Søg

THE PAVILLION + THE COLOR OF ICE

The Pavillion

The Pavillion

Aannguaq Reimer-Johansen / Greenland / 2023 / 10 min / World Premiere

En arkitekts skulpturelle værk griber ind i den grønlandske natur, det selv er et produkt af på landets vestlige kyst. En konstruktion, der bliver en refleksion over de naturlige betingelser, den udspringer af.

Højt oppe i klipperne og vendt mod havet i Sarfannguit i det vestlige Grønland arbejder arkitekten Konstantin Ikonomidis på en kurvet pavillon bygget af isblokke på størrelse med mursten, anlagt i et sindrigt system efter strenge matematiske principper. Et nærmest skulpturelt monument, der på én gang er en menneskeskabt intervention midt i den vilde naturs frosne og forrevne klippelandskaber, og som samtidig er et produkt af den selvsamme naturs væsentligste råmateriale og betingelse: Den is, der i dag er ved at smelte. Historien om opførelsen af Qaammat-pavillon får vi fra Ikonomidis, der deler sine tanker om konstruktionen af det, og sine håb for værkets – og landets – fremtid.

The Color of Ice

The Color of Ice

Anders Graver / Denmark / 2023 / 59 min / World Premiere

To forskere og en grønlandsk fanger undersøger og opdager klimaforandringer på hver deres måde på den hvide og blå indlandsis, men målet og håbet er det samme.

For over 60 år siden borede en ekspedition af forskere sig ned igennem den grønlandske indlandsis for at mål temperaturer på forskellige dybder. I ’The Color of Ice’ finder to amerikanske forskere frem til det samme borehul for at foretage det samme eksperiment med en ny boreteknik for at undersøge, hvor meget is, der er smeltet, og hvor meget temperaturen har ændret sig. For information fra Grønland er vigtig, fordi det smelter to til tre gange mere end det globale gennemsnit. Midt på indlandsisen krydses deres veje med den grønlandske fanger Olennguaq, der til hverdag observerer og mærker de klimatiske forandringer, forskere borer efter bevis for. Han kan se på isens farve og sneens fugtighed, om hans hundeslæde kan køre på den, men forandringerne gør det svært at holde fast i traditioner og kultur.