Søg

PLANKTONIUM + MICROBIOME + THE TWO FACES OF TOMORROW

PlanktoniumJan van IJken / Netherlands / 2021 / 15 min

En dialogløs, spektakulær rumrejse i den mikroskopiske skala, hvor et fremmedartet mikrokosmos af plankton åbner sig for øjnene af os.

Oplev den usynlige verden af levende, mikroskopiske plankton. Det er en rejse ind i et hemmeligt univers, beboet af fremmedartede væsener. Disse fantastisk smukke, forskelligartede og talrige organismer er ukendte for de fleste af os, fordi de er usynlige for det blotte øje. Men de vandrer rundt under overfladen af alle farvande omkring os, og de er af afgørende betydning for alt liv på jorden. Gennem mikroskoper oplever vi de små organismers skønhed og delikate strukturer i de fineste detaljer. Uden voice-over eller forklaringer, men til et lyddesign af den norske kunstner Jana Winderen, der har optaget i miljøer og frekvenser, der – ligesom plankton selv – er uden for vores normale sanseevne.

MicrobiomeStavros Petropoulos / Greece / 2021 / 27 min

Et morsomt og varmt ‘field study’ fra en græsk ø, hvor beboerne lever til en usædvanligt høj alder – og hvortil en gruppe unge forskere ankommer for at opklare hvorfor.

På den græske ø Ikaria lever befolkningen i gennemsnit meget længere end alle andre steder. Hvorfor det? Det rejser en gruppe unge forskere dertil for at finde ud af, i et skævt og varmt kulturmøde mellem de aldrende beboere og de nysgerrige forskere. To forskellige verdenssyn mødes i ‘Microbiome’, der både morsomt og tankevækkede får begge siders syn på sagen med – og som stiller videnskabens gamle grundspørgsmål på ny: Kan man observere verden uden at påvirke den? Og lader verden sig betragte, uden at påvirke os den anden vej? Mens øens gamle nyder et glas på tavernaen, forsøger de ihærdige videnskabsfolk at lade dem analysere de mikrobiotiske bakterier, der bor i deres maver. Det er morsomt, medrivende og meget menneskeligt at være med til.

The Two Faces of TomorrowPatrick Hough / Ireland, United Kingdom / 2021 / 38 min / International Premiere

En usynlig forsker afdækker algernes allestedsnærværende indflydelse på vor planet i en visuelt overdådig science fiction-dokumentar, der strækker sig fra den dybeste fortid til den nære fremtid.

Alger har været med til at forme livet på Jorden på måder, vi knap kan forestille os. Men i sin visuelt overdådige science fiction-dokumentar ‘The Two Faces of Tomorrow’ giver kunstneren Patrick Hough os et spekulativt indblik i den særegne livsform. Gennem en usynlig forskers betragtninger bevæger vi os fra en romersk badeanstalt til et high tech-laboratorium, hvor et hold forskere i rumdragter udvikler bio-brændsel og kunstig mad. Forholdet mellem menneskelige og non-humane livsformer er et rigt felt, som Houghs filosofisk svimlende essay afdækker i tanketråde,  der syr relationerne mellem alger og kapitalismen, Jorden og os selv sammen i nye konstellationer.