Search

NATURFÆNOMEN

NATURFÆNOMEN danner ramme for nogle af årets bedste dokumentarfilm, der både nørder algoritmer og fanger os ind med smukke og hypnotiserende billeder af naturen og menneskets komplekse forhold hertil. Vi skal se nærmere på naturens tilstand og den innovative naturvidenskabelige forskning der galoperer afsted, og som har været med til at ændre vores verden fundamentalt gang på gang.

FROM THE WILD SEA

‘From the Wild Sea’ er en poetisk dokumentar om den komplekse kollision mellem mennesker og natur. Langs den rå og vindblæste kystlinje i England arbejder et organiseret netværk af frivillige på at redde kyst- og havdyr fra olie, plastic og storme. Men det er ikke bare lige sådan, når dyrene både kæmper imod de menneskelige omgivelser og de velmenende frivillige må se på imens vinterstormene intensiverer og forholdene for dyrene bliver værre. Vi tages med på en både forstyrrende og fascinerende rejse ind i den Antropocæne Era hvor nogle mennesker gør alt hvad de kan for at redde naturen. ‍

Instr. Robin Petré / Danmark / 2021 / 79 minutter / Sprog: Engelsk (engelske undertekster) / Fag: biologi, engelsk, mediefag

THE BRAIN

Denne dokumentar fokuserer på nogle af (frem)tidens største spørgsmål; kan vi kopiere menneskelig intelligens til kunstig intelligens og skal vi, hvis vi kan? ‘The Brain’ introducerer os for nogle af de mennesker der beskæftiger sig med at lave algoritmer og modeller for at kunne kopiere menneskets intuition til maskiner, og åbner op for det væld af etiske og filosofiske spørgsmål det også rejser. Vi møder forskere på hver deres side af spektret, med udgangspunkt i en far der dedikerer sit liv til menneske-hjernen og en søn som vil lave intelligente maskiner. Deres uenigheder åbner op for eksistentielle spørgsmål.

Instr. Jean-Stéphane Bron / Frankrig / 2020 / 105 minutter / Fag: Matematik, biologi, filosofi 

FIREBALL: VISITORS FROM DARKER WORLDS

‘Fireball: Visitors From Darker Worlds’, drager Werner Herzog og hans rejsefælle, Cambridge-professor i vulkanologi Clive Oppenheimer, ud på en medrivende verdensomrejse for at studere meteoritter – noget, der får den legendariske tyske filmskabers intellekt til at gnistre. De møder ligesindede videnskabsfolk overalt på Jorden, der alle som én har en excentrisk side eller to. Men deres viden er svimlende. Hvis videnskab er drevet af nysgerrighed (og det er den ifølge Herzog), så er dette en invitation til at lade sig føre med ud, hvor vores viden om verden ender.  

Instr. Werner Herzog / USA / 2020 / 97 minutter / Fag: Fysik, astronomi, naturgeografi 

WE ARE AS GODS

‘Vi er som guder, så vi kan kan lige så godt blive gode til det, vi gør.’ Sådan lyder budskabet fra 81-årige Stewart Brand i denne nye film om den excentriske biolog. Her følger vi Brands udvikling fra hippie i 60’ernes Californien, til miljøaktivist, cyber-pioner og senest fortaler for ‘de-extinction’: genoplivning af uddøde arter som mammutten. Men skal vi lege guder, når ikke vi kan forudse konsekvenserne? Arkivmateriale, klip fra felten og interview med blandt andre vennen Brian Eno, tegner et fascinerende portræt af en kontroversiel videnskabsmand og af en højaktuel debat om, hvordan vi bedst passer på vores jord.

Instr. Jason Sussberg / USA / 2020 / 79 minutter / Fag: Biologi, engelsk, mediefag