Nikolaj Sonne er journalist og arbejder mest inde i fjernsynet på DR2. Derudover holder han foredrag og skriver for Zetland. Hans virke er centreret omkring teknologi.

Nikolaj anbefaler…

The Future of Work and Death af Wayne Walsh & Sean Blacknell

Arbejde og død – er de to fundamentale fællesnævnere i det at være menneske. Men i takt med at den teknologiske udvikling galoperer afsted, er der folk der ser reelle alternativer til begge i horisonten.
Industrialiseringen gjorde at arbejde ikke længere var ensbetydende med fysisk slid og slæb – det lavede vi maskiner der var bedre, billigere og hurtigere til. I dag er tænkning centralt i de fleste job. Men hvad sker der når vi bygger maskiner der er bedre til at tænke end os selv?
Men teknologi er ikke kun 0´er og 1´taller. Inden for medicin og helse går det også hurtigere og hurtigere og er der folk der uden at fortrække en mine siger, at det første menneske som vil fejre sin 1000 års fødselsdag allerede er født. Men hvordan klarer samfundet folk der skal modtage pension i flere hundrede år? Og er det overhovedet forsvarligt at brænde milliarder af på forskning i livsforlængende behandling i ilande, når der stadig er milliarder af mennesker der ikke har rent drikkevand?

Visuelt og fortællemæssigt er ‘The Future of Work and Death’ lidt af en tør kiks, men til gengæld giver den et vanvittigt interessant og nuanceret indblik i den teknologiske udvikling vi befinder os i. Det er enorme spørgsmål vi som samfund er nødt til at forholde os til meget snart.

Læs mere om filmen her.

 


Machine of Human Dreams af Roy Cohen

Verdensmestrene i skak, i Jeopardy og i Go er ikke mennesker, det er maskiner. Og for de to sidste spils vedkommende er vinderstrategien ikke noget man kan regne sig frem til i traditionel computerforstand. De kræver at man kan tænke abstrakt. Ai – kunstig intelligens er et område i hastig vækst hvor vi allerede har computere der er vanvittigt dygtige – ofte overmenneskelige – men indtil videre kun inden for snævre områder. Googles Ai drevne billedsøgning kan finde en million billeder af ‘taxa’ på et splitsekund – men den stirrer tomt ud i cyberspace, hvis du beder den finde et billede af sig selv.
Den hellige gral er Generel Kunstig Intelligens, en bevidst maskine der kan lære at lære – og altså gøre sig selv endnu dygtigere. Konceptuelt set er det altså den sidste maskine vi som menneskehed kommer til at opfinde. Og Ben Goertzel har siden sine unge år været overbevist om, at han ved hvordan man konstruerer den.

Filmen er lige vel let på tekniske detaljer, men fokuserer på manden og de folk der er med ham på den bugtede vej, hvor arbejdet undervejs finansieres af både Wall Street og den kinesiske regering. Et arbejde der udadtil ligner den ene fiasko efter den anden.

Læs mere om filmen her.

Nikolaj Sonne | Jounalist og TV-vært