Søg

SCIENCE

PLASTIC FANTASTIC

Plastik er overalt. Det strømmer i vores floder og hav, i luften og i jorden, og i alle organer i vores krop. Mens krisen intensiveres og genbrugen af plastik er langt fra at fungere, øger plastindustrien sit produktionsniveau. Vil industrien fortsætte ufortrødent? ‘Plastic Fantastic’ kaster et blik på mange forskellige aspekter og aktører inden for plastik, både på et industrielt niveau, men også set fra miljøaktivister og forskeres synspunkt. Vi møder blandt andet en lobbyist fra plastindustrien, der forsikrer om at industriens nye metoder vil gøre en forskel for klimaet, en oceanograf der viser hvad plastik gør ved Hawaiis strande samt en forsker der forsøger at give et forslag til, hvordan vi kan løse plastikkrisen en gang for alle. Filmen viser hvor komplekst et problem plastik er, og hvordan det allestedsnærværende materiale er en faktor over hele verden.  

Instr. Isa Willinger / Tyskland / 2023 / 100 minutter / Sprog: Engelsk, tysk, swahili (engelske undertekster) / Fag: Kemi, biologi, biokemi, naturgeografi

THE COLOR OF ICE

For over 60 år siden borede en ekspedition af forskere sig ned igennem den grønlandske indlandsis for at måle temperaturer på forskellige dybder. I ‘The Color of Ice’ finder to amerikanske forskere frem til det samme borehul for at foretage det samme eksperiment med en ny glødende varm boreteknik for at undersøge, hvor meget id, der er smeltet, og hvor meget temperaturen har ændret sig. For information fra Grønland er vigtig, fordi det smelter to til tre gange mere end det globale gennemsnit. Midt på indlandsisen krydses deres veje med den grønlandske fanger Olennguaq, der til hverdag observerer og mærker de klimatiske forandringer, forskere borer efter bevis for. Han kan se på isens farve og sneens fugtighed, om hans hundeslæde kan køre på den, men landskabets konstante forandring, gør det svært at holde fast i traditionerne og kulturen. Klædt i en hvid kappe fortæller ‘The Color of Ice’ en videnskabsspecifik historie om klimaets forandring og forskningen absolutte nødvendighed – både den teknologiske og den personligt erfarede. En smuk og fascinerende film, der kan inspirere aspirerende forskere og giver indblik i hvordan geofysik kan anvendes i praksis og bruges til at forstå og handle på klimakrisen.  

Instr. Anders Graver / Danmark / 2023 / 59 minutter / Sprog: Engelsk, grønlandsk, dansk  (engelske undertekster) / Fag: Fysik, naturgeografi, geofysik, teknikfag

ATOMIC HOPE: INSIDE THE PRO-NUCLEAR MOVEMENT

Mahatma Gandhi sagde, at først gør de nar af dig, så kæmper de imod dig, og så taber de. Med de ord kaster en flok aktivister sig ud i en umulig kamp for at overbevise verden om, at atomkraft er den hurtigste metode til at få karbon ud af vores energisystemer i forhold til klimaforandringerne. Med papskilte, gåpåmod, kærlighed til klimaet og tankevækkende fakta forsøger de at overbevise og omvende skeptikere og modstandere. Men over dem hænger konstant den enorme skygge og frygt fra ulykkerne på atomkraftværkerne i Tjernobyl og Fukushima og samt atombomberne i Hiroshima og Nagasaki. Men hvad nu hvis den frygt ikke er rationel, og at iPhones for eksempel hvert år koster flere liv i trafikken end atomkraft nogensinde har gjort? Og når man i øvrigt allerede har åbnet Pandoras atomæske, kan man så lukke den igen? Eller skal man forsøge at kontrollere den djævel, man har sluppet ud af den? ’Atomic Hope – Inside the Pro-Nuclear Movement’ er en tankevækkende kapitelinddelt fortælling om en klimabevægelse, der ikke må være med i de andres klimademonstrationer, og en film der risikerer at ændre dit syn på atomkraft.

Instr. Frankie Fenton / Irland / 2022 / 82 minutter / Sprog: Engelsk / Fag: Kemi, fysik, biologi