Søg

Ny ungdomsredaktion indtager CPH:DOX

#Metoo, klimakrise, kolonialisme og aktivisme er på dagsordenen, når CPH:DOX’ nye ungdomsredaktion indtager årets festival. De ni unge programlæggere viser bl.a. film i Lusanga i DR Congo, laver kampagne for fremtidens unge, producerer performance-koncerter og vender i det hele taget det klassiske festivalformat godt og grundigt på hovedet.

CPH:DOX’ nye ungdomsredaktion er nu klar med et nytænkende film- og debatprogram, de selv har udviklet og produceret. De unge har valgt ni dokumentarfilm til årets festivalprogram og har samtidig skræddersyet en række live events til hver af filmene. Her vil publikum bl.a. kunne møde feminist Emma Holten og forsker Camilla Møhring Reestoff i en debat om krænkelser i film- og tv-branchen, diskutere transkønnede børns vilkår med repræsentanter fra LGBT+ Ungdom og Transit og møde unge aktivister fra Almen Modstand, Afrodane Youth og The Red Van i en samtale om at gøre en forskel gennem personlig handling.

Vi har valgt film og planlagt events ud fra det, der optager os selv, f.eks. behovet for bedre repræsentation, mere mangfoldighed og større retfærdighed. Og så ser vi også kritisk på kunstens rolle, når det handler om at skabe et bedre samfund,” fortæller Selma Heding Piasecki Poulsen fra redaktionen. “Samtidig har vi forsøgt at lave arrangementer, der lader mennesker komme til orde, der ikke fylder så meget i den offentlige debat, som vi synes, de burde.”

CPH:DOX i både Congo og Uganda
Det er ikke bare indholdet, der er skabt og styret af Ungdomsredaktionen. Formatet for deres program er også vendt på hovedet, og de har blandt andet selv arrangeret en visning af en af  deres udvalgte film, ‘Dear Future Children’ (instr. Franz Böhm), for de congolesiske kunstnere, der medvirker i filmen ‘White Cube’ (instr. Renzo Martens). Visningen finder sted i Lusanga i DR Congo. De unge har også sikret, at festivalen hjælper med at sælge kunstnernes chokoladefigurer online for at støtte det kunstprojekt, som er omdrejningspunktet i ‘White Cube’.

Ungdomsredaktionen har i det hele taget inddraget filmenes medvirkende i langt højere grad, end det ellers er tilfældet på festivalen, hvor det primært er filminstruktørerne, der kommer til orde. Derfor har programlæggerne bl.a. haft direkte forbindelse til både de medvirkende i ‘White Cube’ i Congo og aktivist Hilda Flavia Nakabuye, der er grundlægger af Fridays for Future Uganda og spiller en fremtrædende rolle i ‘Dear Future Children’.

Unge og marginaliserede stemmer på scenen
Ungdomsredaktionen modererer selv størstedelen af deres samtaler og debatter, hvor de har insisteret på en bred repræsentation og plads til marginaliserede stemmer i debatten, så aktivister, kunstnere og sårbare unge også får mulighed for at blive hørt. Det er blandt andet tilfældet, når ungdomsredaktionen inviterer til en samtale om rummelighed inden for Islam, hvor Fuad Gumas og Meltem Yildirim fra redaktionen taler med forfatter Amina Elmi og digter Elias Sadaq om queerness indenfor den tro og de forskellige kulturer, de alle fire er vokset op med.

Eller i en debat om repræsentation i film og opgør med fortidens kolonialisme, hvor de har sat CPH:DOX’ direktør Tine Fischer i stævne sammen med forsker Tess Skadegård Thorsen i en samtale om, hvilke konsekvenser det har, når film om det globale syd finansieres og ejes gennem produktionsmidler fra Vesten.

Ungdomsredaktionen har virkelig taget os på ordet, da vi lagde op til, at de skulle tage ejerskab over både film- og debatprogram. Vi synes, det er fantastisk, at de har planlagt et program, der ikke bare kigger kritisk ud i verden, men også indad og stiller spørgsmål til de strukturer, der også ligger bag eksempelvis en filmfestival eller kulturverdenen i det hele taget,” fortæller Tine Fischer.

Fuldt program på CPH:DOX fra 21. april
Hele ungdomsredaktionens eventprogram kan opleves live under CPH:DOX via Facebook og på festivalens hjemmeside.

Her får du overblik over alle Ungdomsredaktionens arrangementer. Tre live-debatter produceres fra Roskilde Festival Højskole, mens to sendes fra tv-studier i København. De fire forproducerede samtaler ligger alle på cphdox.dk. 

De ni film i Ungdomsredaktionens program er: ‘Dear Future Children’, ‘Gabi, Between Ages 8 to 13’, ‘The Case You’, ‘I am Gen Z’, ‘Fiasco’, ‘Sisters with Transistors’, ‘Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam’, ‘The New Corporation’, og ‘White Cube’.

 


Yderligere information:
Sune Blicher, kommunikationschef for CPH:DOX, +45 3122 2661, *****@cphfilmfestivals.dk