I en duft af Butter Chicken og Naan-brød går Arwind Kejriwal til kamp mod et korrupt indisk demokrati. Khushboo Ranka og Vinay Shuklas har brugt 400 timer på at filme overgangen fra aktivisme til politiske parti og præsterer en både nøgtern og aktuel film på årets CPH:DOX.

Arvind Kejriwal var egentlig skattemedarbejder, men sammen med en gruppe af aktivister skriver han i 2010 et anti-korruptions lovforslag i New Delhi.  Lovforslaget får så stor populær opbakning, at gruppen beslutter sig for at stifte et parti. Aktivister bliver politikere, og The Common Mans Party (AAP) er en realitet.

Objektivitet og papirshatte

Khushboo Ranka og Vinay Shuklas sad i New Delhi og diskuterede, om det nye parti ville blive en succes. De to instruktører nåede frem til, at de ikke vidste nok om partiet til at afgøre sagen og blev enige om at undersøge det med en dokumentarfilm. I slutningen af 2012 ringede de til det nystiftede parti og fik lov til at filme dem. Det blev begyndelsen på ’An Insignificant Man’, en film, hvor instruktørerne fylder så lidt som muligt: “Vi prøvede at være usynlige, vi brugte meget små kameraer, små mikrofoner, intet lys. Vi talte aldrig til det medvirkende, vi observerede bare”, forklarer Khushboo.

De to instruktører forsøgte at være så usynlige som muligt, alt imens de fulgte et parti, der prøvede på det stik modsatte. Hver gang de nye partimedlemmer viste sig i offentligheden, havde de nogle meget karakteristiske hvide papirshatte på.  

De hvide papirshatte viste sig at være meget effektfulde, fortæller Vinay: ”De hvide hatte blev et kendetegn for det her parti, der var ved at skabe sig en vej ind i indisk politik. Når vi var ude og optage i alle mulige afkroge af Delhi, mødte vi et landskab af helt almindelige mennesker, der er i gang med deres hverdag, og så i hjørnet ser man de her hvide hatte, og så ved man, hvor man skal filme.”  

De hvide hatte er en reference tilbage til Mahatma Gandhi, der i sin tid gjorde den hvide hat til et kendetegn. Khushboo mener, at AAP’s brug af det historiske symbol er meget bevidst: ”Deres politik er meget populistisk. En hvid hat med alle dens historiske og politiske referencer genkalder en frihedskamp, Gandhi. Det er en reference til en idealistisk æra, en art tid med ”sande ledere”.

Podemos og Donald Trump

AAP er et indisk parti, men deres populistiske tilgang til politik kan Vinay og Khushboo genkende i flere aktuelle politiske bevægelser. Det gælder spanske Podemos, græske Syriza og endda Donald Trump, forklarer Vinay: ”Jeg tror, vi lever i tider, hvor vi ser en øget politisk interesse. Mange vil ændre verden. Da vi screenede i den spanske by Valencia, var vi overraskede over den meget passionerede debat, der var omkring filmen. De konflikter, der er i AAP går igen i Podemos. Folk har endda sammenlignet Arvind Kejriwal med Donald Trump, fordi Donald Trump reflekterer folks vilje til direkte intervention. Folk vil lyttes til og stemmer på dem, der lytter.  

Khushboo er enig: ”Der er så mange sammenligninger med Podemos og Syriza. Da vi havde debatten i Spanien om Podemos, var det så interessant, fordi det næsten føltes som om, at den her debat kunne have været holdt i Indien eller Toronto”.

Lige om lidt bliver debatten holdt i København, når Vinay Shuklas gæster CPH:DOX.

Læs Soundvenues 4-stjernede anmeldelse her.