Velkommen til UNG:DOX den 18.-31. marts 2019!
UNG:DOX er CPH:DOXs program rettet mod ungdomsuddannelser, der blev etableret i 2012 ud fra idéen om, at den moderne dokumentarfilm kan give elever på landets ungdomsuddannelser et nytænkende, fagligt og kulturelt indspark i undervisningen.
Vi kommer indtil festivalen 2019 løbende til at præsentere aktuelle, internationale dokumentarfilm inden for syv forskellige temaer: Demokrati, Selvportræt, Science, På Flugt, Justice, Mennesket og De 17 Verdensmål. Flere af programmets film bliver der udviklet undervisningsmateriale til.
Billetter koster 40 kroner ex. moms, og vi giver gerne et tilbud på grupperabat ved bestilling til mere end 300 elever.
Kontakt projektleder Amalie Brok via amalie.b@cphdox.dk eller per telefon 27 59 87 12, hvis du er interesseret i en film eller et arrangement.
Du kan se det foreløbige UNG:DOX program nedenfor.
TEMA: SELVPORTRÆT
Grænserne mellem vores online og offline tilværelse er langsomt blevet udvisket. Med konstant adgang til sociale medier er presset på børn og unge for at vise sig frem fra bedste side – også på de grå hverdage – enormt.
Med temaet SELVPORTRÆT kigger vi nærmere på den nye digitale virkelighed.
Særligt relevant for: Dansk, samfundsfag, billedkunst og mediefag

Searching Eva
Den italienske Eva Collé er et moderne ikon, der har stormet barrierer og sociale normer siden hun var 14, hvor hun åbent har blogget om alle aspekter af sit liv. Eva er vokset op med internettet og hendes eksistens er svær at placere, fordi den er flettet sammen med hendes online persona, som virker ægte i øjeblikke, men også som en facade i andre.
Hendes liv som vagabond, feministisk aktivist, model, ‘stof-bruger’ og sexarbejder deles med og kommenteres af hendes mange følgere og det bliver poetisk fortalt i denne performative dokumentar, der giver et indblik i Evas offline verden, der ligger tilgængeligt online. Filmen, med sin performative stil, lægger op til en kritisk diskussion om brugen af medier, identitetsdannelse gennem medier, vores moderne digitale tilværelse og hvordan vores digitale selvportrætter kan give os styrke, men også gøre os udsatte.
Instr. Pia Hellenthal / Tyskland / 2019 / Fag: Dansk, mediefag / Sprog: Engelsk, Italiensk (eng. undertekster) / Længde: 82 minutter

Mating
Da den svenske instruktør Lina Mannheimer sætter sig for at vise, hvordan dating apps har gjort intimiteten i mellem unge mere overfladisk, bliver projektet pludseligt vendt på hovedet, da to af de unge deltagere i dokumentaren ved et tilfælde møder hinanden og mærker en helt elektrisk tiltrækning, der opstår helt uden tinders hjælp.
Filmen følger Edwin og Naomi, der i denne ‘coming-of-age’ film, viser hvordan teknologi kan holde forhold ved lige og bidrage til at selvtillid og accept af en selv kan få lov at blomstre i en tid, hvor der er nemt at være ensom, selvom man er i konstant kontakt med alle.
Arrangement fredag d. 22/3 kl. 13:30-15:30 i Aveny T.
Til arrangementet vil både instruktør Lina Mannheimer og producer Mathilde Dedye være tilstede, og deltage i en Q&A, hvor eleverne får mulighed for at stille dem spørgmsål.
Instr. Lina Mannheimer / Sverige / 2018 / Fag: Dansk, mediefag / Sprog: Svensk, engelsk (eng. undertekster) / Længde: 90 minutter

Jawline
Den digitale alder er i fuld galop og der er ikke noget internettet ikke har af influencers, video bloggers og youtube personligheder. Deres tilstedeværelse og betydning for især den yngste generation er ikke til at tage fejl af og i Jawline følger vi nogle af de meget unge drenge, der har gjort en hel industri ud af at live-streame at stå på hovedet, give komplimenter og mime med på sange.
Bl.a. følger vi den 16 årige Austyn Tester, der er en ny stjerne i live-broadcast økosystemet, som med sin blå-øjede optimisme langsomt og stødt udvider sin online fanskare af teenage-piger, i sit forsøg på at undslippe sin tilværelse i det rustikke Tennessee og blive et kendt navn. Filmen er et fantastisk indblik i en moderne tidsalder, hvor al digital ‘content’ er god ‘content’, hvor lige muligheder (næsten) eksisterer gennem internettets tilgængelighed og hvor opmærksomheden fra andre gennem en skærm kan være altafgørende.
Instr. Liza Mandelup / USA / 2018 / Fag: Dansk, mediefag, samfundsfag / Sprog: Engelsk / Længde: 98 minutter

Once Aurora
I dette nære portræt af den norske pop-sensation; Aurora, følger vi hende mens hun kæmper med den svære to’er – hendes andet album. Aurora forsøger at tage styring over hendes egen kreativitet og musik, og prøver at holde fast i sig selv, mens hun producerer musik i en hård og kommerciel verden, hvor musikken skal leveres inden for en tidsramme.
Vi bliver taget med bag kulissen, og ser hende i studiet, på verdensomspændende tours, til møder med hendes manager, møder med hendes fans og når hun slapper af med hendes familie i Norge. Alt sammen giver et betagende indblik i den talentfulde Aurora og hendes musikalske univers. Filmen giver indblik i musikkens verden, konflikten i når kreativiteten der møder industrien og den kunstneriske proces’ paradokser. Vi skal tale om musikbranche, kreative erhverv og tilblivelsen af den succesfulde musik.
Arrangement tirsdag d. 26/3 kl. 10:00-11:45 i Aveny T.
Se filmen og oplev efterfølgende det danske band Nelson Can og Stephan Christopher Petersen, der bl.a. arbejder som manager for duoen Phlake, indgå i en talk om forskellige perspektiver på den danske musikindustri og at være skabende kunstner i en kommerciel verden.
Instr. Benjamin Langeland & Stian Servoss / Norge / 2019 / Fag: Musik / Sprog: Norsk, engelsk (eng. undertekster) / Længde: 71 minutter
TEMA: DEMOKRATI
Danske børn og unges interesse for politik er historisk lav. Men sammenhængskraft, fællesskab og medborgerskab spiller stadig en enorm rolle for os alle. Derfor dykker vi med temaet DEMOKRATI helt ned i “den mindst ringe styreform” og undersøger demokratiets rolle – for både børn og voksne.
Særligt relevant for: Dansk, historie, sprogfag, religion og samfundsfag

Little Germans
Den mere synlige højredrejning er at finde i hele Europa, men har en helt særlig betydning for et land som Tyskland, der stadig kæmper med deres ‘kollektive og nedarvet skyld’ fra Holocaust. Filmen fortæller en historie om nazismen i Tyskland efter 1945, der er blevet nedarvet til de næste generationer gennem familier og tætte fællesskaber.
Se filmen onsdag d. 20/3 kl. 12:30-14:30 i Cinemateket
Efter visningen vil Detlef Siegfried, der er professor i Germanske Studier ved Københavns Universitet, sætte os yderligere ind i, hvordan (ny)nazismen har udviklet sig i Tyskland til at blive mere prominent, om Reichsbürgerbevægelsen og de transeuropæiske netværk.
Instr. Frank Geiger & Mohammad Farokhmanesh / Tyskland / 2018 / Fag: Tysk, samfundsfag, historie / Sprog: Tysk (eng. undertekster) / Længde: 90 minutter

Camorra
Mafiaen er et område af Italiens historiske og aktuelle virkelighed, der i filmmediet ofte portrætteres, men sjældent som et fænomen udsprunget af samfundsrelaterede omstændigheder. Dokumentaren er et historisk og socio-antropologisk portræt af Napoli, og den organiserede kriminalitet området var spundet ind i.
Instruktør Francesco Patierno væver kunstfærdigt filmisk arkivmateriale fra mafiaklanerne sammen til en ekstraordinær autentisk film, der er gribende og giver en følelse af fiktion, der ikke er det eneste, der adskiller Camorra fra andre TV-dokumentarer. Filmen lader dens publikum drage deres egne konklusioner og skønheden af billederne bliver akkompagneret af Napolitansk musik, der dikterer stemningen i hver enkel scene. Den behandler de historiske og samfundsmæssige omstændigheder, der muliggjorde udviklingen af organiseret kriminalitet, som blev en del af det Italienske samfunds anatomi. Publikum bringes, med hidtil uset arkivmateriale og fængslende billeder, ind i den historiske kontekst, som portrætterer et samfund der blev økonomisk afhængig af kriminel aktivitet.
Se filmen tirsdag d. 19/3 kl. 10:00-11:45 i Cinemateket, hvor filmen introduceres med oplæg af Lektor Gert Sørensen fra Københavns Universitet, der har specialiseret sig i den napolitanske mafias historiske og samfundsmæssige betydning.
Instr. Francesco Patierno / Italien / 2018 / Fag: Italiensk, samfundsfag, historie / Sprog: Italiensk (eng. undertekster) / Længde: 70 minutter

The Man Who Played With Fire
Stieg Larsson er i Danmark uden tvivl mest kendt for hans forfatterskab af ‘Millennium trilogien’, men med denne dokumentar får vi særligt indblik i, hvordan han dedikerede hele sit liv til at studere og eksponere højreradikale strømninger i Sverige, der uden tvivl inspirerede personportrætterne i hans verdenskendte bøger.
Se filmen og hør oplæg fredag d. 29/3 kl. 9:00-11:00 i Grand Teatret.
Efter visningen får vi besøg af Tina Askanius, der forsker i ekstreme højrenationale grupper i norden ved Malmø Universitet, og journalist John Hansen, der er redaktionschef for Politikens Gravergruppe. De vil sætte os ind i alt fra sociale mediers indflydelse på udbredelsen af højreradikale grupper i dag og vigtigheden af afslørende journalistik og de risici det medfølger.
Instr. Benjamin Langeland & Stian Servoss / Norge / 2019 / Fag: Musik / Sprog: Norsk, engelsk (eng. undertekster) / Længde: 71 minutter

Young and Alive
Ud på gaderne, Paris! En ung generation sætter tonen for “what’s to come” i denne dokumentar, der følger unge mennesker i Paris’ natlige gadebillede.
Se filmen og hør oplæg torsdag d. 28/3 kl. 9:00-11:00 i Imperial.
Efter visningen vil der være oplæg af redaktøren for Eftertryk og skribent for Information, Anne Cornelia Ploug, der som ekspert i aktivisme i Frankrig vil give eleverne en indføring i landets politiske virkelighed – og åbne op for nye og frugtbare perspektiver på de demonstrationer der bryder frem på sendefladen verden over.
Instr. Matthieu Bareyre / Frankrig / 2018 / Fag: Fransk og samfundsfag / Sprog: Fransk (eng. undertekster) / Længde: 94 minutter

Putin’s Witnesses
Gennem vidnesbyrd fra Gorbachev, Yeltsin og den nuværende russiske præsident selv, fortæller instruktøren Vitaly Mansky historien om hvordan Putin fik greb om magten, som han har holdt fast på i næsten to årtier.
Da Boris Yeltsin trådte tilbage som præsident i 1999 gav han posten videre til Putin, der da var statsminister, blev Mansky ansat til at filme Putin til en tv dokumentar, der skulle hjælpe ham med at bevare magten, når det officielle valg skulle komme i 2000. Nu er Mansky vendt tilbage til sine gamle optagelser, som giver os helt intime og aldrig før sete scener fra den skelsættende periode i Ruslands historie. I bagklogskabens lys reflekterer Mansky over perioden, politiske venner, der blev til opposition og de store aktørers bekendelser og hvad det varslede. En perfekt film til at forstå Ruslands politiske klima, politiske spil og en af verdens mest kendte stormagtsoverhoveder.
Instr. Vitaly Mansky / Letland, Schweiz & Tjekkiet / 2018 / Fag: Historie, samfundsfag / Sprog: Russisk (eng. undertekster) / Længde: 102 minutter

What is Democracy?
Demokrati er et ord, hvis betydning ofte tages for givet. I denne dokumentar bliver der dvælet ved, hvad vi hen over årtusinder og kontinenter har forstået ved demokrati.
Fra Athens banebrydende eksperiment i selvstyre til kapitalismens rødder i middelalderens Italien til USA’s opgør med sin racistiske fortid og det voksende skel mellem rig og fattig, kigges der på demokratiets udseende før og nu. Filmens præmis er; ønsker vi at leve i et demokrati, må vi spørge hvad det er. Og for at give diverse perspektiver på hvad svaret kan lyde, bliver et hold mennesker med baggrund i alt fra teori, aktivisme, fabriksarbejde, at være asylansøger og tidligere præsident, taget med på råd for at forbinde fortid og nutid, det emotionelle med det intellektuelle og det personlige med det politiske. Filmen ønsker at inspirere os til at tænke over demokrati og dets historie, og er oplagt til at gøre netop dette.
Se filmen fredag d. 22/3 kl. 9:30-11:30 i Grand Teatret.
Et arrangement er på vej!
Instr. Astra Taylor / Canada / 2018 / Fag: Samfundsfag, historie / Sprog: Engelsk / Længde: 107 minutter
TEMA: JUSTICE
Vores juridiske principper er fundamentet for den måde vores samfund er indrettet på. Under JUSTICE kigger vi nærmere på de nationale, regionale og internationale regler og værdier som vi forpligter os til at overholde, og på de skandaler og brud på menneskerettigheder som vi historisk og i vores samtid hele tiden må forholde os til.
Særligt relevant for: Dansk, sprogfag, historie, matematik, samfundsfag og geografi

The Trial Against Ratko Mladic
The Trial Against Ratko Mladic’ får os tæt ind på retssagen mod generalen Mladics, der er beskyldt for at have begået brud på menneskerettighederne under Den Bosniske Krig.
Filmen kaster lys på retssagen både fra forsvarer og anklagers perspektiv, fra hvordan de planlægger deres sag og finder vidner, til hvilke forståelser af sagen og krigen de forskellige parter har. Vi hører både fra dem der var ofre for Mladics handlinger og dem der betragter ham som en folkehelt. Filmen, der giver os et dybdegående indblik i både eftermælet på Den Bosniske Krig og hvordan den internationale domstol fungerer, lægger op til et tilbageblik på krigen og på at undersøge det internationale retssamfund nærmere, herunder hvordan forpligtelserne påvirker medlemslandene – også Danmark.
Se filmen tirsdag d. 26/3 kl. 10:00-12:00 i Bremen Teater.
Filmen ledsages af oplæg fra Louise Holck, vicedirektør for Institut for Menneskerettigheder og Claus Juul, juridisk konsulent i Amnesty International, som vil tale om den historiske udvikling af internationale menneskerettigheder og hvad menneskerettighederne betyder for medlemslandene – ikke mindst Danmarks eget forhold til dem.
Instr. Rob Miler & Henry Singer / UK & Norge / 2018 / Fag: Historie, samfundsfag / Sprog: Engelsk, ukrainsk (eng. undertekster) / Længde: 99 minutter

The Silence of Others
Man bliver rystet, rørt til tårer og påmindet om et Spanien, der stadig tynges af sin fortid, når man ser denne dokumentar, der følger en gruppe dedikerede spanieres kamp for retfærdighed og anerkendelse af de grusomheder der stod på under Francos regime (1936-1975).
Se filmen onsdag d. 20/3 kl. 10:00-12:00 i Imperial eller
kl. 12:30-14:30 i Bremen Teater
Begge visninger ledsages af et oplæg fra ekspert og lektor i spansk sprog og kultur, Morten Heiberg, der vil sætte eleverne ind i den spanske historie og samfund, hvorfor der har været en fortrængning af Franco-tiden og hvad det har haft af betydning for den spanske befolkning.
Instr. Almudena Carracedo & Robert Bahar / USA & Spanien / 2018 / Fag: Spansk, samfundsfag / Sprog: Spansk (eng. undertekster) / Længde: 93 minutter
TEMA: SCIENCE
En naturvidenskabelig viden er alpha og omega i en verden der bliver stadig mere futuristisk med kunstig intelligens og google-briller og på en jordklode der bliver stadig mere faretruende med temperaturstigninger og naturkatastrofer. Derfor skal vi helt ned i molekylerne, for at forstå og forholde os til den underfundige verden og tid vi lever i og koble vores naturvidenskabelige viden med vores virkelighed og hverdag.
Særligt relevant for: Matematik, natur/teknologi, idræt, biologi, fysik/kemi og geografi

Hunting for Hedonia
Kan man operere depression ud af hjernen? Og hvad kan “normale følelser” siges at være? Det er nogle af de spørgsmål som Hunting for Hedonia ser nærmere på ved at undersøge brugen af indgrebet ‘dyb hjernestimulation’ eller DSB, hvor der indopereres permanente elektroder i udvalgte områder af hjernen, for at påvirke f.eks humør.
Filmen sætter fokus på mennesker, der er under behandling i moderne tid, før, under og efter et indgreb og de følgevirkninger, positive og negative, der følger. Men filmen fokuserer også på den kontroversielle Dr. Robert Heath, der i 1950’erne udviklede DSB metoden og lavede forskellige tvivlsomme eksperimenter. Filmen er oplagt til at kigge nærmere på fremtiden (og fortiden) inden for anvendte neuro-psykologiske metoder og til at diskutere etiske problemstillinger i psykologisk forskning.
Arrangement onsdag d. 27/3 kl. 9:30-11:30 i Bremen Teater
I forlængelse af visningen vil en debat ml. instruktør, Pernille Grønkjær, videnskabsjournalist og forfatter til bogen, der danner baggrund for filmen, Lone Frank og formand for Landsforeningen for psykisk sundhed, SIND, Kurt Christensen, finde sted. Med fokus på udviklingen af neuro-psykologiske metoder og patientrettede og etiske hensyn.
Instr. Pernille Rose Grønkjær / Danmark / 2019 / Fag: Psykologi, filosofi, biologi & kemi / Sprog: Engelsk, tysk (eng. undertekster) / Længde: 75 minutter

Chasing Einstein
I år griber CPH:DOX fat i en af fysikkens helt store teorier, når vi sætter fokus på Einsteins relativitetsteori, med en screening af den nyproducerede dokumentarfilm Chasing Einstein. I over 100 år har Einsteins teori for tyngdekraften været dominerende i fysik og kosmologi og som kulminerede i observationen af gravitationsbølger, hvad der blev tildelt nobelprisen i 2017.
På nuværende tidspunkt har ingen dog formået at udfordre Einsteins teori for tyngdekraften, på trods af at teorien er afhængig af opdagelsen af et mystisk ukendt ‘mørkt stof’, som ingen endnu har fundet. Dette har ført mange forskere til en desperat søgen efter dette mørke stof (dark matter), og filmen Chasing Einstein fører publikum ind i den fascinerende verden, der omfatter den største eksisterende partikelaccelerator CERN, det største underjordiske laboratorie XENON og LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Filmen giver en indføring i et ellers meget lukket univers bestående af forskere, der alle leder efter svar på universets mest fundamentale spørgsmål. Vil Einsteins teori bestå – eller kan to hollandske tvillingers kontroversielle nye teori udfordre hele den måde hvorpå vi forstår vores verden?
Arrangement fredag d. 29/3 kl. 10:00-12:00 i Imperial
Filmen efterfølges af oplæg ved Troels Harmark, der er lektor ved teoretisk partikelfysik og kosmologi på Niels Bohr Institutet, som vil sætte eleverne bedre ind i den forskning der gøres for at udvikle den generelle relativitetsteori, og derudover skabe en endnu bedre forståelse for ‘mørkt stof’ og dets sammenhæng med relativitetsteorien.
Instr. Timothy Wheeler & Steve Brown / USA / 2018 / Fag: Fysik / Sprog: Engelsk (eng. undertekster) / Længde: 81 minutter

The Serengeti Rules
Med afsæt i bogen af samme navn, skrevet af den prisbelønnede molekylær-biolog Sean Carroll, tager dokumentaren os med på en rejse gennem betydningsfulde videnskabelige opdagelser af mange af naturens vigtigste regulerende mekanismer i økosystemer.
Arrangement mandag d. 25/3 kl. 10:00-12:00 i Bremen Teater
Filmen følges op med et oplæg af biologi Hans Henrik Bruun, der vil sætte filmens emne i en lokal kontekst, når han bl.a. tager udgangspunkt i problematikken vedrørende Amager Fælled byggerierne og hvordan det uundgåelige tab af nøglearter kommer til at påvirke økosystemet her.
Instr. Nicolas Brown / USA / 2018 / Fag: Biologi / Sprog: Engelsk (eng. undertekster) / Længde: 84 minutter
TEMA: MENNESKET
Hvad vil det egentlig sige at være et menneske? Hvad er vi for en slags? Og hvordan påvirker vi hinanden – både fysisk og følelsesmæssigt? Under dette tema tager vi pulsen på os selv og vores medmennesker og kigger nærmere på både vores indre og vores ydre – fra førstehjælp til næstekærlighed.
Særligt relevant for: Dansk, billedkunst, musik, sprogfag, filosofi og biologi

Kirsebæreventyret – Særarrangement om fremtidens iværksætteri
Læs mere og køb dine billetter her
Kom og deltag i årets store film- & debatarrangement om fremtidens iværksætterkultur, når CPH:DOX i samarbejde med Fonden for Entreprenørskab præsenterer filmen KIRSEBÆREVENTYRET i Bremen Teater samtidigt med simultane visninger på handelsgymnasier og erhvervsskoler over hele landet.
I kirsebæreventyret møder vi landmanden Harald Krabbe, der kaster sig ud i et omfattende projekt: Han vil producere kirsebærvin, som han har i sinde at eksportere til hele verden. Filmen er et unikt indblik i den spændende, men risikofyldte vej som ildsjæl og iværksætter.
Instr. Eva Mulvad / Danmark / 2018 / Fag: Virksomhedsøkonomi, erhvervsjura, afsætning / Sprog: Dansk / Længde: 85 minutter

Q’s Barbershop
Q´s Barbershop ligger i hjertet af Vollsmose – Danmarks største sociale boligbyggeri – og er et populært hænge-ud sted for byens unge somaliere. Salonens ejer Qasim er selv fra Somalia, og han sørger for at de unge i Vollsmose har stil. Hos Q’s Barbershop kan du få en Usher, en Flat Top, en Houseparty eller en Will Smith med low fade i siden.
Men du kan også få råd om de store spørgsmål i livet såsom kærlighed, parforhold eller uddannelse, og hvis der er brug for det, hjælper Qasim også gerne med danskprøven imens han trimmer og styler. For uanset om du er flygtning, kriminel eller stræber, så skal frisuren være knivskarp. Og langt de fleste af Q´s kunder forlader da også salonen med fornyet mod på dagens gøremål og livet i sig selv.
Arrangement torsdag d. 28/3 kl. 10:00-11:30 i Bremen Teater
Efter filmen får vi besøg af instruktør Emil Langballe og Fuad Gumaz, der er medvirkende i filmen, til en Q&A, hvor eleverne får mulighed for at stille spørgsmål.
Instr. Emil Langballe / Danmark / 2019 / Fag: Dansk, samfundsfag, mediefag/ Sprog: Dansk / Længde: 60 minutter

Reformisten
Denne film følger den kvindelige, danske imam og femninst Sherin Khankans liv i medgang og modgang i en periode på 3 år. Sherin Khankans store drøm er at grundlægge Europas første moske med kvindelige imamer midt i København. Sammen med en gruppe progressive muslimer arbejder hun for tolerance og for muslimske kvinders rettigheder og drømmen går da også i opfyldelse, men Sherin er både oppe imod en voksende islamofobi og mod konservative kræfter i det religiøse miljø.
Instr. Marie Skovgaard / Danmark / 2019 / Fag: Religion, samfundsfag, dansk / Sprog: Dansk / Længde: 75 minutter

Romantic Comedy
Romantiske komedier er ofte udskældt af anmeldere, men elsket af publikum – og er en del af flere generationers kulturelle DNA. Deres status som ’guilty pleasures’ har dog gjort at de sjældent gøres til genstand for kritisk analyse.
Instr. Elizabeth Sankey / UK / 2019 / Fag: Mediefag, engelsk / Sprog: Engelsk / Længde: 79 minutter
TEMA: DE 17 VERDENSMÅL
Det er blevet kaldt den mest ambitiøse plan for klodens fremtid nogensinde: I 2015 vedtog alle verdens nationer de 17 Verdensmål, der skal løse mange af klodens problemer inden 2030. I dette tema undersøger vi målene gennem nogle fantastiske film, der kan åbne problemstillingerne op indefra.
Særligt relevant for: Dansk, sprogfag, historie, matematik, samfundsfag og geografi

Anthropocene: The Human Epoch
Denne dokumentar viser os verden i både sin ultimative skønhed og ultimative dysterhed, når vi med hovedet først dykker ned i scener fra den Antropocæne Tidsalder, hvor menneskets tilstedeværelse på jorden spiller den overvejende faktor for ændringer i vores klima og miljø.
Filmens stilistiske og æstetiske greb viser os menneskets afhængighed af jorden og udvindelsen af dens goder, vores tæmning af en ellers ustyrlig natur og vores fascination af dets urkræfter samt sorg over tabet af vores uskyld heroverfor. Filmen kaster bolden op til at tale om geologiske processer forstyrret af menneskelig manipulation både naturvidenskabeligt og samfundspolitisk, herunder hvilke innovative naturvidenskabelige og sociale ideer, som er menneskets force, kan bruges til at påvirke jorden i positiv retning denne gang.
Arrangement mandag d. 25/3 kl. 12:30-14:30 i Bremen Teater
Filmen følges op med et oplæg af Nanna Fiskaali fra KlimaAmbassaden, et uddannelsesinitiativ under den grønne tænketank, CONCITO, uddybe for os, hvad der definerer den Antropocæne Tidsalder. Derudover vil hun tale om, hvordan alle FNs Verdensmål – også dem, der fokuserer på socio-økonomiske forhold som fattigdom, ulighed og krig – hænger sammen med klima- og miljøsituationen.
Instr. Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal & Nicholas de Pencier / 2018 / Fag: Naturgeografi, fysik, kemi & samfundsfag / Sprog: Engelsk (eng. undertekster) / Længde: 84 minutter

Push
Denne dokumentar åbner op for den globale problemstilling omkring storbyernes tiltagende utilgængelighed, hvor boligpriserne stiger ude af trit med beboernes indkomst.
Mandag d. 25/3 kl. 10:30 viser vi filmen Push på Dansk Arkitektur Center, hvor der efter filmen vil være mulighed for, at besøge DACs udstilling om FNs Verdensmål nr. 11 om bæredygtige bysamfund.
Instr. Fredrik Gertten / 2019 / Fag: Samfundsfag & arkitektur / Sprog: Engelsk, spansk & italiensk (eng. undertekster) / Længde: 92 minutter
TEMA: PÅ FLUGT
Flygtningedebatten raser endnu på sit højeste, men kræver nogle nye perspektiver og stærke historier, hvis vi rent faktisk også skal blive klogere. Med dette tema kigger vi nærmere på grænserne mennesker imellem, både de kulturelle, religiøse og historiske: Hvor går de – og kan de flyttes?
Særligt relevant for: Dansk, historie, religion, sprogfag, samfundsfag og geografi

The Rest
Denne dokumentar er ligesom andre værk af den anerkendte aktivistiske instruktør og kunster Ai Weiwei et forsvar for humanisme og menneskelig værdighed. Filmen dokumenterer situationen for et de mange flygtninge, der lever i et politisk limbo i Europa, hvor det humanitære system er overbelastet, medieopmærksomhed er i dvale og xenofobien vokser.
Arrangement onsdag d. 20/3 kl. 15:00-17:00 i Aveny Teater
Efter visningen får vi besøg af Tone Olaf Nielsen, der er programdirektør i Trampolinhuset, et medborgerhus for asylansøgere, flygtninge og andre borgere i Danmark og 15-årige Fayeza, der bor på Sjælsmark deportationscenter og som er med i “Folkebevægelsen for asylbørns rettigheder“. De vil fortælle os om flygtninge- og asylsituationen lige nu med særligt fokus på Danmark, og hvordan de arbejder for at ændre lovgivningen.
Instr. Ai Weiwei / 2018 / Fag: Samfundsfag, historie, dansk / Sprog: Engelsk, tyrkisk, arabisk m.fl. (eng. undertekster) / Længde: 78 minutter
Om UNG:DOX
UNG:DOX er CPH:DOXs program rettet mod ungdomsuddannelser, der blev etableret i 2012 ud fra idéen om, at den moderne dokumentarfilm kan give elever på landets ungdomsuddannelser et nytænkende, fagligt og kulturelt indspark i undervisningen. UNG:DOX-programmet for 2019 begynder snart at forme sig, og er du interesseret i at få vejledning og planlægge et arrangement til din klasse, din faglinje eller hele din skole, kan du kontakte projektlederen for et samarbejde herom. Billetter koster 40 kroner ex. moms.
UNG:DOX gør festivalens store program mere tilgængeligt ved hvert år at håndplukke 20-25 dokumentarfilm, der har særlig relevans i en undervisningssammenhæng. De udvalgte film er kunstneriske og kritiske dokumentarfilm, som bearbejder en bred vifte af aktuelle samfundsrelaterede og kulturelle tematikker. På den måde får lærere og elever et spændende og levende alternativ til den traditionelle, papirbaserede undervisning.
Filmene ledsages af debatarrangementer, Q&A’s med instruktører, oplæg og workshops, så eleverne får en helstøbt oplevelse, der kan afføde dybdegående refleksioner og diskussioner hjemme i klasselokalet – ofte på tværs af flere fag. Du er meget velkommen til at kontakte os for booking af billetter – vi er meget fleksible og tager højde for dine ønsker og behov.
