Velkommen til UNG:DOX!

UNG:DOX er CPH:DOXs program rettet mod ungdomsuddannelser, der blev etableret i 2012 ud fra idéen om, at den moderne dokumentarfilm kan give elever på landets ungdomsuddannelser et nytænkende, fagligt og kulturelt indspark i undervisningen. Vi udvikler vores filmprogram i samarbejde med vores faglærernetværk for at sikre, at film og arrangementer lever op til kravene i gymnasiernes læreplaner. Derudover udarbejder vi fagligt relevant undervisningsmateriale til hver film, som vil blive lagt op her på siden.

Billetter koster 40 kroner ex. moms / 50 kr. inkl. moms. Som gymnasium har man mulighed for at trække momsen fra. 

Vi giver også gerne et tilbud på grupperabat ved bestilling til mere end 300 elever.

Kontakt projektleder Amalie Brok via amalie.b@cphdox.dk eller per telefon 27 59 87 12, hvis du er interesseret i en film eller et arrangement. 

Programmet for 2020, der løber af stablen d. 16.-29 marts, vil drypvist blive offentliggjort i januar 2020.

TEMA: JEG FORTÆLLER

I en verden, hvor perfekte liv leves på de sociale medier, kan vi risikere at glemme, hvilke nuancerede og komplekse mennesker der lever bag skærmen. Med temaet JEG FORTÆLLER går vi under huden på mennesker og dykker helt ned i deres fortællinger og perspektiver på livet. Vi følger op- og nedture, nedbryder intime grænser og bliver klogere på mennesket i al dets herlighed.

Særligt relevant for: Dansk, samfundsfag, engelsk og mediefag

I love you I miss you I hope I see you before I die

Arbejdsløshed og forarmelse præger hjemmet i Colorado Spring i USA, hvor Betty bor med sine to små børn, sin mor og syv andre mennesker. Selvom håbløsheden truer lige om hjørnet, så er Betty fyldt med drømme om fremtiden, og det er kærligheden mellem hende, børnene og hendes mor, der holder liv i håbet.

Filmen er lavet af instruktør Eva Marie Rødbro, der også står bag DR dokumentarserien ‘Prinsesser fra blokken’, og hun giver med sit særegne filmsprog et kærligt, poetisk og drømmende indblik ind i denne familie fra den amerikanske underklasse, hvor hovedpersonerne træder frem som helstøbte og komplekse mennesker, der finder deres styrke i kærlighed og familiesammenhold.

Instr. Eva Marie Rødbro / Danmark / 2020 / Sprog: Engelsk / Længde: 77 minutter / Fag: Dansk og mediefag

Arrangement tirsdag d. 24/3 kl. 12:15-14: i Bremen Teater

I kølvandet på visningen vil instruktør Eva Marie Rødbro fortælle os om sit arbejde med at skildre kvinder fra fordomsprægede miljøer og de kunstneriske valg og fravalg, hun træffer inden for dokumentargenren.  

Billetter kan købes via billetlink: https://mydox.dk/form/2759

TEMA: ULIGHED

Tanken om velfærdsstaten er udviklet ud fra et ønske om, at alle mennesker er lige og skal have lige muligheder for et godt liv, hvorfor skatter er med til at omfordele goderne. Den ideologiske tanke om statsunderstøttet lighed er måske sværere at finde i praksis, og det undersøger vi under temaet ULIGHED.

Særligt relevant for: Samfundsfag, engelsk og historie.

Capital in the 21st Century

Thomas Piketty satte verden over ende, da han i 2013 udgav den skelsættende bog ‘Capital in the 21st Century’. I denne dokumentar udfolder Piketty sammen med andre eksperter bogens pointer om kapitalens snørklede udvikling i Vesten over de sidste 300 år samt en fremadskuen på en farefuld ulighed i nutidens og ikke mindst fremtidens samfund. En spændende dokumentar der øger forståelsen for vores samfunds udvikling og elitens velstand.

Da bogen ‘Capital in the 21st Century’ udkom i 2013, blev den hurtigt en international bestseller og Piketty en verdensberømt økonom. På trods af at Piketty gjorde sig umage med at gøre bogen let forståelig, så er de knap 1000 sider ikke barnemad at tygge sig igennem. Det gør denne dokumentar nu op for, og dermed bliver teorien lettere tilgængelig for også gymnasieelever.

Instr. Justin Pemberton / New Zealand / 2019 / Sprog: Engelsk og fransk (engelske undertekster ved fransk tale / Længde: 103 minutter / Fag: Samfundsfag, historie og engelsk

Arrangement onsdag d. 18. marts kl. 9:45-12:00 i Nordisk Film Imperial

Til arrangementet kommer økonomisk antropolog, Nana Vaaben, analysechef i den liberale tænketank Cepos, Otto Brøns-Petersen samt økonom, Jesper Jespersen. De skal debattere forståelsen af “fortjent indkomst” og retfærdigheden af at nogle kan arve sig til millioner mens andre ikke kan.

Billetter kan købes via billetlink: mydox.dk/form/2757

The Kingmaker

Imelda er Filippinernes kulørte og korrupte tidligere førstedame, som har plejet omgang med dikatorer og købt tusindvis af sko og kjoler for statens regning. Dokumentaren dykker ned i den obskure historie om korruption og magt, som prægede Imelda og hendes mands diktatoriske styre fra 1965-1986.

Instruktør Lauren Greenfield har skabt en fængende og interessant film om rigdom og magt. Med vantro følger vi Imelda Marcos portrættere sig selv som en forkæmper for de fattige, mens vi øjeblikket efter ser de økonomiske og sociale konsekvenser, hendes handlinger har haft for Filippinernes fattige. ‘The Kingmaker’ viser tydeligt de konsekvenser, ulighed kan have for et samfund.

Instr. Lauren Greenfield / USA og Danmark / 2019 / Sprog: Engelsk / Længde: 100 minutter / Fag: Samfundsfag og historie

TEMA: BANEBRYDENDE FORSKNING

Noget forskning har potentialet til at kunne ændre, hvordan vi ser og oplever verden. Andet forskning er lige så banebrydende men i mindre skala. Under temaet BANEBRYDENDE FORSKNING dykker vi både ned i forskning, der har haft stor betydning for videnskaben men også forskning, der rykker ved os individuelt, og både samfundsvidenskabelig og naturvidenskabelig forskning kommer under luppen.

Særligt relevant for: Psykologi, musik og fysik

The Viewing Booth

En minimalistisk dokumentar om vores forhold til visuelle medier. I et lille rum præsenteres Maia for videoer fra de besatte palæstinensiske områder. Videoernes portrættering af en brutal israelsk besættelsesmagt er i strid med hendes egen overbevisning, og filmen giver et spændende indblik i hendes tanker, som hun udfolder undervejs. Dokumentaren giver et unikt indblik ind i psykologien bag, hvordan vi ser og tolker informationer i den digitale tidsalder.

Dokumentarens instruktør, Ra’anan Alexandrowicz, er drevet af ønsket om at undersøge seerens indre oplevelse af at se videoer og billeder. Som filminstruktør er han interesseret i, hvordan man som seer opfatter visuelle medier, og hvilken virkning de har. Med ‘The Viewing Booth’ kommer vi under huden på en seer og oplever, hvordan hendes overbevisning overskygger de informationer, hun får i videoerne fra de palæstinensiske områder på trods af en sund nysgerrighed og skepsis.

Instr. Ra’anan Alexandrovicz / Israel & USA / 2019 / Sprog: Engelsk og hebræisk (engelske undertekster) / Længde: 70 minutter / Fag: Psykologi

Arrangement tirsdag d. 26/3 kl. 10:00-12:00 i Nordisk Film Palads

Efter filmen vil der være en talk imellem Katrine K. Pedersen, ekspert i digitale medier og psykolog Bjørn Gunnar Hallson om propaganda i mediebilledet, fake news og om hvordan vi forholder os til og bruger de informationer, som medierne fodrer os med.

Billetter kan købes via billetlink: https://mydox.dk/form/2761

Making Waves: The Art of Cinematic Sound

Fra stumfilm til Star Wars og Jurassic Park. Denne film udlægger den verden af lyd og musik, vi nogle gange tager for givet i de film, vi elsker – med alt fra lydeffekter til store komponerede ballader, der bringer følelserne frem. Ud fra filmklip, interviews og arkivoptagelser får vi et unikt indblik i lyddesignernes skabelsesrum og bliver klogere på det store arbejde, der ligger bag films lydside.

Musik er ikke bare bands, sange og orkestre. Det viser denne dokumentar med al tydelighed, og derfor er den oplagt til at arbejde med lydproduktionens mange facetter til inspiration for musikelever.

Instr. Midge Costin / USA / 2019 / Sprog: Engelsk / Længde: 94 minutter / Fag: Musik

Arrangement tirsdag d. 24/3 kl. 14:15-16:15 i Aveny T

Efter filmen vil den prisbelønnede danske lyddesigner, Peter Albrechtsen, fortælle om sin egen rejse ind i filmmusikkens verden, om hvordan man forener musik og film og om vigtigheden af lyddesign i dokumentarfilm.

Billetter kan købes via billetlink: https://mydox.dk/form/2758

TEMA: UDBRUD

Under temaet UDBRUD stiller vi skarpt på både de individer og de samfund, som udfordrer gængse normer gennem aktivisme og personlige kampe. Med forskellige udtryksformer som musik, tekst eller video forsøger de at bryde ud og bryde med normer og traditioner.

Særligt relevant for: Dansk, engelsk, fransk, samfundsfag, historie og musik

Billede er på vej

Margaret Atwood: A word after a word after a word is power

De fleste kender Margaret Atwood som forfatteren bag tv-serien ‘The Handmaid’s Tale’, men Atwood er meget mere end det. Som 80-årig besidder hun mere energi end de fleste, og hendes liv såvel som litterære værker er præget af samfundskritiske og feministiske tanker. Dokumentaren giver et smukt indblik i personen Margaret og i hendes værker, der ofte kommenterer på politik, kriser og menneskehedens udfordringer.

Tjenerindekostumet fra tv-serien ‘The Handmaid’s Tale’ er blevet en fællesnævner for protester mod kvindeundertrykkende regimer verden over og symbolet på det værst tænkelige. Atwood har med sit dystopiske univers formået at tale direkte ind i vores tids kampe mod konservative kræfter og klimakriser, og måske netop derfor er hendes forfatterskab så utroligt spændende.

Instr. Nancy Lang & Peter Raymont / Canada / 2019 / Sprog: Engelsk / Længde: 92 minutter / Fag: Engelsk og dansk

Arrangement fredag d. 20/3 kl. 14:00-16:00 i Aveny T

Efter visningen følger et oplæg ved professor i amerikansk litteratur og kultur, Rune Graulund, om dystopisk litteratur med udgangspunkt i Atwoods forfatterskab. Han vil uddybe, hvordan denne form for samfundskritik har både en rolle i og ikke mindst relevans for vores samtid.

Billetter kan købes via billetlink: https://mydox.dk/form/2756

Haut les Filles

Fransk rock’n’roll historie er præget af stærke kvinder, der har måtte kæmpe for deres plads på den ellers maskuline scene. I ‘Haut Les Filles’ møder vi ikoner som Brigitte Fontaine og Françoise Hardy, der har kæmpet den første kamp, og de yngre stjerner som kæmper den i dag. Historien om dygtige musikere smelter sammen med fransk feminisme og den franske kamp mod restriktive kønskategorier.

Dokumentaren følger nogle af de kvinder, der både tidligere og i dag har skulle gøre krav på deres plads i musikken på en helt anden måde end deres mandlige kollegaer. Gennem musik og interviews får vi et levede indblik i musikbranchens vilkår for kvindelige musikere. Et lands kunst er et unikt indblik i dets bredere kulturelle strømninger, og derfor danner ‘Haut Les Filles’ et oplagt grundlag for en større forståelse af både den franske musikverden og landets kønsproblematikker.

Instr. François Armanet / Frankrig / 2019 / Sprog: Engelsk og fransk  (engelske undertekster) / Længde: 79 minutter / Fag: Fransk og musik

Arrangement mandag d. 16/3 kl. 12:15-14:15 i Aveny T

Filmen introduceres af Ulla Gjedde, cand.mag. i fransk. Hun vil sætte filmen ind i en bredere kulturel og social kontekst, når hun fortæller om fransk feminismes udvikling igennem årene.

Billetter kan købes via billetlink: https://mydox.dk/form/2760

Lever Elsker Savner

I ‘Lever Elsker Savner’ møder vi Rosemarie, som har haft kræft. Sygdommen har tæret ikke bare på hende selv men også på hendes familie og især moderen har haft svært ved at bearbejde oplevelsen. Igennem filmen ser vi de to kæmpe med og mod hinanden, men den emmer dog af kærlighed og af Rosemaries vilje til livet, venner og den post-kræft identitet, som hun eksperimenterer med.

Instruktør Sine Skibsholt har lavet en fremragende film om en ung pige, der kæmper med de sædvanlige ting – identitet, omklamrende forældre, venner. Forskellen er bare, at Rosemarie ikke er en helt almindelig pige, for med sit kræftforløb har hun gennemgået prøvelser, som de færreste teenagere har. Men Rosemarie kæmper for at få lov til netop at være dét, at være helt almindelig.

Instr. Sine Skibsholt / Danmark / 2019 / Sprog: Dansk / Længde: 75 minutter / Fag: Dansk

Saudi Runaway

‘Saudi Runaway’ er den gribende historie om den unge kvinde Amjads flugt fra det kvindeundertrykkende regime i Saudi Arabien. Begrænsede muligheder for uddannelse, frihed og retten til selvbestemmelse gør, at hun beslutter sig for at flygte under hendes bryllupsrejse. Filmen er optaget af hende selv uden familiens vidende, og vi får derfor et intimt indblik i et kvindeliv, som sjældent eksponeres i offentligheden. En fascinerende, skræmmende og utroligt vigtig dokumentar.

I 2018 fik kvinder i Saudi Arabien igen lov til at sætte sig bag rattet i en bil. Det var banebrydende for det arabiske kongerige, hvor kvinder har langt færre rettigheder end mænd. Som Amjad i dokumentaren har kvinder således ikke lov til at rejse ud af landet uden sin mand eller værges tilladelse, og det har resulteret i flere kvinder, der trodser Kongeriget og flygter under international bevågning. Med ‘Saudi Runaway’ følger vi en af disse kvinders vidnesbyrd.

Instr. Susanne Regina Meures / Schweiz / 2020 / Sprog: Arabisk & engelsk (med engelske undertekster) / Længde: 88 minutter / Fag: Dansk, samfundsfag, historie

TEMA: BRÆNDPUNKTER

Verden rører på sig, og med filmene under dette tema skal vi se på aktuelle konflikter og kriser og ikke mindst på de mennesker, der lever midt i brændpunkterne.

Særligt relevant for: Fransk, dansk, samfundsfag og historie

Reunited

Under de største kriser kan menneskerettigheder virke som en smuk men virkelighedsfjern drøm. Efter at være flygtet fra den brutale borgerkrig i Syrien er endnu en familie spredt for alle vinde. Mor i Danmark, far i Canada, og børnene er havnet i Tyrkiet. De kæmper nu en brav kamp for at opretholde et familieliv over Skype, mens de desperat forsøger at blive familiesammenført.

Verdenssamfundet blev overvældet af det store antal flygtninge, der kom fra Syrien under borgerkrigen. Regler og labyrintiske bureaukratiske strukturer gør det svært at navigere for desperate flygtninge, der forsøger at finde en hverdag efter krigens voldsomhed. Det er tydeligt i denne film, hvor store konsekvenser det har på mennesker fastlåste i urimelige situationer.

Instr. Mira Jargil / Danmark / 2019 / Sprog: Arabisk, engelsk og dansk (engelske undertekster) / Længde: 78 minutter / Fag: Dansk, samfundsfag og historie

Paris Stalingrad

Ved metrostationen Stalingrad i Paris er en masse telte sat op. Vi er tilbage i 2016, hvor flygningekrisen var på sit højeste i Europa, og overalt forsøger desperate migranter at få styr på tilværelsen. De kæmper daglige kampe med politiet, som rydder teltlejrene, og med bureaukratiet, hvis lange køer vidner om besværlige procedurer for opholdstilladelse. Paris ses med nye øjne, og den koloniale fortid er tydeligere end nogensinde før. Er det Europas svar på menneskers desperation?

‘Paris Stalingrad’ viser os en side af Paris, som vi ikke har lyst til at se. Vi er langt fra den romantiske weekend get-away med god vin, smagfulde oste og en tur i Eiffeltårnet. I stedet ser vi, hvordan mennesker, der allerede er i dyb krise over at have forladt et land i fattigdom eller i krig, må kæmpe med myndighederne om basale menneskelige rettigheder såsom et sted at sove, muligheden for at gå på toilet og retten til at blive behandlet anstændigt. Dokumentaren lægger sig i forlængelse af de mange andre fantastiske dokumentarer, som i disse år produceres med fokus på flygtninge og migranter, og den gør det på en yderst indlevende, medfølende og relevant måde.

Instr. Hind Meddeb / Frankrig / 2019 / Sprog: Fransk, arabisk og engelsk (engelske undertekster) / Længde: 86 minutter / Fag: Fransk, samfundsfag og historie

Arrangement torsdag d. 19/3 kl. 10:00-12:00 i Aveny T

Efter filmen vil Frankrig-ekspert og cand.mag. i Film- og Medievidenskab, Kamel Benkaaba, sætte eleverne ind i den nuværende flygtningesituation i Frankrig samt Frankrigs kolonialistiske fortid for bedre at kunne forstå den situation som Frankrig – og store dele af Europa – står i i dag.

TEMA: DEMOKRATI

Med DEMOKRATI i fokus skal vi undersøge den styreform, som store dele af verden har udråbt til den bedste. Vi skal se nærmere på nogle af de udfordringer, som følger med demokratiet og på, hvordan internettet påvirker demokratiet.

Særligt relevant for: Samfundsfag, historie, mediefag

TEMA: DE 17 VERDENSMÅL

Det er blevet kaldt den mest ambitiøse plan for klodens fremtid nogensinde: I 2015 vedtog alle verdens nationer DE 17 VERDENSMÅL, der skal løse mange af klodens problemer inden 2030. I dette tema undersøger vi målene gennem nogle fantastiske film, der kan åbne problemstillingerne op indefra.

Særligt relevant for: Historie, samfundsfag og naturgeografi

Push

‘Push’ åbner op for den globale problemstilling omkring storbyernes tiltagende utilgængelighed, hvor boligpriserne stiger ude af trit med beboernes indkomst.

Leilana Fahra er udvalgt af FN til at udfordre regeringer til at sikre den fundamentale menneskeret: ordentlige boliger til alle, og filmen følger hende rundt i verden for at undersøge hvorfor familier i alt fra Barcelona til Toronto presses ud af deres hjem, samtidig med at andre bygninger står tomme. Filmen afdækker hvordan forholdet mellem ejendomsmarkedet, byggefirmaer og politikere udgøres af mere korrupte relationer end vi almindeligvis forestiller os.

Instr. Fredrik Gertten / 2019 / Sprog: Engelsk, spansk og italiensk (engelske undertekster) / Længde: 92 minutter / Fag: Samfundsfag & arkitektur

The Story of Plastic

Plastik er et stort problem, som dokumentaren her sætter fokus på. Ved at gennemgå plastikkens rejse fra udvindelsen af råolie, til produktion af plastik og deraf plastikprodukter, til forbrug og til sidst som affald, bliver vi klogere på, hvor i leddene, vi bør sætte ind. Hvor medierne ofte har fokus på forbrugernes ansvar for at forbruge mindre plastik, så peger dokumentaren i stedet især på producenternes ansvar. En fantastisk dokumentar om en af klimaets helt store problemstillinger.

Eksperter tager os med rundt i verden fra Vestens storproduktion af plastik, til Kinas, Indonesiens og Filippinernes store lossepladser, hvor lokale forsøger at sortere de mange forskellige typer af plastik. Dokumentaren giver derfor også et interessant blik ind i de globale magtstrukturer, som i høj grad er synligt i plastikkens infrastruktur, hvor rige lande producerer og forbruger, mens det Globale Syd opkøber affald og står med problemerne med forurening og forsøget på at komme af med det igen.

Instr. Daia Schlosberg / 2019 / USA, Indien, Belgium, Kina, Filippinerne, Indonesien / Sprog: Engelsk (engelske undertekster) / Længde: 95 minutter / Fag: Naturgeografi

Arrangement mandag d. 16/3 kl. 10:00-12:00 i Palads

Filmen efterfølges af et oplæg fra de tre gymnasieelever, Tobias, Kristian og Sebastian fra Egaa Gymnasium, som skal fortælle om deres forsøg på at finde en metode til at identificere mikroplast i vand i forbindelse med Astras naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere.

Om UNG:DOX

UNG:DOX er CPH:DOXs program rettet mod ungdomsuddannelser, der blev etableret i 2012 ud fra idéen om, at den moderne dokumentarfilm kan give elever på landets ungdomsuddannelser et nytænkende, fagligt og kulturelt indspark i undervisningen. UNG:DOX-programmet for 2020 begynder snart at forme sig, og er du interesseret i at få vejledning og planlægge et arrangement til din klasse, din faglinje eller hele din skole, kan du kontakte projektlederen for et samarbejde herom. Billetter koster 40 kroner ex. moms.

UNG:DOX gør festivalens store program mere tilgængeligt ved hvert år at håndplukke 20-25 dokumentarfilm, der har særlig relevans i en undervisningssammenhæng. De udvalgte film er kunstneriske og kritiske dokumentarfilm, som bearbejder en bred vifte af aktuelle samfundsrelaterede og kulturelle tematikker. På den måde får lærere og elever et spændende og levende alternativ til den traditionelle, papirbaserede undervisning.

Filmene ledsages af debatarrangementer, Q&A’s med instruktører, oplæg og workshops, så eleverne får en helstøbt oplevelse, der kan afføde dybdegående refleksioner og diskussioner hjemme i klasselokalet – ofte på tværs af flere fag. Du er meget velkommen til at kontakte os for booking af billetter – vi er meget fleksible og tager højde for dine ønsker og behov.

Amalie Brok
Projektleder på UNG:DOX

amalie.b@cphdox.dk

+ 45 27 59 87 12