Aldrig har der været så mange dokumentarfilm i Københavns biografer på så kort tid som i den kommende weekend. Så det er nærmest umuligt at begrænse antallet af film man vil anbefale. Især når der nu også er kæmpe final party i Bremen Teater, koncert med sangeren fra Animal Collective og et helt ekstraordinært talkshow centreret omkring 3 nye filmversioner af de fantastiske små videnskabsbøger, der går under navnet Tænkepauser. Jeg har gjort mit yderste og er nået ned på fem til lørdag og fem til søndag. Ikke et ondt ord herfra, hvis I kun når fire pr. dag. Men husk: det er ved at være sidste chance inden den kedelige fiktionsprægede hverdag venter på den anden side af CPH:DOX.

Lørdag, 25. marts.

City of Ghosts

Ingen af de modige, syriske journalister i ‘City of Ghosts’ havde regnet med at bruge (og satse) deres liv som journalister. Men da ISIS rykkede ind i Raqqa i kølvandet på det arabiske forår, havde de ikke andet valg end at dokumentere ISIS’ horrible overgreb mod befolkningen i en mediekrig på Facebook, Twitter og via krypterede videoklip fra fronten af det hærgede land. Under parolen ‘Raqqa is Being Slaughtered Silently’ – og under konstante dødstrusler, som flere gange bliver opfyldt – rapporterer gruppen til en verden, der længe har vendt det blinde øje til borgerkrigen. En heroisk indsats, der betyder at kernen i gruppen er nødt til at flygte til Tyrkiet og Tyskland, hvorfra de fortsætter med at indsamle nyheder fra det stadig mere voldelige Raqqa. Men Europa er ikke det helle, vi gerne forestiller sig. Nyfascistiske bevægelser i Tyskland, mord på åben gade i Tyrkiet og fortsatte trusler fra ISIS-sympatisører betyder, at gruppen må leve i skjul. Men samtidig begynder verden at lytte til deres reportager. ‘City of Ghosts’ er en overvældende stærk film om journalistisk aktivisme, når den virkelig batter, dokumenteret i aktion af Matthew Heineman (‘Cartel Land’).

19:00, Grand Teater + mød instruktøren. Billetter.

 

Homo Sapiens

Den østrigske filmskaber Nikolaus Geyrhalter har med ’Homo Sapiens’ skabt et værk, der udelukkende i egenskab af sine lyd- og billedkompositioner skaber en forskydning mellem fortid, nutid og en fremtid efter mennesket. En post-apokalyptisk (og måske endda post-antropocæn?) vision af industrielt forfald, mørnet asfalt og overbevoksede storbyer, hvor mennesket selv glimrer ved sit konsekvente fravær. Imens er planter og klimatiske forhold godt i gang med at tage over. Geyrhalter skildrer forandringerne i de menneskeskabte ødemarker uden et ord i mesterlige tableaux, der giver øjet tid til at afsøge de betydninger, der er indlejret i sporene af det ‘før’ og ‘efter’, som filmen arbejder sig rundt om. Hvis vores viden om og erkendelse af verden er forbundet med hvordan vi ser på den, så er ‘Homo Sapiens’ en film til sin samtid – også selvom den stiller sig uden for den.

16:30, Cinemateket. Billetter

 

Food Evolution

Siden det blev muligt at genmodificere afgrøder har opfindelsen været genstand for glødende debat verden over. Er det et hasardspil med miljøet at gribe ind i naturens orden? Eller er det tværtimod løsningen på hungersnød i verden? ‘Food Evolution’ giver helt utraditionelt til den GMO-positive fløj, men også ‘GMO nej tak’-sigerne kommer til orde i en sand debatskaber af en film, der først og fremmest understreger, hvor meget vi ikke ved. Og hvor meget vi har at lære af videnskaben, hvis vi lytter til hvad forskerne faktisk siger. Det er netop hvad den Oscar-nominerede instruktør, Scott Hamilton Kennedy, gør og giver nye nuancer til en dybt polariserende diskussion af et tabu med globale implikationer, med rødder langt i vores mest fundamentale forestillinger (og fantasier) om naturen og vores egen plads i verden. Enig eller uenig? Man bliver i alle tilfælde klogere at være med på en lytter, og af selv at tage del i debatten bagefter.

17:30, Empire + Mød instruktøren! Billetter.  

Tænkepauser: Tillid, vrede og myrer

Hvordan nærmer vi også fakta og den viden, som produceres oppe i universitetets elfenbenstårn og nede i de videnskabelige laboratorier? Med udgangspunkt i bogserien Tænkepauser og premiere på tre kortfilmsudgaver af bøgerne om myrer, vrede og tillid instrueret af Jacob Thuesen, Mikkel Munch-Fals og Poul Nesgaard, inviterer vi sammen med Aarhus Universitetsforlag til talkshow med Poul Nesgaard, der med en perlerække af forskere, fagpersoner og visuelle faktabidder kurerer dig for enhver tendens til faktaresistens. Skuespiller Trine Dyrholm og psykiater Bent Rosenbaum vil tale om vrede, tillidsforsker Gert Tinggaard Svendsen og journalist Georg Metz vil tale om tillid og biolog Hans Joachim Offenberg og Nomas myresamler Thomas Laursen vil tale om myrer og entomofagi. I Bremens foyer serveres der myresnacks og drinks til lyden af feltoptagelser fra en myretue. Med billetten får du en gratis Tænkepauser-bøger om myrer, vrede eller tillid.

17:00, Bremen Teater. Billetter.

CPH:DOX Final Party feat. Powell (live), Smerz (DJ) and more

The party to end ’em all! Aftenen starter med årets mest underholdende feststarter af en film, ‘DRIB’, af den norske komet Kristoffer Borgli og fortsætter med gratis fest med VICE og Natbar, hvor vi byder på DJ-set fra Borglis landsmænd i synthpop-duoen Smerz og britiske Powells debutkoncert på dansk jord. Med sin anmelderroste debut ‘Sport’ er hans blanding af techno, electro, og no-wave punk blevet sammenlignet med Suicide. Aftenen rundes af med et lineup af Natbars dj’s, Mads Axelsen og Gisli Galdur, der spreder ‘spring-break’-vibes, samme nat vi stiller urene om til sommertid!

21:30, Bremen, Billetter.

Søndag, 26. marts.

Safari

Østrigske Ulrich Seidl er kendt for at vende vrangen ud på samtids-Europa i sin ind imellem næsten surrealistiske hybrid af tåkrummende pinlig satire og politisk kritik – og mellem dokumentar og fiktion. I ‘Safari’ er Seidl taget på storvildtjagt i Namibia, og det bliver det ikke mindre grimt og grænseoverskridende af. Bleghvide europæere med tropehjelme og khaki-farvede safari-outfits er turister på savannen i en jagt, der handler mere om selfies end om trofæer. En zebra, en giraf og allerhelst en elefant – jagten er gået ind. På papiret er storvildts-safarien en helt legal affære. Men Seidls skarpe blik og diskrete observationer fortæller bagsiden af historien om masseturismen i en tid, hvor der er gået konkurrence i oplevelser. Med klarsyn og kras komik vender Seidl i sin hidtil mest politiske film vrangen ud på jagtsafarien, og ender med at fortælle os mere om mennesket selv end om dets bytte.

10:00, Grand Teater. Billetter

Radio Kobanï

En usædvanligt medrivende historie om en stædig, ung kvindes kamp for sin lokale radiostation i den krigshærgede kurdiske by Kobanî i Syrien. I skyggen af Islamisk Stats blodige kampe i byen prøver den 21-årige radioreporter Dilovan at genskabe indbyggernes livsgnist med sine daglige radioreportager. Hun interviewer både unge og gamle, og lytter til de overlevendes historier med opmærksomhed. Men skønt de lokale tropper i Kobani har fordrevet ISIS har brutale henrettelser, utallige døde og rådnende lig sat sine uudslettelige spor i byens indbyggere. Som Dilovan selv siger: “Krig har ingen vindere”. ‘Radio Kobani’ er en rapport fra frontlinien i en nærmest ubærlig katastrofe. Men det er også en dybt inspirerende historie om initiativ, mod og kærlighed. Og om hvordan en enkelt kvinde evner at opstøve livets små glæder, selv under resterne af en sønderbombet og sønderrevet by.

14:15, Nordisk Film Palads, Billetter.

The Mærsk Opera

‘The Mærsk Opera’ er historien om skabelsen af den omstridte københavnske opera. Et værk i tre akter, der skildrer samtidige magtrelationer mellem individ og samfund. Historien tager sin begyndelse i 2000 hvor operahuset skal bygges og Stenhuggeren kontaktes af Assistenten, med et ønske om at skabe ‘den skønneste sten der er set’. Udover musikerne og sangerne, bliver vi i filmen præsenteret for en palet af aktører, der hver især afbilder intriger, konflikt og magt i den nyere danmarkshistorie. Med et greb, der inddrager elementer fra dokumentar, animation, og æstetisk realisme bringes filmens mangeartede aktører i spil: en ensom meteor, en hund med et halsbånd, et par gestikulerende mandehænder, arbejdsomme myrer, udspringere og en sonisk manipuleret, sort væske. Det subtile, symbolikprægede billedsprog og den klassiske, pastose opera skaber sammen et kontrastfyldt univers, der skildrer et kapitalistisk samfunds strukturer, og agerer som en form for flerlaget katarsis – et filmværk, skabt over en opera, skabt over et bygningsværk. Filmen er skabt over SUPERFLEX’ operaværk af samme navn, skabt i samarbejde med komponist Anders Monrad og journalist Nikolaj Heltoft, og udstillet på Copenhagen Art Festival i 2012.

15:00, Empire, Mød instruktøren. Billetter

Illegal in Denmark

Udlændingedebatten kører på højtryk. Et flertal i både folketinget og befolkningen vil begrænse tilstrømningen af indvandrere og flygtninge. Politikerne ønsker at have fuld kontrol over udlændingene, mens deres asylsag behandles i systemet. Men helt uden for debatten findes en hemmelig parallel verden, hvor illegale indvandrere i tusindvis kommer til landet. 18.000 illegale indvandrere vurderes at opholde sig i Danmark lige nu. Mange af dem har været her i årevis, og mange af dem er afviste asylansøgere. Men hvordan kan så mange illegale mennesker overleve i et så gennemkontrolleret land som Danmark? Hvordan skaffer de sig en indtægt og tag over hovedet? Begår de kriminalitet? Og er der nogen, der udnytter dem? TV 2 Dokumentar har været undercover i en lukket verden.

14:30, Grand Teater, Billetter.

 

Avey Tare vs Abby Portner

Billeder og lyd går op i en neo-psykedelisk helhed, når Avey Tare og Abby Portner, lukker og slukker for vores nye festivalcentrum med en audiovisuel performance i festivalens farverige sofabiograf. Dave Portner (aka. Avey Tare) er sanger og sangskriver i Animal Collective, mens søsteren Abby er fast tilknyttet gruppen som visuel kunstner med utallige samarbejder på cv’et – fra Velvet Undergrounds John Cale til danske Reptile Youth. Det uregerlige dyrekolletiv har flere gange gæstet CPH:DOX i forskellige konstellationer, og Dave & Abby har forberedt denne performance særligt til lejligheden på festivalslottet Kunsthal Charlottenborg.

20:00, Kunsthal Charlottenborg, Billetter.

Niklas Engstrøm – programchef, tilknyttet CPH:DOX siden starten i 2003.