Hver dag under CPH:DOX har Filmmagasinet Ekkos internationale kritikerpanel givet stjerner til filmene i hovedkonkurrencen, DOX:AWARD, som uddeles i morgen, fredag d. 24. marts. Her får du en status på panelets dom.

Panelet til Filmmagasinet Ekkos stjernebarometer består af en række kompetente danske og internationale filmkritikere og journalister, som vurderer filmene med en til fire stjerner. Læs dommen på de film i DOX:AWARD-konkurrencen, som har klaret sig bedst her.

Ifølge panelet bliver det ‘De sidste mænd i Aleppo’ og ‘The John Dalli Mystery’, der må dele førstepladsen, begge med et imponerende gennemsnit på 3.3 ud af 4. Guy Lodge fra Variety skriver om ‘De sidste mænd i Aleppo’: ”En følelsesstærk indsigt i en konflikt, som de fleste kun har set i nyhederne. Med umådelig empati, men ingen sentimentalitet viser filmen de menneskelige indsatser i et vågent mareridt.” Filmen åbnede festivalen, da den blev vist i DR koncerthuset og er et portræt af modvillige heltes arbejde med at redde Aleppos civile midt i krigszonens centrum. Filmen har sin sidste visningen på CPH:DOX i morgen kl. 16:30 i Nordisk Film Palads, billetter.

I ‘The John Dalli Mystery’ afdækker Mads Brügger og Mikael Bertelsen planerne om mord på en tidligere EU-kommissær i en nervepirrende morsom detektivfilm, hvor det ene twist tager det andet. ”Gakket underholdende historie om to Don Quixote-journalister, der lader sig køre rundt i en ør manege af EU-paranoia, korruption og alt for mange penge,” lyder det fra Michael Bo fra Politiken, der kvitterer med fire stjerner. Du kan stadig nå at se filmen, når den bliver vist på Kunsthal Charlottenborg på søndag, d. 25. marts, kl. 16:00. Her kan du også møde instruktøren Jeppe Rønde sammen med Brügger og Bertelsen, billetter.

I hælene finder vi Matthew Heineman’s ‘City of Ghosts’, en vigtig og overvældende stærk film om  civile journalister i Syrien, der bruger reportagen som våben i mediekampen mod ISIS i Raqqa, men betaler den højeste pris for deres mod. Rasmus Stenbæk Iversen fra Filmmagasinet Ekko giver filmen fire stjerner og udtaler: ”’City of Ghosts’ er et fremragende og stærkt portræt af en gruppe ukuelige og helt almindelige syreres demokratiske kamp mod Islamisk Stat. Måske den bedste film om den syriske borgerkrig hidtil.” Filmen havde sin internationale premiere i går, men den bliver vist igen på lørdag d. 25. marts, hvor der efterfølgende vil være Q&A med instruktøren, billetter.

Både ‘City of Ghosts’ og ‘Stranger in Paradise’ af Guido Hendrikx er endt med et gennemsnit på 3.0. ”Filmen er på samme tid kold og kynisk, men også meget teatralsk debat om flygtninge. Det skaber et opfindsomt og oplysende modsvar til det hidsige hysteri, som både venstre- og højrefløjen trættende vader rundt i,” skriver Lauren Wissot fra Filmmaker Magazine om ‘Stranger in Paradise’. I det kontroversielle rollespil, i tre akter over flygtningekrisen som politisk dilemma, er scenen et klasseværelse, eleverne er flygtninge – og læreren er skuespiller. Oplev det selv, når filmen har sin sidste visning på CPH:DOX i morgen, fredag d. 24 i Nordisk Film Palads. Billetter.

Austin Lynch’s ‘Grey House’ er et mørkt og stemningsfuldt værk mellem dokumentarisme og abstraktion, der er både stemnings- og udtryksmæssigt beslægtet med Lynch senior. Carmen Gray fra Senses of Cinema skriver: ”Et smukt atmosfærisk og abstrakt syn på de store, men også begrænsende vidder, der er USA i al dets mystiske mærkværdighed.” Med et gennemsnit på 2.7 har også denne film udmærket sig i dommernes øjne. Du kan stadig nå at se filmen, når den bliver vist i morgen, kl. 17:30 i Empire Bio. Billetter.

Norske Kristoffer Borglis ‘DRIB’ har ligeledes gjort sig positivt bemærket. ”Den underholdende parodi rammer plet i skildringen af den kunstige, professionelle verden, der er styret af selvpromovering og skjult udnyttelse,” lyder det fra Carmen Gray. Filmen, der rekonstruerer den komplet absurde, men sande historie om en viral videokunstners møde med LA’s reklamebranche, får et gennemsnit på 2.6. Se filmen på lørdag, når den bliver vist i Bremen kl. 20:00 med besøg af Kristoffer Borgli, billetter.

Følg Stjernebarometeret og se det samlede overblik over alle filmene i DOX:AWARD-konkurrencen her.