Søg

UNG:DOX - Aalborg

Velkommen til UNG:DOX i Aalborg! Her kan du finde de film og arrangementer, som vi tilbyder til ungdomsuddannelserne under festivalen d. 13.-24. marts.

MERKEL

Angela Merkel er en af nyeres tids bemærkelsesværdige politikere på den globale scene. Hun formåede at sidde på regeringsmagten i Tyskland i 16 år, være uofficiel leder af den europæiske union og var som regel eneste kvinde i et hav af mandlige og magtfulde statsledere. Denne dokumentar fortæller historien om Merkel, der voksede op i Østtyskland og byttede en karriere inden for fysik ud med en karriere i politik efter murens fald. Merkels historie bliver fortalt af samtidspolitikere som Hillary Clinton og Tony Blair samt journalister, der har fulgt hende på tæt hold gennem årene. Historien om Merkel er på mange måder også historien om Tyskland efter 1989, og dokumentaren er oplagt til at dykke ned i det moderne Tyskland og Tysklands rolle i Europa, og hvordan det har ændret sig gennem tiden. Ligeledes lægger dokumentaren op til at forstå Tysklands position over for Rusland og de spændinger der hele tiden har været, som har ledt op til krigen i Ukraine.

 

Instr. Eva Weber / England / 2022 / 95 minutter / Sprog: Tysk, engelsk (engelske undertekster) / Fag: Tysk, historie, samfundsfag

A STORM FORETOLD

Roger Stone har været republikanernes kongemager siden Richard Nixons tid. Med sin ekspertise i magt, spin og karaktermord af sine politiske modstandere med obskure, løgnagtige beskyldninger, er han den fødte politiske rådgiver for Donald Trump. Den danske dokumentarinstruktør, Christoffer Guldbrandsen, har fået unik adgang til Roger Stone i tiden der leder op til en af de mest skelsættende begivenheder i nyere amerikansk politik: Stormløbet på Kongressen d. 6. januar 2021 udført af vrede Trump-tilhængere, opildnet af kampagnen ‘Stop the Steal’ et påfund af Roger Stone. Filmen giver unikt indblik i magtens centrum i amerikansk politik fra den yderste højrefløj og er en oplagt mulighed for at dykke ned i, hvilke konsekvenser som Trumps præsidentskab har haft for splittelsen i det amerikanske samfund, og perspektivere til tilstanden i amerikansk politik i dag to år efter stormløbet.

 

Instr. Christoffer Guldbrandsen / Danmark / 2023 / 87 minutter / Sprog: Engelsk / Fag: Engelsk, samfundsfag, historie

MI PAÌS IMAGINARIO

I oktober 2019 sker der en uventet revolution i Chile som hurtigt tager fart. 1,5 millioner chilenere demonstrerede i Santiagos gader for en mere demokratisk regering, et værdigt liv, bedre uddannelse, et bedre sundhedssystem og for at ændre forfatningen, der ikke er blevet ændret siden diktaturet under Pinochet. Instruktøren Patricio Guzmán, der gennem sine dokumentarfilm i 1970’erne viste optakten til det blodige statskup som havde til formål at afsætte den socialistiske regering og indsætte militærdiktaturet under Augusto Pinochet, vender tilbage med kameraet i hånden. For ham er Chile endelig vågnet op af sin dvale og genfundet sig selv og sine minder om fortiden og med unge og kvinder i front får vi et nøgternt billede af den aktuelle revolution. Vi kommer helt tæt på dens organisering lige så vel som vi får indblik i de livsvilkår befolkningen har levet under, der fik dem på barrikaderne. En oplagt film til at dykke ned i Chiles historie, den aktuelle revolutionære bevægelse og dets modstandere.

Instr. Patricio Guzmán / Chile, Frankrig / 2022 / 85 minutter / Sprog: Spansk / Fag: Spansk, historie, samfundsfag

 

JEG HAR ORD

I 1990’erne boede norske Runar Gudnarson i Aalborg, hvor han fik lov til at filme det boomende aalborgensiske rap-miljø indefra. Hans kamera fik en unik adgang til nogle af i dags største rap-kunstnere som Malk de Koijn, Raske Penge, Jonny Hefty, L.O.C. og mange flere, men det lykkedes ham aldrig at gøre optagelserne til en film. Mere end 20 år efter, hvor Runar selv er blevet den første norske hip hop-stjerne, der rapper på norsk, hiver han de gamle optagelser frem fra gemmerne og er endelig klar til at lave den ultimative hyldestfilm til rap-musik. Med stor passion og sproglig finurlighed dykker han ned i genren rap og sammen med de aalborgensiske rappere reflekterer han over det unikke ved rap-musikkens sproglige univers. Filmen er en oplagt mulighed for at arbejde videre med en anderledes litterær genre i danskfaget, nemlig rap.

Instr. Runar Gudnason / Norge / 2023 / 90 minutter / Sprog: Norsk / dansk / Fag: dansk

LE REPLI

Efter terrorangrebet mod Charlie Hebdo i 2015 eskalerede racismen og islamofobien i Frankrig og Emanuel Macrons regering indførte en undtagelsestilstand, der skulle sikre franskmændene mod flere terrorangreb, men som de facto indskrænkede franskmændenes demokratiske rettigheder. Med udgangspunkt i menneskerettighedsforkæmperen Yasser Louati historie fortæller ‘Le Repli’, hvordan den politiske og journalistiske diskurs om franske muslimer har ændret sig, hvordan muslimske miljøer er blevet tiltagende mistænkeliggjort og ikke mindst om den hårdhændede behandling demonstranter får af politiet. Emnet er ikke nyt hverken i Frankrig eller andre europæiske lande, men filmen og oplægget er en oplagt mulighed for at arbejde videre med, hvilke forhold der er specifikke i Frankrig i forhold til andre europæiske lande. Hvor franske muslimer førhen blev betragtet som emigranter fra Nordafrika (tidligere franske kolonier), er der nu i langt højere grad fokus på deres status som muslimer, hvilket kolliderer med det franske ideal om sekularisme (laïcité), der trækker tråde tilbage til Den Franske Revolution.

Instr. Joseph Paris / Frankrig / 2023 / 93 minutter / Sprog: Fransk / Fag: Fransk, samfundsfag, historie

EN TAVS HISTORIE

En tredjedel af alle overgreb på børn bliver begået af andre børn. Sådan begynder ‘En tavs historie’, der er en personlig historie om filminstruktøren Anders Skovbjerg Jepsens traume fra sin egen barndom: Fra han var seks år gammel og en årrække frem blev han seksuelt misbrugt af en syv år ældre dreng, når han var på sommerferie hos drengen. Filmen helt særlig twist er, at Anders vælger at bryde tabuet og tage kontakt til sin overgrebsmand nu, hvor de begge er blevet voksne og ikke har set hinanden i årevis. Overgrebsmanden indvilliger i at være med i hans film, hvor de sammen vil prøve at forstå, hvad der skete dengang og hvordan det har påvirket deres liv hver især. Filmen er en undersøgelse af overgrebets konsekvenser, men det er ligeså meget en fortælling om, hvilken betydning stilhed og tabuer har i bearbejdelsen af traumer. F.eks. når Anders som 20-årig fortæller sin far om overgrebet, og faren ikke nævner det igen i de næsten 15 år. I psykologi er det en oplagt mulighed for at arbejde videre med, hvilke konsekvenser seksuelle overgreb mod et barn kan have i hele barnets liv. Filmen og oplægget sammen lægger ligeledes op til at arbejde med, hvordan man kan bearbejde traumer og hvilken betydning det har at bryde tavsheden.

 

Instr. Anders Skovbjerg Jepsen / Danmark / 2023 / 90 minutter / Sprog: Dansk / Fag: Psykologi