FN vil have danske tropper til det borgerkrigshærgerde Mali. Men hvad er det for en krig, de bliver sendt ned til? Den CPH:DOX aktuelle film ’They will have to kill us first’ giver et gribende indblik i en hverdag, hvor hovedpersonerne ikke kæmper med våben, men med rytmer og trommer. 

Hvordan er at være musiker og leve midt i en borgerkrig, hvor musik er forbudt?
Den malinesiske dronning af ørkenblues Khaira Arby gæster Danmark i forbindelse med premieren af filmen ”They Will have to kill us first” og giver efterfølgende koncert på Global.

”There is no life without music”- Khaira Arby
For musikere i Mali handler musikken ikke om penge eller berømmelse, men om overlevelse. At insistere på musikken og friheden er en kamp med livet som indsats, men det er samtidig de malinesiske musikeres eneste våben mod den invasion, der har efterladt Mali i ruiner.
Da Al-Qaeda i 2012 indtager det nordlige Mali, bliver vestligt inspireret musik fra den ene dag til den anden nemlig en dødssynd. Radiostationer nedlægges, instrumenter brændes og de malinesiske musikere udsættes for trusler, der har tvunget folk som Khaira Arby, Songhoy Blues og Africa Express til at leve et liv i eksil i syden, hvor frygten for magthaverne dog stadig lurer. Men Khaira Arby insisterer på at musikken og friheden er en kamp, der må kæmpes- om så det er med livet som indsats.

Film Q&A
Visningen d. 29/10 bliver introduceret af musikeren Khaira Arby fra filmen, og efter filmen optræder Arby live på Global! Efter visningen d. 5/11 er der Q&A med instruktøren modereret af WOMEX.

Køb billet til koncerten.

Se hvilke datoer, du kan se filmen og køb billet.