Her finder du det helt hurtige overblik over CPH:DOX 2019.

Her på siden kan du finde overordnet information om CPH:DOX, vores festivalcentrum i Kunsthal Charlottenborg og årets programsektioner. Når programmet er offentliggjort, vil vi herunder også tilbyde et samlet overblik over festivalens højdepunkter, debatter, talks, koncerter, konferencer, udstillinger, venues, branchearrangementer – og meget mere.

Skulle du indtil da have spørgsmål, er du velkommen til at kontakte vores presseafdeling på tlf. +45 3345 4730 eller press@cphdox.dk

Information om bestilling af billetter og ansøgning om presseakkreditering, finder du i vores presserum på www.cphdox.dk/presse.

CPH:DOX, Copenhagen International Documentary Film Festival, er en af de største og førende dokumentarfilmfestivaler i verden. Den 16. udgave af festivalen finder sted fra 20. til 31. marts 2019.

CPH:DOX blev grundlagt i 2003 af festivalens nuværende direktør, Tine Fischer. Med støtte fra både branchen og den nationale presse voksede festivalen fra et besøgstal på 14.000 i det første år til et rekordhøjt besøgstal på 110.500 i 2018.

CPH:DOX fortsætter med at udvikle sig og vokse. Programmet favner alt fra værker af de største internationale dokumentarister til de unge talenter; fra storslåede biografudgivelser til den snævre videokunst i feltet mellem det cinematiske og museale. Med afsæt i dokumentarfilm sigter vi mod at bygge bro til andre kunst- og medieformer: at skabe nye, kreative perspektiver på og krydstænkninger mellem dokumentarfilm og kunst. Det er bl.a. dette nytænkende festivalformat, der på rekordtid har gjort CPH:DOX til én af verdens største begivenheder inden for dokumentarområdet.

Mere end en filmfestival
Foruden dokumentarfilm byder CPH:DOX på audiovisuelle koncerter, talks & debatter, kunstudstillinger, masterclasses, regionale filmevents, et studieprogram, Everyday-workshops og brancheaktiviteter som CPH:CONFERENCE, CPH:MARKET, CPH:LAB og det internationale finansierings- og co-produktionsevent CPH:FORUM.

Kunsthal Charlottenborg
CPH:DOX er centreret omkring Kunsthal Charlottenborg, festivalens internationalt roste festivalpalæ, som huser alt fra filmvisninger og koncerter til internationale brancheaktiviteter. Kunsthallen bliver indrettet sammen med det danske møbelbrand Normann Copenhagen, der sammen med CPH:DOX præsenterer Danmarks første sofabiograf, Social Cinema, hvor publikum kan opleve storslåede dokumentarfilm i tilbagelænede omgivelser.

Kunsthal Charlottenborg byder også på en mindre almindelig biograf, en spektakulær Virtual Reality-biograf, en kurateret kunstudstilling, en interaktiv udstilling, samt flere talk- og loungeområder.

Hovedkonkurrencen DOX:AWARD udgør festivalens bud på årets bedste, internationale dokumentarfilm.

De nominerede film udmærker sig ved et stærkt, personligt udtryk, ved deres filmiske kvaliteter, og ved at insistere på dokumentarfilmens plads i biografmørket. Og så er det ikke mindst film, der udvider mediets muligheder for at forholde sig til virkeligheden udenfor.

Tidligere vindere:

2018: The Raft (SE/DK/US/DE), Marcus Lindeen.
2017: Last Men in Aleppo (DK), Feras Fayyad.
2015: God Bless the Child (US), Robert Machoian & Rodrigo Ojeda-Beck.
2014: The Look of Silence (DK), Joshua Oppenheimer.
2013: Bloody Beans (FR), Narimane Mari.
2012: The Act of Killing (DA), Joshua Oppenheimer.

I 2013 indstiftede CPH:DOX sammen med Dansk Journalistforbund den internationale konkurrence F:ACT AWARD – en pris dedikeret til film, der bevæger sig i feltet mellem dokumentarisme, dybdeborende journalistik og social aktivisme. Siden 2017 har IMS, International Media Support også være medafsender af konkurrencen.

I år er 10 film nomineret i den prestigefyldte konkurrence, fordelt på 4 verdenspremierer, 5 internationale premierer og en europæisk premiere.

Tidligere vindere:

2018: Laila at the Bridge (CA/AF), Elizabeth Mirzaei & Gulistan Mirzaei.
2017: Radio Kobani (NL), Reber Dosky.
2015: Among the Believers (PK), Hemal Trivedi & Mohammed Ali Naqvi.
2014: E-Team. Katy Chevigny (US), Ross Kauffman.
2013: Dirty Wars (US), Richard Rowley.

De nominerede film til NORDIC:DOX AWARD udgør et nøje udvalg af de bedste film fra hele Norden. Udvalget afspejler diversiteten og ambitionsniveauet i den nordiske dokumentar. Ikke mindst kunstnerisk i film, der har en klar vision og et personligt præg – netop på dét punkt, hvor den nordiske dokumentar i disse år markerer sig på den internationale filmscene.

Konkurrencen spænder fra det poetiske til det politiske og sætter tilskueren i en aktiv, kritisk position. Og så er mange af filmene lavet af unge instruktører med nye visioner og med mod til at eksperimentere.

Tidligere vindere:

2018: Lykkelænder (DK/GL), Lasse Lau.
2017: Land of the Free (DK), Camilla Magid.
2015: Return of the Atom(FI/DE), Mika Taanila & Jussi Eerola.
2014: Olmo & The Seagull (DK/BR/FR), Lea Glob & Petra Costa.
2013: After You (SE), Marius Dybwad-Brandrud.
2012: Searching for Bill (DA), Jonas Poher Rasmussen.

De nominerede film i NEW:VISION byder på grænsesøgende eksperimenter mellem dokumentarisme og kunstnerisk refleksion. De nominerede film er især præget af at være af international karakter, og ligesom deres nationalitet, er filmskabernes professionelle baggrunde også forskellige. Nogle er kendt for deres virke med dokumentariske film, mens andre normalt ses i kunstregi.

Dermed afspejler de nominerede på bedste vis selve det, konkurrencen NEW:VISION drejer sig om – nemlig at undersøge det særprægede felt, der befinder sig mellem film og kunst. Filmskaberne placerer sig i denne gråzone med deres værker og opererer i et regi, der ikke normalt betrædes.

Tidligere vindere:

2018: Wild Relatives (LB/NO), Jumana Manna.
2017: Life Imitation (CH), Zhou Chen.
2015: Delt mellem: Bending to Earth (DE/US), Rosa Barba & The Digger (LB/AE/FR), Ali Cherri.
2014: The Dent (EG), Basim Magdy.
2013: A Spell to Ward Off the Darkness (UK/FR), Ben Rivers & Ben Russel.
2012: Leviathan (FR), Lucien Castaing-Taylor & Véréna Paravel.

Take a walk on the wild side! I 2017 indstiftede CPH:DOX sammen med hovedsponsoren Normann Copenhagen den nye internationale konkurrence med titlen NEXT:WAVE AWARD.

Konkurrencen er dedikeret til spirende filmskabere – unge fremadstormende talenter, der har modet til at tage chancer og markere sig stærkt på den internationale scene.

Tidligere vindere:

2018: Beautiful Things (IT), Giorgio Ferrero & Federico Biasin.
2017: 1996 Lucy and the Corpses in the Pool (AR), Marcos Migliavacca & Nahuel Lahora.

CPH:DOX og Politiken hylder friheden med Politikens Publikumspris. 10 film er udvalgt ud fra det kriterium, at de sætter frihed på dagsordenen. Vinderen præmieres med 50.000 kroner.

Retssikkerhed og frihed for individet er fundamentale elementer i det demokratiske samfund, men udfordringer som terror, migration og globalisering fører til løsninger som særlove og overvågning, der sætter retsstaten under pres.

CPH:SCIENCE byder på velformidlet videnskab i nye dokumentarfilm, forsker-kunstner-samtaler og branchemøder i krydsfeltet mellem film og forskning.

CPH:DOX etablerede i 2017 videnskabsprogrammet CPH:SCIENCE med støtte fra Lundbeckfonden og Uddannelses- og Forskningsministeriet. Programmet skal være med til at gøre videnskab interessant for alle i samfundet i en tid, hvor vores omgang med fakta er under særligt pres. Til det tilbyder CPH:SCIENCE aktiviteter, som nytænker vores forhold til videnskab på tværs af publikum, skoler, forskningsinstitutioner og filmbranche.

Justice
Retssikkerhed og frihed for individet er fundamentale elementer i det demokratiske samfund, men udfordringer som terror, migration og globalisering fører til løsninger som særlove og overvågning, der sætter retsstaten under pres.

ARTIST & AUTEURS
Mød nogle af verdens største og mest respekterede kunstnere og instruktører – både foran og bag kameraet. Filmskaberne i Artists & Auteurs har én ting til fælles: den helt personlige signatur.

SPECIAL SCREENINGS
Eksklusive premierer på store, internationale film uden for konkurrence.

SOUND & VISION
SOUND & VISION-programmet udgør festivalens bud på årets bedste og mest musikalske oplevelser i biografmørket.

CHANGE
Film, der vil gøre en forskel – og om dem, der vil ændre verden.

HIGHLIGHTS
Festivalhits: Store film, store fortællinger, store personligheder.

DANISH:DOX
Danske dokumentarfilm, der har modet til at tage fat om livets svære emner – og som ærligt omsætter historierne i gode film. Oplev de nyeste film fra både unge og etablerede navne.

INTER:ACTIVE
Vi gentager succesen, og bygger igen i år udstillingen INTER:ACTIVE på Kunsthal Charlottenborg. Her præsenterer vi noget af det bedste indenfor den interaktive verden med fordybende installationer og VR film.

CPH:MEETINGS er for dig, der er nysgerrig på verden, og har lyst til at vide endnu mere om de film, du kan se på CPH:DOX 2019. Et slags Folkemøde, hvor alle er inviteret til at deltage aktivt i debatten.

AUDIO:VISUALS er festivalens musikprogram, der hvert år siden 2010 har udbygget den danske koncertscene med en håndfuld helt særegne koncertoplevelser, der forener koncert og kunst i nye hybrider. Enten udfordres banebrydende danske og internationale musikere af anerkendte filmskabere, visuelle kunstnere eller film fra programmet – ellers giver bands sig i kast med at udvikle egne visuelle eksperimenter. Det har gennem årene resulteret i en lang række helt unikke og særegne koncerter – og i år bliver ingen undtagelse.

CPH:CONFERENCE

Når CPH:DOX og Documentary Campus inviterer til 5 skarptslebne konferencedage, kan du dykke ned i og blive klogere på en række inspirerende emner på tværs af film, teknologi, videnskab, kunst og nye medier – og deres indbyrdes samspil.

For tredje gang har CPH:DOX og Documentary Campus slået sig sammen for at præsentere CPH:CONFERENCE, et unik 5-dages event, der finder under CPH:DOX 2019 i København. Her bliver dørene åbnet til et tætpakket program bestående af case studies, keynote-taler, workshops, diskussioner og international networking. Hver af de fem dage er dedikeret til forskellige temaer og programmerne sammensat af internationalt anerkendte kuratorer.

CPH:FORUM
Festivalens internationale finansierings- og co-produktionsplatform CPH:FORUM er dedikeret til at støtte kreative og visuelt stærke film og forbinde branchefolk fra dokumentarfilmens, spillefilmens og kunstens verden.

Top-producenter og anerkendte filminstruktører fra hele verden vil indtage scenen den 27. og 28. marts for at pitche deres ideer til et branchepublikum. 30 projekter er blevet udvalgt og vil blive præsenteret til mere end 150 deltagende købere og distributører i løbet af arrangementet. Projekterne på CPH:FORUM præsenteres i fem kategorier: FICTIONONFICTION, CINEMA, F:ACT, ART og SCIENCE. Førende broadcastere som ARTE, ZDF, NDR, BBC, DR, amerikanske Netflix, POV og HBO samt filmfonde fra hele Europa er tilbagevendende deltagere på CPH:FORUM.

Eurimages Co-production Development Award på € 15.000 gives til årets bedste pitch.

CPH:WIP
6 projekter fra højt profilerede nordiske producenter og instruktører, der søger afsluttende finansiering eller distribution, er udvalgt og vil fremlægge deres projekt på CPH:WIP-arrangementet tirsdag den 26. marts på Kunsthal Charlottenborg. Titlerne er udvalgt i samarbejde med de nordiske filminstitutter og afspejler festivalens dedikation til at vise stærke dokumentarfilm fra Norden.

Mere end 30 kommuner får besøg af CPH:DOX til marts, når festivalen spreder sine vinger ud i hele landet. Med DOX:ON:TOUR sætter CPH:DOX fokus på aktuelle og debatskabende temaer i tæt samarbejde med de lokale visningssteder og organisationer. I forbindelse med filmvisningerne vil der være oplæg, debatter eller events sammen med aktører i og udenfor kommunen.