Søg

IDENTITET OG FÆLLESSKAB

THE LAST YEAR OF DARKNESS

Klubben ‘Funky Town’ er et fristed for byen Chengdus unge & queer personer, men nu skal den lukke for at give plads til en ny metrostation. Den amerikanske instruktør Ben Mullinkosson, har filmet sine venner, Kimberley, Yihou, Darkle og Gena, det sidste år inden natklubben skal lukke for at indfange den særlige følelse stedet giver, og de mennesker som gør brug af stedet. Vi følger dem i deres øjeblikke af tvivl, selv-destruktion, åbenbaringer og udvikling. Det bliver en stemningsfuld, flot dokumentarfilm, der har et ungt udtryk og fejrer ungdommens flygtighed. Samtidig får vi glimt og øjeblikke af hvordan de unge menneskers liv og prioriteter står i kontrast til deres families værdier og de indre dilemmaer det skaber. En oplagt film til at udvide sin forståelse af Kina og dets subkulturer og i samspil med det tilknyttede arrangement, øve sig i et kritisk blik på spille- og dokumentarfilm.

 

Instr. Ben Mullinkosson / Kina, USA / 2022 / 87 minutter / Sprog: Mandarin, engelsk (engelske undertekster) / Fag: Kinesisk, mediefag, samfundsfag

 

LE VRAI DU FAUX

‘The Other Profile’ starter ud som mysteriet om, hvem der har stjålet den franske instruktør Amel Hostious identitet på Facebook. Amel rejser til byen Kinshasha i Congo-Kinshasa, hvor han kan regne ud personen er bosat, og får hjælp af nogle lokale kunstnere til at opspore den falske profil-haver. Mysteriet tager dog en drejning, da de finder identitetstyven, Cromix, som tager instruktøren med på en helt ny rejse, der nedbryder grænserne mellem dem, får dem tættere på hinanden og lader Cromix blive fortælleren. I hvad der til sidst bliver til et mere strømmende flow af optagelser, bliver spørgsmålet om en scam-profil også til perspektiver på ulighed og koloniale spændinger. Man får både svar på tiltale i denne dokumentar, hvor Cromix er meget bevidst om sin position i verden og den arbitrære uretfærdighed det kommer sig af, men man må også intuitivt fornemme sig frem, sammen med instruktøren, om hvad der er på spil i dette interessante møde. En oplagt film til at beskæftige sig med betydningen af fransk kolonialisme på et strukturelt plan og de dynamikker det skaber på et personligt plan.

Instr. Amel Hostiou / Frankrig / 2023 / 82 minutter / Sprog: Fransk, Lingala (med engelske undertekster) / Fag: Fransk, samfundsfag, historie

 

BJERGENE

Der er ingen bjerge at bestige i Danmark. Men der er masser af dem i Norge. Der er instruktør Christian Einshøj vokset op, og der bor hans forældre og hans to yngre brødre stadig. Det er også i Norge, at familiens store tragedie indtraf for 25 år siden. Den tragedie farver stadig familien og de tre brødre, der er spredt fra hinanden og har hver sin livsfortælling. De kan ikke finde ud af at tale sammen, disse tavse og nu voksne mænd, og hver gang der opstår problemer flytter de eller flygter de. Det er den is, Christian Einshøj prøver at bryde med ’Bjergene’. Med humor, kærlighed og 30 års familiefilmoptagelser i rygsækken drager han på en 1.600 kilometer lang superhelte-mission tilbage til sin barndoms skrøbelige land i et forsøg på at forstå, hvad der skete, hvordan tragedien påvirkede dem hver især, og hvordan de kan komme videre – og måske langt om længe nå over på den anden side af bjergene.

 

Instr. Christian Einshøj / Danmark / 2023 / 87 minutter / Sprog: Dansk, norsk (engelske undertekster) / Fag: Dansk, mediefag, psykologi

 

EN TAVS HISTORIE

Instruktør Anders Skovbjerg Jepsen forsøger at forstå hvad der egentlig skete dengang i sommerferierne, da han var barn. Bag lukkede døre foregik der mere end computerspil og uskyldig leg. Fra Anders er 6 år bliver han seksuelt udnyttet af den 13-årige dreng, Peter. Det fortsætter i en årrække i drengenes sommerferier. Ingen opdager det og ingen af de to drenge siger noget til nogen. I dag er begge voksne, og Anders vil konfrontere Peter med det der skete dengang. Peter har ikke delt historien med nogen og har svært ved at tale med Anders om det. Alligevel indvilliger han i at prøve – både for Anders’ og sin egen skyld. Det bliver en gribende fortælling, drevet af ærlighed, som belyser at skyld og skam næres af tavshed og kan kaste lange skygger ind over voksenlivet. Men også at der er håb og lys at finde i at bryde tavsheden og trodse smerten. Jepsens debutfilm, ‘En tavs historie’ er en dybt usædvanlig og helt ubegribelig modig film, der sætter fokus på et tabubelagt emne: Omkring hvert tredje seksuelle overgreb mod børn og unge begås af andre børn og unge under 18 år.

 

Instr. Anders Skovbjerg Jepsen / Danmark / 2023 / 90 minutter / Sprog: Dansk / Fag: Psykologi, dansk

 

DREAMING ARIZONA

Klemt inde et sted langs Route 66 i Arizonas ørkesløse ørken finder vi den lille amerikanske by Winslow. På byens gymnasium går fem forskellige teenagere rundt med hver deres drøm. De befinder sig i en overgangsfase fra barn til voksen, hvor de skal forme deres livsvej. Den danske dokumentarlegende Jon Bang Carlsen er i topform, og lader de fem unge mennesker genopføre deres eget liv i fortid, nutid og fremtid. Undervejs smelter drøm og virkelighed sammen i vekselvirkningen mellem iscenesatte optagelser, spontane hændelser og golde landskabsbilleder. ’Dreaming Arizona’ er en smuk film om forestillede liv, ungdommen, forventninger, traumer og performance i grænselandet mellem dokumentar og fiktion. En oplagt dokumentar til at arbejde med fakta og fiktionskoder, samt blandingen mellem disse former.

 

Instr. Jon Bang Carlsen / Danmark, Estland, Norge / 2022 / 76 minutter / Sprog: Engelsk / Fag: Mediefag, dansk