11 film er nomineret til F:ACT Award

F:ACT Award er dedikeret til feltet mellem undersøgende journalistik, aktivisme og dokumentar. Alle filmene er premierer.

Accidental Anarchist

John Archer & Clara Glynn | Skotland

Carne Ross er en tidligere diplomat med et CV, der favner alt fra politisk attaché for det britiske udenrigsministerium i 90erne, til erklæret anarkist med en mission om at fremme demokratiet i sin mest direkte form. I årene omkring Irak-krigen arbejdede Ross ellers ud fra en klippefast tro på det vestlige demokratis institutioner. Men hans oplevelse af korruption og inerti sendte Ross i en ny retning. I dag rejser han fortsat verden rundt. Men nu går turen fra Wall Street til Noam Chomskys kontor, og fra Spanien til en autonom enklave i Syrien for at undersøge alternativer til det hierarkiske samfund.

Verdenspremiere

Cause of Death: Unknown

Anniken Hoel | Norge

Da hendes søster pludselig dør af et hjertestop som følge af et langt liv på antipsykotisk medicin, kaster Anniken Hoel sig ud i et dybdeborende detektivarbejde, der bringer hende helt ind i de mørke dele af en farmaceutisk medicinalindustri, hvor manipulation af forskere, videnskabsmænd og politikere er hverdag, og hvor dollars vejer tungere end hensynet til menneskeliv. Hoel rejser verden rundt for at indhente vidnesbyrd fra eksperter, patienter og repræsentanter for medicinalindustrien, imens hun fremlægger sin komplekse research med et imponerende, køligt overblik. Men bag hendes systematiske stædighed ulmer vreden over søsterens og tusinder andres tragiske skæbne. Filmen er en chokerende, men samtidig dybt gribende og fænomenalt medrivende, journalistisk fortælling, der giver kynismen og grådigheden kamp til stregen.

Verdenspremiere

Dead Donkeys fear no Hyenas

Joakim Demmer | Sverige, Finland, Tyskland

Hvorfor eksporterer et hungerplaget land som Etiopien tonsvis af madvarer til Vesten, når de knapt kan mætte deres egen indbyggere? Og hvorfor bruger Verdensbanken milliarder af dollars i bæredygtig udviklingsstøtte, når millioner af bønder samtidig bliver berøvet brugsretten til deres jord? Den barske og ulige kamp om fremtidens grønne guld – klodens landbrugsjord – udkæmpes mellem spekulanter og bønder på to forskellige kontinenter. Joakim Demmer rejser ud for at afdække den vidtforgrenede slagmark on location. Undersøgende journalistik, der vil få én op af stolen – og op i det røde felt.

Verdenspremiere

Radio Kobanï

Reber Dosky | Holland

I skyggen af Islamisk Stats blodige kampe i den syriske Kobanî prøver den 21-årige, kuridiske radioreporter Dilovan at genskabe indbyggernes livsgnist med sine daglige reportager. Hun lytter til de overlevendes historier med opmærksomhed. Men skønt de lokale tropper i Kobani har fordrevet ISIS har brutale henrettelser, utallige døde og rådnende lig sat sine uudslettelige spor i byens indbyggere. Som Dilovan selv siger: ‘Krig har ingen vindere’. ‘Radio Kobani’ er noget så sjældent som en dybt inspirerende og i sidste ende livfuld rapport fra ruinerne af en nærmest ubærlig katastrofe.

International Premiere

Return of a President

Lotte Mik-Meyer | Danmark

I 2009 blev Madagascars præsident, Marc Ravalomanana, frataget magten ved et statskup, der satte en ung radio-DJ og hans private hær i hans sted. Fra sit eksil i Sydafrika er Ravalomanana nu fast besluttet på at generobre magten med fredelige midler. Men vejen tilbage til demokratiet er et minefelt af politiske intriger og af internationale interesser. En vej, som danske Lotte Mik-Meyer har dokumenteret over hele fem år med unik adgang til det diplomatiske magtspil – og til Ravalomanana selv – i en film, der handler om demokratiets skrøbelighed og om en determineret mands mission om at forsvare det.

Verdenspremiere

The Devil’s Trap

Mitchell Stafiej | Canada

25-årige Lane blev smidt ud af den fundamentalistisk kristne kult, som hans familie stadig er medlem af, da han var atten og har ikke talt med dem siden. ‘The Exclusive Brethren’ er en magtfuld, rig og ekstremt tillukket kult, der afviser alt – alt! – uden for sig selv som satanisk. Nu beslutter Lane sig for at opsøge dem på et roadtrip gennem fanatismens USA og Canada. En mørk og mareridtsagtig verden af neonkors, militant organiserede sekter, dødsdruk og misbrug. Og en rejse, hvor den på overfladen stærke Lane konfronterer sin fortids dæmoner. Hør ham fortælle om sin første biograftur som teenager – det er stærke sager.

Verdenspremiere

The Force

Pete Nicks | USA

Træd indenfor i virkelighedens ‘The Wire’. Korruption, vold og magtmisbrug er hverdag i den historisk anspændte kløft mellem Oakland Police Department og det samfund, politistyrken er sat i verden for at tjene og beskytte. Den nyansatte politichef, Chief Sean Whent, kommer til byen med idealisme og en ambition om at bytte bro mellem borgere og betjente. Men Whent tvinges hurtigt til at se de hårde realiteter i øjnene i form af nye anklager om brutalitet, politivold og sexchikane i hans egen afdeling. Spørgsmålet er, om han kan finde en metode til at bryde den onde cirkel.

International Premiere

The New Radical

Adam Bhala Lough | USA

Cody Wilson kom på Wired Magazines liste over de 15 mest farlige mennesker i verden, da han opfandt en pistol, man kan 3D-printe. Sammen med folk som Julien Assange og den britiske hacktivist Amir Taaki tilhører Wilson en ny generation af karismatiske krypto-anarkister, der med en selvforståelse som frihedskæmpere kæmper for at vriste magten ud af hænderne på verdens regeringer. Koste hvad det vil. ‘The New Radical’ tager os med helt ind i kernen af deres projekt, og undersøger en helt ny form for radikalisering med uoverskuelige konsekvenser for verden, som vi troede vi kendte den – før Trump tog magten.

International Premiere

The Unforgiven

Lars Feldballe-Petersen | Finland, Danmark

Kan man som krigsforbryder forlige sig med fortiden, når man har begået tortureret og henrettet uskyldige ofre i krigens uhellige navn? Det spørgsmål har bosniske Esad Landzo stillet sig selv i årevis. Men nu er han nået til en erkendelse. Han er nødt til at møde de mennesker, han gjorde til ofre under borgerkrigen i eks-Jugoslavien for snart 25 år siden. For kun igennem tilgivelse kan han sætte sig selv fri. Og som han siger, da han sidder med at foto af sig selv som 18-årig i hånden: ‘Jeg ved simpelthen ikke hvor al den ondskab kom fra.’ Men kan Esad Landzo tilgives – og burde han?

Verdenspremiere

Trophy

Shaul Schwarz & Christina Clusiau | USA

Afrikas udrydningstruede dyrearter er big business. Tungt bevæbnede, amerikanske turister på safari drømmer om at nedlægge en løve, en elefant eller en af de andre ‘big five’, som idealistiske biologer forsøger at beskytte. Men at virkeligheden er utroligt meget mere kompleks, er en ubehagelig sandhed, som den hårdføre ‘Trophy’ afslører med et enestående, journalistisk overblik. Og med en sans for at fortælle sin historie så medrivende, at man er ved at falde ned af stolen. Fra instruktøren Shaul Schwarz (‘Narco Cultura’).

International Premiere

Vape Wave

Jan Kounen | Schweiz

Jan Kounen er manden bag så forskellige film som kultklassikeren ‘Dobermann’ og den rosenrøde romance ‘Coco Chanel & Igor Stravinsky’ – men denne gang har han lavet en dokumentarfilm, og den er dedikeret til det lavkulturelle livstilssymbol over dem alle: e-cigaretten! ‘Vape Wave’ er den første film om den elektroniske tobak, der har erstattet den sure cigar med et kemisk alternativ, som ingen helt kan gennemskue konsekvenserne af. I en balstyrisk montage af animation, kuriøse arkivklip og reelle undersøgelser af e-cigaretternes verdensomspændende succes, fejer Kounen røgsløret bort og ser på de seriøse effekter af ‘vaping’. Både sundhedsforskere og dedikerede rå-rygere får ordet i en underholdende og ganske skræmmende film om det sublime sug, der nok skal give den moderne Marlboro-mand (og kvinde) noget at tænke over. Ceci n’est pas une pipe!

International Premiere

F:ACT trailer 2017

Se alle de nominerede film i CPH:DOXs F:ACT Award trailer 2017.

CPH:DOXs eget video-crew DOX:TV producerer trailers, interviews og reportager, som godt må anvendes til ekstern brug, hvis CPH:DOX krediteres.