at indrette et samfund, der gør livet svært for alle, der ikke befinder sig inden for den smalle definition af en såkaldt “almindelig krop”?

“Kroppens autonomi er til konstant forhandling, og i den her tid kobles vores forståelse af både rettigheder og krænkelser i stigende grad til levede, kropslige erfaringer,” siger Marie Erbs Ørbæk, live- og partnerskabschef på CPH:DOX. “Det er det, vi gerne vil undersøge nærmere med årets tema: Hvem bestemmer over kroppen, hvad må den veje, hvor må den bevæge sig hen, hvor meget må den ændre sig, hvilken farve må den have og hvorfor møder nogle kroppe flere fordomme end andre?”

Årets tema indeholder både et selvstændigt filmprogram med fokus på kroppen samt tre dage med ‘Body Politics’ som omdrejningspunkt, når vores tre temascener åbner og byder på film, debatter, events og fester: Det sker den 15. marts på Samfundsscenen i Politikens Hus, den 19. marts på Videnskabsscenen i Stærekassen og den 22. marts på Kunstscenen på Statens Museum for Kunst.

Caspar Eric åbner SOCIAL:CINEMA med manifest om handicappede kroppe

At samfundet ikke er indrettet med lige adgang for alle bliver mere og mere tydeligt. Og også på festivaler som CPH:DOX er det ikke altid nemt at komme til, fra og rundt, hvis man eksempelvis er kørestolsbruger. Festivalen præsenterer derfor en ny, midlertidig biograf på Kunsthal Charlottenborg, der er inspireret af principperne for universelt design og skal være mere inkluderende for eksempelvis gæster med bevægelseshandicap.

Biografen, der er designet af tegnestuen Aspekt Office og støttet af Bevica Fonden, hedder SOCIAL:CINEMA og har både krop, inklusivitet og bæredygtighed i fokus. Stilladsopbygninger, specialdesignede møbler og kørestolsvenlige borde og barer giver adgang til et mere divers og mangfoldigt publikum.

Årets tema er udviklet i samarbejde med eksterne partnere, herunder digter og handicapaktivist Caspar Eric, der åbner SOCIAL:CINEMA den 16. marts med en ny og visuel udgave af manifestet ‘Undskyld vi er her’, som er et samlet opråb fra en lang række mennesker med handikap og deres pårørende. “At kaste sig ud i et tema om kropslige begrænsninger forudsætter også en erkendelse af egne blinde vinkler, og det har derfor været afgørende for os at udvikle temaet i samarbejde med organisationer med den viden – og mennesker med de erfaringer – vi ikke selv har,” siger Marie Erbs Ørbæk.

Køb billet til de første events: Kroppe på film og gin på krumme agurker

Allerede nu kan du købe billet til den første markering af ‘Body Politics’-temaet under Politiken Festival den 27. januar og vores åbning af Videnskabscenen, der byder på film, croquis-tegning og gin brygget på krumme agurker den 19. marts.

27. janauar indtager vi i samarbejde med Bevica Fonden scenen under Politiken Festival. Journalist ​​Felix Thorsen Katzenelson er vært og taler med instruktørerne Zara Zereny og Mette Carla Albrechtsen, der begge er aktuelle på årets festival, sociolog og forsker Olivia Dahl og skuespiller Laura Allen Müller (‘Et Større Billede’) om, hvordan nye møder med gamle kroppe, tykke kroppe, kvindekroppe og handicappede kroppe kan være med til at skubbe til vores forestillinger om, hvad der udgør en sund og stærk krop. Køb billet til Politiken Festival. 

Den 19. marts indbyder vi sammen med Muskelsvindfonden og Pærfekt Gin & Croquis til filmvisning, croquistegning af mennesker i alle former og størrelser og gin og tonics brygget på krumme, kasserede agurker til åbningen af vores Videnskabsscene på Stærekassen.

Alle kan være med, og undervejs vil du blive guidet af en tegnevært, der giver gode råd til, hvordan du bedst kaster dig ud i croquiskunsten. Vært er forperson for Muskelsvindfonden, Simon Toftgaard Jespersen. Med til at tegne er livsstilsekspert Christine Feldthaus med flere. Inden arrangementet viser vi kortfilmen ‘Core Memory’, hvori en tre-årig pige falder over pensel og maling og med uskyld, kreativitet og sig selv som lærred får skabt et magisk værk på og med sin egen krop.

Foto: Nørrebro Teater