Søg

THE WORM + ABYSS + EVERYTHING BUT THE WORLD

The WormEd Atkins / Denmark, United States, Germany / 2022 / 13 min / World Premiere

‘The Worm’ er et performativt videoværk baseret på et opkald fra kunstneren Ed Atkins til hans mor, med Atkins selv som digital avatar, fanget i et endeløst loop af glitches.

Ed Atkins har med sine hyperrealistiske, digitale animationer udforsket de foruroligende dybder i ‘the uncanny valley’ – den fremmedgørende effekt, der opstår i konflikten mellem livagtighed og kunstighed – med både humor og melankoli. I ‘The Worm’, som er blevet til under nedlukningen, iscenesætter han et telefonopkald med sin egen mor. Vi hører hende, men ser hende aldrig. Atkins selv optræder til gengæld som en digital avatar, fanget i et endeløst loop af glitches – eller er de digitale tics måske snarere en helt ny form for ‘Freudian slips’? Over telefonforbindelsen er hans mor til gengæld åbenhjertig om sine drømme og skuffelser i et liv, hvor både hendes egen mor og hendes mand har kæmpet med diagnoser, der aldrig blev stillet i en tid, hvor følelser ofte var tabu.

AbyssGoogle’s Image Recognition AI, Jeppe Lange / Denmark / 2022 / 13 min / World Premiere

Et bevidsthedsudvidende, kosmisk sansebombardement bestående af 10.000 still-billeder, kædet sammen af Googles kunstige intelligens.

10.000 still-billeder er kædet sammen til et bevidsthedsudvidende, kosmisk sansebombardement som et katalog over alt, hvad verden rummer – ifølge en computer. I ‘Abyss’ har videokunstneren Jeppe Lange nemlig brugt Googles billedsøgemaskine til at skabe en montage, hvor hvert billede ligner det foregående så meget som muligt. Det er bare de afgørende forskelle, der gør ‘Abyss’ til en konstant muterende, hallucinatorisk oplevelse for øjnene af én. Kunstig intelligens er nemlig ikke interesseret i størrelsesforhold, følelser eller kontekst, men kun i abstrakte mønstre, farver og korrelationer. Og så er der pludselig ikke særlig langt fra stjernetåger til støvkorn.NB: Vær venligst opmærksom på, at filmen er uegnet for mennesker med epilepsi.

Everything But The WorldDIS , Lauren Boyle / United States / 2022 / 37 min / World Premiere

Menneskets fortid og fremtid krydser spor i en non-lineær, naturhistorisk meta-dokumentar om os selv: Homo sapiens.

I en serie af sammenhængende sci fi-vignetter forbinder ‘Everything But The World’ den neolitiske revolution med Amazons moderne, materialistiske ‘fulfillment centers’ – gigantiske varehaller, der troner i landskabet som arkiver over det moderne menneskes mest basale/banale behov og begær. Som en non-lineær, naturhistorisk meta-dokumentar om Homo sapiens, beskriver DIS’ videoværk en evolutionshistorie, der starter et sted i fortidens dyb og foreløbigt peaker med vores aktuelle besættelse af verdens undergang, vel vidende at der er en blind, antropocentrisk arrogance i at omtale verden i ental. Med en kvindelig krigerskikkelse som repræsentant for menneskeheden i en kunstig greenscreen-ørken, er det et værk, der reflekterer på alternative fremtider end den, som kapitalismen har udstukket for os.