Velkommen til UNG:DOX den 18.-31. marts 2019!

UNG:DOX er CPH:DOXs program rettet mod ungdomsuddannelser, der blev etableret i 2012 ud fra idéen om, at den moderne dokumentarfilm kan give elever på landets ungdomsuddannelser et nytænkende, fagligt og kulturelt indspark i undervisningen. UNG:DOX-programmet for 2019 er snart ude, hvor man ville kunne se filmpræsentationerne nedenfor.

Vi kommer indtil festivalen 2019 løbende til at præsentere aktuelle, internationale dokumentarfilm inden for seks forskellige temaer: Demokrati, Selvportræt, Science, På Flugt, Mennesket og De 17 Verdensmål.

Bestil allerede nu billetter til din klasse, din faglinje eller hele din skole.

Billetter koster 40 kroner ex. moms, og vi giver gerne et tilbud på grupperabat ved bestilling til mere end 300 elever. Du finder vores kontaktoplysninger nederst på denne side og bestiller dine billetter over mail eller telefon.

Vi udvikler undervisningsmateriale til mange film i programmet i samarbejde med faggrupper.

Se det foreløbige UNG:DOX program nedenfor.

TEMA: SELVPORTRÆT

Grænserne mellem vores online og offline tilværelse er langsomt blevet udvisket. Med konstant adgang til sociale medier er presset på børn og unge for at vise sig frem fra bedste side – også på de grå hverdage – enormt.

Med temaet SELVPORTRÆT kigger vi nærmere på den nye digitale virkelighed.

Særligt relevant for: Dansk, samfundsfag, billedkunst og mediefag

Searching Eva

Den italienske Eva Collé er et moderne ikon, der har stormet barrierer og sociale normer siden hun var 14, hvor hun åbent har blogget om alle aspekter af sit liv. Eva er vokset op med internettet og hendes eksistens er svær at placere, fordi den er flettet sammen med hendes online persona, som virker ægte i øjeblikke, men også som en facade i andre.

Hendes liv som vagabond, feministisk aktivist, model, ‘stof-bruger’ og sexarbejder deles med og kommenteres af hendes mange følgere og det bliver poetisk fortalt i denne performative dokumentar, der giver et indblik i Evas offline verden, der ligger tilgængeligt online. Filmen, med sin performative stil, lægger op til en kritisk diskussion om brugen af medier, identitetsdannelse gennem medier, vores moderne digitale tilværelse og hvordan vores digitale selvportrætter kan give os styrke, men også gøre os udsatte.

Instr. Pia Hellenthal / Tyskland / 2019 / Fag: Dansk, mediefag / Sprog: Engelsk,  Italiensk (eng. undertekster) / Længde: 82 minutter

Mating

Da den svenske instruktør Lina Mannheimer sætter sig for at vise, hvordan dating apps har gjort intimiteten i mellem unge mere overfladisk, bliver projektet pludseligt vendt på hovedet, da to af de unge deltagere i dokumentaren ved et tilfælde møder hinanden og mærker en helt elektrisk tiltrækning, der opstår helt uden tinders hjælp.

Filmen følger Edwin og Naomi, der i denne ‘coming-of-age’ film, viser hvordan teknologi kan holde forhold ved lige og bidrage til at selvtillid og accept af en selv kan få lov at blomstre i en tid, hvor der er nemt at være ensom, selvom man er i konstant kontakt med alle.

Instr. Lina Mannheimer / Sverige / 2018 / Fag: Dansk, mediefag / Sprog: Svensk, engelsk (eng. undertekster) / Længde: 90 minutter

Once Aurora

I dette nære portræt af den norske pop-sensation; Aurora, følger vi hende mens hun kæmper med den svære to’er – hendes andet album. Aurora forsøger at tage styring over hendes egen kreativitet og musik, og prøver at holde fast i sig selv, mens hun producerer musik i en hård og kommerciel verden, hvor musikken skal leveres inden for en tidsramme.

Vi bliver taget med bag kulissen, og ser hende i studiet, på verdensomspændende tours, til møder med hendes manager, møder med hendes fans og når hun slapper af med hendes familie i Norge. Alt sammen giver et betagende indblik i den talentfulde Aurora og hendes musikalske univers. Filmen giver indblik i musikkens verden, konflikten i når kreativiteten der møder industrien og den kunstneriske proces’ paradokser. Vi skal tale om musikbranche, kreative erhverv og tilblivelsen af den succesfulde musik.

Instr. Benjamin Langeland & Stian Servoss / Norge / 2019 / Fag: Musik / Sprog: Norsk, engelsk (eng. undertekster) / Længde: 71 minutter

Jawline

Den digitale alder er i fuld galop og der er ikke noget internettet ikke har af influencers, video bloggers og youtube personligheder. Deres tilstedeværelse og betydning for især den yngste generation er ikke til at tage fejl af og i Jawline følger vi nogle af de meget unge drenge, der har gjort en hel industri ud af at live-streame at stå på hovedet, give komplimenter og mime med på sange.

Bl.a. følger vi den 16 årige Austyn Tester, der er en ny stjerne i live-broadcast økosystemet, som med sin blå-øjede optimisme langsomt og stødt udvider sin online fanskare af teenage-piger, i sit forsøg på at undslippe sin tilværelse i det rustikke Tennessee og blive et kendt navn. Filmen er et fantastisk indblik i en moderne tidsalder, hvor al digital ‘content’ er god ‘content’, hvor lige muligheder (næsten) eksisterer gennem internettets tilgængelighed og hvor opmærksomheden fra andre gennem en skærm kan være altafgørende.

Instr. Liza Mandelup / USA / 2018 / Fag: Dansk, mediefag, samfundsfag /  Sprog: Engelsk /  Længde: 98 minutter

TEMA: DEMOKRATI

Danske børn og unges interesse for politik er historisk lav. Men sammenhængskraft, fællesskab og medborgerskab spiller stadig en enorm rolle for os alle. Derfor dykker vi med temaet DEMOKRATI helt ned i “den mindst ringe styreform” og undersøger demokratiets rolle – for både børn og voksne.

Særligt relevant for: Dansk, historie, sprogfag, religion og samfundsfag

The Man Who Played With Fire

Stieg Larsson er i Danmark uden tvivl mest kendt for hans forfatterskab af ‘Millennium trilogien’, men med denne dokumentar får vi særligt indblik i, hvordan han dedikerede hele sit liv til at studere og eksponere højreradikale strømninger i Sverige, der uden tvivl inspirerede personportrætterne i hans verdenskendte bøger. 

Gennem rekonstruktioner, arkivmateriale og interviews med kollegaer og venner, tegner filmen et dybdegående portræt af en mand, der kæmpede for at kaste lys på neo-nazismen og højeradikales frembrusen i Sverige og resten af Europa, for at gøre sit til at holde det i ave. Vi befinder os i 1990’ernes Sverige, men filmen er oplagt til at tale om (kritisk) journalistik anno 2019 og højredrejningen i de politiske landskaber i Danmark, Sverige og resten af Europa.

Instr. Benjamin Langeland & Stian Servoss / Norge / 2019 / Fag: Musik / Sprog: Norsk, engelsk (eng. undertekster) / Længde: 71 minutter

Putin’s Witnesses

Gennem vidnesbyrd fra Gorbachev, Yeltsin og den nuværende russiske præsident selv, fortæller instruktøren Vitaly Mansky historien om hvordan Putin fik greb om magten, som han har holdt fast på i næsten to årtier.

Da Boris Yeltsin trådte tilbage som præsident i 1999 gav han posten videre til Putin, der da var statsminister, blev Mansky ansat til at filme Putin til en tv dokumentar, der skulle hjælpe ham med at bevare magten, når det officielle valg skulle komme i 2000. Nu er Mansky vendt tilbage til sine gamle optagelser, som giver os helt intime og aldrig før sete scener fra den skelsættende periode i Ruslands historie. I bagklogskabens lys reflekterer Mansky over perioden, politiske venner, der blev til opposition og de store aktørers bekendelser og hvad det varslede. En perfekt film til at forstå Ruslands politiske klima, politiske spil og en af verdens mest kendte stormagtsoverhoveder.

Instr. Vitaly Mansky / Letland, Schweiz & Tjekkiet / 2018 / Fag: Historie, samfundsfag / Sprog: Russisk (eng. undertekster) / Længde: 102 minutter

What is Democracy?

Demokrati er et ord, hvis betydning ofte tages for givet. I denne dokumentar bliver der dvælet ved, hvad vi hen over årtusinder og kontinenter har forstået ved demokrati.

Fra Athens banebrydende eksperiment i selvstyre til kapitalismens rødder i middelalderens Italien til USA’s opgør med sin racistiske fortid og det voksende skel mellem rig og fattig, kigges der på demokratiets udseende før og nu. Filmens præmis er; ønsker vi at leve i et demokrati, må vi spørge hvad det er. Og for at give diverse perspektiver på hvad svaret kan lyde, bliver et hold mennesker med baggrund i alt fra teori, aktivisme, fabriksarbejde, at være asylansøger og tidligere præsident, taget med på råd for at forbinde fortid og nutid, det emotionelle med det intellektuelle og det personlige med det politiske. Filmen ønsker at inspirere os til at tænke over demokrati og dets historie, og er oplagt til at gøre netop dette.

Instr. Astra Taylor / Canada / 2018 / Fag: Samfundsfag, historie / Sprog: Engelsk / Længde: 107 minutter

TEMA: JUSTICE

Vores juridiske principper er fundamentet for den måde vores samfund er indrettet på. Under JUSTICE kigger vi nærmere på de nationale, regionale og internationale regler og værdier som vi forpligter os til at overholde, og på de skandaler og brud på menneskerettigheder som vi historisk og i vores samtid hele tiden må forholde os til.

Særligt relevant for: Dansk, sprogfag, historie, matematik, samfundsfag og geografi

The Trial Against Ratko Mladic

The Trial Against Ratko Mladic’ får os tæt ind på retssagen mod generalen Mladics, der er beskyldt for at have begået brud på menneskerettighederne under Den Bosniske Krig.

Filmen kaster lys på retssagen både fra forsvarer og anklagers perspektiv, fra hvordan de planlægger deres sag og finder vidner, til hvilke forståelser af sagen og krigen de forskellige parter har. Vi hører både fra dem der var ofre for Mladics handlinger og dem der betragter ham som en folkehelt. Filmen, der giver os et dybdegående indblik i både eftermælet på Den Bosniske Krig og hvordan den internationale domstol fungerer, lægger op til et tilbageblik på krigen og på at undersøge det internationale retssamfund nærmere, herunder hvordan forpligtelserne påvirker medlemslandene – også Danmark.

Instr. Rob Miler & Henry Singer / UK & Norge / 2018 / Fag: Historie, samfundsfag / Sprog: Engelsk, ukrainsk (eng. undertekster) / Længde: 99 minutter

TEMA: SCIENCE

En naturvidenskabelig viden er alpha og omega i en verden der bliver stadig mere futuristisk med kunstig intelligens og google-briller og på en jordklode der bliver stadig mere faretruende med temperaturstigninger og naturkatastrofer. Derfor skal vi helt ned i molekylerne, for at forstå og forholde os til den underfundige verden og tid vi lever i og koble vores naturvidenskabelige viden med vores virkelighed og hverdag.

Særligt relevant for: Matematik, natur/teknologi, idræt, biologi, fysik/kemi og geografi

Hunting for Hedonia

Kan man operere depression ud af hjernen? Og hvad kan “normale følelser” siges at være? Det er nogle af de spørgsmål som Hunting for Hedonia ser nærmere på ved at undersøge brugen af indgrebet ‘dyb hjernestimulation’ eller DSB, hvor der indopereres permanente elektroder i udvalgte områder af hjernen, for at påvirke f.eks humør.

Filmen sætter fokus på mennesker, der er under behandling i moderne tid, før, under og efter et indgreb og de følgevirkninger, positive og negative, der følger. Men filmen fokuserer også på den kontroversielle Dr. Robert Heath, der i 1950’erne udviklede DSB metoden og lavede forskellige tvivlsomme eksperimenter. Filmen er oplagt til at kigge nærmere på fremtiden (og fortiden) inden for anvendte neuro-psykologiske metoder og til at diskutere etiske problemstillinger i psykologisk forskning.

Instr. Pernille Rose Grønkjær / Danmark / 2019 / Fag: Psykologi, filosofi, biologi & kemi / Sprog: Engelsk, tysk (eng. undertekster) / Længde: 75 minutter

TEMA: DE 17 VERDENSMÅL

Det er blevet kaldt den mest ambitiøse plan for klodens fremtid nogensinde: I 2015 vedtog alle verdens nationer de 17 Verdensmål, der skal løse mange af klodens problemer inden 2030. I dette tema undersøger vi målene gennem nogle fantastiske film, der kan åbne problemstillingerne op indefra.

Særligt relevant for: Dansk, sprogfag, historie, matematik, samfundsfag og geografi

Anthropocene: The Human Epoch

Denne dokumentar viser os verden i både sin ultimative skønhed og ultimative dysterhed, når vi med hovedet først dykker ned i scener fra den Antropocæne Tidsalder, hvor menneskets tilstedeværelse på jorden spiller den overvejende faktor for ændringer i vores klima og miljø.

Filmens stilistiske og æstetiske greb viser os menneskets afhængighed af jorden og udvindelsen af dens goder, vores tæmning af en ellers ustyrlig natur og vores fascination af dets urkræfter samt sorg over tabet af vores uskyld heroverfor. Filmen kaster bolden op til at tale om geologiske processer forstyrret af menneskelig manipulation både naturvidenskabeligt og samfundspolitisk, herunder hvilke innovative naturvidenskabelige og sociale ideer, som er menneskets force, kan bruges til at påvirke jorden i positiv retning denne gang.

Instr. Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal & Nicholas de Pencier / 2018 / Fag Naturgeografi, Fysik, Kemi & Samfundsfag /

Sprog: Engelsk (eng. undertekster) / Længde: 84 minutter

TEMA: PÅ FLUGT

Flygtningedebatten raser endnu på sit højeste, men kræver nogle nye perspektiver og stærke historier, hvis vi rent faktisk også skal blive klogere. Med dette tema kigger vi nærmere på grænserne mennesker imellem, både de kulturelle, religiøse og historiske: Hvor går de – og kan de flyttes?

Særligt relevant for: Dansk, historie, religion, sprogfag, samfundsfag og geografi

TEMA: MENNESKET

Hvad vil det egentlig sige at være et menneske? Hvad er vi for en slags? Og hvordan påvirker vi hinanden – både fysisk og følelsesmæssigt? Under dette tema tager vi pulsen på os selv og vores medmennesker og kigger nærmere på både vores indre og vores ydre – fra førstehjælp til næstekærlighed.

Særligt relevant for: Dansk, billedkunst, musik, sprogfag, filosofi og biologi

Om UNG:DOX

UNG:DOX er CPH:DOXs program rettet mod ungdomsuddannelser, der blev etableret i 2012 ud fra idéen om, at den moderne dokumentarfilm kan give elever på landets ungdomsuddannelser et nytænkende, fagligt og kulturelt indspark i undervisningen. UNG:DOX-programmet for 2019 begynder snart at forme sig, og er du interesseret i at få vejledning og planlægge et arrangement til din klasse, din faglinje eller hele din skole, kan du kontakte projektlederen for et samarbejde herom. Billetter koster 40 kroner ex. moms.

UNG:DOX gør festivalens store program mere tilgængeligt ved hvert år at håndplukke 20-25 dokumentarfilm, der har særlig relevans i en undervisningssammenhæng. De udvalgte film er kunstneriske og kritiske dokumentarfilm, som bearbejder en bred vifte af aktuelle samfundsrelaterede og kulturelle tematikker. På den måde får lærere og elever et spændende og levende alternativ til den traditionelle, papirbaserede undervisning.

Filmene ledsages af debatarrangementer, Q&A’s med instruktører, oplæg og workshops, så eleverne får en helstøbt oplevelse, der kan afføde dybdegående refleksioner og diskussioner hjemme i klasselokalet – ofte på tværs af flere fag. Du er meget velkommen til at kontakte os for booking af billetter – vi er meget fleksible og tager højde for dine ønsker og behov.

Amalie Brok
Projektleder på UNG:DOX

amalie.b@cphdox.dk

27 59 87 12