Søg

NEW CENTURIES ARE RARE + AN EXCAVATION + AN ASIAN GHOST STORY

New Centuries are Rare

New Centuries are Rare

coyote / Sweden / 2023 / 12 min / World Premiere

Et kollektivt videoværk, der aktiverer de mange historier, der er indlejret i det mineområde, hvor techno-festivalen Norberg hver sommer afholdes.

‘New Centuries are Rare’ etablerer en tidslinje fra 1890’ernes minestrejker til etableringen af den elektroniske musikfestival Norberg hundrede år senere, hvor rave-scenen rykkede ind i de gamle industri-bygningerne i Västmanland. Med nedslag, der strækker sig fra minearbejdernes politiske kampe i datidens fagforeninger til post-industrialiseringen af i dag, har det dansk-svenske kunstnerkollektiv coyote skabt et videoværk indhyllet i dampen fra både minedrift og røgmaskiner, illustreret af klip fra de tidlige rave parties, som i 1990’erne lagde grunden for den alternative klubkultur som et sted ikke kun for hedonistisk eskapisme, men for politiske aktiviteter i teori og praksis. Psykologiske, kemiske og teknologiske rytmer giver genlyd på tværs af stedets arkaiske topografi over hundrede år.

An Excavation

An Excavation

Maeve Brennan / United Kingdom, Denmark / 2022 / 20 min / International Premiere

Tre kasser med 2500 år gamle, græske vaser udgraves for anden gang af to eksperter i historie, der afdækker de mange nye lag af betydning, der er i mellemtiden er opstået.

I 2014 blev der opdaget 45 kasser fuld af stjålne antikviteter i et varehus i Génèves lufthavn. De stjålne kunstgenstande tilhørte den nu detroniserede kunsthandler Robin Symes og indeholdt titusindvis af arkæologiske objekter til en samlet værdi af over syv millioner pund. Tre af kasserne blev sendt til undersøgelse hos to eksperter i Århus. Maeve Brennans videoværk dokumenterer de to eksperters arbejde med at kortlægge resterne af de antikke, græske vaser, der blev udgravet for anden gang – men denne gang fra det omfattende, illegale marked for sjældne kunstgenstande. De over 2500 år gamle vaser blev oprindeligt brugt i begravelsesritualer og skildrer scener fra datidens forestillinger om dødsriget. Med retsmedicinsk præcision og faglig nøjagtighed skildrer Brennan tæt hvordan to historiske narrativer – og to vidt forskellige perioder i menneskets historie – flyder sammen i en samtid, hvor de uvurderlige artefakter viser sig at rumme nye lag af betydning.

An Asian Ghost Story

An Asian Ghost Story

Bo Wang / Netherlands, Hong Kong / 2023 / 37 min / World Premiere

Cinematisk og underspillet morsomt filmværk, der undersøger de okkulte sider af paryk-eksporten fra Asien til Vesten i de imperiale år under den Kolde Krig – komplet med et besøg hos et åndeligt medium og en karaokeklub.

Produktionen af parykker var essentielt for den asiatiske økonomis oprejsning i efterkrigstiden. I de gyldne år i 60’erne var parykker den fjerdestørste eksportvare i Hong Kong – et land, der blev en port mellem Maos Kina og det umættelige marked i Vesten. Men i 1965 indførte USA en embargo mod ‘asiatisk hår’ for at afskære pengestrømmen til det kommunistiske Kina. Den racialiserede embargo blev senere omdøbt til ‘kommunisthår’ for ikke at begrænse udviklingen blandt USAs allierede i Sydkorea og Japan, med store konsekvenser for udviklingen i regionen. I en fortælling om varecirkulation, diasporaer og migration undersøger ‘An Asian Ghost Story’ Hong Kongs rolle som et mellemrum, der medierede og renskurede relationerne mellem ideologier under den Kolde Krig. Men ifølge den lokale forestillingsverden var parykkerne samtidig et hjem for spøgelser, der rejste frit mellem landegrænserne i den imperialistiske verdensorden. Vi møder et af dem gennem et medium i Bo Wangs underspillet morsomme og visuelt overdådige filmværk.