Søg

Her er vinderfilmene på CPH:DOX 2023

Vinderen af årets hovedkonkurrence på CPH:DOX (Dox:Award) er ‘Motherland’ – en mørk og monumental dokumentarfilm fra Belarus, hvor korruption og en brutal militærkultur presser de unge til at vælge side. Filmen er instrueret af det belarusiske instruktørpar Hanna Badziaka og Alexander Mihalkovich.
Foruden hovedprisen DOX:AWARD er der blevet uddelt priser i kategorierne F:act Award, Nordic:Dox Award, New:Vision Award, Next:Wave Award og Politiken:DOX Award.

Vinder: ‘Motherland’

Alexander Mihalkovich & Hanna Badziaka (Sverige /  Ukraine / Norge)

Verdenspremiere

Dox:Award er sponsoreret af DR

Om filmen

Svetlana har mistet sin søn, der blev fundet død mens han var i hæren. Imens hun prøver at kaste lys over den afstumpede voldskultur i militæret i Belarus, står en gruppe venner fra undergrundsmiljøet snart overfor selv at blive indkaldt. De går til rave parties i undertrøjer og runde solbriller, men lige om lidt kan festen være forbi – lige indtil der udbryder enorme protester og gadekampe som følge af det seneste ‘genvalg’ af diktator-præsidenten og Putin-sympatisøren Aleksandr Lukasjenko. Et glimt af håb og et løfte om forandring, der til gengæld får brutaliteten i det autoritære samfund til at bryde ud i lys lue. Det belarusiske instruktørpar Hanna Badziaka og Alexander Mihalkovich har skabt en storfilm, der rækker langt udover landets egne grænser og analyserer den post-sovjetiske tilstand fra et perspektiv, man ellers aldrig oplever: de unges. Scenen, hvor de fængslede efter en demonstration løslades midt om natten er overvældende i sin tavse, følelsesmæssige intensitet. Med en eminent kameraføring og et indgående kendskab til kulturen, er ‘Motherland’ en af den slags sjældne film, der formår at indkapsle et afgørende punkt i historien imens det stadig står på.

‘Motherland’ vises mandag d. 27. marts. kl. 16:30 i Cinemateket og onsdag d. 29. marts kl 16:45 i Empire Bio

Juryens begrundelse

Arrow down

“Vinderen er en cinematisk og betydningsfuld film, der tager sig god tid til at udfolde kompleksiteten ved at leve i et undertrykkende og uretfærdigt system. Den stiller spørgsmålstegn ved idéen om at man har et individuelt valg i et indespærret samfund. Filmens titel er en måde at give magten tilbage til de kvinder, som står i spidsen for denne kamp. Prisen går til ‘Motherland’ af Hanna Badziaka og Alexander Mihalkovich.”

DOX:AWARD Special Mention

Arrow down

’On the Edge’ (Nicolas Peduzzi / Frankrig)
Verdenspremiere

“Vi vil gerne fremhæve en film, som fangede os og tog os med på en rejse gennem det menneskelige sinds labyrint. Juryens special mention går til ‘On the Edge’ af Nicolas Peduzzi.”

Læs mere om filmen her

Vinder: ‘Seven Winters in Tehran’

Steffi Niederzoll (Tyskland / Frankrig)

International premiere

F:act Award er sponsoreret af IMS og Dansk Journalistforbund

Om filmen

I Teheran i 2007 holder Reyhaneh Jabbari et forretningsmøde med en ny kunde. Da han forsøger at voldtage hende, stikker hun ham ned i selvforsvar og flygter fra stedet. Samme dag bliver hun arresteret og anklaget for mord. I retssagen bliver hun dømt til døden, selvom mange beviser tyder på selvforsvar. Overfaldsmanden havde forbindelser til de rigtige steder, og patriarkatet holder hånden over ham, selv efter hans død. Reyhanehs skæbne ligger nu i hænderne på den døde mands ældste søn. Gennem personlige optagelser, vidneudsagn, og breve fra fængslet fortæller ’Seven Winters in Tehran’ over flere år om retssagen og skæbnen for en kvinde, som er blevet et symbol på den modstand og kvindekamp i Iran, der nu igen raser i præstestyret – og nu har hendes mor taget kampen op på ny. Den Cannes-vindende skuespillerinde Zar Amir Ebrahimi (’Holy Spider’) lægger stemme til Reyhaneh Jabbaris gribende breve til sin mor.

‘Seven Winters in Tehran’ vises mandag d. 27. marts. kl. 21:15 i Cinemateket

Juryens begrundelse

Arrow down

“Denne film er kunstnerisk udformet – og lige fra det visuelle sprog til klippestilen er vi imponerede over filmskaberens kreative vision og evne til at gennemføre den. Den er følelsesladet, men aldrig sensationel. Den fortæller en tragisk historie, men giver os alligevel mulighed for at være vidne til den menneskelige naturs varme og modstandsdygtighed. Den viser ikke kun modet hos enkeltpersoner, der står op imod systemisk misbrug og vold, men minder os også om, at end ikke døden kan besejre ens vilje til at kæmpe. Prisen går til ‘Seven Winters in Teheran’.”

F:ACT AWARD Special Mention

Arrow down

Puk Damsgaard & Søren Klovborg (Danmark)
Verdenspremiere

”For dens journalistiske styrke og portrættering af både ofre og gerningsmænd vil juryen gerne tildele ‘The Hostage Takers’ en Special Mention.”

Læs mere om filmen her

Vinder: ’Inger & det dårlige selskab’

Jella Bethmann (Danmark) 

Verdenspremiere

Om filmen

De er dem, de andre ikke må lege med, som Kim Larsen ville have sagt. Men 80-årige Inger giver ikke desto mindre et hjem og lidt tiltrængt kærlighed til de skæve og utilpassede eksistenser, som hun lader bo i sin store rodebutik af en Villa Villakulla i en lille stationsby et sted i Danmark. Nogle af dem har boet der i årevis, mens andre flakker forbi for en kort bemærkning og er strøget videre før nogen fandt ud af hvad de overhovedet hed. Misbrug og mentale sygdomme er en vigtig del af historien, men ikke hele historien. For Inger insisterer på, at der er noget godt i alle mennesker, og at det vigtigste er at lære at holde af os selv. Men da Inger pludselig selv bliver syg, må gæsterne i hendes selvbestaltede mikrokosmos lære at sende noget af kærligheden og omsorgen den anden vej. Instruktør Jella Bethmann tegner et livligt og i sidste ende livsbekræftende portræt af ‘det dårlige selskab’ i en film, der samtidig giver plads og og taletid til nogle af de mennesker, der ikke passer ind i samfundets konforme puslespil af normer og rammer.

‘Inger & det dårlige selskab’ vises mandag d. 27. marts, kl. 18.45 i Cinemateket

Juryens begrundelse

Arrow down

“Medfølelse er en dyd, som ofte bliver fremkaldt uden man anerkender kernen i dens essens: ægte empati. Denne mesterlige film beskriver en hovedperson, der belyser dette ideal gennem hendes utrættelige arbejde, hendes omsorgsfulde ærlighed og hendes åbenhed over for livets enkelthed. Desuden minder filmens kontrol over sit klippetempo og den menneskelighed, karaktererne får, os om, at vi aldrig må glemme “det legetøj, de andre ikke vil lege med”. Vinderen af Nordic:Dox Award er ‘Inger & det dårlige selskab’ af Jella Bethmann.

NORDIC:DOX AWARD Special Mention

Arrow down

‘Lynx Man (Juha Suonpää / Finland)
Verdenspremiere 

“Juryen vil også gerne give en Special Mention til ‘Lynx Man’ af Juha Suonpää. Dens brug af et innovativt billedsprog, æterisk lyd og naturligvis dens spektakulære hovedperson skubber til grænserne for film, der undersøger menneskehedens forhold til naturens hellighed.”

Læs mere om filmen her

Vinder: ’An Asian Ghost Story’

Bo Wang (Hongkong / Holland)

Verdenspremiere

Om filmen

Produktionen af parykker var essentielt for den asiatiske økonomis oprejsning i efterkrigstiden. I de gyldne år i 60’erne var parykker den fjerdestørste eksportvare i Hong Kong – et land, der blev en port mellem Maos Kina og det umættelige marked i Vesten. Men i 1965 indførte USA en embargo mod ‘asiatisk hår’ for at afskære pengestrømmen til det kommunistiske Kina. Den racialiserede embargo blev senere omdøbt til ‘kommunisthår’ for ikke at begrænse udviklingen blandt USAs allierede i Sydkorea og Japan, med store konsekvenser for udviklingen i regionen. I en fortælling om varecirkulation, diasporaer og migration undersøger ‘An Asian Ghost Story’ Hong Kongs rolle som et mellemrum, der medierede og renskurede relationerne mellem ideologier under den Kolde Krig. Men ifølge den lokale forestillingsverden var parykkerne samtidig et hjem for spøgelser, der rejste frit mellem landegrænserne i den imperialistiske verdensorden. Vi møder et af dem gennem et medium i Bo Wangs underspillet morsomme og visuelt overdådige filmværk.

‘An Asian Ghost Story’ vises tirsdag d. 28. marts kl. 21:15 i Cinemateket

Juryens begrundelse

Arrow down

“Vinderfilmen er en historie om tilstedeværelser, der hjemsøger en by på grund af dens komplekse kulturelle, økonomiske og sociopolitiske historie, som stadig giver genlyd i byen i dag. Parykken bliver til et fantomlegeme, en amputeret del af kroppen, der eksisterer uden for menneskelivet, og som i modsætning til mange mennesker har det privilegium at rejse på tværs af grænser og leve flere liv. Filmen udforsker grænsen mellem de levende og de døde og iscenesætter forskellige mundtlige historier, fra fabrikshistorier til terapisessioner og karaoke. Upåklagelig, sofistikeret og med stor humor er den film, som vi giver New:Vision Award til, ‘An Asian Ghost Story’ af Bo Wang.”

NEW:VISION Special Mentions

Arrow down

‘The Secret Garden’ (Nour Ouayda / Libanon)
Verdenspremiere

“Vi er enige om, at New:Vision-prisen har været den sværeste jurybeslutning, vi nogensinde har skullet træffe. Programmet er enestående, og hver enkelt film er utroligt gennemført i deres form, udtryk og billeddannelse. Derfor har vi besluttet at dele vores Special Mention mellem to kunstnere. Den første særlige omtale går til Nour Ouyada’s ‘The Secret Garden’. Nour har fundet magi i en by, Beirut, som i de seneste år har oplevet enorme udfordringer. Filmen fremhæver skønheden i det banale og viser os en måde at se noget på en ny måde – en af de mest magtfulde ting, en film kan gøre.”

Læs mere om filmen her

‘Pacific Club’ (Valentin Noujaïm / Frankrig / Qatar)
Verdenspremiere

“Vores anden Special Mention går til Valentin Noujaïms ‘Pacific Club’. Det er en subversiv og modkulturel historie, der rørte os enormt meget via sin upåklagelige fotokunst og sin diskussion af racemæssige spændinger som den tager med enkelhed og klarhed.”

Læs mere om filmen her

Vinder: ’Queendom’

Agniia Galdanova (USA / Frankrig)

Verdenspremiere

Om filmen

Som en ung David Bowie fra en anden planet er hele verden en kæmpe catwalk for den frygtløse, 21-årige queer-kunstner Gena. Hun er vokset op i den fjerneste ende af Rusland, en udørk bygget ovenpå en gammel, sovjetisk koncentrationslejr. I dag iscenesætter hun sine radikale performances i supermarkeder, på metrostationer og midt ude på gaden i Moskva i en alternativ protest mod den måde, LGBTQ+personer bliver behandlet på i Putins ekstremt konservative Rusland. Folk råber af hende, og Gena svarer roligt igen. Med aldrig svigtende opbakning fra sin bedstemor udlever hun alle de væsener, der bor i hendes indre gennem sine spektakulære kostumer, som hun ofte laver af tape og skrald. Agniia Galdanovas smukke og atmosfæriske film er ikke så meget et portræt, som den er en direkte cinematisk forlængelse af Genas indre univers. Med andre, en film i feltet mellem kunst og aktivisme, mellem dokumentar og science fiction, og mellem et gammelt og et ungt Rusland.

‘Queendom’ vises tirsdag d. 28. marts kl. 18:45 i Cinemateket

Juryens begrundelse

Arrow down

“Presserende og politisk. Denne pris går til en stærk og intim coming-of-age historie om en outsider i både sin familie og sit land. Med udsøgt blidhed og enestående visuel skønhed bygger filmen stille og roligt ovenpå sig selv og går i sidste ende op i et larmende og udtryksfuldt oprør og et opråb mod et brutalt regime og dets forsøg på voldeligt at kontrollere og intimidere både unge og gamle generationer. I dette nuværende øjeblik er det umuligt ikke at anerkende både hovedpersonens og filmskaberens mod. Den her film vil forblive en bjergtagende og slående påmindelse om kunstens rolle i at fortælle sandheden til magten.”

NEXT:WAVE AWARD Special Mentions

Arrow down

’The Last Year of Darkness’ (Benjamin Mullinkosson / Kina / USA)
Verdenspremiere

“Fra flimrende neon til tågen fra en uforglemmelig solopgang er denne film kendetegnet ved sin filmiske livlighed og pulserende klipning. Juryen blev fanget af den sanselige skildring af det moderne urbane Kina og et hold af udtryksfulde unge undergrundsfolk, der er stålsatte på at nægte at lade sig opsluge af moderniseringens maskiner. Vores special mention går til ‘The Last Year of Darkness’.”

Læs mere om filmen her

Vinder: ‘Apolonia, Apolonia’

Lea Glob (Danmark)

Politiken:DOX Award er sponsoreret af Politiken Fonden

 

Om filmen

Lea Glob har fulgt den dansk-franske kunstner Apolonia Sokol gennem hele 13 år. Resultatet er en helt usædvanligt nær og personlig film, som både er et portræt af en enestående kunstners tilværelse og af to kvinders spirende venskab og fortrolighed over en (meget) lang og formativ periode i deres liv.  Den karismatiske Sokol er nærmest født til at være kunstner. Som barn af en fransk far og en polsk mor kom hun til verden på et teater i Paris og voksede op i byens vildtvoksende boheme-miljø, inden hun selv begyndte at male og uddanne sig som kunstner. Sokols venskab med den ukrainske kunstner og aktivist Oksana Shachko fra den feministiske gruppe Femen bliver et dramatisk og hjerteskærende vendepunkt. ‘Apolonia, Apolonia’ vandt hovedprisen på dokumentarfilmfestivalen IDFA.

‘Apolonia, Apolonia’ vises i en række af landets biografer hver dag i de kommende uger.

Juryens begrundelse

Arrow down

“Årets Politiken:Dox går til en film, der bliver ved med at vokse og sætte sig spor og leve videre i publikum, længe efter rulleteksterne er løbet over lærredet. Den har taget over 13 år at lave, og undervejs ændrede den form og spor, ligesom kunsten smeltede sammen med kunstneren – både hende, der bliver portrætteret, og hende, der har holdt kameraet. Det kunne være blevet til det rene ingenting, men i stedet blev det et mageløst, organisk portræt af en tid, af kvindelige kunstnere, af dokumentarfilmens praksis, man kunne endda sige et portræt af livet, kort og godt. Lea Globs ’Apolonia, Apolonia’ er begavet, feministisk, bevægende og vildtvoksende dokumentarfilmkunst, når det er allerbedst.”

POLITIKEN:DOX AWARD Special Mention

Arrow down

‘Bjergene’ (Christian Einshøj / Danmark)
Verdenspremiere

“Der er de seneste år sket et skifte i dansk dokumentarfilm, fra de vrede forældreopgør til en mere konstruktiv essayistisk filmkunst, der i højere grad forsøger at sone og bearbejde end bebrejde. Christian Einshøjs ’Bjergene’ viderefører det skifte, som vi ønsker at støtte op om. I ’Bjergene’ fortæller instruktøren om sig selv og sin egen familie og om sin brors død, der er familiens kollektive traume. Et traume, der har skabt huller i hjerter og i kommunikation, som måske ikke står til let at lappe, men i filmen finder en kærlig ytring i sit omsorgsfulde forsøg på at forstå og stå sammen i det, der er svært at tale om.”

Læs mere om filmen her

CPH:FORUM 2023 AWARDS

CPH:DOX’ brancheplatform CPH:FORUM, der udvikler og finansierer nye internationale dokumentarfilmprojekter, har desuden uddelt tre priser til film, der er under udvikling. Læs mere her.

Om projektet

I samarbejde med DR P3 og Filmværkstedet København har CPH:DOX også uddelt DR Talentprisen, der går til et ungt talent, som er i gang med at udvikle en dokumentarfilm. Med prisen følger 25.000 kr. i produktionsstøtte, faglig sparring fra DR P3 samt vejledning og adgang til professionelt produktionsudstyr fra Filmværkstedet. I år gik prisen til projektet ‘Zone 4’ af instruktør Aburna Mohanathas.