Nye danske dokumentarfilm & aktuelle samfundsudfordringer

TV2 & CPH:DOX har for andet år i træk indgået et samarbejde, der sætter fokus på dels helt nye danske dokumentarfilm men i høj grad også på dagsordensættende, aktuelle samfundsudfordringer.

I 2018 har samarbejdet fokus på #metoo og #timesup bevægelserne. TV2 har i samarbejde med Politiken over en to-årig periode iværksat en undersøgende journalistisk indsats med fokus på at afdække seksuelle overgreb i den danske film- og mediebranche.

I samarbejde med TV2 og Politiken inviterer CPH:DOX defor til åbningsgalla med første journalistiske program fra TV2s del af projektet og den 18. marts inviterer vi ligeledes i samarbejde med TV2 til offentlig debat på Betty Nansen Teatret ved visningen af 2. del af tv-dokumentaren.

Se programmet i samarbejdet nedenfor.

Åbningsgalla i #MeToo bevægelsens tegn på Gamle Scene

Åbningsgallaen står i år i #MeeToo og #TimesUp bevægelsernes tegn. For første gang nogensinde inviterer CPH:DOX sammen med TV2, Normann Copenhagen og Politiken til Åbningsgalla i Det Kongelige Teaters stemningsfulde Gamle Scene på Kongens Nytorv. Åbningsgallaen står i år i #MeToo og #TimesUp bevægelsernes tegn. Vi viser en ny dansk dokumentarfilm, produceret af TV2, som efterfølges af et særligt til aftenen skræddersyet arrangement. Åbningsgallaens program er udviklet i samarbejde med Politiken og TV2. Begge medier har i en periode på to år igangsat en undersøgende journalistisk satsning, der afdækker magtmisbrug af seksuel karakter i filmmiljøet. Dørene åbner kl. 18.00 og forestillingen starter kl. 19.00

The Great Game

Instruktør Andreas Dalgaard

Familiekrønike og episk eventyr i ét. Tre generationer af fædre og sønner drager på en opdagelsesrejse i deres fælles fortid.

Michael og hans far, den tidligere hofmarskal Søren Haslund-Christensen, er på loftet for at finde skjulte skatte fra fortiden. Michaels bedstefar Henning var en berømt opdagelsesrejsende og kulturarvs-indsamler blandt mongolske stammer, og Michael har hørt rygter om, at Henning levede et hemmeligt dobbeltliv som britisk agent og våbensmugler. Nu vil han finde ud af, om det er sandt. Han vil også gerne have tid sammen med sin far, for Sørens helbred skranter og tiden er knap. Han får lokket sin far med på eventyr – som de har været så mange gange tidligere i deres liv – på en rejse i farfarens fodspor. En rejse, der går tilbage i tiden til en historie om kærlighed og afsavn, og til et storslået spionkomplot i tiden omkring Anden Verdenskrig, der involverer både farfar Henning og mægtige imperiers kamp om verdensherredømmet. ‘The Great Game’ er en familiekrønike, en episk storfilm og ikke mindst en film om fædre og sønner i en eventyrlysten familie ud over det sædvanlige.

False Confessions

Instruktør Katrine Philp

Trænede forhørsledere kan få uskyldige til at tilstå nærmest hvad som helst i USA. En dansk advokat arbejder for retfærdighed i et hårrejsende og kynisk system.

Under et forhør i USA er det både lovligt og almindeligt at benytte særlige, psykologiske teknikker og om nødvendigt at lyve om beviser for at få den mistænkte til at tilstå. I et lukket rum kan trænede forhørsledere ikke bare få hvem som helst til at tilstå hvad som helst – de kan også få uskyldige mennesker til at tro, at de faktisk har begået forbrydelser som mord og overgreb på børn. I New York arbejder den danskfødte forsvarsadvokat Jane Fisher-Byrialsen for at forhindre falske tilståelser, så færre ender i fængsel for forbrydelser, de ikke har begået. Gennem fire af hendes sager møder vi de involverede, tidligere anklagede og de fængsledes familiemedlemmer. Og gennem videooptagelser fra forhørslokalet, der får hårene til at rejse sig, oplever vi hvad de sigtede har gennemlevet af brutal, psykisk manipulation fra politifolk, der er mere interesserede at i at opretholde deres høje opklaringsprocent, end i at få retfærdigheden til at ske fyldest. Vi møder også danske Malthe Thomsen, der selv blev frikendt for en grundløs sigtelse. ‘False Confessions’ er en juridisk thriller om en pro bono-idealists arbejde for retfærdighed i et kynisk retssystem.

Film og debat: Da dansk film mistede sin uskyld

I oktober sidste år stod en gruppe amerikanske skuespillere frem og anklagede Harvey Weinstein for seksuelle overgreb og voldtægt. Det blev startskuddet til et lagt større opgør. #Metoo gik fra at være et angreb på seksuelle lovovertrædelser i filmbrancen til at blive et opgør med en langt større magtkultur på tværs af brancher og kulturer. I Danmark har #metoo haft en markant mediemæssig bevågenhed, men spørgsmålet er, om det reelt har ændret noget? Har vores elskede frisind skabt en misforstået tolerance overfor reelt magtmisbrug? Og hvad siger den danske filmbranche selv? Aftenens program er udviklet i samarbejde med Politiken & TV2, som har igangsat en undersøgende journalistisk satsning, der afdækker magtmisbrug af seksuel karakter i filmmiljøet. Aftenen indledes med visning af en ny TV2-dokumentar, der sætter fokus på den danske historie.

De Originale

Instruktør Stig Guldberg

Sørgmunter og livsbekræftende film om venskabet mellem fire voksne mænd, der på hver på deres måde er outsidere.

Forfatteren Lars Morell og hans tre venner, Boje, Anders og Veigaard er fælles om at være ude af sync med tiden og det omgivende samfund – og en gang imellem også med sig selv og hinanden. De blæser på tidens gængse normer og hvad andre måtte mene om dem. Og så tiltrækkes de af det skæve, af kaos og det veloplagte vanvid hos hinanden. ‘De originale’ er blevet til over hele syv år og følger vennerne gennem op- og nedture med vanskelige følelser. Det er et liv på kanten, mellem lyset og mørket, det muntre og det forfærdelige, orden og kaos. Hvad der udefra kunne ligne ‘tabere’ viser sig, når man kommer tættere på, at være elskelige originaler, der repræsenterer andre værdier end de herskende. For hvorfor er det flertallet, der skal bestemme hvad der er normalt? Stig Guldbergs film hylder venskabet på godt og ondt, og med sit skæve antihelte spørger den provokerende: Hvad kan vi lære af originalerne og hvad skulle vi stille op uden venskabet?

LoveSex

Instruktør Anja Kvistgaard Marott

Et dynamisk og sanseligt univers af hudløst ærlige fortællinger om kærlighed og sex – fortalt af unge til unge.

I 6 delvist animerede kortfilm fortæller otte unge deres personlige historier fra deres kærlighedsliv og sexliv, der krydret med egne iPhone-optagelser og animerede fortolkninger af deres sex-oplevelser, giver publikum lov til at komme helt tæt på og ind i følelsen af dét at være ung, elskende og nysgerrig på sex. Vi hører om et indre sexmonster, som Maria er bange for at lukke ud over for kæresten, Jacob, der ikke helt forstår hvorfor. Om Oliver, som er homoseksuel, og fortæller om ensomheden, før han springer ud og om at kæmpe for ikke at blive sat i bås, men bevare sin identitet. Tobias’ første gang med kæresten fungerer slet ikke og han fortæller, hvordan han nysgerrigt går på opdagelse i det forjættede nye sexland, for at lære god sex. 6 kortfilm, med titlen LoveSex, med otte meget forskellige personer, der alle har det til fælles, at de er seksuelle og elskende væsener, med alt hvad det indebærer af store følelser, tvivl, nysgerrighed og hengivenhed.