Søg

BEVÆGELSER & OPRØR

MI PAÍS IMAGINARIO

I oktober 2019 sker der en uventet revolution i Chile som hurtigt tager fart. 1,5 millioner chilenere demonstrerede i Santiagos gader for en mere demokratisk regering, et værdigt liv, bedre uddannelse, bedre sundhedssystem og for at ændre forfatningen, der ikke er blevet ændret siden diktaturet under Pinochet. Instruktøren Patricio Guzmán, der gennem sine dokumentarfilm i 1970’erne viste optakten til det blodige statskup som havde til formål at indsætte det militære statsdiktatur under Augusto Pinochet, vender tilbage med kameraet i hånden. For ham er Chile endelig vågnet op af sin dvale og genfundet sig selv og sine minder om fortiden og med unge og kvinder i front får vi et nøgternt billede af den aktuelle revolution, hvor vi kommer helt tæt på dens organisering lige så vel som vi får indblik i de livsvilkår befolkningen har levet under, der har fået dem på barrikaderne. En oplagt film til at dykke ned i Chiles historie, den aktuelle revolutionære bevægelse og dets modstandere.

 

Instr. Patricio Guzmán / Chile, Frankrig / 2022 / 85 minutter / Sprog: Spansk / Fag: Spansk, historie, samfundsfag

AFTER WORK

Dokumentaren undersøger flere forskellige aspekter ved arbejdet som koncept – både arbejdsetik og arbejde som normativt ideal – men berører samtidig også hvordan, og hvorfor vi arbejder som vi gør. Filmen får os til at fundere over hvad ‘arbejde’ er, hvad vores idéer om ‘rigtigt arbejde’ er, og ikke mindst, hvilket liv vi skal leve hvis maskinerne ender med at skulle arbejde for os. Med karakterer og narrativer fra fire forskellige kontinenter udforsker dokumentaren arbejdet som eksistentielt fænomen, og sætter spørgsmålstegn ved den moderne kultur og idé omkring arbejde. Vi møder blandt andet en hyperenergisk amerikansk arbejds-coach, og lærer om Sydkoreas nyindførte “PC off policy”, hvor de ansattes computere automatisk slukker om aftenen, der sikrer at de ikke arbejder hele natten. For borgerne i Kuwait er retten til at arbejde grundlovssikret, hvorfor dette har medført at 20 mennesker ofte er ansat til at gøre én persons job. Samtidig møder vi en Amazon kurér i USA, der fortæller hvordan arbejderne kan være nødsaget til at skippe frokost og toilet-pauser, for at kunne udføre deres arbejdsbyrde. ‘After Work’ tegner et flerfacetteret og paradoksalt billede af arbejdskultur og etik, der til tider fremstår ekstrem og absurd.

 

Instr. Erik Gandini / Sverige / 2023 / 79 minutter / Sprog: Engelsk, italiensk, koreansk / Fag: Filosofi, historie, samfundsfag

LE REPLI

‘Le Repli’ er et manifest. En indigneret og aktivistisk opsang til det franske (og de vestlige) samfund, hvor anti-muslimske strømninger er blevet mainstream. Det mærker man i de parisiske forstæder, hvor mange unge har oplevet konflikterne med politiet på egen krop. Medierne dækker opstandene og vreden, men ikke smerten og ydmygelsen. Det gør instruktør Joseph Paris til gengæld i denne anti-autoritære film, der med hele arsenalet af filmisk innovation dekonstruerer den islamofobiske diskurs, der siden terrorangrebene i 2015 har sneget sig ind i de officielle medier. Med udgangspunkt i menneskerettighedsforkæmperen Yasser Louatis historie fortæller ‘Le Repli’, hvordan den politiske og journalistiske diskurs om franske muslimer har ændret sig, hvordan muslimske miljøer er blevet tiltagende mistænkeliggjort og ikke mindst om den hårdhændede behandling demonstranter får af politiet. En alarmerende og radikalt kritisk rapport fra en samtid og et Frankrig, hvor de sociale kløfter vokser og sammenstødene mellem statsmagten og civile tager til.

 

Instr. Joseph Paris / Frankrig / 2023 / 93 minutter / Sprog: Fransk (med engelske undertekster) / Fag: Fransk, samfundsfag, historie 

TWICE COLONIZED

Den anerkendte Inuit advokat, Aaju Peter, har kæmpet en livslang kamp for sit folks rettigheder. Denne dokumentar følger hende i sit livs sværeste periode, efter hun mister sin søn, hvor hun tager på en personlig rejse for at tage sit sprog og sin kultur tilbage efter et liv, hvor hun har været tvunget til at assimilere til dansk og canadisk kultur. Som barn født i Grønland, blev hun tidligt sendt væk fra sin familie til Danmark for at få en dansk uddannelse og lære danske manerer, så hun til sidst glemte sit sprog og kultur. Et voldsomt overgreb som hun i dag stadig mærker konsekvenserne af. Nu bosat i Canada har hun erfaret hvordan det er at være koloniseret á to omgange som Inuit. Hun rejser verden rundt og taler sit folks sag imens hun arbejder på at hele sig selv, og opgaven er stor når man både prøver at ændre verden og sit eget indre landskab. En rørende personlig fortælling med tråde til den ødelæggende kraft kolonial magt har.

 

Instr. Lin Alluna / Grønland, Danmark, Canada / 2023 / 92 minutter / Sprog: Engelsk, Kalaallisut, Inuktitut / Fag: Historie, samfundsfag, dansk

SUBJECT

Dokumentarfilm har gået sin sejrsgang de sidste årtier, en såkaldt “golden age” med film der har præget vores virkelighed og forståelser af verden. Men hvordan præger de dokumentarfilm der ofte har menneskers personlige kampe og ulykke som omdrejningspunkt, de menneskers liv som har deltaget i dem? Dette spørgsmål rejser denne dokumentar, når den med udgangspunkt i 5 prominente dokumentarfilm fra de sidste 30 år, taler med filmenes “subjekter” om etik, ansvar og konsekvenser i dokumentarfilmbranchen. Det er en længe ventet dokumentarfilm, der på meta-vis løfter blikket for nogle af mediets unikke problemstillinger og dilemmaer. Hvordan skal vi forholde os til instruktører der bliver hædret på filmfestivaler for film, der omhandler andre menneskers ulykke? Hvilke overvejelser bør man som filmskaber gøre sig, når man fortæller andres historier? Og hvor tæt på ‘subjekternes’ levede erfaring bør filmskaberne selv være? Er det værd at skabe spotlys på et vigtigt emne, hvis det også sætter subjektet i en farlig position, eller hvis det spotlys aldrig forsvinder og man altid vil blive konfronteret med den sværeste tid i ens liv? Filmen tager disse spørgsmål alvorligt og undersøger forholdet mellem dokumentarister, de mennesker der deltager, og det at lave film om virkelige menneskers liv.

 

Instr. Jennifer Tiexiera, Camilla Hall / USA / 2022 / 97 minutter / Sprog: Engelsk / Fag: Dansk, mediefag, filosofi