Velkommen til UNG:DOX den 18.-31. marts 2019!

UNG:DOX er CPH:DOXs program rettet mod ungdomsuddannelser, der blev etableret i 2012 ud fra idéen om, at den moderne dokumentarfilm kan give elever på landets ungdomsuddannelser et nytænkende, fagligt og kulturelt indspark i undervisningen. UNG:DOX-programmet for 2019 er snart ude, hvor man ville kunne se filmpræsentationerne nedenfor.

Vi kommer indtil festivalen 2019 løbende til at præsentere aktuelle, internationale dokumentarfilm inden for seks forskellige temaer: Demokrati, Digital Dannelse, Science, På Flugt, Mennesket og De 17 Verdensmål.

Bestil allerede nu billetter til din klasse, din faglinje eller hele din skole. Billetter koster 40 kroner ex. moms, og vi giver gerne et tilbud på grupperabat ved bestilling til mere end 300 elever. Du finder vores kontaktoplysninger nederst på denne side og bestiller dine billetter over mail eller telefon.

Vi udvikler undervisningsmateriale til mange film i programmet i samarbejde med faggrupper. Nedenunder kan du finde UNG:DOX 2018s temaer og film vi viste med links til trailer og undervisningsmateriale.

Tema: SELVPORTRÆT

KISS & CRY

Der ligger et enormt pres – både indenfor og udenfor banen – på franske Sarah, der er kunstskøjteløber på eliteplan. Mens Sarah forsøger at balancere en tilværelse som både elitesportsudøver og helt almindelig teenager, præges hendes venskaber af intern jalousi og mobning. For der bliver hele tiden skubbet til grænserne i denne smukke coming-of-age-film, som Sarah har selv har været med til at instruere. Med sin blanding af både fiktionselementer og rekonstruerede scener giver filmen i øvrigt eleverne en kærkommen mulighed for at spørge: Er det her overhovedet en dokumentarfilm? Hvorfor – og hvorfor ikke?

Tema: Selvoptaget. Klassetrin: 1.g+. Fag: Dansk, fransk, mediefag, billedkunst, idræt. Sprog: Fransk, engelske undertekster. Instruktør: Lila Pinell, Chloe Mahieu. Længde: 80 min.

IN MY ROOM

Vor tids rockstjerner findes på YouTube, og der er rigtig mange unge, der drømmer om at slå igennem som ‘YouTubere’. Men det personlige pres er stort, når man skal dele alt med alle og samtidig opretholde glansbilledet af en problemfri hverdag. ‘In My Room’ er en video-collage med seks forskellige unge, der på YouTube giver et rørende indblik i deres tanker og overvejelser om alt fra kønsroller til kropsidealer og mobning. Filmen lægger desuden op til en diskussion af YouTubes rolle blandt unge mennesker. For hvad er det egentlig, det giver at dele sit online liv med så mange fremmede mennesker?

Tema: Selvoptaget. Klassetrin: 1.g+. Fag: Dansk, engelsk, mediefag, billedkunst. Sprog: Engelsk, engelske undertekster. Instruktør: Ayelet Albenda. Længde: 70 min.

SILVANA

Gennem samfundsrevsende raptekster om hårdtslående emner som racisme og homoseksualitet er Silvana Imam blevet en rollemodel for unge i oprør. I ‘Silvana’ kommer vi helt tæt på den svenske rapper med litauenske og syriske rødder under hendes store gennembrud. Sideløbende med al succesen, blomstrer en kærlighedshistorie frem for rullende kameraer, idet Silvana møder og forelsker sig i den svenske popstjerne, Beatrice Eli. Men det er ikke altid nemt at være talerør for minoriteter og bekæmpe patriarkatet, samtidig med at man er stormende forelsket og i øvrigt et helt almindeligt og grundforvirret, ungt menneske.

Tema: Selvoptaget. Klassetrin: 2.g+. Fag: Musik, dansk, psykologi. Sprog: Svensk, engelske undertekster. Instruktør: Olivia Kastebring, Mika Gustafson, Christina Tsiobanelis. Længde: 90 min.

THE NIGHT

I ‘The Night’ genfortæller Steffan Strandberg sin egen barndomshistorie. Filmen handler om sommeren 1980, hvor Steffan var 11 år. Han og lillebror Robert boede i Norge med deres dybt alkoholiserede mor. Deres far var musiker, og de så ham kun et par gange om året. Det var også sommeren, hvor Stefan lærte at pille rejer, svømme og samlede flasker. Men mest af alt var det sommeren, hvor han ikke længere kunne få sig selv til at svare, når hans mor sagde: Jeg elsker dig, Stefan. I dokumentaren genskaber Steffan sine minder ved at blande animation, rekonstruktioner og gamle super 8-optagelser. Det gør The Night til en utraditionel dokumentar, som både skifter mellem tid og visuelle udtryksformer.

Tema: Selvoptaget. Klassetrin: 1.g+. Fag: Dansk, mediefag. Sprog: Norsk, engelske undertekster. Instruktør: Steffan Strandberg. Længde: 63 min.

TEAM HURRICANE

I en visuel eksplosion af blinkende stroboskoplys, glitter-gifs, og smartphone-optagelser, springer ‘Team Hurricane’ uforskrækket frem og tilbage mellem fiktion og ren, rå dokumentarisme. Som seere bliver vi revet med ind i pigernes univers, som de selv har skabt i tæt samarbejde med filmens instruktør, Annika Berg. “Don’t be so hard on yourself, bitch” er filmens mantra, mens vi følger pigernes opgør med barndommen gennem alt fra bamse-afbrænding til trashing af sodavandsfester. ‘Team Hurricane’ er en film om at være ung og anderledes, der er pakket ind i en eksplosiv cocktail af farver og effekter.

Tema: Selvoptaget. Klassetrin: 2.g+. Fag: Dansk, mediefag, billedkunst. Sprog: Dansk. Instruktør: Annika Berg. Længde: 96 min.

THEATRE OF WAR

Argentina og England var uformelt i krig i 1982. En bitter, men mest af alt symbolsk konflikt på stolthed om Falklandsøerne ud for Argentinas kyst. 35 år senere mødes de gamle fjender fra hver sin side af den meningsløse krig for første gang – og det er ikke for at slås videre. Spillereglerne er sat af den argentinske teaterinstruktør Lola Arias, og uden at afsløre for meget ender de gamle fjender både med at danne et punkband og holde en brechtiansk fest på en natklub. Også selvom de knap kan tale sammen. Krige udkæmpes nemlig ikke af dem, der beslutter at starte dem, og Falklandskrigen har efterladt de nu voksne mænd med ar på sjælen, som selv den stærkeste, nationale stolthed ikke kan fjerne. Der skal andre midler til. Interviews, reenactments og fiktion er ingredienserne i et eksperiment i tolerance og forbrødring, som samtidig balancerer i hybridfeltet mellem dokumentar og fiktion. Den to en halv måned lange krig i 1982 medførte militærjuntaens fald i Argentina, og Margaret Thatchers genvalg i England.

 Tema: Selvoptaget. Klassetrin: 1.g+. Fag: Spansk, historie, samfundsfag, psykologi. Sprog: Spansk, engelske undertekster. Instruktør: Lola AriasLængde: 73 min.

FACES PLACES

Oscar-nominerede ‘Faces Places’ har været en af årets mest elskede film siden premieren i Cannes i sommers. Den legendariske 89-årige instruktør Agnès Varda har både fantasien og overskuddet i behold, og i sin nyeste film har hun allieret sig med den unge fotograf JR. Sammen tager de på et roadtrip rundt i Frankrig for at fotografere franske borgere og klistre portrætterne op i kæmpeformat på husfacaderne, hvor folk bor. I en udforskning af portrætkunstens muligheder skaber filmen en collage af det folkelige Frankrig vi sjældent møder – et socialt eksperiment og generøst projekt, som i en tid præget af splittelse og krise indgyder samling og et kærkomment håb.

 Tema: Selvoptaget. Klassetrin: 1.g+. Fag: Fransk, Billedkunst. Sprog: Fransk, engelske undertekster. Instruktør: JR, Agnès Varda. Længde: 89 min.

Tema: NATURKRAFT

SILAS

Hvilken forskel kan et enkelt menneske gøre? Aktivisten Silas Siakor er en utrættelig ildsjæl, der kæmper for at ændre status quo i sit hjemland, Liberia. Filmen følger hans kamp for at stoppe ulovlig fældning af landets regnskov og den politiske korruption, der ellers skulle være opløst af landets reform-præsident, Ellen Johnson Sirleaf. Silas’ undersøgelser afslører regeringens samarbejde med multinationale firmaer i et korrupt spil, der gør dem selv rigere, men befolkningen og landet fattigere. Ved hjælp af ny teknologi og idérigdom, tager Silas selv kampen op mod et ellers uovervindeligt magtregime.

Tema: Naturkraft. Klassetrin: 3.g+. Fag: Samfundsfag, naturgeografi, geografi, historie. Sprog: Engelsk. Instruktør: Anjali Nayar, Hawa Essuman. Længde: 80 min.

THE MOST UNKNOWN

Mørkt stof, dybhavet og udenjordisk liv er nogle af de fænomener, som vi har sværest ved at observere og forstå. I ‘The Most Unknown’ tager vi med astrofysikeren på feltarbejde ved geotermiske ørkenkilder. Vi følger kognitionsforskerens forsøg på at forstå menneskelig bevidsthed. Og primitive livsformer indsamles af mikrobiologer i dybe karstgrotter i Italien og af oceanografer i dybe boblerev tæt på Costa Rica. The Most Unknown er et ambitiøst portræt af den moderne forsknings ønske om at forstå og håndgribeliggøre det ukendte. Et projekt som får os med helt derud, hvor forskningen får filmiske kvaliteter, som ikke handler om resultater og peer review, men derimod fremstår lige dele monotont og eventyrligt.

Tema: Naturkraft. Klassetrin: 1.g+. Fag: Biologi, naturgeografi, fysik, kemi. Sprog: Engelsk. Instruktør: Ian Cheney. Længde: 88 min.

OM AT SPISE DYR

Få dokumentarfilm er lykkedes så godt med at trække tæppet væk under de amerikanske slagterivirksomheder og deres ulovlige produktionsforhold som ‘Om at spise dyr’. Baseret på Jonathan Safran Foers succesbog og med Natalie Portman som fortæller, benytter filmen sig af både whistleblowers og skjulte kameraoptagelser i sin kamp for at afsløre de uacceptable forhold i forarbejdningen af kød, der er solidt integreret i slagteri- og fødevareindustrien. Det er ikke altid kønt, men ikke desto mindre oplysende, når filmen råt for usødet illustrerer, hvordan en kyllingenugget rent faktisk bliver til. Velbekomme!

Tema: Naturkraft. Klassetrin: 3.g+. Fag: Samfundsfag, biologi, engelsk. Sprog: Engelsk, engelske undertekster. Instruktør: Christopher Quinn. Længde: 105 min.

INVENTING TOMORROW

‘Inventing Tomorrow’ følger fire teenage-drevne forskningsprojekter, der har til formål at løse lokale miljøproblemer. 16-årige indiske Sahithi samler prøver fra Bangalores tidligere så flotte søer, der nu er så forurenet, at gaderne fyldes med skadelige bjerge af skum. Jared undersøger Hawaiis jord for mængden af grundstoffet arsen, som er blevet forværret af øernes mange tsunami-angreb. De mexicanske skoledrenge Jesus, Jose og Fernando forsøger at finde en løsning på den luftforurening, der plager deres hjemby Monterrey. Og i Bangka i Indonesien forsøger den unge teenager Nuha at redde havet for den giftige forurening, som landets tin-produktion har skabt. Alle har de det til fælles, at deres forskning nu skal præsenteres på ISEF, den den store internationale videnskabs- og teknikmesse i USA, i et håb om, at de små initiativer fra de unge hjerner kan være med til at skabe globale forbedringer for fremtiden. 

Tema: Naturkraft. Klassetrin: 1.g+. Fag: Fysik, Kemi, Geografi. Sprog: Engelsk, spansk, engelske undertekster. Instruktør: Laura Nix. Længde: 90 min.

THE THIRD INDUSTRIAL REVOLUTION

Alt imens klimaet står for fald og væksten er sort, kniber det med løsninger for fremtiden. Et lys i mørket er økonomen, forfatteren og rådgiveren Jeremy Riffkin, der giver et øjenåbnende argument for, hvordan vi kommer ind i fremtiden, uden at ødelægge den. The Third Industrial Revolution er over os – vedvarende energi, nye kommunikationsformer og internettets forbindelseskraft revolutionerer vores liv, arbejde og forbrug – men vi står med kniven for struben, hvis vi ikke omstiller os hurtigt nok. Lyder det vanskeligt? Lad Jeremy Riffkin ruste dig til et alvorligt livtag med senkapitalismens udfordringer.

Tema: Naturkraft. Klassetrin: 3.g+. Fag: Samfundsfag, erhvervsøkonomi, filosofi. Sprog: Engelsk, danske undertekster. Instruktør: Eddy Moretti, Vice Impact. Længde: 107 min.

THE MILK SYSTEM

Bigger, better, faster, stronger” – måske den mest rammende beskrivelse af vor tids europæiske mælkeindustri. De sidste 30 år har mælkeproducenter gennemgået en radikal forandring, fra små familiedrevne gårde til nutidens industrialiserede og ultra-produktive fabrikanter i fortsat teknologisk udvikling. Instruktør Andreas Pichler løfter sløret for mælkeindustriens vokseværk, og udviklingens konsekvenser for landmænd, dyr og miljøet, og stiller spørgsmålet: er dette mælkeproduktionens fremtid – og skal fremtiden virkelig se sådan ud?

Tema: Naturkraft. Klassetrin: 2.g+. Fag: Samfundsfag, Dansk, Tysk. Sprog: Tysk, engelsk, dansk, engelske undertekster. Instruktør: Andreas Pichler. Længde: 91 min.

Tema: PÅ FLUGT

WALL

I grænselandet mellem Israel og Palæstina opføres en mur fire gange Berlinmurens længde og visse steder dobbelt så høj. Med smukke animationer udforsker ’Wall’ poetisk tilstanden i det hellige land på begge sider af murens solsvedne grænser. Filmen er et dokumentarisk essay, hvor den britiske manuskriptforfatter David Hare (‘The Hours’, ‘The Reader’) på sin rejse går i dialog med både arabiske og jødiske venner, mens de sammen reflekterer over konflikten og balancerer sorg og humor – selvom en vrede syder under Hares underspillede britiske coolness. En vrede mod muren, konfliktens ultimative tragedie.

Tema: På flugt. Klassetrin: 2.g+. Fag: Engelsk, samfundsfag, historie, mediefag. Sprog: Engelsk. Instruktør: Cam Christiansen. Længde: 80 min.

FALLING FORWARD

Den 20-årige Maher har skabt sig et liv i den lille norske by Løkken, langt fra krigen i hans hjemland, Syrien. Han taler norsk, går i skole, spiller trompet i byens orkester og er vellidt af alle. Men Maher drømmer om friheden til at bevæge sig over landegrænser uden at være på flugt og en skønne dag at kunne flyve tilbage til Syrien som uddannet pilot. ‘Falling Forward’ viser de uundgåelige problemer, der hører med til at starte forfra i en ny by, når krigens rædsler lurer i baghovedet og kravene til at vise sit værd er ekstra hårde. Også selvom man som Maher er en ukuelig optimist.

Tema: På flugt. Klassetrin: 1.g+. Fag: Dansk, samfundsfag, historie. Sprog: Norsk, engelske undertekster. Instruktør: Øystein Frøyland. Længde: 80 min.

Tema: DEMOKRATI

OUR NEW PRESIDENT

I ‘Our New President’ får vi lov til at se vesten igennem den russiske propagandas kalejdoskopiske kikkert af tvivlsomme sandheder. Filmen viser en mosaik af klip fra de utallige russiske informationskanaler – som vi måbende følger deres forvrængede dækning af Hillary Clinton og Donald Drumpf’ valgkamp. Absurditeten er knivskarpt doseret i Maxim Pozdorovkins virtuost klippede film, der balancerer mellem satire og indsigtsfuld, journalistisk analyse af det system af fake news og misinformation, som bragte hele verden en ny og komplet utilregnelig præsident.

Tema: Demokrati. Klassetrin: 1.g+. Fag: Samfundsfag, Dansk. Sprog: Russisk, Engelsk, engelske undertekster. Instruktør: Maxim Pozdorovkin. Længde: 77 min.

GOLDEN DAWN GIRLS

”Blod, ære, Gyldent Daggry!” Sådan lyder mantraet fra det højreekstreme parti Gyldent Daggry, der i dag er Grækenlands tredjestørste, og partiet pryder sig med hårde slagord og fascistoide symboler, mens de træner våben og kæmper for et racerent Grækenland. Bag partiets ledende alfahanner står tre kvinder – en mor, en kone og en datter – der loyalt må træde i karakter i partiet, mens deres mænd er blevet fængslet efter mordet på den anti-fascistiske rapper, Pavloss Fyssas. GOLDEN DAWN GIRLS følger kvindernes indsats, mens den nysgerrigt undersøger, om disse kvinder mon kan være nøglen til bedre at forstå fascismens psykologi?

Tema: Demokrati. Klassetrin: 2.g+. Fag: Dansk, samfundsfag, historie. Sprog: Græsk/engelsk, engelske undertekster. Instruktør: Håvard Bustnes. Længde: 60 min.

EUROTRUMP

Ligesom Donald Drumpf har hollandske Geert Wilders tilsyneladende politiske superkræfter. Og meningerne er mange om den kontroversielle, men samtidig populære politiker. En populistisk galning eller nødvendig leder? Islamofob eller frihedskæmper? Og hvad med mennesket Geert Wilders. Hvilken drivkraft ligger bag hans ustandselige kamp imod islam og de personlige ofringer, kampen medfører? ‘EuroTrump’ er den første film, der får lov at komme med bag facaden hos den hollandske politiker for kritisk at spørge ind til, hvem mennesket, islamkritikeren, idolet, demagogen – eller bare fænomenet – Geert Wilders er.

Tema: Demokrati. Klassetrin: 2.g+. Fag: Dansk, samfundsfag, historie. Sprog: Hollandsk/engelsk, engelske undertekster. Instruktør: Nick Hampson, Stephen Robert Morse. Længde: 90 min.

PRE-CRIME

Mængden af data har i de seneste år skabt nye overvågningsmuligheder – men kan man med algoritmernes hjælp nu faktisk forudse kriminelle handlinger? ‘Pre-Crime’ bekræfter at nye overvågningsprogrammer er i gang med at virkeliggøre scenarier, som vi hidtil kun har kendt fra scifi-fortællingen ‘Minority Report’. En teknologi, der er baseret på komplicerede datasæt og matematiske principper, som er svære at forstå for den almindelige borger. Fra storbyer som Chicago, München og London får vi konkrete billeder på en teknologi, som vi måske bør lære at kende bedre. Og det gælder både den overvågede og den overvågende.

Tema: Demokrati. Klassetrin: 1.g+. Fag: Samfundsfag, datalogi, tysk. Sprog: Tysk/engelsk, engelske undertekster. Instruktør: Matthias Heeder, Monika Hielscher. Længde: 90 min.

RECRUITING FOR JIHAD

Over tre år følger vi Ubaydullah Hussein, der er leder af den jihadistiske gruppe, Profetens Ummah, og rekrutterer unge nordmænd til hellig krig. Han støtter terror offentligt – uden at blinke – også selvom han aldrig selv kunne drømme om at forlade sit trygge Norge i profetens navn. ‘Recruiting for Jihad’ giver et exceptionelt indblik i Ubaydullah’ moralske univers og illustrerer hvordan radikale netværk kan tilbyde fællesskaber for frustrerede, vrede, unge mænd. Men også hvor svært det er for det frie samfund at håndtere dets radikale modstandere uden at give køb på grundlæggende principper om ytrings- og forsamlingsfrihed.

Tema: Demokrati. Klassetrin: 1.g+- Fag: Dansk, Samfundsfag, Historie. Sprog: Norsk, engelske undertekster. Instruktør: Ulrik Imtiaz Rolfsen, Adel Khan Farooq. Længde: 80 min.

Tema: MENNESKET

ALPHAGO

Ingen havde troet, at en kunstig intelligens ville kunne mestre verdens mest avancerede spil, Go – et brætspil så komplekst, at det får Skak til at lige Fire på stribe. Og da slet ikke, at den kunstige intelligens faktisk ville kunne udfordre den regerende stormester, Lee Sedol. I ‘AlphaGo’ viser det sig dog hurtigt, at mennesket endnu en gang har overvurderet sin egen overlegenhed, og i et nervepirrende og sveddryppende opgør oplever vi således mennesket Lee i et møde med en modstander, der er umulig at aflæse. Pludselig kæmper Lee ikke kun for sig selv og Sydkorea – han kæmper for hele menneskeheden.

Tema: Mennesket. Klassetrin: 1.g+. Fag: Matematik, filosofi, datalogi, programmering, statistik. Sprog: Engelsk. Instruktør: Greg Kohs. Længde: 90 min.

HAIRY + MAMMAS HÅR

Hår er et udtryk, vi kan bruge til at afkode os selv og verden – hvem vi er, og hvad vi står for. Enhver generation har sin genkendelige frisure, enhver politisk bevægelse sin ikoniske hårstil – og enhver teenager har forskrækket kigget sig under armene eller på hagen, når viltre hår pludselig dukker op. I en flettet og flot montage fortæller ’Hairy’ tankevækkende og udforskende om kroppens vildtvoksende hårpragt og dens historiske betydning. Som opvarmning viser vi kortfilmen ’Mammas hår’, en rørende stopmotion-fortælling om hårets (og hårtabets) betydning for en kræftsyg mor og hendes børn.

Tema: Mennesket. Klassetrin: 1.g+. Fag: Tysk, historie, samfundsfag. Sprog: Tysk, engelske undertekster. Længde: 80 minutter Instruktør: Anka schmid, Maja Arnekleiv.

CYBORGS AMONG US

Teknologien har altid fungeret som menneskets forlængede arm, men i og med at vi med nye opfindelser kan erstatte og forstærke vores kropslige udfoldelser, udfordrer vi for alvor vores forståelse af mennesket. Så hvad er mennesket i dag, hvis vi kan manipulere vores egenskaber efter behag? ‘Cyborgs Among Us’ præsenterer os for alle dem, der på praktisk vis optimerer deres hverdag med maskiner og teknologiens hjælp, men også dem, der vil ændre verden og menneskets biologi ved at tilføje og inkorporere mekaniske dele. Under alle omstændigheder er kyborgerne – de levende maskiner – iblandt os.

Tema: Mennesket. Klassetrin: 1.g+. Fag: Fysik, biologi, datalogi, design. Sprog: Catalansk, engelske undertekster. Instruktør: Rafel Duran Torrent. Længde: 75 min.

FAITH

Den danske præst Karsten spiller musik for sine konfirmander for at få dem til at stole på egne kvaliteter og turde springe ud i livet. Samtidig møder vi tre japanske buddhister, der aldrig fik den mulighed, og som nu reflekterer over deres tabte ungdom som medlemmer af den religiøse gruppe Aum, der begik et terrorangreb i Tokyo i 1995. ’Faith’ undersøger på tværs af livsstadier og kulturer hvordan den religiøse tro både kan gøre mennesker livsduelige og i stand til fremover at forstå os selv bedre, men også skubbe os ud i ekstreme valg, vi senere vil fortryde og have svært ved at forstå.

Tema: Mennesket. Klassetrin: 1.g+. Fag: Religion, Dansk. Sprog: Dansk, japansk, danske underteksterInstruktør: Jens LoftagerLængde: 81 min.

Tema: DE 17 VERDENSMÅL

AMAL

I coming-of-age-fortællingen ‘Amal’ følger vi en egyptisk pige af samme navn over fem år – fra tiden som rebelsk 14-årig til tilværelsen som ung kvinde på 19 år, krydsklippet med hendes fars hjemmeoptagelser fra barndommens mere ubekymrede år. Amal søger i filmen efter sin egen identitet og fremtid, mens hun går fra barn til voksen midt i et mandsdomineret samfund, der er under konstant politisk forandring. ‘Amal’ illustrerer på hård, men oprigtig vis, hvad det kræver at vokse op som ung, vred kvinde i en politistat og en postrevolutionær tid – med få muligheder, men ikke desto mindre med store drømme.

Tema: De 17 Verdensmål. Klassetrin: 1.g+. Fag: Samfundsfag, historie, arabisk. Sprog: Arabisk, engelske undertekster. Instruktør: Mohamed Siam. Længde: 80 min.

THIS IS CONGO

Tag med på en smuk, men smertefuld rejse gennem de komplekse konflikter i Den Demokratiske Republik Congo med den rebelske M23-gruppe i front. ‘This is Congo’ optrevler landets historie og tilstand, som fortælles gennem fire vidt forskellige menneskers liv i et poetisk portræt af livet midt i politiske uroligheder, hvor larmen fra skudsalver er en del af dagligdagens støj. Fra den øverstbefalende general til skrædderen i en sygdomsramt flygtningelejr og til den frygtløse smuglerinde. Med det enkelte menneske i fokus gør ‘This is Congo’ en nærmest uendelig krig både mere overskuelig og nærværende.

Tema: De 17 Verdensmål. Klassetrin: 2.g+. Fag: Samfundsfag, Historie, Dansk. Sprog: Engelsk. Instruktør: Daniel McCabe. Længde: 90 min.

WOMEN OF THE VENEZUELAN CHAOS

Fra fem forskellige kvinder får vi fem perspektiver på Venezuelas kaotiske tilstande. Hyperinflation, kriminalitet og korruption tvinger filmens hovedpersoner ud i ekstremer, der driver dem på flugt til nabolandet Columbia. Og værst af alt – problemerne skal løses af en regeringen, der tåler ikke offentlig kritik, og kvinderne må se forsvarsløse til, når deres sønner bliver fængslet uden rettergang eller i værste fald skudt af diktaturets soldater.‘Women of Venezuelan Chaos’ viser landets uoverstigelige problemer og den sårbarhed som almindelige menneske lever i, som samfundets problemer bliver et livstruende vilkår.  

Tema: De 17. verdensmål. Klassetrin: 1.g+. Fag: Samfundsfag, spansk. Sprog: spansk, engelske undertekster. Instruktør: Margarita Cadenas

THE POETESS

Mød den saudi-arabiske, kvindelige, burka-klædte poet Hissa Hilal, der med sine populære digte protesterer mod landets reaktionære styre på live-tv for millioner af seere. Hilals digte taler både imod terrorisme og ikke mindst den konservative islamisme i landet, der styres hårdt af landets mandlige befolkning. Med hendes kontroversielle tekster bliver Hissa Hilal hurtigt et symbolsk forbillede på landets potentielle fremgang indenfor menneskerettigheder og herunder særligt kvinderettigheder i Saudi-Arabien, hvilket både gør hende ekstrem populær, men samtidig også sætter hende i overhængende livsfare.  

Tema: De 17 verdensmål. Klassetrin: 1.g+. Fag: Samfundsfag. Sprog: arabisk, engelsk, engelske undertekster. Instruktør: Stefanie Brockhaus, Andreas Wolff. Længde: 89 min.

HANAA

I Indien tvinges en ung pige til at gifte sig, fordi hendes horoskop har vist, at det er hendes eneste chance for at overleve, mens en anden pige i Nigeria er blevet voldtaget og kidnappet af Boko Harams soldater. I Peru prostituerer en tredje pige sig og bliver en alt for ung mor, og i Syrien bliver en fjerde pige fra det krigshærgede Aleppo solgt til sin kommende ægtemand for bedste bud. Deres fire skæbner afspejler nogle af de hårde og helt uretfærdige vilkår mange unge kvinder lever under, og selvom pigerne kommer fra hver deres lille hjørne af verden, deler de tilfældigvis noget ganske særligt: Navnet Hanaa.

Tema: De 17 Verdensmål. Klassetrin: 3.g+. Fag: Mediefag, Geografi, Samfundsfag, Historie, Billedkunst. Sprog: Hindi, hausa, spansk, arabisk, engelske undertekster. Instruktør: Giuseppe Carrieri. Længde: 87 min.

OM UNG:DOX: Dokumentarfilm, dannelse og debat

UNG:DOX er CPH:DOXs program rettet mod ungdomsuddannelser, der blev etableret i 2012 ud fra idéen om, at den moderne dokumentarfilm kan give elever på landets ungdomsuddannelser et nytænkende, fagligt og kulturelt indspark i undervisningen. UNG:DOX-programmet for 2019 begynder snart at forme sig, og er du interesseret i at få vejledning og planlægge et arrangement til din klasse, din faglinje eller hele din skole, kan du kontakte projektlederen for et samarbejde herom. Billetter koster 40 kroner ex. moms.

UNG:DOX gør festivalens store program mere tilgængeligt ved hvert år at håndplukke 20-25 dokumentarfilm, der har særlig relevans i en undervisningssammenhæng. De udvalgte film er kunstneriske og kritiske dokumentarfilm, som bearbejder en bred vifte af aktuelle samfundsrelaterede og kulturelle tematikker. På den måde får lærere og elever et spændende og levende alternativ til den traditionelle, papirbaserede undervisning.

Filmene ledsages af debatarrangementer, Q&A’s med instruktører, oplæg og workshops, så eleverne får en helstøbt oplevelse, der kan afføde dybdegående refleksioner og diskussioner hjemme i klasselokalet – ofte på tværs af flere fag. Du er meget velkommen til at kontakte os for booking af billetter – vi er meget fleksible og tager højde for dine ønsker og behov.

Amalie Lildholdt Brok

Projektleder på CPH:DOX for børn og unge

amalie.b@cphdox.dk
27 59 87 12