For 15. gang blev vinderne af de internationale konkurrencer på CPH:DOX kåret ved prisuddelingen, der fandt sted på Kunsthal Charlottenborg ved Kongens Nytorv fredag den 23. marts.

Vinderne er blevet fundet i festivalens seks internationale konkurrencer: Dox:Award, Nordic:Dox Award, F:ACT Award, New:Vision Award, Next:Wave Award og Politikens Publikumspris.

Og vinderne er..

Dox:Award

Vinder: The Raft (Marcus Lindeen, Sverige, Danmark, USA, Tyskland) 

Vinderen af Dox:Award 2018 er ‘The Raft’ af svenske Marcus Lindeen, der genfortæller historien om alle tiders mærkeligste sociale eksperiment, med dem der selv deltog i det.

I 1973 sejlede fem mænd og seks kvinder over Atlanten på en tømmerflåde. Et socialt eksperiment og et videnskabeligt studie i vold, aggression, sex og gruppeadfærd, ledet af en radikal, mexicansk antropolog. Og uden at afsløre for meget gik eksperimentet mildest talt ikke helt efter planen. Over fyrre år senere bringer den svenske kunstner og filmskaber Marcus Lindeen for første gang besætningen sammen igen, på en tro kopi af tømmerflåden i et filmstudie, for at se tilbage på de tre intense måneder, de tilbragte sammen, isoleret og uden privatliv, på ‘The Sex Raft’, som pressen kaldte den.

‘The Raft’ var én af en lang række film, der havde verdenspremiere på CPH:DOX, hvorefter den nu bevæger sig ud på de øvrige internationale filmfestivaler. Filmen var en af de mest sete film på årets CPH:DOX, og den rekonstruerede tømmerflåde der indgår i filmen, kan fortsat opleves på Kunsthal Charlottenborg i forbindelse med udstillingen #whatif frem til 20. maj på Kunsthal Charlottenborg. ‘The Raft’ får dansk biografpremiere igennem DOXBIO 5. september.

Hvis du ikke har fået set dette års Dox:Award vinder endnu, kan du stadig nå den sidste visning lørdag 24. marts klokken 14:00 på Charlottenborg. Kunstudstillingen #whatif er gratis under CPH:DOX frem til søndag 25. marts.

Præsenteret i samarbejde med Danmarks Radio.


Vinderen af DOX:AWARD 2018 er en film om endeløs nysgerrighed over for verden – og karaktererne der forsøger at overleve i den. Dens store bedrift ligger i konstruktionens ligelige fordeling af konceptuelle og emotionelle elementer, hvor følelser og fornemmelser bogstaveligt talt bliver opløftet. De to vidt forskellige former er sammenflettet og fungerer overraskende godt: vi ser kærlighed, kammeratskab og udholdenhed triumfere over menneskets mørkere sider.

Vi hylder instruktøren for at holde ud i dette omfangsrige og komplekse projekt, indtil det opnåede en form, hvor det fremstår bedragerisk ubesværet for det uskyldige øje. Som jury er vi ikke uskyldige, men ikke desto mindre bliver vi fanget og meget berørt af filmen. Vi tolker filmen som et unikt øjebliksbillede af tid og kultur, af at ældes og ultimativt som et monument over de modige mennesker, tidligere kendt som det svage køn, som tager på en rejse ud i det ukendte.

Der kunne ikke tænkes en bedre metafor for, hvad alle vi i den dokumentariske verden forsøger at udrette hver dag. Vi er stolte af at tildele Dox:Award til en film, der på alle måder symboliserer essensen af CPH:DOX i sin kombination af form og indhold, menneskelighed og æstetik. Vinderen af DOX:AWARD 2018 er: The Raft, by Marcus Lindeen.

Dox:Award juryen bestod af Barbara Visser, kunstner (Holland), Matt Wolf, filmskaber (USA), Mila Turajlic, filmskaber (Serbien), Nick Pinkerton, kritiker (USA), og Caroline Sascha Cogez, filmskaber og radiovært (Danmark). Se alle de nominerede film i Dox:Award her.

Special Mention

América (Erick Stoll & Chase Whiteside, USA)

Juryen giver en special mention til ‘América’, et charmerende, mexicansk eventyr om tre umage brødre og deres 93-årige bedstemor i en film om familiebånd, der får både smil og tårer frem.

América vises sidste gang lørdag 24. marts klokken 15:15 i Empire

En film om ømhed og diskretion, og en film der i sin diskretion aldrig kigger væk fra konfliktens grimhed. Et arbejde som, selvom det er beskedent i sit råderum, opdager uforglemmelige billeder indenfor det lille udsnit af verden, som det stiller skarpt på. Et studie i følsomhed og emotionel intelligens et øjeblik af gangen, opbygges gradvist til en forbavsende emotionel gennemslagskraft. Dox:Award special mention går til ‘América’ af Erick Stoll og Chase Whiteside.

Dox:Award juryen bestod af Barbara Visser, kunstner (Holland), Matt Wolf, filmskaber (USA), Mila Turajlic, filmskaber (Serbien), Nick Pinkerton, kritiker (USA), og Caroline Sascha Cogez, filmskaber og radiovært (Danmark). Se alle de nominerede film i Dox:Award her.

F:ACT Award

Vinder: Laila at the Bridge (Elizabeth Mirzaei, Gulistan Mirzaei, Canada, Afghanistan)

Vinderen af F:ACT Award 2018 er ‘Laila at the Bride’ af Elizabeth Mirzaei og Gulistan Mirzaei, der følger en usædvanlig viljestærk kvindelig aktivist  i sin kamp mod den afghanske heroin-mafia i Kabul.

I Afghanistan er opium billigere end brød, og under en bro i Kabul er hundredvis af mænd og kvinder med snøvlede stemmer og slørede øjne overladt til deres egen skæbne af en korrupt regering med økonomisk interesse i opiumhandlen. Og det har Laila tænkt sig at gøre noget ved. Dag efter dag hiver hun misbrugere ud fra rendestenen, og ind på sit private afvænningscenter. Laila er viljestyrke i reneste form, når hun truer korrupte ministre, skyder mafiabøller med en shotgun i sit soveværelse og når hun med lige dele omsorg og harme taler alvorsord med opiumstågede mænd under broen.

Hvis du ikke har fået set dette års F:ACT Award vinder endnu, kan du stadig nå den sidste visning lørdag 24. marts klokken 12:00 på Charlottenborg.

Præsenteret i samarbejde med IMS og Dansk Journalistforbund.

På vegne af F:ACT Award juryen: Christopher Quinn, Sawsan Dawaza, Finlay Pretsell, Minna Grooss og Talal Derki vil vi understrege, at denne kategori på ingen måde var morsom. Vi har set ti film om, hvor forfærdeligt mennesker i verden behandler hinanden. Filmene har rystet os i vores grundvold – vi har brug for terapi, vi er fuldstændig traumatiserede, og vi vil sagsøge CPH:DOX for vores psykologiske sår.

Vi er blevet bedt om at evaluere hver film baseret på kriteriet om undersøgende journalistik i feature dokumentarfilm. Én film skilte sig særligt ud.

I en tid hvor medierne overser de samfundsmæssige problemstillinger, der opstår som følge af krig og konflikter, skiller denne film sig ud med livlig realisme og et standhaftigt fokus på den nære, menneskelige historie. En historie vi alle ultimativt ender med at være kollektivt ansvarlige for. I Kabul møder vi en sand heltinde, som prøver at indfange det falmede håb i de tusindvis af heroinafhængige mennesker, der lever under en bro. De vil hellere tage stoffer end at spise brød, og markedsprisen er næsten den samme – bortset fra de uudholdelige konsekvenser. Men Laila Haidary har en mission, og hun kæmper hver dag for at redde liv – uden nogen støtte fra en korrupt regering.

Ved at bryde reglerne for de sociale normer for kvinder i Afghanistan, forbliver Laila ukuelig og modig. Samtidig forbliver de to instruktører udholdende og engagerede og bærer filmens fortælling med ærlighed og behændighed, hvilket forvandler deres efterforskning til en etisk mission på trods af de farer og risici, de tager for at fuldføre den. Kontrasten mellem heltinden og det omgivende, forfærdelige miljø, fremstiller filmen Laila som en sand arketype, der skønt hun er viklet ind i verdens tragedier, ikke dæmper hendes håb om at ændre hendes verden – og selve verden. Awarden går til: ‘Laila at the Bridge’.
F:ACT Award juryen bestod af Minna Grooss, filmskaber og journalist, Danmark, Sawsan Darwaza, filmskaber og festivaldirektør, Jordan, Christopher Quinn, filmskaber, USA, Finlay Pretsell, filmskaber, Storbritannien, og Talal Derki, filmskaber, Syrien/Tyskland. Se alle de nominerede film i F:ACT Award her.

New:Vision Award

Vinder: Wild Relatives (Jumana Manna, Libanon, Norge)  

Vinderen af New:Vision Award 2018 er ‘Wild Relatives’ af Jumana Manna, et originalt og politisk sensitivt værk der kortlægger udveksling af økologisk valuta mellem to af verdens kornbanker, der er arkiver for landbrugets mindste grundbetingelse: frøkorn.

Biodiversitet og international politik fra Libanon til Svalbard i et værk med perspektiver langt ud over menneskehedens egen fremtid. Manna arbejder i feltet mellem dokumentarisme og en research-baseret, kunstnerisk praksis med et særligt blik for både de menneskelige og abstrakt, politiske relationer.

Hvis du ikke har fået set dette års NEW:VISION AWARD vinder endnu, kan du stadig nå den sidste visning lørdag 24. marts klokken 14:00 på Charlottenborg.


I en yderst forskelligartet samling af New:Vision-nominerede film har juryen valgt et ambitiøst non-fiction værk, der udgør et multidimensionalt Venn-diagram, hvor uensartede geografier, moderne geopolitik og agro-feminisme krydser veje i en form for cinematisk frø-bank. For filmens optimisme, empati og evne til at engagere sig i samtiden, går årets New:Vision Award til ‘Wild Relatives’.

New:Vision Award juryen bestod af Merete Jankowski, kunstnerisk chef hos Overgaden, Danmark, Marta Ponsa, Direktør for Kunstnerisk udvikling og kulturel aktion hos Jeu de Paume, Frankrig, og Ben Russell, filmskaber, (USA). Se alle de nominerede film i New:Vision Award her.

Special Mention

Translations (Tinne Zenner, Grønland, Canada, Danmark)

Juryen giver en special mention til danske Tinne Zenner for hendes film ‘Translations’ (grønlandsk: ‘Nutsigassat’), der reflekterer over sprogets rolle som kolonisator af fremmede landskaber. Et kritisk billedværk, hvor Grønlands uendelige vidder skaber et frirum for tanken.

Translations har ikke flere visninger.

En ide som et symbol, et navn som en form, et billede som overflade, et landskab som bølgeform: For dets formelle kompleksitet, materielle følsomhed og dens fokus på sprog som en form for modstand, går vores special mention i New:Vision kategorien til ‘Translations’.

New:Vision Award juryen bestod af Merete Jankowski, kunstnerisk chef hos Overgaden, Danmark, Marta Ponsa, Direktør for Kunstnerisk udvikling og kulturel aktion hos Jeu de Paume, Frankrig, og Ben Russell, filmskaber, (USA). Se alle de nominerede film i New:Vision Award her.

Nordic:Dox Award

Vinder: Lykkelænder (Lasse Lau, Danmark, Grønland)

Vinderen af Nordic:Dox Award 2018 er ‘Lykkelænder’ af danske Lasse Lau. Lykkelænder reflekterer – og dokumenterer – forholdet mellem Grønland og Danmark mellem forestillinger og myter.

Men hvordan giver man den grønlandske erfaring en form, når man selv er dansk? Lau har skabt en sensitiv film om autencitet og iscenesættelse ved at lade begge dele forme værket sammen med de medvirkende. Men også ved at se og lytte opmærksomt. Den koloniale historie er nemlig indlejret i både Grønlands uendeligt smukke landskaber og i den kollektive bevidsthed. Men det samme er viljen til at bryde med den og se frem med en ny politisk selvbevidsthed.

Hvis du ikke har fået set dette års Nordic:Dox Award vinder endnu, kan du stadig nå den sidste visning søndag 25. marts klokken 19:00 i Gloria.

Nordic:Dox Award går til en film, der udfordrer os både gennem opfattelsen af de portrætterede og gennem dens valg af repræsentation. Vinderfilmen reflekterer over den historiske ubalance igennem charmerende og legefuld undren over de forhold, der eksisterer i dag. Denne nye stemme symboliserer en polyfonisk filmisk topografi, som bevæger sig på tværs af landegrænser. Nordic:Dox prisen går til Lykkelænder.

Nordic:Dox Award juryen bestod af Camilla Magid, filminstruktør, Danmark, Luke Moody, programchef hos Sheffield Doc/Fest, og Rada Šešiċ, programlægger hos Sarajevo Film Festival, IDFA og IFFR (Bosnien og Herzegovina). Se alle de nominerede film i Nordic:Dox her.

Special Mention

The Night (Steffan Strandberg, Norge)

Juryen giver en special mention til den norske animerede dokumentarfilm ‘The Night’ af Steffan Strandberg, der er en bittersød fortælling i traditionen fra Karl Ove Knausgaard om to brødres opvækst med en alkoholiseret mor og en fraværende far.

The Night vises sidste gang søndag 25. marts klokken 21:15 i Gloria.

Vi har besluttet os for at give en særlig omtale til en film, der åbner publikum op for en personlig historie af en særdeles sårbar og øm alder – samt værdien og betydningen af følelsesmæssige forbindelser. Vores special mention går til ‘The Night’.

Nordic:Dox Award juryen bestod af Camilla Magid, filminstruktør, Danmark, Luke Moody, programchef hos Sheffield Doc/Fest, og Rada Šešiċ, programlægger hos Sarajevo Film Festival, IDFA og IFFR (Bosnien og Herzegovina). Se alle de nominerede film i Nordic:Dox her

Next:Wave Award

Vinder: Beautiful Things (Giorgio Ferrero & Federico Biasin, Italien)

Vinderen af Next:Wave Award 2018 er italienske ‘Beautiful Things’ af Giorgio Ferrero & Federico Biasin, en dokumentarisk sci-fi fra den fremtid, vi allerede lever midt i – uden at vide det.

En maskinmester på en supertanker og en videnskabsmand med speciale i matematik og lydstudier er to af de menneskelige tandhjul i en bulimisk cyklus af (over)produktion og (over)forbrug af alle de materielle objekter, der omgiver os uden at vi tænker over det. En kæde med mange led, som den unge filmskaber Giorgio Ferrero kobler sammen i en gennemført, audiovisuel undersøgelse af vor samtid – men med rum for de menneskelige særheder, der er som grus i maskineriet.

Beautiful Things har ikke flere visninger.

Præsenteret i samarbejde med Normann Copenhagen


Juryen har besluttet sig for, at 2018’s CPH:DOXs Next:Wave Award bliver givet til én vinder – og med to special mentions. Til en original film, der forbinder modighed, stil, dybde, præcision og overraskelse, går Next:Wave Awarden til ‘Beautiful Things’, af Giorgio Ferrero & Federico Biasin.
Next:Wave Award juryen bestod af Charlie Lyne, instruktør, Storbritannien, Olivia Neergaard-Holm, klipper, Danmark og Boris Mitic, instruktør, Serbien. Se alle de nominerede film i Next:Wave Award her

Special Mention

Minding the Gap (Bing Liu, USA)

Conventional Sins (Anat Yuta Zuria & Shira-Clara Winther, Israel)

Juryen giver en delt special mention til både ‘Minding the Gap’ af Bing Liu samt ‘Conventional Sins’ af (Anat Yuta Zuria & Shira-Clara Winther, Israel). ‘Minding the Gap’ tager os fra skateboard-video til en dokumentarisk ‘Boyhood’ – og følger tre unge venner der vokser op, bliver unge mænd og træffer livsvalg for rullende kamera. ‘Conventional Sins’ er en doku-noir om seksuelt misbrug i det ultra-ortodokse miljø i Jerusalem, hvor den nu voksne Meilech endelig konfronterer sin ‘sugar daddy’.

Minding the Gap vises sidste gang mandag 26. marts klokken 19:30 i Empire.

Conventional Sins vises sidste gang søndag 25. marts klokken 21:30 i Falkoner Biograf.

Til en intim film, der glorificerer venskab, introspektion, modstandsdygtighed, vedholdenhed og nogle helt perfekte skate finter, går en special mention til ‘Minding The Gap’ af Bing Liu.

Til en introspektiv film, som modigt eksponerer skalaen og mekanismen af misbrug i et samfund, der er vant til stilhed, går en special mention til ‘Conventional Sins’, af Anat Yuta Zruia & Shira Clara Winther.

Next:Wave Award juryen bestod af Charlie Lyne, instruktør, Storbritannien, Olivia Neergaard-Holm, klipper, Danmark og Boris Mitic, instruktør, Serbien. Se alle de nominerede film i Next:Wave Award her

Politikens Publikumspris

Vinder: False Confessions (Katrine Philp, Danmark, Tyskland)

Vinderen af Politikens Publikumspris er ‘False Confessions’ af danske Katrine Philp – en juridisk thriller om en pro bono-idealists arbejde for retfærdighed i et kynisk retssystem.

‘False Confessions’ følger den danske advokat Jane Fisher-Byrialsen arbejde for at forhindre falske tilståelser, så færre ender i fængsel for forbrydelser, de ikke har begået. Gennem fire af hendes sager møder vi de involverede, tidligere anklagede og de fængsledes familiemedlemmer. Og gennem videooptagelser fra forhørslokalet, der får hårene til at rejse sig, oplever vi hvad de sigtede har gennemlevet af brutal, psykisk manipulation fra politifolk, der er mere interesserede i at opretholde deres høje opklaringsprocent, end i at få retfærdigheden til at ske fyldest.

I år har CPH:DOX og Politiken valgt at hylde friheden i Politikens Publikumspris, og 10 film blev udvalgt til konkurrencen ud fra det kriterium, at de sætter frihed på dagsordenen. Vinderen er fundet ved publikumsafstemning under festivalen. Se de nominerede film i Politikens Publikumspris her.

Hvis du ikke har fået set dette års vinder af Politikens Publikumspris endnu, kan du stadig nå visningen søndag 25. marts klokken 21:15 i Park Bio og ekstravisningen tirsdag 27. marts klokken 21:30 i Grand Teatret.

Præsenteres i samarbejde med Politiken.

OM KONKURRENCERNE

 

Dox:Award

12 film er nomineret i CPH:DOXs hovedkonkurrence Dox:Award, der udgør festivalens bud på årets bedste, internationale dokumentarfilm. De udmærker sig ved et stærkt, personligt udtryk, ved deres filmiske kvaliteter, og ved at insistere på dokumentarfilmens plads i biografmørket. Konkurrencen er præsenteret i samarbejde med DR.

 

F:ACT Award

I 2013 indstiftede CPH:DOX sammen med Dansk Journalistforbund den internationale konkurrence F:ACT Award, en pris dedikeret til film, der bevæger sig i feltet mellem dokumentarisme, udersøgende journalistik og social aktivisme. I år er IMS, International Media Support, der støtter mange af de internationale filmskabere, også medafsendere af konkurrencen. I år er 10 film nomineret i den prestigefyldte konkurrence, fordelt på 4 verdenspremierer, 5 internationale premierer og en europæisk premiere.

 

New:Vision Award

De nominerede film i New:Vision byder på eksperimenterende filmværker i krydsfeltet mellem dokumentarisme og samtidskunst. Mange af de nominerede kunstnere arbejder på tværs af de to genre og derfor fungerer mange af værkerne både i en installations-sammenhæng såvel som i en klassisk biograf-kontekst.

 

Nordic:Dox Award

De nominerede film til Nordic:Dox Award 2018 udgør et nøje udvalg af de bedste film fra hele Norden. Udvalget afspejler diversiteten og ambitionsniveauet i den nordiske dokumentar. Ikke mindst reflekteret i kunstnerisk film, der har en klar vision og et personligt præg –  netop på dét punkt hvor den nordiske dokumentar i disse år markerer sig på den internationale filmscene. Konkurrencen spænder fra det poetiske til det politiske og sætter tilskueren i en aktiv, kritisk position. Og så er mange af filmene lavet af unge instruktører med nye visioner og med mod til at eksperimentere.

 

Next:Wave Award

Take a walk on the wild side! Next:Wave er dedikeret til spirende filmskabere, unge fremadstormende talenter, der har modet til at tage chancer og markerer sig stærkt på den internationale scene. Konkurrencen er indstiftet i 2017 og præsenteret sammen med CPH:DOXs hovedsponsor Normann Copenhagen.

 

Politikens Publikumspris

I år hylder CPH:DOX og Politiken frihed som tilstand og politisk proces med Politikens Publikumspris. 10 film er udvalgt ud fra det kriterium, at de sætter frihed på dagsordenen. Vær med til at hylde den kunstneriske frihed – se filmene i biografen og giv dem de hjerter, du synes de fortjener. Vinderen præmieres med 50.000 kroner.