CPH:DOX sætter fokus på menneskerettigheder og retssamfundet
Toneangivende organisationer går sammen med CPH:DOX om at sætte fokus på menneskerettighederne og retssamfundet under årets festival
Tirsdag 4. februar 2025
Siden 2017 har Kunsthal Charlottenborg fungeret som hovedkvarter for CPH:DOX. Nu indgår vi et nyt samarbejde, hvori vi gennem film, debat, kunst og undervisning vil vise publikum, at der stadig er behov for menneskerettighederne og samtalen herom.
De næste tre år vil vi, i samarbejde med bl.a. Human Rights Watch Denmark og med støtte fra den nystiftede fond Frececo Fonden, fokusere på menneskerettighederne gennem det nye tiltag HUMAN:RIGHTS, der bl.a. omfatter en udstilling og et tematisk filmprogram suppleret med en lang række talks og debatter samt undervisningsforløb for skoleklasser. En agenda, der lader til at være vigtigere end nogensinde før.
I forlængelse af det nye initiativ arrangeres også – med støtte fra Dreyers Fond – en lang række filmvisninger og debatter over hele landet via CPH:DOX’ nye landsdækkende koncept DOX:DANMARK. Formålet er at gøre danskerne klogere på retsstaten og debattere rettigheder og tillidssamfund ved bl.a. at facilitere møder mellem publikum og advokater, jurister og juraseksperter.
Vigtigere end nogensinde før
10 december 1948 i Paris vedtog FN’s medlemslande Menneskerettighedserklæringen, som har til formål at sikre alle mennesker frihed, værdighed og lige rettigheder. Erklæringen blev vedtaget i skyggen af Anden Verdenskrig, og i dag 80 år efter er menneskerettighederne stadig relevante.
”Gennem dokumentarfilm, kunst, samtale og debat har CPH:DOX og Kunsthal Charlottenborg både troværdigheden og talerøret til at formidle menneskerettighederne gennem levende mennesker og levede erfaringer. Samarbejdet skal sikre, at de mange nuancer, der også gemmer sig bag paragrafferne, kommer til syne: At menneskerettighederne ikke kun skal værne om menneskers liv og ytringsfrihed og beskytte mod tortur, men også handler om eksempelvis retten til at forsamle sig, retten til ligebehandling eller retten til uddannelse,” fortæller Niklas Engstrøm, Kunstnerisk Direktør for CPH:DOX.
I december viste en nordisk undersøgelse*, at hele 53 % af danskerne ikke kan nævne en konkret menneskerettighed. Til gengæld svarer 83 % af danskerne, at de bakker op om menneskerettighederne – det vidner om behovet for at formidle, hvad menneskerettighederne dækker over, og hvorfor de er sat i verden.
Til festivalen præsenterer Institut for Menneskerettigheder en række debatter og talks, der levendegør, hvordan menneskerettigheder virker og beskytter mennesker i Danmark.
Menneskerettighedsartikler som ballonbuketter
Når CPH:DOX løber af stablen i marts 2025, vil Kunsthal Charlottenborg være centrum for de mange filmvisninger og debatter kurateret under den fælles overskrift HUMAN:RIGHTS, og her vil man også kunne opleve en soloudstilling med den tyrkiske billedkunstner Banu Cennetoğlu. Et af udstillingens værker er right? (2022 – ), der består af enorme buketter af bogstavsballoner i guld, der udgør udvalgte artikler fra FN’s menneskerettighedserklæring.
”I en verden i forandring og med store nationale og globale udfordringer tror vi på, at kunstens stemme er afgørende for at bringe nye perspektiver og erkendelser. Vi glæder os til at præsentere en soloudstilling med Banu Cennetoğlu, der bl.a. beskæftiger sig med, hvordan produktion og distribution af information er med til at forme vores verden. I udstillingen på Kunsthal Charlottenborg vil hun skabe forbindelser mellem hverdagslivet og akutte globale spørgsmål ved at sætte sit omfattende private billedarkiv i dialog med kritiske undersøgelser af bl.a. dagspressen og FN’s menneskerettighedserklæring,” siger Henriette Bretton-Meyer, der er kurator og konstitueret direktør på Kunsthal Charlottenborg.
Sideløbende med Banu Cennetoğlu vil Kunsthal Charlottenborg også præsentere udstillingen Disobedience Archive, der senest er blevet vist på Venedig Biennalen i 2024. Her kan publikum se videoværker, der forholder sig til menneskerettigheder samt forholdet mellem kunstnerisk praksis og politisk handling.
Begge udstillinger kan opleves på Kunsthal Charlottenborg fra den 19. marts på åbningsdagen for CPH:DOX.
At bringe menneskerettighederne til live gennem kultur og undervisning
Frececo Fonden blev stiftet i september 2024 af Nanna og Morten Hummelmose med formålet om at støtte menneskerettighedsrelaterede projekter med fokus på retten til uddannelse, lighed, klima og kultur. Nanna og Morten Hummelmose var med til at starte Human Rights Watch Denmark op, og i dag sidder Morten i organisationens globale bestyrelse. Fonden er med til at sikre finansieringen af kunstudstillingerne samt undervisningsprogrammet, hvor elever på landets ungdomsuddannelser kan komme ind og opleve film, oplæg, samtaler og samtidigt få adgang til skræddersyet undervisningsmateriale.
”Samarbejdet er en stærk platform til at bringe menneskerettigheder til live gennem kultur, hvor der kan fortælles stærke historier til at inspirere til viden og empati, skabe samtaler og drive meningsfuld handling,” udtaler bestyrelsesleder for Frececo Fonden Birgitte Qvist-Sørensen om samarbejdet.
”Kunstnernes stærke stemme og engagement er en stor inspiration for menneskerettighedsbevægelsen og er med til at skabe mere opmærksomhed om menneskerettighedsspørgsmål. Som en væsentlig del af Human Rights Watch Art+Activism-initiativer, fremmer vi dialogen mellem vores eksperter og engagerede kunstnere,” siger Fie Christensen Bau, Senior Associate Director, Human Rights Watch Danmark.
Allerede sidste år initierede CPH:DOX et styrket fokus på menneskerettighederne, da man i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder for første gang uddelte HUMAN:RIGHTS AWARD. Vinderen blev Shiori Itos Black Box Diares, der stiller skarpt på rettighederne for kvindelige japanske overlevere af seksuelle overgreb. Prisen vil blive uddelt igen i 2025, og de nominerede findes mellem programmets mange forskellige dokumentarfilm.
Tilliden til retsstaten er under pres
Når festivalens mange film skal vises til de mange publikummer – i København såvel som i de mange kommuner der deltager i DOX:DANMARK – vil der også være et øget fokus på tillidskontrakten mellem borger og samfund. Dreyers Fond støtter nemlig CPH:DOX’s agenda om at sætte retssamfundet til debat under festivalen.
”Tilliden til retsstaten er under pres for tiden. Når forbindelser mellem den kriminelle under- og oververden afsløres på TV, og når vi pludselig oplever hurtige lovændringer, så udfordres vores følelse af retssikkerhed. Men samtidig tændes der en gnist i borgerretsbevægelser og foreninger, der udviser stor interesse i spørgsmålet om, hvad der i samfundet er ret og rimeligt. Den samtale vil vi gerne bakke op om,” fortæller Niklas Engstrøm.
Dokumentarfilm, debatter og events under denne agenda udvikles i samarbejde med Advokatsamfundet og Justitia, der sikrer den helt rette ekspertise på området.
Glæd jer til CPH:DOX 2025
Det bliver for 22. gang at CPH:DOX slår dørene op den 19. til 30. marts 2025 til en festival med ambitionen om at introducere publikum for de bedste dokumentarfilm fra ind- og udland og på samme tid belyse nogle af samtidens mest kontroversielle og presserende emner gennem talks, debatter og events.
Det fulde program offentliggøres den 26. februar, men op til da vil festivalen drypvis fortælle om særlige arrangementer, premierer og gæster.