Ekstravisninger tirsdag d. 27

17:00

Milford Graves

Hjerteslag, polyrytmer og vibrationer fra det ydre rum. Velkommen til free jazz-legenden Milford Graves’ kreative kosmos i South Jamaica, New York.

Vester Vov Vov

Hvad betyder øko, fair trade og bæredygtighed egentlig? Holder fødevareindustrien hvad den lover én, når man står i supermarkedet og skal vælge rigtigt? Og kan man redde planeten gennem shopping? Det rejser en skeptisk Werner Boote – Østrigs eget svar på Michael Moore – og hans tyske kollega Kathrin Hartmann verden rundt for at undersøge. Og virkeligheden viser sig ofte at være lige så langt fra markedsføringen, som konsekvenserne af ‘den grønne løgn’ er katastrofale. Fra Bali til Brasilien og til Noam Chomskys kontor: Der er mere på spil end penge, hvis de velvillige forbrugere først bliver forført af det gode budskab. ‘The Green Lie’ bygger på Kathrin Hartmanns studier i det kontroversielle fænomen ‘greenwashing’, hvor multinationale firmaer får brandet sig til et bæredygtigt image, mens de underminerer økosystemerne i de lande, hvor de opererer.

17:00

Grace Jones

Pull up to the bumper, baby! 10 år i den ultimative divas liv – som sanger, supermodel, stil-ikon og som mennesket omme bag superstjernen.

Empire Bio

Hvis Grace Jones ikke havde eksisteret, ville en eller anden have været nødt til at opfinde hende. Et af vor tids største stilikoner har som sanger og supermodel siden 1980’erne lagt alt og alle ned. Og selvom hun i år fylder 70, fyrer hun den stadig af, som var hun 22 år. Men hvem er mennesket bag de skulpturelle masker? Sophie Fiennes har fulgt ‘Amazing Grace’ over hele 10 år (!) og skabt et nært og personligt portræt af den kompromisløse sanger, der i dag både er mor og mormor. Et besøg hos familien på Jamaica viser en helt uventet og kærlig side af Jones, når hun ikke er i rampelyset eller rejser verden rundt for at hænge ud med venner og tidligere elskere. Med ikoniske hits som ‘Slave to the Rhythm’ og ‘Pull Up to the Bumper’ i bagagen kan Jones dog stadig give alle kamp til stregen på en scene. Og det gør hun også her, i et i sandhed spektakulært liveshow lavet særligt til filmen.

17:30

Beautiful Things

Dokumentarisk science fiction fra den fremtid, vi allerede lever midt i uden at vide det.

Cinemateket

Hvis dokumentarisk science fiction var en genre – og det er den! – så er ‘Beautiful Things’ filmen, der lokaliserer fremtiden midt i vores egen nutid. En maskinmester på en supertanker og en videnskabsmand med speciale i matematik og lydstudier er to af de menneskelige tandhjul i en bulimisk cyklus af (over)produktion og (over)forbrug af alle de materielle objekter, der omgiver os uden at vi tænker over det. En kæde med mange led, som den unge filmskaber Giorgio Ferrero kobler sammen i en gennemført, audiovisuel undersøgelse af vor samtid – men med rum for de menneskelige særheder, der er som grus i maskineriet. Som moderne munke arbejder Danilo, Andrea og Vito i ensomhed i vældige, industrielle templer for at skabe grundlaget for den komfort, som flertallet nyder uden at skænke den en tanke. Arbejde og fremmedgørelse: To ting, der begge har fået en helt ny betydning i det 21. århundredes fundamentalt foranderlige og stadig mere abstrakte netværk af økonomi, økologi og (u)naturlige råmaterialer. En film, der både er tænkt og skabt i det helt store format.

19:00

Of Father and Sons

Født som kriger? Martyrdrømme som godnathistorie i en både chokerende og dybt menneskelig film om familielivet som IS-kriger i Syrien.

Cinemateket

I et sparsomt indrettet rum ligger to mænd og slapper af efter en lang dag i krigsmarken. En flok unge drenge løber rundt, larmer og griner, som alle 10-årige gør. Forskellen er bare, at disse drenge er sønner af de IS-krigere, der ligger og slænger sig i lokalet. Deres godnathistorier består af historier fra krigen og om martyrer, der har ofret sig selv i selvmordsbomber. Når godnathistorien er færdig bliver der kysset og krammet og sagt ’Jeg elsker dig’ inden lyset bliver slukket. Drengene vil gerne være ligesom deres fædre og flere af dem er opkaldt efter hvad de fleste kalder terrorister, men som på disse egne anses som helte. Syriske Talal Derki har boet i over to år sammen med IS-krigen Abu Osamas familie, og hans både chokerende og dybt menneskelige ‘Of Fathers and Sons’ giver et unikt indblik i den overraskende ømhed, der gemmer sig under de frygtede sorte flag fra Islamisk Stat i Syrien. For selvom man elsker døden højere end livet, er kærligheden til ens børn stadig større end begge dele.

19:00

The Green Lie

Bliver vi forført af det gode budskab om bæredygtighed, når vi køber ind? En doku-komedie, hvor intet er hvad det ser ud til at være.

Grand Teatret

Hvad betyder øko, fair trade og bæredygtighed egentlig? Holder fødevareindustrien hvad den lover én, når man står i supermarkedet og skal vælge rigtigt? Og kan man redde planeten gennem shopping? Det rejser en skeptisk Werner Boote – Østrigs eget svar på Michael Moore – og hans tyske kollega Kathrin Hartmann verden rundt for at undersøge. Og virkeligheden viser sig ofte at være lige så langt fra markedsføringen, som konsekvenserne af ‘den grønne løgn’ er katastrofale. Fra Bali til Brasilien og til Noam Chomskys kontor: Der er mere på spil end penge, hvis de velvillige forbrugere først bliver forført af det gode budskab. ‘The Green Lie’ bygger på Kathrin Hartmanns studier i det kontroversielle fænomen ‘greenwashing’, hvor multinationale firmaer får brandet sig til et bæredygtigt image, mens de underminerer økosystemerne i de lande, hvor de opererer.

19:00

Ethiopiques

Lokale musiktraditioner mødte vestlig rock n’ roll og soul, og fantastisk musik opstod i 1960’ernes Etiopien, hvor musik ellers var forbudt.

Vester Vov Vov

James Brown pruster og skriger ud af højtalerne. Folk er stimlet sammen foran pladebutikken i Etiopiens hovedstad Addis Ababa, og de er fuldstændig bjergtagede. Da dagen er omme, er alle pladerne fra hylderne solgt. En visionær etioper importerede i 1960’erne plader fra hele verden og begyndte som den første at producere etiopisk musik, selvom det var forbudt af regeringen. Den groovy, beat-drevne og nærmest hypnotiserende soul-jazz bugtede sig ind i lytternes øregange og tryllebandt dem. Filmen skildrer hvordan folket dansede i gaderne indtil den dag, hvor et statskup bragte landet i borgerkrig, og musikere måtte flygte ud af landet sammen med deres musik. Det kunne have været enden på etiopisk musikhistorie, men skæbnen ville, at en plade faldt i hænderne på en fransk musikentusiast, som gav genren et sprudlende efterliv med den 32 plader lange og hædrede albumserie ’Ethiopiques’.

19:30

Welcome to Sodom

Mørk og sensorisk film fra en losseplads i Ghana, hvor elektronisk affald fra Vesten bliver genbrugt. En uafrystelig oplevelse, fortalt af arbejderne selv.

Empire Bio

Over 250.000 tons elektronisk affald bliver hvert år sejlet illegalt til Ghana for at blive genbrugt under nærmest apokalyptiske forhold. Her arbejder tusindvis af både børn og voksne med at splitte fladskærme, telefoner og laptops ad under åben himmel i et kunstigt og endeløst landskab af skrammel, mens andre udvinder kobber ved at smelte gamle kabler over åben ild. ‘Welcome to Sodom’ (som er titlen på en rapsang i filmen) placerer os lige midt i stedets mørke hjerte. Men det er arbejdernes stemmer, der fører os rundt i Sodom og sætter ord på de infernalske forhold. Det østrigske instruktørpar Florian Weigensamer & Christian Krönes har skabt en mørk og sensorisk film med en forgænger i landsmanden Michael Glawoggers ‘Workingman’s Death’, men hvor den nærmest tidløse undergangsvision følges af et ekstremt presserende opråb til (og om) den tid, vi lever i netop nu. En tid, hvor den digitale udvikling lover os et stadig mere komfortabelt og problemløst liv, mens den immaterielle illusion om internettet skaber en blind vinkel, hvor alt Vestens giftige affald kan dumpes.

21:30

The Cleaners

Redigering eller censur? Debatten raser i internettets underverden, hvor Facebook og YouTubes ret og pligt som moderator allerede raser.

Cinemateket

Hvilket ansvar har Facebook, Google og YouTube for hvad der bliver postet på deres sider? Og hvilken magt har de til at forme den offentlige samtale gennem censur? To spørgsmål, der lige nu optager lovgivere og politikere. Men hvem er de mennesker, der faktisk gør rent på internettet? Mød fem filippinske ‘content moderators’ med det utaknemmelige job at støvsuge de sociale medier for (fra)stødende indhold, men som samtidig arbejder fuldtid i en juridisk og etisk gråzone mellem ytringsfrihed, censur og kommercielle interesser. ‘The Cleaners’ fører os med ind i internettets underverden, hvor debatten allerede raser. Der bliver uploadet 500 timers video på YouTube og 2,5 millioner posts på Facebook. I minuttet. Hver dag. Og mediegiganternes indflydelse på alt fra præsidentvalg til antallet af likes på ens status-updates er nu så enorm, at lovgivningen ikke længere kan ignorere det.

21:30

False Confessions

Trænede forhørsledere kan få uskyldige til at tilstå nærmest hvad som helst i USA. En dansk advokat arbejder for retfærdighed i et hårrejsende og kynisk system.

Grand Teatret

Under et forhør i USA er det både lovligt og almindeligt at benytte særlige, psykologiske teknikker og om nødvendigt at lyve om beviser for at få den mistænkte til at tilstå. I et lukket rum kan trænede forhørsledere ikke bare få hvem som helst til at tilstå hvad som helst – de kan også få uskyldige mennesker til at tro, at de faktisk har begået forbrydelser som mord og overgreb på børn. I New York arbejder den danskfødte forsvarsadvokat Jane Fisher-Byrialsen for at forhindre falske tilståelser, så færre ender i fængsel for forbrydelser, de ikke har begået. Gennem fire af hendes sager møder vi de involverede, tidligere anklagede og de fængsledes familiemedlemmer. Og gennem videooptagelser fra forhørslokalet, der får hårene til at rejse sig, oplever vi hvad de sigtede har gennemlevet af brutal, psykisk manipulation fra politifolk, der er mere interesserede at i at opretholde deres høje opklaringsprocent, end i at få retfærdigheden til at ske fyldest. Vi møder også danske Malthe Thomsen, der selv blev frikendt for en grundløs sigtelse. ‘False Confessions’ er en juridisk thriller om en pro bono-idealists arbejde for retfærdighed i et kynisk retssystem.