9 film er nomineret til vores nye pris for upcoming filmskabere

Take a walk on the wild side! Vores nye pris Next:Wave er dedikeret til unge, originale filmskabere og nye talenter med modet til at tænke film på nye måder.

1996 Lucy and the Corpses in the Pool

Marcos Migliavacca & Nahuel Lahora | Argentina

Den ideelle måde at opleve ‘1996 Lucy’ på, er ikke at vide noget om den i forvejen. Men uanset hvad er denne knaldede og legesyge, argentinske lofi-hybrid om en ung kvindes weekendtur til en lille musikfestival noget af det mest overraskende, skæve og (bag den skraldede VHS-overflade) originalt instruerede, man kan få for de ikke særligt mange pesos, den må have kostet at lave. Unge Lucy er træt af sit job. Chefen er en idiot. Hun tager med en veninde til en musikfestival i en eller andens hus. Lucy har fundet de fleste af sine møbler på gaden. Og det her kunne være verdens bedste home movie fundet på et loppemarked.

Verdenspremiere

A Variety of Shows for Various Events, Part I

Daniela Delgado Viteri | Ecuador, Frankrig

Nyheden om et kraftigt jordskælv annonceres over radioen, og dens efterdønninger giver genlyd blandt de lyttere, der resten af dagen ringer ind for at dele deres historier. En usynlig (men ikke mindre virkelig) begivenhed, berettet af usynlige stemmer til smukke, panoramiske billeder af Ecuadors moderne bylandskaber, hvis grundvold den må formodes at have rystet, men som stadig står, og hvor de unge mødes i parkerne. Daniela Delgado Viteri forskyder lyd og billede, og understreger med et enkelt, men originalt (ind)greb hvordan vores forståelse af den verden vi kan se og føle ikke desto mindre er formet og farvet af mediernes autoritet.

International Premiere

I Promise You Never to Come Back

Pepe Gutiérrez | Mexico

‘Lærerne på filmskolen havde ret. Jeg er en elendig filmskaber,’ lyder en af de mange herlige one-liners i mexicanske Pepe Guttiérez’ poetiske og billedskønne rejsedagbog, der i hvert fald beviser, at de tog fejl på filmskolen. Pepe har hjertesorger, er hjemsøgt af rejsefeber og drager ud på et måneders langt roadtrip. Vil Pepe finde kærligheden? Er der mon en happy ending for enden? Og hvem er han egentlig, den unge mand bag kameraet? Optaget som et bevægeligt Polaroid-snapshot, der sammen med Pepes betragtninger fra dagen og vejen rummer en hel verden i sit kvadratiske billedformat.

International Premiere

Janbal

Mina Bozorgmehr & Hadi Kamali Moghadam | Iran

Fabler, folklore og persisk mytologi mødes i den eventyrlige, iranske doku-fiktion ‘Janbal’, der finder sted på øen Hormoz i den persiske Golf – og i kunstneren Mousas vilde, indre fantasiverden. En verden, hvor alt er muligt, og hvor grænserne mellem virkelighed og drøm er flydende. Mousa laver sin kunst ud af gamle klæder fundet på stranden, hvor legenden fortæller, at øboerne ofrede de afdødes tøj til havgudinden, så hun kunne rense deres sjæle. En fortælling, ud af hvilken en ny historie om kærlighed snart vokser i en film, der maxer den persiske kulturs rige symbolverden helt ud.

Verdenspremiere

Næste Sommer

Alexander Lind | Danmark

Dokumentarfilm om det smertelige forhold mellem forældre og børn er ikke et særsyn – men det er Alexander Linds første spillefilm til gengæld. Rasmus og hans far bor på Bornholm. Faren, der prøver at lægge et søgende og omtumlet liv bag sig, er ramt af en depression, som sønnen frygter at arve. Med mindre han altså forsoner sig med sin far, der aldrig selv fik forliget sig med sin egen far. Udslidte VHS-bånd fra fortiden vidner nemlig om, at livslede går i arv, med mindre man får brudt den onde cirkel. En far/søn-fortælling fortalt med kunstnerisk vilje og ekspressiv originalitet.

Verdenspremiere

Phantom of Illumination

wattanapume laisuwanchai | Thailand

En drøm fanget i lyset fra et filmapparat er en bogstavelig ud-af-kroppen-oplevelse, der venter på én i denne melankolske og hypnotisk smukke thailandske film om en biografs sidste dage. Rit har været biograf-operatør i 25 år, og da den lukker bliver han boende i de stadig mere forfaldne lokaler. Det tunge og fugtige, asiatiske klima og antydningerne af noget overnaturligt gør, sammen med dens buddhistiske filosofi om forfald og forvandling, ‘Phantom of Illumination’ til en helt usædvanlig film-om-film. Og om en mand, hvis kone og børn venter på ham på den anden side af en tåge af alkohol og udbrændte filmruller.

Verdenspremiere

Spin

Ginan Seidl | Tyskland

Mange points til den unge, tyske filmskaber Ginan Seidl for at have skabt en film, der er så visuelt og filosofisk original som ‘Spin’. Et værk, hvor billeder og tanker hænger sammen i rige og uforudsigelige mønstre med rotationen selv som omdrejningspunkt. Fra en sufis hvirvlende dans til mikro-studierne i et højteknologisk fysiklaboratorium, og fra en saltørken til en moské. Religion og videnskab er to variationer over sandhed af en kosmisk målestok, som har sin tredje dimension i kunsten selv. Billederne taler, og lytter man efter er der virkelig en oplevelse af de sjældne i vente. En kontemporær essayfilm, der faktisk fortjener at blive kaldt nytænkende.

International Premiere

Tarrafal

Pedro Neves | Portugal

Årtiers konflikter, bandevælde og voldelige sammenstød med politiet har sat sine spor på kroppe, ansigter og bygninger i S. João de Deus – et nabolag på den forkerte side af togskinnerne i den del af Porto, hvor turisterne aldrig kommer. Men indbyggerne i det forfaldne kvarter har forsvaret deres hjem og særlige fællesskab lige så længe. Pedro Neves viderefører og fornyer den portugiske tradition for at undersøge melankoliens ophav i vanviddet. Hård og mørk socialrealisme med en nærmest overnaturlig kant af noget truende og uforklarligt, der kommer en i møde som en tavs mand på hesteryg og i bar overkrop.

International Premiere

Vi lader billedet stå et øjeblik (You Are Still Somebody’s Someone)

Esther Wellejus | Danmark

I abstrakte smalfilmsbilleder og gennem gamle kassettebåndoptagelser får vi historien om et sært og eventyrligt barndomsunivers, hvor filmskaberen Esther Wellejus i dag konfronterer sin fars religiøsitet og det tiltagende mørke, der som følge af en uerkendt psykisk sygdom sænkede sig over ham, før han forsvandt ind i en nyreligiøs vækkelse, da hun stadig var barn. Familiens fortid væver sig ud og ind af nutiden, i takt med den nu voksne datter fortæller historien. Billeder af naturen og dens rigdom af detaljer er det porøse stof, som erindringen er gjort af i Wellejus’ sanselige og dybt personlige film.

Verdenspremiere

NEXT:WAVE trailer 2017

Se alle de nominerede film i CPH:DOXs NEXT:WAVE trailer 2017.

CPH:DOXs eget video-crew DOX:TV producerer trailers, interviews og reportager, som godt må anvendes til ekstern brug, hvis CPH:DOX krediteres.