Vi har bygget en interaktiv udstilling Inter:active og vores egen Virtual Reality (VR) biograf VR:Cinema på Kunsthal Charlottenborg. Her kan du opleve fem nye interaktive værker samt tre VR film programmer, der fra hver sin tematiske vinkel udforsker potentialet i VR: kunst, social forandring og videnskab – VR:ART, VR:IMPACT og VR:SCIENCE.

Udstillingen og VR biografen er kurateret af Mark Atkin og Tom Millen, Crossover Labs (UK).

VR:Cinema er et samarbejde mellem CPH:DOX, Samsung, World of VR / Showtime VR og AiAiAi.

Gratis og åben hver d.16-26. marts.

Kunsthal Charlottenborg, Nyhavn 2, 1051 København K.

Åbningstider: kl. 11:00-13:45 / 15:00-17:45 / 19:00-21:45. 

NB! D. 26. marts lukker vi tidligt – allerede kl. 14:00.

Inter:active

Udstillingen Inter:active kræver ikke billet. Gå blot op til øverste etage og oplev de 5 interaktive værker.

VR:Cinema

VR:Cinema er gratis men kræver billet, da vi har begrænset sæder til hver visning. Billetter kan ikke bookes online, og skal bookes/hentes ved den lille “Billetsalg” skranke (i foyeren lige til højre for elevatoren) på Kunsthal Charlottenborg.

VR:Cinema har tre programmer, der vises tre gange om dagen (undtagen d. 26/3 hvor de kun vises en gang):

  • VR:ART 11:00 / 15:00 / 19:00
  • VR:IMPACT 12:00 / 16:00 / 20:00
  • VR:SCIENCE 13:00 / 17:00 / 21:00

Én billet giver adgang til ét VR program. Max. to billetter pr. reservation og kan kun afhentes til samme dags visninger.

Ikke børnevenlig!

Grundet filmenes og installationernes indhold er udstillingen samt VR biografen ikke børnevenlig. Dog egner VR:SCIENCE programmet sig for ældre børn (10+).

Inter:active

Udstillingen er åben hver dag kl. 11:00-21:45. Kræver ikke billet.

Priya’s Mirror

Det skelsættende transmedia-værk ‘Priya’s Mirror’ blander augmented reality (AR), tegneserier og socialt engagement i historien som indiske Priya, overlevende voldtægtsoffer og en moderne superhelt, der bryder de tabuer, der eksisterer omkring voldtægter og vold mod kvinder i Indien. Den heltemodige Priya slår sig sammen med overlevende ofre for syreangreb i kampen mod den dæmoniske kong Ahankar i et interaktivt værk, der folder den grafiske novelles muligheder ud i et augmented reality-format mellem popkultur og dokumentarisme.

Co-Creator, Writer & Producer: Ram Devineni. Artist: Dan Goldman. Co-Writer: Paromita Vohra. Co-Producer: Shubhra Praskah.

Indien, USA / 2016

Inside Saydnaya

Saydnaya er Syriens værste fængsel. Tusindvis af mennesker har været indespærret, er blevet torturet og henrettet bag det anonyme statsfængsels grå betonmure. ‘Inside Saydnaya’ tager os med ind et sted, som ingen mennesker nogensinde burde opleve i virkeligheden. De prisvindende designere bag Forensic Architecture har samarbejdet med Amnesty International om en detaljeret, akustisk og arkitektonisk 3D-rendering af Saydnaya-fængslet, baseret på tidligere fangers egne erindringer og vidneudsagn. Et forsvar for den menneskelige værdighed og et værk, der samtidig dokumenterer overgrebene for eftertiden.

Created by: Forensic Architecture and Amnesty International.

UK / 2016

Nothing Happens (Trial Run)

Det er frysende koldt i udkanten af byen. Alligevel samler folk sig. Jeg betragter dem, som de former en kæde af silhouetter i horisonten. Vi venter alle sammen på at noget skal ske. Men intet sker…

‘Nothing Happens’ kalder os ind som vidner i et værk, der handler om at se og blive set. Et værk, der er både cinematisk og en VR-installation, og som stiller spørgsmål til betragterens egen rolle i begge dele. Når først man træder ind i den virtuelle verden lader værket os vælge vores eget perspektiv og tage del i sit atmosfæriske bud på en ny måde at skabe visuelle fortællinger på i form af et levende maleri.

Written and Directed by: Michelle and Uri Kranot. Producers: Marie Bro (Dansk Tegnefilm, DK), Emmanuel-Alain Raynal, Pierre Baussaron (Miyu Productions, FR). Technical Director: Morten Andersen. Programming & VR Design: Milan Grajetzki. Art Director: Michelle Kranot. Animation: Marine Duchet, Juliette Viger, Fabien Corre, Michelle Kranot. Music: Uri Kranot. Sound: Sofie Birch, Milan Grajetzki.

Danmark, Frankrig / 2016 / 12 min.

WHIST

Hvad sker der, når de mørke drifter i ens hjernes afkroge slippes fri? Og hvad nu hvis de har været den drivende kraft i alle ens livs beslutninger? Inspireret af Sigmund Freud tager ‘WHIST’ dig på en rejse ned i underbevidstheden, hvor dine instinkter vil føre dig gennem en verden af surreelle drømme og frygt. ‘WHIST’ blander kunst- og lydinstallation, interaktiv 360° film og Mixed Reality Technology i en totaloplevelse, der opløser grænserne mellem bevidst og ubevidst, virkelighed og fiktion, og fysisk og virtuel.

Created by: AΦE. Artistic Directors: Esteban Fourmi and Aoi Nakamura. Technology Partner: Happy Finish. Composers: Jozef Van Wissem, Scott Gibbons. Production Designer: James Shaw. 3D Sound Designer: Oliver Kadel (1.618Digital). Dramaturg: Amanda Fromell. Performers: Robert Hayden, Tomislav English, Yen-Ching Lin, Nina Brown, Steve Rimmer. Producer: JiaXuan Hon (Blackwinged Creatives). Creative Mentor: Jasmin Vardimon. Management Mentor: Ian Ross. Co-produced by Gulbenkian Canterbury and tanzhaus nrw Düsseldorf. Supported using public funding by Arts Council Englandtzki.

UK / 2017 / 30 min.

Out of Exile

Da Daniel Ashley Pierce blev konfronteret med sin seksuelle orientering af sin strengt religiøse familie gik tingene helt galt. ‘Out of Exile’ genskaber begivenheden, som den blev fanget på video af Daniel i øjeblikket. Et værk, der er en stærk reminder om den modstand og vold, som mange i det amerikanske LGBTQ-fællesskab står til ansigt med. Værket kaster lys over den grusomme kendsgerning, at omkring fyrre procent af alle hjemløse unge i USA er teenagere, som identificerer sig som seksuelle minoriteter, og at flertallet af dem er farvet.

Created by: Emblematic / Nonny de la Pena.

USA / 2017 / 10 min.

VR:Cinema

VR-biografen er åben hver dag, og hvert VR program vises tre gange om dagen. Husk billet!

Det er gratis, men kræver billet, da vi har begrænset sæder til hver visning. Billetter kan ikke bookes online, og skal bookes/hentes ved den lille “Billetsalg” skranke (lige til højre for elevatoren) på Kunsthal Charlottenborg. Én billet giver adgang til ét VR program. Max. 2x billetter pr. reservation og kan kun afhentes til samme dags visninger.

VR:ART

Fem værker, der udforsker det kunstneriske potentiale i virtual reality. Fra Senegal over Roskilde Festival til Australiens ørkener.

Det kunstneriske potentiale i VR er først lige ved at blive opdaget og udforsket. Her er fem nye værker, der gør forsøget. I Marie Skovgaard og Senay Berhes ’Afripedia Dance Battle 360°’ har Senegals dansere en ny platform at dele deres enorme talent, mens den futuristiske ’Rhizhomat’ tager os med til en dystopisk fremtid. Marc Zimmermans ’Longing for Wilderness’ transporterer os fra den støjende metropol og ud i sensoriske, naturlige omgivelser. Francis Ford Coppolas production designer guider os rundt i Hollywoods historie i ’Kinoscope’, og så er det også her, man kan opleve den første VR-tur på Roskilde Festival!

Visninger hver dag kl. 11:00 / 15:00 / 19:00

Afripedia – Dance Battle 360°

Nogle af verdens bedste dansere lever i Afrika, som altid har været en vigtig, kulturel indflydelse i udformningen af moderne dans og hip hop. Men det meste af verden har stadig til gode at opdage deres talent! ‘Afripedia – Dance Battle 360°’ er et møde med nogle af de mest avancerede, kontemporære Street Dancers i Senegal gennem en helt ny teknologi, der gør det muligt for dem at rejse virtuelt uden for deres egne grænser – og for os andre at opleve deres evner i praksis.

Directed by: Marie Skovgaard, Senay Berhe. Producer: Teddy Goitom.

Danmark / 2017 / 4,40 min.

Kinoscope – A VR Journey Into the World of Cinema

‘Kinoscope’ er en VR-oplevelse, der bringer deltageren helt ind i filmens historie, guidet af Hollywood-legenden Dean Tavoularis, en production designer, der blandt andet har arbejdet med Francis Ford Coppola på ‘The Godfather’-filmene og på ‘Apocalypse Now’.

Created by: Within. Directed by: Philippe A. Collin & Clément Léotard. Produced by: Ex Nihilo and Novelab by AudioGaming.

Frankrig / 2017 / 9,30 min.

Rhizhomat

‘Rhizhomat’ fører sin gæst ind i en dystopisk fremtid, hvor man deltager i en undersøgelse på en mystisk virksomhed. Men undersøgelsen forløber ikke helt som den skulle…

Created by: ARTE/Berline Festspiele. Concept, scenography & direction: Mona el Gammal. Co-production of Immersion. Berliner Festspiele, ZDF/ARTE & INVR.SPACE.

Tyskland / 2017 / 10 min.

Longing for Wilderness

‘Longing for Wilderness’ tager dig fra byens larm og støj gennem en foranderlig skov og langt ind i vildmarkens frie og luftige landskaber, og udtrykker vores længsel efter at slukke for hverdagens trummerum og opleve naturen i sin mest rå form – en chance, der er mere og mere sjælden disse dage.

Created by: Marc Zimmerman.

2016 / 3,12 min.

Roskilde Festival

Roskilde Festival er en af verdens største og mest legendariske musikfestivaler. Selve festivalen varer fire dage men titusindvis af unge ligger i telt og fester igennem en hel uge op til. Denne film inviterer dig helt ind i festivalens dunkende hjerte. Vi er med backstage og på scenen når det danske multitalent Bisse giver koncert. Til spontanfest på teltpladsen midt i det kogende dansegulv og helt ind i teltet hvor et ungt par ligger i enhjørningekostumer og kysser. Det er som at være der selv bortset fra lugten. Filmen er blevet til i et samarbejde mellem nogle af Danmarks mest talentfulde dokumentarinstruktører, der er gået sammen om at eksperimentere med VR-formatets muligheder.

ADVARSEL: Filmens vilde klippestil og kameraføring kan medføre kraftigt ubehag såsom svimmelhed og kvalme.

Created by: Frank Piasecki Poulsen, Camilla Nielsson, Andreas Koefoed, Daniel Dencik, Lars Borking, Mikkel Keldorf, Jonas Winther Kvist, Morthe Højbjerg, Simon Lajboschitz. Music: Hello Psykaleppo, Bisse.

Danmark / 2017 / 10 min.

VR:IMPACT

En VR-oplevelse, der gennem fire værker undersøger, hvordan Virtual Reality kan være med til at gøre en forskel, gøre os klogere og lede til social forandring.

Animation, dokumentar og VR mødes i ‘Bashir’s Dream’, som er historien om 14-årige, syriske Qusai, der blev lam efter at være blevet skudt af en snigskytte, men som alligevel har store drømme for fremtiden. ’We Who Remain’ tager os med ind i hjertet af en af Sudans glemte konflikter, mens ’Notes to My Father’ er en VR-filmatisering af en indisk kvindes gribende brev til sin far, der sætter ord på det usagte imellem dem. Og så deler tre Holocaust-overlevere deres egne erfaring i ’Inside Auschwitz’ om en historie, som alle er nødt til at konfrontere sig med på et tidspunkt i ens liv.

Visninger hver dag kl. 12:00 / 16:00 / 20:00

We Who Remain

VR-værket ‘We Who Remain’ tager os med ind i hjertet af en Sudans glemte konflikter under en brutal kamp. Filmen væver fire menneskers historier sammen, mens de arbejder sig gennem Nuba-bjergene. Alle fire er de mærket af krigens traumer og af den sudanske regerings brutalitet, men ikke desto mindre lyser de stadig af indre styrke.

Created by Trevor Snapp for Nuba Reports. Produced by Emblematic Group, for The New York Times magazine, AJ+ and ARTE.

2017 / 12 min.

Notes to My Father

‘Notes to My Father’ er en historie om kærlighed, sorg og forsoning mellem far og datter. Ramadevi er hjemsøgt af minderne fra et liv i Indiens bordeller og skriver et brev til sin far, der ufrivilligt spillede en rolle i sin datters traume. Selvom de i dag har et nært forhold taler de aldrig sammen om, hvad der skete med hende. Gennem Ramadevis gribende brev rækker hun ud til sin far, så de kan sætte ord på det usagte. På fortiden og smerten, men også på håbet om at Ramadevis egen datter undgår en lignende skæbne.

Directed by Jayisha Patel. Executive Producers Lauren Burmaster, Gabo Arora.

2017 / 11,22 min.

Bashir’s Dream

Fra det prisvindende RYOT-team kommer historien om Qusai Bashir Masaama, en 14-årig, syrisk flytning, der bor i Jordan og som blev skudt i ryggen af en snigskytte, og derfor blev lam. Men selvom Qusai sidder i kørestol, drømmer han om at spille basketball og at rejse til udlandet for at uddanne sig. ‘Bashir’s Dream’ er optaget i Jordan og sammenstiller live action-dokumentarisme og animation, i det den udforsker en ung mands håb og drømme i en krigshærget virkelighed.

Directed by Angel Manuel Soto. Produced by RYOT Films.

2017 / 4,45 min.

Inside Auschwitz

Den tyske tv-station WDR præsenterer den første VR-dokumentar fra Auschwitz-Birkenau, mere end 70 år siden befrielsen af koncentrationslejren, der i dag er blevet synonym med Holocaust, nazisternes grusomheder og massemordet på Europas jøder. Tre personlige vidneudsagn fra Holocaust-overlevere fører os gennem VR-teknologien rundt i den enorme lejr.

Created by Maik Bialk, Dorothe Pitz for Hier und Heute, WDR.

Tyskland / 2017 / 9,40 min.

VR:SCIENCE

Teknologi og forskning krydser spor i en VR-oplevelse, der sætter billede og lyd på nogle af videnskabens grundlæggende spørgsmål.

’Life to Come 360° af Fouzi Louahem og Claudio Capanna rekonstruerer det præmature spædbarns blik på verden, når det ligger i kuvøsetilstand. ’Collisions’ af Lynette Wallworth er en sanselig rejse ind i Martu-stammens livsførsel, der udspiller sig i spændingsfeltet mellem videnskab og spiritualitet. Og både ’X2066 /scienceFUTURE’ af Christie Cynn og Phil Harper og ‘Fossil Hunting In the Gobi 360°’ af Erin Chapman og Jason Drakeford giver indblik i videnskabelige ekspeditioner i Nordnorge, Svalbard og Gobiørkenen i 1920erne, hvor den berømte arkæolog Roy Chapman Andrews fandt nogle af de første dinosaurfossiler.

Visninger hver dag kl. 13:00 / 17:00 / 21:00

Life to Come 360°

Kan du huske, da dit liv startede? Nu har du i alle tilfælde chancen for at (gen)opleve, hvordan det var, da dine sanser og din bevidsthed langsomt begyndte at samle sig i et helt indtryk af verden omkring dig – også selvom verden på det tidspunkt endnu kun var meget lille. Gennem en 360 graders video-rendering tager ‘Life to Come’ os med tilbage til verdens begyndelse – eller i hvert fald til vores egen begyndelse i verden.

Created by: Seppia. Creators: Fouzi Louahem, Claudio Capanna. Co-produced by Seppia Interactive, Stenola Productions,  ARTE GEIE, RTBF Interactive & AL-Jazeera.

Frankrig / 2017 / 12,40 min.

X2066/scienceFUTURE

VR-værket ‘X2066’ er en serie af interaktive 3D-oplevelser bestående af historier, der er improviseret frem af videnskabsfolk og forskere, der alle forestiller sig en episode fra den mystiske X’s liv. Flyv over Tromsø, Manndalen og Svalbard, imens X lytter til en udsendelse af drømme og vilde spekulationer over sit liv, sendt fra 2016. Over 100 forskere i Nordnorge og Svalbard har bidraget med historier til værket.

Created by: Imrge/Ice-9. Creators: Christie Cynn and Phil Harper. Music by: Leverton Fox & Icarus.

UK / 2017 / 9 min.

Collisions

En rejse blandt de oprindelige folk, Martu-stammen og lederen af deres fællesskab Nyarri Morgan, i Australiens vestlige ørken, og udforsker mødet mellem videnskab og spiritualitet. Lynette Walworth er en anerkendt, australsk kunstner og instruktør, hvis installationer og film reflekterer forholdet mellem mennesket og den naturlige verden. Nyarri Morgan er selv en kunstner, hvis værker har været udstillet i Australien, Europa og USA. ‘Collissions’ er produceret af Nicole Newnham.

Director: Lynette Wallworth. Producer: Nicole Newnham. Featured Artist: Nyarri Morgan.

Australien / 2016 / 15 min.

Fossil Hunting In the Gobi 360°

Tag med den legendariske opdagelsesrejsende Roy Chapman Andrews ud i Asiens største ørken, når ‘Fossil Hunting in the Gobi 360°’ tager dig med tilbage til 1920’erne og genskaber det amerikanske Naturhistoriske Museums historiske ekspeditioner til Mongoliet gennem unik brug af arkivmaterialer, før tidsmaskinen fører dig tilbage til det 21. århundredes New York City, hvor et kig ind i museets samlinger afslører, at ikoniske fossiler opdaget af Andrews’ team stadig danner grundlag for palæontologisk forskning i dag.

Creators: Erin Chapman and Jason Drakeford. Producer: Erin Chapman. For American Museum of Natural History.

USA / 2017 / 3,45 min.

VR:Cinema er et samarbejde mellem CPH:DOX og