Søg

INTO THE VIOLET BELLY + THE SECRET GARDEN + BURIAL OF THIS ORDER

Into The Violet Belly

Into The Violet Belly

Thuy Han Nguyen Chi / Belgium, Denmark, Germany, Iceland, Malta / 2022 / 20 min / European Premiere

Kunstnerens mor fortæller om at se døden i øjnene under sin flugt fra Vietnam som ung kvinde i et rigt og enigmatisk videoværk, hvor et glødende stykke kul på et spejl sprænger enhver forventning om en entydig virkelighed.

Familiehistorier, myter og science fiction løber som tre parallelle spor gennem Thuy-Han Nguyen-Chis videoværk ‘Into The Violet Belly’, skabt i samarbejde med kunstnerens mor, Thuyền Hoa, hvis dramatiske flugt fra hjemlandet Vietnam som ung udgør værkets eget ophav. Hendes historier om at smugle hemmelige beskeder forbi amerikanerne og om at se døden i øjnene på havet under sin flugt efter krigen er fortalt i et filmstudie foran en moderne bluescreen – en neutral baggrund, der er stand til at forvandle sig til hvad som helst. Det samme gælder fortællingen selv. Et folkloristisk eventyr om en drageprins er vævet tæt sammen med moderens historie til en enigmantisk, men meningsfuld billedside. Nogle æg begravet i det sorte sand foran et uendeligt hav. Et stykke glødende kul på et spejl. Symboler for for fortid og fremtid, tæt knyttet sammen i et kompakt, mangelagret narrativ.

The Secret Garden

The Secret Garden

Nour Ouayda / Lebanon / 2023 / 27 min / World Premiere

Arabisk eventyr i otte kapitler om en hemmelig have i udkanten af en unavngiven by, som en dag vågner op og er overgroet af nye og ukendte plantearter.

En hviskende stemme fortæller os et eventyr. I udkanten af byen ligger der en hemmelig have, som normalt er usynlig, men som ind imellem viser sig. Den er ikke at finde på nogen landkort. Man siger, at den er et refugium for dissidenter. En morgen vågner indbyggerne i byen og opdager at helt nye og ukendte træer, planter og blomster er vokset frem i løbet af natten og har indtaget gaderne. ‘The Secret Garden’ er en fantasifuld, allegorisk fabel fortalt i otte kapitler og på knitrende analog film om hvordan veninderne Camelia og Nahla undersøger de besynderlige, nye skabningers ophav. Undervejs finder de en mystisk notesbog, der peger dem i retning af et magisk væsen, som – hvis de ellers kan finde det – lader dem se fremtiden så klart som dagen selv. Filmkunstner Nour Ouayda (‘Towards the Sun’, CPH:DOX 2019) genfortryller verden alene gennem sammenstillingen af sine impressionistiske gadebilleder og sin fortælling om den hemmelige have. Med andre ord, et møde mellem det virkelige og det mulige.

Burial of this Order

Burial of this Order

Jane Jin Kaisen / Denmark / 2023 / 25 min / World Premiere

På et forladt feriested på den sydkoreanske ø Jeju opfører en gruppe mennesker et symbolsk begravelsesritual for at gøre op med en verden bygget på hierarkier, opdeling og ødelæggelse.

Et optog af nonkonforme mennesker – fra musikere, kunstnere og poeter til anti-militante aktivister, miljøforkæmpere og queer- og transpersoner – bærer i fællesskab en kiste gennem ruinerne af noget, der viser sig at være et nedlagt feriested på den sydkoreanske ø Jeju. Det står snart klart, at dette ikke er en traditionel konfuciansk begravelse. Alder og kønsroller undermineres, kisten er draperet i mørke camouflage-farver og det traditionelle portrætbillede af den afdøde er erstattet af et sort spejl. I feltet mellem begravelsesritual, politisk protest og karnivalsk performance marcherer processionen gennem ruinerne af den kapitalistiske modernitet. Tid og sted begynder at miste deres stabilitet, idet mytiske Dokkaebi-guddomme passerer gennem bygningen, en kraftig regn og vind blæser gennem dets hulrum og gruppen i et revolutionært øjeblik overvinder og afmonterer den herskende orden. Jane Jin Kaisens tværdisciplinære værk aktiverer ikke blot Jejus voldsomme historie som et sted for undertrykkelse og oprør, men er et værk med en universel kraft.