Mere end halvdelen af landets kommuner er nu en del af DOX:DANMARK
Vild vækstkurve: DOX:DANMARK - den landsdækkende udgave af dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX - har på få år femdoblet sin størrelse og når i 2025 ud til rekordmange danskere.
Fredag 14. februar 2025
I år er der synkront med festivalen i København lokale dokumentarfilmfestivaler i mere end halvdelen af Danmarks kommuner, der vil give biografgæster over hele landet mulighed for at opleve dokumentarfilm om alt fra Putin og Netanyahu over Cirkeline og Prins Joachim.
CPH:DOX og DOX:DANMARK foregår fra den 19.-30. marts
Stor interesse på tværs af hele landet
På blot tre et halvt år er CPH:DOX’ nationale udgave DOX:DANMARK vokset til mere end femdobbelt størrelse. Tilbage i efteråret 2021, hvor festivalen søsatte initiativet, deltog 9 kommuner – i år er antallet steget til intet mindre end 54. Dermed er mere end halvdelen af landets 98 kommuner en del af dokumentarfilmfestivalen, som også er en af de største på verdensplan, og som hvert år præsenterer både dokumentarfilm, talks, debatter, kunst og en bred vifte af andre events.
”En filmfestival som CPH:DOX skal være for alle danskere, uanset hvor de bor. Derfor er vi virkelig stolte over, at så mange kommuner nu bakker op om DOX:DANMARK og giver deres borgere mulighed for at deltage i deres egen, lokale filmfestival. Det vidner om, at der er stor interesse for dokumentarfilmgenren, og for alle de vigtige samtaler, der følger med,” lyder det fra Niklas Engstrøm, der er kunstnerisk direktør i CPH:DOX.
Fra Putin til Prins Joachim
Uanset hvor i landet man bor, er der god chance for, at man i en af nærområdets biografer kan opleve dokumentarfilm og forskellige dokumentarrelaterede events under DOX:DANMARK. Faktisk er det over 100 forskellige biografer og kulturinstitutioner, fordelt i de 54 kommuner, der inviterer deres lokale publikum indenfor. Biograferne vælger selv, hvilke film de vil vise ud fra en liste på mere end 20 film fra årets festivalprogram.
En af de dokumentarfilm, som mange biografer i DOX:DANMARK gerne vil vise, er Mr. Nobody mod Putin, hvor vi følger en modig skolelærer, der i al hemmelighed filmer, hvad der sker i det russiske skolesystem i kølvandet på Putins invasion af Ukraine. Men mange biografer i DOX:DANMARK er naturligvis også interesseret i film fra egen hjemmebane. Flere steder vil man således kunne opleve dokumentarfilmen Hærvejen, hvor Prins Joachim og forfatter Steffen Jacobsen begiver sig ud på den danske vandresti, mens de taler, reflekterer og diskuterer om stort og småt.
Danmarks dokumentarglade biografgængere kan også se frem til blandt andet Facing War om Jens Stoltenberg, Kærestebreve fra Thy om det danske band Ganger, Take The Money and Run om Jens Haanings bemærkelsesværdige kunstværk, der endte i en stor retssag – og rigtig mange andre.
Meget mere end dokumentarfilm
Men CPH:DOX nøjes ikke bare med at vise film. Ud af de mere end 300 visninger arrangerer festivalen også omtrent 150 skræddersyede events efter visningerne, hvilket kan være alt fra instruktør-besøg til brætspilsaftener, rock- og jazzkoncerter, og ekspertoplæg – blandt andet med kendte navne som den tidligere danske toppolitiker og nu direktør i Tænketanken Europa Lykke Friis, kunstner Jens Haaning, tidligere fodboldspiller Jonathan Richter, forfatter og Rusland-kender Leif Davidsen, musiker Karen Mukupa, livsstilsekspert Flemming Møldrup og ikke mindst hele Danmarks yndlings-ægtefælle fra ‘Gift ved første blik’, Morten Mortensen.
Der skal også være plads til de skæve events, såsom en lokal rengøringsdame der læser sine digte op inden visning af Kærestebreve fra Thy, hekseritualer i forbindelse med filmen Heks, og en lokal danseskole der laver K-pop dans i forbindelse med visningen af dokumentarfilmen Forever We Are Young om K-pop-gruppen BTS – og rigtig meget mere.
Alt sammen arrangeres i tæt samarbejde med de lokale kulturaktører, og de individuelle programmer vil fremgå af biografernes egne hjemmesider og på cphdox.dk/doxdanmark
Opbakning fra Skagen til Svaneke
At DOX:DANMARK nu er til stede i mere end halvdelen af landets kommuner viser, at der er stor opbakning fra både kommuner, biografer, kulturhuse og lokale aktører. Dokumentarfilm, og de samtaler der følger med dem, er vigtige at præsentere publikum for i hele landet.
”Vi møder rigtig stor opbakning hos de forskellige biografer og kulturinstitutioner, der er en del af DOX:DANMARK. Nogle af dem har været med fra begyndelsen, andre er helt nye, men det er tydeligt, at de alle glæder sig til at være en del af vores festival. For ligesom under CPH:DOX, så handler DOX:DANMARK om meget mere end filmene – det handler om at mødes og starte samtaler op om vores fælles virkelighed. Den hast, virkeligheden i disse år forandrer sig med, gør både dokumentarfilmen og de samtaler, DOX:DANMARK starter, vigtigere end nogensinde før,” siger Niklas Engstrøm.
De 54 kommuner der deltager i DOX:DANMARK er: Aabenraa, Aalborg, Aarhus, Ærø, Albertslund, Bornholm, Esbjerg, Faaborg-Midtfyn, Faxe, Fredensborg, Fredericia, Frederikshavn, Gladsaxe, Gribskov, Guldborgsund, Haderslev, Halsnæs, Helsingør, Hjørring, Høje-Taastrup, Holbæk, Holstebro, Horsens, Hørsholm, Hvidovre, Ikast-Brande, Kalundborg, Kolding, Køge, Lejre, Lolland, Mariagerfjord, Middelfart, Næstved, Nordfyn, Odense, Randers, Rebild, Ringsted, Roskilde, Rudersdal, Samsø, Silkeborg, Skive, Slagelse, Sønderborg, Struer, Stevns, Svendborg, Syddjurs, Thisted, Tønder, Vejle og Viborg. CPH:DOX foregår i København og på Frederiksberg.
DOX:DANMARK er støttet af Kulturministeriet, Nordea-fonden, DR, Biografklub Danmark Fonden og de lokale kommuners kulturpuljer.
Glæd jer til CPH:DOX 2025
Det bliver for 22. gang at CPH:DOX slår dørene op den 19.-30. marts 2025 til en festival med ambitionen om at introducere publikum for de bedste dokumentarfilm fra ind- og udland og på samme tid belyse nogle af samtidens mest kontroversielle og presserende emner gennem talks, debatter og events.
Indtil videre har festivalen offentliggjort en række særlige events og premierer samt det brede konkurrenceprogram. Det fulde program offentliggøres den 26. februar og vil kunne ses her på cphdox.dk.
Pressekontakt:
Nicolai Oreskov Westh, kommunikationschef for CPH:DOX, +45 29 89 70 93, nicolai@cphfilmfestivals.dk
Viktoria Skovhus, pressekonsulent for CPH:DOX, +45 40 76 84 92, viktoria@cphdox.dk
CPH:DOX blev grundlagt i 2003 og har siden udviklet sig til at være en af Danmarks største kulturbegivenheder. I år 2025 løber festivalen fra 19.-30. marts og byder på mere end 200 filmvisninger og events rundt omkring i København, der vil introducere publikum for de bedste dokumentarfilm fra ind- og udland og på samme tid belyse nogle af samtidens mest kontroversielle og presserende emner.
CPH:DOX har vokset sig ud af Hovedstaden og foregår nu også både digitalt på streamingtjenesten PARA:DOX og som lokale filmfestivaler via DOX:DANMARK, der i år er til stede i mere end halvdelen af de danske kommuner. I 2024 kunne CPH:DOX byde velkommen til mere end 125.000 gæster fordelt over hele landet.