Søg

‘Twice Colonized’ bliver årets åbningsfilm på CPH:DOX

Den grønlandsk-danske dokumentarfilm ‘Twice Colonized’ er udvalgt som åbningsfilm på dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX. Festivalens store åbningsgalla finder sted d. 15. marts i København i DRs Koncerthus, hvor instruktør Lin Alluna og filmens hovedperson og forfatter Aaju Peter – den karismatiske, inuk menneskerettighedsaktivist – også vil være til stede.

Køb billetter hos DR Koncerthuset her.

‘Twice Colonized’, der netop har haft verdenspremiere på den prestigefyldte Sundance Filmfestival i USA, får snart premiere på det store lærred i Danmark. Det sker på årets CPH:DOX, der løber fra d. 15-26. marts 2023. Her er filmen desuden udtaget til festivalens NEXT:WAVE konkurrence, der er dedikeret til debuterende og fremadstormende filmskabere fra hele verden. 

Niklas Engstrøm, kunstnerisk direktør for CPH:DOX, siger:
“‘Twice Colonized’ er en af årets absolut vigtigste dokumentarfilm. Filmen sætter fingeren på kolonialismens personlige konsekvenser og giver os et tiltrængt nyt perspektiv på vores egen historie. Den er båret af en dyb vrede og en vilje til at kæmpe for en mere retfærdig verden, men uden at miste fornemmelsen for virkelighedens nuancer og kompleksitet. På den måde kan ‘Twice Colonized’ forhåbentlig være med til at starte nye samtaler op her i Danmark om koloniseringen af Grønland og om, hvordan afkoloniseringsprocessen kun kan lykkes, hvis vi alle – både grønlændere og danskere – engagerer os i den.

‘Twice Colonized’ fortæller historien om menneskerettighedsaktivist Aaju Peter, som har dedikeret sit liv til kampen for Inuit. Da en tragedie rammer Aajus nærmeste familie, begiver hun sig ud på en rejse for at konfrontere sin egen fortid og samtidig sikre de oprindelige folks demokratiske ret og uafhængighed.  

Jeg mødte Aaju ved en tilfældighed for syv år siden og det har været en livsændrende oplevelse for mig. På vores første møde afslørede hun skjulte sandheder om mig selv og Danmarks historie, som jeg vidste jeg måtte finde en måde at dele. To år senere begyndte vi at filme ‘Twice Colonized’ sammen. Aaju er et inspirerende og generøst menneske, som vælger at dele sin personlige kamp med os for at vi kan lære noget nyt om os selv, samtidig med at hun peger os mod en bedre fremtid. Hun viser os, at der er håb, og jeg håber, hun vil inspirere publikum, som hun har inspireret alle os, der har lavet filmen med hende,” siger filminstruktør Lin Alluna, der får sin debut med denne film, som er skabt i tæt samarbejde med Aaju Peter, der også er filmens medskaber.

‘Twice Colonized’ er produceret af Emile Hertling Péronard fra det grønlandsk-danske selskab Ánorâk Film i co-produktion med Alethea Arnaquq-Baril og Stacey Aglok MacDonald fra det canadiske Inuit-selskab Red Marrow Media og med Bob Moore fra det canadiske EyeSteelFilm. Filmen er endvidere støttet af Det Danske Filminstitut, Grønlands Selvstyre, DR, KNR TV, CBC, Canada Media Fund, Nunavut Film Development Corporation, Eurimages m.fl.

‘Twice Colonized’ vil kunne opleves i flere biografer under årets CPH:DOX. CPH:DOX’ samlede festivalprogram vil blive offentliggjort den 21. februar 2023 på cphdox.dk.

Du kan hente pressebilleder fra ‘Twice Colonized’ her.

Fakta om CPH:DOX 2023
CPH:DOX løber i år fra 15-26. marts 2023 med filmvisninger og events rundt omkring i København. Sideløbende byder CPH:DOX i samarbejde med en lang række kommuner på minifestivaler rundt omkring i landet – i regi af det nye landsdækkende initiativ, DOX:DANMARK. Fra d. 24. marts til 2. april vil publikum desuden kunne opleve et kurateret udvalg af årets festivalprogram på CPH:DOX’ nye streaming platform PARA:DOX (paradox.dk). 


For yderligere information om åbningsarrangementet:
Sune Blicher, kommunikationschef for CPH:DOX, *****@cphdox.dk, +45 3122 2661

For yderligere information om filmen, kontakt venligst filmens publicist:
Freddy Neumann, *****@mail.dk, +45 3122 2661