Søg

BEVÆGELSER & OPRØR

Vi tager et kig på nogle af nutidens og fortidens store bevægelser og personligheder, der kæmper for retfærdighed og er i oprør med det etablerede. Under temaet BEVÆGELSER & OPRØR kan du finde dokumentarfilm, der undersøger historisk undertrykkende strukturer og de modstående sociale bevægelser det har skabt, oprindelige folk der kæmper for deres land og feministiske røster fra fortiden.

THE NEUTRAL GROUND

Instruktør og komiker CJ Hunt placerer sig med denne dokumentarfilm midt i debatten om fjernelse af monumenter, der symboliserer historisk kontroversielle personer og epoker. Med udgangspunkt i kampen for at fjerne gamle konføderate monumenter i New Orleans, undersøger han med stor nysgerrighed og humor som effektivt værktøj, de vidt forskellige forståelser af monumenterne, og dermed også historien, der findes i sydstaterne. Bl.a. lærer vi om den såkaldte ‘Lost Cause’, der fortsat præger den hvide majoritets historieforståelse i sydstaterne, og som refererer til en indsats, der skulle sørge for at fortælle historien om konføderatet og slaveriet på formildende vis i historiebøger. Mange hvide borgere nærer derfor en stor nostalgi for den periode i historien monumenterne symboliserer og føler at den kritik der rejses er overdrevet. For sorte og andre racialiserede borgere er monumenterne, der hylder de mennesker der kæmpede for slaveriet, et overgreb imod dem og deres historie og symboliserer tydeligt de racistiske strukturerer der fortsat eksisterer i dag. Dokumentaren er ideel til at tale om det verdensomspændende opgør med monumenter og den debat det har affødt, samt hvad monumenter betyder for historien, vores erindring og vores nutid.

 

Instr. CJ Hunt / USA / 2021 / 82 minutter / Sprog: Engelsk / Fag: Historie, samfundsfag, engelsk

THIS STOLEN COUNTRY OF MINE

Denne spændingsfyldte dokumentarfilm følger Paul Jarrin, leder af de oprindelige ecuadorianeres modstandsbevægelse mod udnyttelsen af deres land. De kæmper imod en ny fjende der er ude på at kolonisere deres land, da Kina er i færd med at sno den ecuadorianske regering om deres finger for at få fri adgang til landet. Da journalist Fernando Villavicencio afslører dette plot og skaffer adgang til kontrakterne mellem Kina og Ecuador, får den ecuadorianske regering travlt med at bringe ham til tavshed. Begge mænd kæmper med livet som indsats for frihed i denne kamp mod en supermagt. Filmen stiller skarpt på de neo-kolonielle udfordringer, som en lang række latinamerikanske lande lider under i dag, og giver derfor spansk-eleverne en vigtig aktuel viden om situationen i Latinamerika. ‘This stolen country of mine’ er desuden en visuelt smuk dokumentarfilm, hvor spændingen fastholdes til sidste scene.

 

Instr. Marc Wiese / Tyskland / 2022 / 93 minutter / Sprog: Spansk (engelske undertekster) / Fag: Spansk, samfundsfag, historie

NOTHING COMPARES

Sinéad O’Connor har altid været en omdiskuteret, provokerende, og ikke mindst aktivistisk person. Fra karrierens begyndelse har hun skabt debat, og overskrifter, med sin ikoniske skaldede frisure, og ved altid at sige sin mening. Dette gjorde hende dog samtidig til skydeskive for pressen såvel som befolkningen, som hun ofte forargede med hendes kontroversielle handlinger. Nothing Compares følger Sinéad O’Connor fra hendes opvækst på en katolsk kostskole i Irland til superstjerne status i USA. Den arkiv-drevne dokumentar skildrer mennesket bag popikonet, gennem megahits og musikvideoer, live optrædener, kontroverser med offentligheden, og kritiske angreb på den katolske kirke. Vi møder en person der nægter at passe ind musikindustriens kvindebillede, og kommer med på hendes musikalske, og personlige rejse, hvor hun altid har været tro mod sig selv. Selv hvis man ikke kender O’Connor i forvejen, kan man ikke andet end at blive en fascineret fan efter denne dokumentar.

 

Instr. Eleanor Emptage / Irland / 2022 / 97 minutter / Sprog: Engelsk (engelske undertekster) / Fag: Engelsk, musik, samfundsfag