Ferrante Fever + livetransmitteret debat

Onsdag d. 20.03 kl. 19.00-21.30

Mysteriet bag den storsælgende, men anonyme forfatter Elena Ferrante udforskes i en film om lidenskaben for litteratur.

Ingen ved hvem der gemmer sig bag navnet Elena Ferrante. Men den storsælgende, italienske forfatter har med sine cinematiske romaner om to veninders liv og opvækst i Napoli vundet både publikums og kritikeres hjerter overalt. ‘Ferrante Fever’ ser nærmere på fænomenet Ferrante, på mysteriet bag navnet, og på hvordan hendes ord har givet genlyd hos millioner af læsere og placeret hende på Time Magazines Top 100 over de mest indflydelsesrige mennesker i verden. Klip fra filmatiseringerne af hendes bøger (nu også som serie) er flettet sammen med indsigtsfulde interviews i en film om lysten ved at læse.

Efter filmfremvisningen er der talk, hvor Kim Skotte interviewer to Ferrante-eksperter: Lektor Pia Schwarz Lausten og forlagsredaktør Line Miller.

Hovedbiblioteket

Længde: 72 min. + livetransmitteret debat
Instruktør: Giacomo Durzi
Pris: 30kr. Køb her
Sprog: Engelsk/italiensk med engelske undertekster

Håbets ø

Torsdag d. 21.03 kl. 19.00-21.30

Løftet om udvikling tænder håb for fremtiden i Grønland, i en smuk og stemningsfuld film om drømmen om uafhængighed.

Drømmen om uafhængighed lever i Grønland. Håbet får nyt liv i 2006, hvor et stort amerikansk aluminiumselskab annoncerer sine planer om at åbne en fabrik til flere milliarder dollars i den lille, isolerede bygd Maniitsoq på landets vestkyst. Projektet ville medvirke til at gøre landet økonomisk uafhængigt af Danmark. Fremtiden ser lys ud, og projektet mødes med forventningsfuld begejstring af byens indbyggere. Men årene går. En socialarbejder og en ung kvinde er vores ankerpersoner i et lille samfund, hvor håbløsheden og en destruktiv drukkultur truer. Landets storslåede natur er et tavst vidne til tidernes skiften.

Hovedbiblioteket

Længde: 75 min.
Instruktør: Sidse Torstholm Larsen og Sturla Pilskog
Pris: 35kr. Køb her
Sprog: Dansk, Grønlandsk med danske undertekster

Hunting for Hedonia + Talk

Fredag d. 22.03 kl. 17.30-20.00

Bor lykken i hjernen? Og kan man kurere depression med elektroder? Dansk film om hjernens mysterier stiller de store spørgsmål.

Hjernen er et af den moderne medicins helt store mysterier. Vi ved mere om, hvad vi ikke ved, når det kommer til dette komplekse organ. Vor viden om hjernen er imidlertid i stor vækst – og det samme er både psykiatrien og medicinalindustrien. Vi nærmer os (måske!) endda et punkt, hvor vi ikke blot kan kurere depressioner, men ligefrem øge lykken og måske endda forbedre vores hjerner gennem teknologi. Spørgsmålet er, om vi skal gøre det, bare fordi vi kan? Pernille Rose og Lone Frank ser på Deep Brain Stimulation i en film, der stiller de helt store spørgsmål – og lader de skarpeste hjerner svare på dem.

Efter verdenspremieren inviterer vi til debat med filmens instruktør, Pernille Rose Grønkjær, videnskabsjournalist, Lone Frank, filosof, Klemens Kappel og professor Poul Videbech. Journalist, Anja Bo, modererer debatten.

Underværket

Længde: 90 min. + livetransmitteret talk
Instruktør: Pernille Rose Grønkjær
Pris: 35kr. Køb her
Sprog: Engelsk/tysk med danske undertekster

Sea of Shadows

Lørdag d. 23.03 kl. 19.00-20.45

Den mexicanske mafia og miljøaktivisterne er oppe mod hinanden i en elementært spændende og oprivende film om havets sorte marked.

Totoaba-fisken kaldes også for ‘havets kokain’, og den mexicanske mafia er allerede på sagen. Dens svømmeblære går nemlig for op til 100.000 dollars på Kinas sorte marked. Men ofte ryger der et golfmarsvin – verdens mindste hval – med i nettet, og dem findes der nu kun 15 tilbage i verden. Den hæsblæsende ‘Sea of Shadows’ udreder det katastrofale system af profit, korruption og miljøaktivistiske modaktioner med formidabel grundighed og en energi som en action-thriller. For nu har aktivister, den mexicanske flåde og undercover-efterforskere slået sig sammen om at redde de to dyrearter, før det er for sent.

Hovedbiblioteket

Længde: 104 min.
Instruktør: Richard Ladkani
Pris: 35kr. Køb her
Sprog: Engelsk/tysk med engelske undertekster

Q’s Barbershop

Lørdag d. 23.03 kl. 14.00-15.30

På torvet i Vollsmose kan du få en klipning og et par kloge ord med på vejen. En herlig film med stil og overskud – ligesom Qasim og hans kunder selv.

Q´s Barbershop er navnet på en populær barbersalon i Vollsmose, hvor Odenses unge somaliere hænger ud. På torvet midt i Danmarks største sociale boligbyggeri driver filmens hovedperson Qasim Ahmed sin salon, og sørger for at alle i kvarteret ser godt ud. Du kan frit vælge, om du vil klippes som Will Smith eller Mike Tyson, og om du vil have brush cut, dreads eller blot få studset afroen. Du kan få en klipning og et godt råd for 100 kroner. Den snakkesalige og smilende frisør Qasim deler gerne ud af sine råd om kærlighed, uddannelse eller tricks til at bestå danskprøven, mens han sørger for at frisuren står knivskarpt.

Underværket

Længde: 60 min.
Instruktør: Emil Langballe
Pris: 35kr. Køb her
Sprog: Dansk

The Other Munch + Talk

Mandag d. 25.03 kl. 19.00-20.30

Karl Ove Knausgaard bevæger sig ud i en uvant rolle som kurator af Edvard Munch-udstilling, med filmskaberen Joachim Trier som drilsk samtalepartner.

Munch Museet i Oslo har inviteret forfatteren Karl Ove Knausgaard til at lave en udstilling af Munchs malerier. Knausgaard tager udfordringen op, selvom han aldrig før har kurateret en udstilling. Filmskaberen Joachim Trier (‘Oslo, 31. august’) følger Knausgaard i sine forberedelser. Sammen rejser de rundt i Munchs fodspor for at få indsigt i malerens visioner og besættelser. Knausgaard åbner langsomt op for sine tvivlstanker om udstillingen, og filmen udvikler sig til et dobbeltportræt, da Trier drillende får Knausgaard til at forholde sig til parallellerne mellem sit eget litterære projekt og Munchs kunst.

Efter filmen er der en livestreamet talk med Karl Ove Knausgård og de to instruktører fra Den Sorte Diamant.
Der vil være med mulighed for at stille spørgsmål via sin telefon.

Hovedbiblioteket

Længde: 48 min. + livetransmitteret talk
Instruktør: Emil og Joachim Trier
Pris: 35kr. Køb her
Sprog: Norsk med engelske undertekster

Doin’ My Drugs

Tirsdag d. 26.03 kl. 19.00-21.00

Thomas Buttenschøn blev født med HIV. Nu tager han til Zambia på oplysnings-tour for at udbrede kendskabet til den livsgivende medicin.

Den folkekære musiker Thomas Buttenschøn drager i en livsbekræftende film til Zambia bevæbnet med sin guitar og et vigtigt budskab. Han er selv født med HIV, men takket være medicin har han holdt sygdommen væk og fået raske børn med sin kone – en overraskende kendsgerning for de zambianske landsbyborgere. Med radio-interviews og landsby-besøg med sin søn i hånden er han med til at få opløst det tabu, der er opstået omkring HIV. Og hvorfor så ikke give kæmpemæssige gratis koncerter i selskab med de lokale musikstjerner, hvor adgangskravet blot er, at man får taget en gratis test for virussen?

Langå Bibliotek

Længde: 86 min.
Instruktør: Tyler Q Rosen
Pris: 35kr. Køb her 

Democracy LTD. + Debat

Onsdag d. 27.03 kl. 17.30-20.30

Et grundigt øjebliksbillede af Europa anno 2019, hvor tilliden til fællesskabet svigter, og hvor masserne er blevet uforudsigelige.

Demokratiets krise og den svigtende sociale sammenhængskraft er fænomener, der skaber overskrifter. Det hele bliver også let abstrakt. Her er filmen, der opsummerer den europæiske tilstand anno 2019. Fra nationalismens comeback til de Gule Veste, og fra udflytning af arbejdspladser – og til Østeuropa, hvor arbejdspladserne flytter hen. Vi hører begge sider i en grundig, engagerende og dybest set demokratisk film, der klipper fra land til land, og fra et synspunkt til et andet og tredje. Utilfredsheden og afmagten er voksende, men man bliver klogere på konflikten mellem interesser, når man lytter til folket selv.

Filmen bliver efterfulgt af en livetransmitteret debat om demokratiets krise.
Panelet består bl.a. af Carolina Magdalene Maier (Å), Peter Hummelgaard (S), Alex Ahrendtsen (DF) og Anna Libak (V)

Underværket

Længde: 86 min. + livetransmitteret talk
Instruktør: Robert Schabus
Pris: 35kr. Køb her
Sprog: Engelsk, Tysk, Fransk med engelske undertekster

The Man Who Played With Fire + Talk

Torsdag d. 28.03 kl. 17.30-23.00

Millenium-forfatteren Stieg Larssons andet liv som journalist i kampen mod højre-ekstremismen i Europa. En medrivende storfilm i noir-traditionen.

Den storsælgende (og storrygende) forfatter Stieg Larsson levede et parallelt liv ved siden af sit arbejde med Millenium-romanerne. Som journalist og detektiv kortlagde han godt og grundigt højre-ekstremismens fremmarch i Sverige og resten af Europa på et tidspunkt, hvor alle troede at den hørte fortiden til – og tog fejl. I en montage af arkivklip, interviews og cinematiske rekonstruktioner fra et tursmørkt Stockholm får vi historien Larssons skyggeliv, genskabt som en skandinavisk film noir. En pokkers god historie, fantastisk fortalt. Men med en politisk resonans, som desværre er mere aktuel end nogensinde før.

Efter filmen er der livetransmitteret paneldebat mellem Daniel Poohl (EXPO), John Hansen (Politiken), radikaliseringsekspert Tina Askanius og Lars Werge (Dansk Journalistforbund).
Der vil være med mulighed for at stille spørgsmål via sin telefon.

Hovedbiblioteket

Længde: 99 min. + livetransmitteret talk
Instruktør: Henrik Georgsson
Pris: 35kr. Køb her
Sprog: Svensk med danske undertekster