Søg

FORAGERS + 45TH PARALLEL

Foragers

Foragers

Jumana Manna / Palestine / 2022 / 64 min

Et drilsk og befriende humoristisk perspektiv på konflikten mellem Palæstina og Israel fortalt af de palæstinensere, der trodser israelske love for at sanke akkoub – en velsmagende urte, der hører til i de lokale gryder.

‘Jeg er ligeglad med kendelsen. Jeg vil fortsætte med at plukke akkoub og kæmpe for mine principper. Jeg blæser fuldstændigt på den her lov’. Sådan svarer en ældre, palæstinensisk mand de israelske naturpatruljer, da de arresterer ham for at plukke sine yndlingsurter på nogle bakker i Palæstina. Ligesom de andre mennesker, der går rundt og sanker i landet, er den gamle mand stolt. Han er hverken bange for bøder eller fængsel. I sin drilske og befriende humoristiske film følger den CPH:DOX-vindende kunstner Jumana Manna (‘Wild Relatives’, 2018) de særlige urters vej fra naturen ind i de palæstinensiske køkkener. En drilsk film om et folks rolige, stædige modstand.

45th Parallel

45th Parallel

Lawrence Abu Hamdan / United Kingdom / 2022 / 15 min

Den dansk-palæstinensiske filmskaber Mahdi Fleifel fremfører en monolog et sted midt imellem Canada og USA i en performativ essayfilm om grænser, straffefrihed og lovgivningens absurditet.

En sort tyk linje løber gennem en bygning i grænselandet mellem Canada og USA. Bygningen er Haskell Free Library and Opera House, der ligger på tværs af de to landes jurisdiktioner. Linjen opdeler bibliotekssamlingerne i to og danner grundlaget for det eneste – bogstaveligt talt – grænseoverskridende teater i verden, hvor publikum og skuespillere befinder sig i hver deres nation. Mellem bogreolerne og operahusets scene fortæller den dansk-palæstinensiske filmskaber Mahdi Fleifel om forviklinger og forbrydelser ved grænsen: fra våbensmugling til mord og droneangreb på uskyldige civile. Den jordanske kunstner Lawrence Abu Hamdan seneste værk ’45th Parallel’ er et presserende og performativt virkelighedstjek om gennemtrængelige grænser og absurd lovgivning.