Søg

IDENTITET OG FÆLLESSKAB

Under temaet IDENTITET & FÆLLESSKAB dykker vi ned i identitetsdannelse, når vi stor overfor store udfordringer og vigtigheden af forbindelse til andre mennesker, fællesskaber og kunstneriske udtryk for denne proces og vores velbefindende. Her kan du finde dokumentarfilm der berører alt fra hvad VR-chat, kan give os i en pandemiperiode med isolation, til sammenhold, drømme og hjerteblod blandt Østgrønlands unge og at leve med en diagnose som autisme.

WE MET IN VIRTUAL REALITY

Filmet udelukkende i Virtual Reality er denne dokumentarfilm dermed den første af sin slags! Filmen introducerer os for en række personer i VR-universet, for hvem denne kunstige virkelighed og mødet med hinanden har været altafgørende. Instruktøren Joe Huntington har fulgt dem gennem den verdensomspændende lockdown, der opstod grundet Covid-19 pandemien og fortæller med stor empati og indlevelse om deres venskaber og kærlighedshistorier i VR, og om de traumer de lever med fra den virkelige verden. Filmen kommer omkring emner som det at være ung med psykiske lidelser eller handicap, trygheden i at kunne vælge og udtrykke sig selv gennem hvilken som helst avatar, når man har et ikke-binært køn og at finde kærligheden på trods af en verden der er lukket ned. Vi er også med når de tager på udflugter ud i den virtuelle verden og kigger på dinosaurer, får lapdance, tager på romantiske getaways i et virtuel tivoli, for ikke at nævne den heart-to-heart vennerne har, når de sidder om bålet under den virtuelle nattehimmel ude i den virtuelle ødemarken. Filmen formår at skabe et intenst nærvær til sit publikum, hvor det er svært ikke at blive revet med og næsten føle sig som en del af fællesskabet, der griner sammen med dem, når en gruppe venner får grineflip over deres besvær ved at få deres virtuelle bil til at køre rundt på de virtuelle veje. En særlig, opløftende og underholdende film om sammenhold, identitet og udvikling, der leger med dokumentarens og VR-universets mulighedsrum.

Instr. Joe Hunting / England / 2022 / 91 minutter / Sprog: Engelsk (engelske undertekster) / Fag: Mediefag, dansk, psykologi

 

SE MIG SOM JEG ER

I dette karakterportræt kommer vi helt tæt på teenageren Rima, der er fuld af positiv energi, nysgerrighed på livet og store drømme for fremtiden. Rima er også en ung person, der ikke vil lade sig definere eller holdes tilbage af sin autisme diagnose, på trods af de udfordringer og begrænsninger diagnosen og samfundet omkring hende skaber. Filmen følger hende gennem formative år, imens hun bliver færdig med 9. klasse, og skal til at finde ud af hvad hun vil være, både ift. uddannelse og job. Men hun skal også bare finde ud af hvem hun er som menneske og i relation til sin familie og venner. Fortalt gennem små og store hverdagskampe er ‘Se mig som jeg er’ en fortælling om opvækst, identitetsskabelse, det at acceptere sig selv for den man er, og at blive anerkendt og forstået på sine egne præmisser og med det man kommer med til verden.  

 

Instr. Louise Leth / Danmark / 2022 / 72 minutter / Sprog: dansk / Fag: Psykologi, dansk

 

TSUMU - WHERE DO YOU GO WITH YOUR DREAMS?

De tre unge venner Lars, Eino og Thomas lukker os i denne æstetisk flotte og sanselige dokumentar ind i deres liv og drømme i hjemstavnen Tasiilaq i Østgrønland. De unge venner ved at omverdenen ser Tasiilaq som en “tabt by”, men i denne fortælling er det Lars, Eino og Thomas der definerer og viser deres liv frem på nuanceret, hudløst ærlig og rørende vis. Her får vi gennem mange optagelser af dem selv et indblik i både ekstatiske øjeblikke fyldt med glæde, kreativitet og fællesskab og deres mere svære erfaringer. Eino beskriver byen som “en tæt lukket mund”, hvor ingen tør tale om følelser og problemer. Det ønsker de at lave om på, og med en teatergruppe for byens unge, ledt an af Eino, bliver der skabt et rum for åbenhed, hvor der er plads til at udtrykke sig. “Tsumu” som er østgrønlandsk for “Hvor skal du hen?” er også vennernes store dilemma; skal de forlade byen for at følge deres drømme? Eller blive, for at være sammen med deres elskede familie og venner?

 

Instr. Kasper Kiertzner / Danmark / 2022 / 80 minutter / Sprog: Grønlandsk (danske undertekster) / Fag: Dansk, mediefag, samfundsfag, psykologi, historie