CPH:DOX har igen i år inviteret nogle af Danmarks mest prominente personligheder til at give deres bud på, hvilke film du absolut må se på dette års festival. De har håndplukket film, som de særligt glæder sig til at opleve på årets festival. Læs hvorfor de har valgt netop disse film, og lad dig inspirere til din egen tur i biografmørket, når festivalen løber af stablen fra 15. marts!

Niko Grünfeld

Med en baggrund som økonomi- og ledelsestuderende fik Alternativets kommunalpolitiker, Niko Grünfeld, i 2017 titlen som kultur- og fritidsborgmester i København.

Niko anbefaler dig at se den skarpe og humoristiske fortælling om Sveriges svar på Folkemødet.

A Good Week for Demoracy

CPH:DOX er igen i år spækket med mange tankevækkende og inspirerende film, der efter at dømme fra deres trailers er særdeles anbefalelsesværdige. Min egen anbefaling til årets festival er filmen om det svenske folkemøde ”A Good Week for Democracy”, for det er på alle måder afgørende at diskutere hvordan vi udvikler vores demokrati og medborgerskab. Denne film skildrer diverse sider af det svenske Almedalen, som siden 1968 har været svenskernes svar på vores Folkemøde. Svensk politik er naturligvis påvirket af de samme digitale muligheder og udfordringer, som vi kender herhjemme, og jeg ser frem til det tankevækkende indblik i det moderne demokratis beskaffenhed, som “A Good Week for Democracy” præsenterer. Mit eget bidrag til festivalen er også i demokratiets navn. Jeg inviterer københavneren ind på borgmesterkontoret, hvor vi vil vise netop denne film, og efterfølgende holde en lille ”talk”, hvor jeg i selskab med demokratientreprenørerne Uffe Elbæk og Zakia Elvang, vil diskutere hvordan vi sikrer en fortsat udvikling af demokratiet.

Puk Damsgård

Puk Damsgård er journalist og forfatter og har i knap syv år været ansat som DR’s Mellemøst-korrespondent med base i Beirut. Hun har blandt andet skrevet ‘Den sorte kat i Mosul’ og ‘Hvor solen græder’.

Puk glæder sig især til at se doku-thrilleren om den irakiske minerydningsindsats, der bliver foretaget med livet som indsats.

The Deminer

Jeg er i sagens natur særligt optaget af de film, der handler om Mellemøsten. Jeg glæder mig blandt meget andet til at se The Deminer. Filmen foregår i Irak, hvor millioner af irakere lever med ar fra krigene – fra invasionen i 2003 og frem til i dag – hvor tusindvis senest er blevet dræbt og sårede i krigen mod terrororganisationen Islamisk Stat.
Filmen handler dog om alle de levende, der befinder sig i krigenes fysiske efterladenskaber i form af miner og som forsøger at gøre deres land til et bedre sted. The Deminer følger én af de frivillige mineryddere, der med livet som indsats, forsøger at gøre en forskel.
Mellemøstens konfliktzoner er fyldt levet liv på trods, som vi ikke kender nok til, og der findes utallige usynlige hverdagshelte. The Deminer følger én af dem.

Jørgen Leth

Jørgen Leth er journalist, forfatter og filmskaber. Han har skrevet og instrueret over 40 spille- og dokumentarfilm, og er især kendt for hovedværket Det perfekte menneske.

Jørgen glæder sig til at se en film om ingenting og alting: en kosmisk komedie af dimensioner.

In Praise of Nothing

For mange år siden mødte jeg Boris Mitic på et hotel i Honningvåg nær Nordkap, Europas nordligste punkt. Vi var deltagere i en konference om film. En aften bad han mig gå ind i en elevator som led i en filmscene. Der var et eller andet med teksten på en metalplade inde i elevatoren. En teknisk oplysning tror jeg. Jeg kan huske at det gik godt med den scene. Jeg var cool.
Jeg har aldrig set den film færdig. Nu har jeg igen ledt efter den på Boris’ IMDB side. Men igen uden held. Den er forsvundet. Ud af Boris Mitics værkliste. Det er jeg ked af. Men det med at forsvinde, tror jeg, er et Boris-trick. Jeg tænker, at intethedsgørelse er en del af hans værk. Det der ikke eksisterer får en særlig betydning, især når det er dokumenteret, men ikke bevaret.
Siden dengang har jeg mødt Boris rundt omkring på festivaler i Jihlava, i Amsterdam og i Zagreb.
Vi snakker om mange ting og om ingen ting. Han fortalte om sin Nothing-film, en idé jeg fra starten var vild med.
Nu har jeg set noget af den, og den lever op til mine forventninger. In Praise of Nothing er en poetisk og mærkelig og original film. Man bliver lidt svimmel af at se den. Ligesom af en voodoo ceremoni.

Ditte Giese

Ditte Giese er kulturjournalist, debattør samt forfatter og arbejder ved landets største avis, Politiken. Derudover er hun forfatter til ’90’erbogen’, som indeholder historier fra det sjove årti’ om populær- og ungdomskultur. Ditte glæder sig til at se fortællingen om den svensk-syriske rapper og feminist Silvana Imam.

Silvana

Jeg anbefaler filmen ’Silvana’ om den svensk-syriske rapper Silvana Imam. Jeg har fulgt hende i flere år, og det er så uendeligt forfriskende med en kvindelig popstjerne, der rapper på arabisk, er revolutionær, åbent lesbisk, begærer Beyoncé og kalder sig selv for en power pussy. At lave en film, hvor man følger hendes gennembrud og kærlighedsliv, er så indlysende god en idé, og Silvana Imam er en lysende skandinavisk stjerne. Jeg glæder mig til at komme lidt ind under badass-attituden og se, hvad der gemmer sig bag denne frontløber af en kvinde. Som hun engang sagde i et interview: “Nogen skal jo være den første lesbiske, revolutionære rapper”.

Mads Axelsen

Mads Axelsen er DJ og radiovært. Han stræber højt efter at være first-mover på ny, kommende og alternativ musik fra både Danmark og resten af ​​verden. Mads glæder sig til at se film om ‘to-imod-verden’ romance, den musikalske kamæleon Arthur Russell, Madonnas backup dansere, det biseksuelle promiskuøse liv og ikke mindst om livet som Depeche Mode og deres fans.

“Jeg er kæmpe fan af The XX og har nydt meget at følge deres karriere tæt indtil nu. Både som musikere, men også som unge mennesker, der mener noget om det kulturelle landskab, vi bevæger os rundt i. Jeg synes de fleste af de film, der er på ‘I See You’ programmet lyder enormt spændende, men hvis jeg skal udpege et par stykker skal det være”:

God’s Own Country

En rå, intim, smuk og voldsom skildring af maskulinitet, seksualitet og ømhed. En film, der suger sig fast i hjertet på en og som bliver hængende. En helt klassisk ‘to-imod-verden’ romance, som jeg sjældent har set den.

Arthur Russell – Wild Combination

Arthur Russell var den vildeste musikalske kamæleon. Han lavede musik, der konstant var i bevægelse og stoppede aldrig med at forny eller omformulere sig selv og sine musikalske udtryk. Hvad end det var catchy disco, eksperimenterende pop eller hjerteskærende folk han lavede, så formåede han altid at opgradere og renovere hvordan vi normalvis tænkte om en genre. En mand hvis levetid desværre blev al, al for kort, men en musiker som har levet videre i generationer efter ham, og som jeg tror der kommer til at gøre det længe endnu. En stærk, rørende og smuk fortælling.

Strike A Pose

Vi følger 7 mandlige dansere, som rejste hele verden rundt i 90’erne som backup dansere for Madonna. 25 år efter deres sidste performance sammen, mødes de igen og reflekterer tilbage på de mange op- og nedture, de havde. En film med fantastisk musik, store armbevægelser og et indblik ind i hvordan det var at være queer (og superstjerne) i 90’erne.

Nowhere

Du kender sikkert godt det med, at man falder over et billede på nettet, tager et screenshot af det for at blive mindet om det på et senere tidspunkt, og så alligevel aldrig rigtig får vendt tilbage til det. Sådan et billede har jeg haft liggende på min telefon siden 2015, hvor jeg stødte på et billede af James Duval fra filmen Nowhere. Af en eller anden grund har jeg aldrig fået set filmen, så nu skal det være. Den skulle både være virkelig sjov og helt vidunderlig visuelt. Og så er tøjstilen virkelig også værd at ligge mærke til. Kitsch på den helt rigtige, trendy måde.

Our Hobby Is Depeche Mode

Jeremy Dellers dokumentarfilm, der handler om Depeche Mode, og særligt om de dedikerede fans der ville gå igennem ild og vand for at opleve og møde deres idoler. Som en person, der arbejder med musik og derfor går til mange koncerter, har den helt hardcore fankultur altid interesseret mig meget. I sin tid opstod de i radioer, pennevenner korrespondancer og i brevkasser. Men i dag er det rykket til hemmelige netværk på nettet, som man sjældent får lov til at få et indblik i. Denne her film tager f.eks. udgangspunkt i de fans, der i 1990 smadrede en pladeforretning hvor Depeche Mode signerede autografer, af ren lykke og ekstase. Jeg glæder mig meget til at se denne her film igen.

Rebecca Vera

Rebecca Vera Stahnke er den kreative og opfindsomme stifter af vintage butikken Veras. Hun placerer genbrug og håbet om en grønnere fremtid højt på listen.

Rebecca glæder sig til at se film om ‘greenwashing’, rigdommens pris og om en rebelsk egyptisk kvindes drømme for fremtiden.

The Green Lie

Jeg glæder mig til at se, hvad “The Green Lie” bidrager med i hele debatten om forbrugerens forhold til bæredygtighed og økologi. Filmen er en kritisk tilgang til problematikkerne ved bæredygtig shopping, og jeg er sikker på, at den har nogle interessante pointer, som kan inspirere. Spørgsmålet er jo egentlig hvorvidt, at de bæredygtige tiltag fra større virksomheder i virkeligheden bare er en form for ‘greenwashing’, som bruges strategisk, som det nye CSR for at kunne skabe en endnu større profit, som avler endnu mere forbrug. Som grundlægger af min virksomhed Veras, med en grøn agenda, så er det interessant for mig at blive klogere på, om vi nu også kan redde planeten gennem shopping?

Amal

Vores verden har brug for endnu flere seje kvinder, og jeg synes, at det er fedt at se alle de kvinder, der hver dag tager kampen op, for at gøre denne verden mere retfærdig. På trods af, at det er svært at skildre kvindekampen, uden at det bliver kørt over i endnu en #metoo debat, så er jeg overbevist om, at vi stadig lever i en verden, som kræver, at der bliver fokuseret på kvinders rettigheder. Amal lyder til at være en fortælling om en ung kvinde, som tør drømme stort, efter sin egen identitet og fremtid, noget som jeg også selv har kæmpet med.

Generation Wealth

Jeg glæder mig vildt til at se, hvad der er kommet ud af Lauren Greenfields projekt, der over de sidste 25 år har prøvet at tegne et billede af den rigeste top i samfundet. Det der skildres i dokumentaren, står i stor kontrast til både det, som jeg står for, og det Veras er bygget på. I en tid, hvor uligheden er historisk høj, og hvor man er hvad man ejer, er Generation Wealth en yderst vigtig film. Jeg tror på, at jo mere vi deler med hinanden, desto rigere bliver vi som mennesker, og glæder mig til at lære mere om kontrasten hertil for at forstå, hvordan vi kan ændre denne forbrugercirkel.

Abdel Aziz Mahmoud

Abdel Aziz Mahmoud er en af Danmarks mest markante og profilerede journalister. Udover en lang karriere på DR som blandt andet redaktør, tv-og radiovært, kan han også skrive forfatter og tidligere udviklingsredaktør på Nordisk Film TV på CV’et. Abdel glæder sig især til at se film om flygtningekrisen fra et virkelighedsnært perspektiv.

Central Airport THF

I en tid, hvor debatten om flygtningekrisen er på sit højeste, ser jeg blandt andet meget frem til at se vinderen af Amnesty International Film Prize og den DOX:AWARD-nominerede film, Central Airport THF af Karim Aïnouz. Filmen følger med et twist af humor og glød den 18-årige migrant Ibrahim og 3000 andre asylansøgere, som bor i en midlertidig flygtningelejr i Berlins nedlagte lufthavn, Tempelhof. Af sikkerhedshensyn har ingen af de midlertidige hjem døre, og man følger Ibrahims daglige kvaler – som at forsøge at lære tysk – i det infernalske kaos, der udgør den midlertidige flygtningelejr. Filmen modtog stærke anmeldelser, da den blev vist på Berlinalen, bl.a. Variety der skrev at filmen “smukt kombinerer instruktørens uforlignelige øje for arkitekturens former med følsomme glimt ind bag flygtningene i Berlin”. Karim Aïnouz kommer endda til premierevisningen i Grand Teatret, og ham håber jeg at få mulighed for at møde.

Eske Willerslev

Eske Willerslev er DNA-forsker, biolog og professor ved Københavns Universitet. Han er medlem af Eventyrernes Klub og har ledt en række ekspeditioner til bl.a. Sibirien og Grønland, ligesom han har levet som både pelsjæger og indianer. Eske glæder sig blandt andet til at se film om fysikkens og naturens største mysterier.

Mette Bock

Vores Kultur- og kirkeminister har tidligere arbejdet som programdirektør hos DR og studievært på det politiske interviewprogram Hva’ er meningen?

Den nat vi faldt

Det er altid interessant for mig som kulturminister at følge de nye talenter på den danske dokumentarfilmscene. Jeg glæder mig til Cille Hannibals personlige debutfilm om hendes mors pludselig tab af sin mand – og ikke mindst den efterfølgende sorgproces. Alle mennesker mister på et tidspunkt et menneske, der stod dem nær og hvert tab har en historie, der binder os sammen som mennesker. Kunsten giver os muligheden for at være fælles om det vilkår, der er en del af dét at leve og elske – nemlig at vi også skal miste og dø.

Our New President

Man kan indimellem tænke, at fænomenet Fake News har fået rigelig taletid, men virkeligheden er, at det ikke er en døgnflue. Fake News dækker over en ny digital medievirkelighed, hvor vores adgang til nyheder og viden, er underlagt nye spilleregler. Det har konsekvenser for et oplyst demokratisk samfund, og jeg glæder mig til en film, der konkret sætter fokus på den meget omtalte russiske propaganda ifm. det seneste amerikanske præsidentvalg.

Latifa

Jeg glæder mig til filmen om den fransk-marokkanske aktivist, Latifa Ibn Ziaten og hendes kamp imod radikalisering. Hun mistede sin egen søn i et terrorangreb i Toulouse i 2012. Han arbejdede for det franske militær, var selv muslim og blev skudt i tjeneste. Det er en tragedie at miste sit barn på så brutal vis. Og den historie, der handler om at kunne overleve med tabet ved at kæmpe mod den ekstremisme og intolerance, der forårsagede hans død, indeholder for mig et stort menneskeligt budskab. Jeg ved, at hun selv kommer til festivalen for at tale integration med bl.a. danske Sara Omar – og jeg tror, det kan blive et stærkt møde mellem to repræsentanter for en ny og markant integrationsdebat.

Malene Malling

Malene Malling har førhen arbejdet som skribent på Politiken og chefredaktør for magasinet Costume, men har siden da stået bag forlaget Malling Publications og Cover Magazine. Derudover er hun medforfatter til bogen Unik – Danish fashion (2004).