Search

AKTIVISME OG OPRØR

Under overskriften AKTVISME & OPRØR stiller vi skarpt på de individer og bevægelser, som udfordrer gængse normer og undertrykkende samfundsstrukturer gennem aktivisme og personlige oprør. Temaet rummer dokumentarfilm, der både handler om unge menneskers kampe for social retfærdighed, klimaet, om aktivisme og politik, men også protester udtrykt i kunstneriske udfoldelser.

DEAR FUTURE CHILDREN

Klimakrise, klassekamp, demokrati. Listen over problemer, som klodens unge står til at arve, er lang. Den gode nyhed er imidlertid, at helt unge aktivister verden over har viljen til at ændre på tingene før det er for sent. I Uganda, Hong Kong og Chile møder vi tre unge kvinder, der gør hvad de kan. Hverken de eller filmens instruktør Franz Böhm (som selv er 21 år) er dog blinde for, hvor hård og unfair kampen for en bedre fremtid faktisk er, som da Hilda fra Uganda besøger C40-topmødet i København og møder en mur af realpolitik bag de flotte ord om forandring. Men kampen er kun lige begyndt, og ‘Dear Future Children‘ er et kampskrift for de kommende generationer fra dem, der endnu er helt unge selv.

Instr. Franz Böhm / Tyskland / 2021 /89 minutter / Fag: Samfundsfag, historie, dansk

GUNDA

Hvert år slagter vi mennesker cirka 70 milliarder landbrugsdyr. I sin nye film lader den russiske mesterinstruktør Viktor Kossakovsky kameraet dvæle ved ét enkelt af disse dyr – soen Gunda – og de andre grise, høns og køer, der udgør hendes nærmeste omgangskreds. Der er ingen ekspert-interviews i ‘Gunda’, som er lige så langt fra dokumentarfilmens konventioner som instruktørens storladne klima-hit ‘Aquarela’ var. Men ved at lade os betragte dyrenes adfærd i blændende smukke, sort-hvide billeder lader Kossakovsky os forstå, at der er både intelligens og følelser inde bag trynen, næbbet, mulen.

Instr. Viktor Kossakovsky / Norge, USA / 2021 / 93 minutter / Fag: Mediefag, dansk, billedkunst

THE CASE YOU

For fem år siden deltog flere hundrede tyske kvinder i en audition til en kunstfilm om et incestuøst forhold. Mange af de unge skuespiller blev manipuleret i et systematisk misbrug af både seksuel og voldelig karakter. Og nu opdager de, at optagelserne fra deres audition er blevet brugt i den færdige film. Alison Kuhn var en af dem, og mens der kører en retssag mellem ofrene og filmskaberne inviterer hun fem af kvinderne til at genspille oplevelsen i trygge rammer på et teater. En højaktuel film om MeToo og overgrebskulturen i filmbranchen, hvor de unge kvinder tager magten tilbage.

Instr. Alison Kuhn / Tyskland / 2020 / 80 minutter / Fag: Tysk, dansk, samfundsfag 

70/30

Klimaet får en altoverskyggende rolle i valgkampen i 2019. Unge fra hele landet går på gaden og demonstrerer for et grønt og bæredygtigt Danmark, og klimaet bliver det mest omtalte emne under valgkampen. Der er derfor ingen tvivl om, at borgerne er klar, men er politikerne? ’70/30′ følger nogle af demokratiets hovedpersoner i forhold til klimakrisen, nemlig to unge aktivister Esther Michelsen Kjeldahl og Selma de Montgomery, Ida Auken formand for klimaudvalget og landets klimaminister Dan Jørgensen. Filmen rejser spørgsmålet, kan de folkevalgte løse klimakrisen? Er de klar til at gå hele vejen og lave en reel grøn omstilling af vores samfund ?

Instr. Phie Ambo / Danmar / 2020 / 75 minutter / Fag: Samfundsfag, dansk