CPH:DOX x Dansklærerforeningen

Særarrangement på CPH:DOX for dansklærere: brug dokumentarfilm i danskundervisningen

CPH:DOX inviterer i samarbejde med Dansklærerforeningen til et særarrangement for dansklærere med inspiration til at bruge dokumentarfilm i undervisningen og eksklusiv snigpremiere på en spritny dansk dokumentarfilm om en barber i Vollsmose.

Dokumentarfilmen udgør med sine billedbårne og konkrete fortællinger fra virkeligheden et unikt undervisningsredskab i arbejdet med vidt forskellige fagområder som medier, retorik, genreforståelse og ikke mindst med forståelsen for grænserne mellem fakta og fiktion. Samtidig kan dokumentaren som den refleksive spejling af virkeligheden den er, bruges til at åbne op for og nuancere et utal af temaer.

Til dette særarrangement skal det handle om repræsentationen af unge med minoritetsbaggrund og filmiske modbilleder med den helt nye dokumentarfilm Q’s Barbershop som eksklusiv undervisningscase. Filmen lader os for en stund være fluen på væggen, når barberen Quasim ordner afrohår og trimmer friske frisurer på unge mænd fra Vollsmose.

I frisørsalonens intime rum får beskueren på den måde adgang til anderledes stemmer fra en gruppe, som ellers næsten kun bliver repræsenteret i samfundet gennem statistikker og nyhedsindslag.

Som deltager vil du blive inspireret til at arbejde tematisk med dokumentarfilm, når vi åbner filmen op gennem samtaler med instruktøren Emil Langballe, sociolog og forfatter med speciale i unge minoritetsmænd og “modborgerskab”, Aydin Soei, og forfatter og lærer i dansk og mediefag, Anders Dahl.

PRAKTISK INFO

Tid: Mandag den 18. marts 2019 kl. 10:00-14:00
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K og Salonen, Vognmagergade 8
1120 København K
Pris: Kr. 250,00 kr.
Kurset inkluderer frokost

Tilmeldingsfrist: senest 1. marts 2019

CPH:DOX og Dansklærerforeningen har sammensat et stærkt program, der byder på ekspertise, ny inspiration og et meget aktuelt eksempel med filmen Q’s Barbershop.

Vil du også se Q’s Barbershop med din danskklasse?

Vi laver en visning under festivalen torsdag d. 28/3 kl. 10.00-11.30 i Aveny T.

Med efterfølgende besøg af instruktøren Emil Langballe og medvirkende, Fuad Gumas. 

Book dig ind på visningen ved at skrive til projektleder Amalie Brok via amalie.b@cphdox.dk. Billetter koster 40 kr. ex moms.

PROGRAM FOR DAGEN

Dagen starter i Cinemateket, Sal Carl
10:00-10:20
Velkomst og introduktion v/ CPH:DOX
Amalie Brok, projektleder på UNG:DOX og Lotte Krag, projektleder på CPH:DOXs workshopaktiviteter i projektet Everyday, indleder dagen med en kort introduktion til, hvad der rører sig på dokumentarfilmfeltet lige nu og til de forskellige måder man som dansklærer kan bruge Nordens største dokumentarfilmfestival.

10:20-11:20
Eksklusiv snigpremiere af dokumentarfilmen Q’s barbershop
Q´s Barbershop ligger i hjertet af Vollsmose – Danmarks største sociale boligbyggeri – og er et populært hænge-ud sted for byens unge somaliere. Salonens ejer Qasim er selv fra Somalia, og han sørger for at de unge i Vollsmose har stil. Hos Q’s Barbershop kan du få en Usher, en Flat Top, en Houseparty eller en Will Smith med low fade i siden. Men du kan også få råd om de store spørgsmål i livet såsom kærlighed, parforhold eller uddannelse, og hvis der er brug for det, hjælper Qasim også gerne med danskprøven imens han trimmer og styler. For uanset om du er flygtning, kriminel eller stræber, så skal frisuren være knivskarp. Og langt de fleste af Q´s kunder forlader da også salonen med fornyet mod på dagens gøremål og livet i sig selv.

11:20-11:45
Q&A med instruktøren Emil Langballe
Emil Langballe vil svare på spørgsmål om sit arbejde med et ellers lukket miljø, om det at skabe et rum for modbilleder og om kunstneriske valg og fravalg.

11:45-12:15
Frokostpause m. sandwich

Vi fortsætter i KVUC’s Salonen
12:15-13:00
Oplæg: Aydin Soei
Sociolog, forfatter og journalist Aydin Soei vil perspektivere Q’s barbershop ind i en bredere ramme om diskursive praksisser og repræsentation af minoriteter med sine undersøgelser om specielt unge mænd med minoritetsetnisk baggrund fra sociale boligområder og sit begreb “modborgerskab”.

13:10-13:50
Oplæg: Anders Dahl
Dansk- og mediefagslærer og medforfatter til bogen “Levende billeder: grundbog i mediefag” Anders Dahl vil tale om hvordan dokumentarfilm kan bruges i danskundervisningen med Q’s Barbershop som case.

13:50-14:00
Tak for i dag