Søg

UNG:DOX - Svendborg

Velkommen til UNG:DOX i Svendborg! Her kan du finde de film og arrangementer, som vi tilbyder til ungdomsuddannelserne under festivalen d. 13.-24. marts.

MI PAÌS IMAGINARIO

I oktober 2019 sker der en uventet revolution i Chile som hurtigt tager fart. 1,5 millioner chilenere demonstrerede i Santiagos gader for en mere demokratisk regering, et værdigt liv, bedre uddannelse, et bedre sundhedssystem og for at ændre forfatningen, der ikke er blevet ændret siden diktaturet under Pinochet. Instruktøren Patricio Guzmán, der gennem sine dokumentarfilm i 1970’erne viste optakten til det blodige statskup som havde til formål at afsætte den socialistiske regering og indsætte militærdiktaturet under Augusto Pinochet, vender tilbage med kameraet i hånden. For ham er Chile endelig vågnet op af sin dvale og genfundet sig selv og sine minder om fortiden og med unge og kvinder i front får vi et nøgternt billede af den aktuelle revolution. Vi kommer helt tæt på dens organisering lige så vel som vi får indblik i de livsvilkår befolkningen har levet under, der fik dem på barrikaderne. En oplagt film til at dykke ned i Chiles historie, den aktuelle revolutionære bevægelse og dets modstandere.

Instr. Patricio Guzmán / Chile, Frankrig / 2022 / 85 minutter / Sprog: Spansk / Fag: Spansk, historie, samfundsfag

 

Free Money

Den amerikanske, Silicon Valley-baserede NGO, GiveDirectly, mener selv at have fundet løsningen på global fattigdom: Med udgangspunkt i idéen om borgerløn eller universal basic income, har de istandsat et storstilet socialt eksperiment, hvor indbyggerne i en kenyansk landsby modtager et fast månedlig pengeløb i 12 år. Filmen følger både folkene bag GiveDirectly og de kenyaske borgere, hvis liv bliver vendt op og ned på af eksperimentet – på godt og ondt. ‘Free Money’ viser, hvordan borgerlønnen er med til at ændre nogle menneskers liv til det bedre, men den udstiller samtidigt absurditeten i, at kun et udvalg af indbyggerne modtager borgerlønnen mens andre ikke gør – og dermed bidrager til at øge uligheden internt i lokalsamfundet. Filmen er en oplagt mulighed for at arbejde videre med spørgsmål om borgerløn som en potentiel løsning på global ulighed og fattigdom, og samtidig forholde sig kritisk til moderne udviklingsbistand, der laver så indgribende eksperimenter i menneskers liv uden hverken at kende til virkningen eller at skulle stå til ansvar for mulige negative konsekvenser.

Instr. Sam Soko og Lauren DeFilippo / Kenya og USA / 2022 / 75 minutter / Sprog: Engelsk, Swahili / Fag: Samfundsfag

A STORM FORETOLD

Roger Stone har været republikanernes kongemager siden Richard Nixons tid. Med sin ekspertise i magt, spin og karaktermord af sine politiske modstandere med obskure, løgnagtige beskyldninger, er han den fødte politiske rådgiver for Donald Trump. Den danske dokumentarinstruktør, Christoffer Guldbrandsen, har fået unik adgang til Roger Stone i tiden der leder op til en af de mest skelsættende begivenheder i nyere amerikansk politik: Stormløbet på Kongressen d. 6. januar 2021 udført af vrede Trump-tilhængere, opildnet af kampagnen ‘Stop the Steal’ et påfund af Roger Stone. Filmen giver unikt indblik i magtens centrum i amerikansk politik fra den yderste højrefløj og er en oplagt mulighed for at dykke ned i, hvilke konsekvenser som Trumps præsidentskab har haft for splittelsen i det amerikanske samfund, og perspektivere til tilstanden i amerikansk politik i dag to år efter stormløbet.

 

Instr. Christoffer Guldbrandsen / Danmark / 2023 / 87 minutter / Sprog: Engelsk / Fag: Engelsk, samfundsfag, historie

BJERGENE

Der er ingen bjerge at bestige i Danmark. Men der er masser af dem i Norge. Der er instruktør Christian Einshøj vokset op, og der bor hans forældre og hans to yngre brødre stadig. Det er også i Norge, at familiens store tragedie indtraf for 25 år siden. Den tragedie farver stadig familien og de tre brødre, der er spredt fra hinanden og har hver sin livsfortælling. De kan ikke finde ud af at tale sammen, disse tavse og nu voksne mænd, og hver gang der opstår problemer flytter de eller flygter de. Det er den is, Christian Einshøj prøver at bryde med ’Bjergene’. Med humor, kærlighed og 30 års familiefilmoptagelser i rygsækken drager han på en 1.600 kilometer lang superhelte-mission tilbage til sin barndoms skrøbelige land i et forsøg på at forstå, hvad der skete, hvordan tragedien påvirkede dem hver især, og hvordan de kan komme videre – og måske langt om længe nå over på den anden side af bjergene. Filmen er et godt eksempel på den nyere tendens indenfor (især dansk) dokumentarisme, hvor en instruktør bruger filmmediet til at undersøge sig selv og sin familie og søge heling. ‘Bjergene’ er derfor oplagt til at dykke ned i genren ‘den personlige dokumentar’.

 

Instr. Christian Einshøj / Danmark / 2023 / 87 minutter / Sprog: Dansk, norsk (engelske undertekster) / Fag: Dansk, mediefag, psykologi