EXOSKELETONS + SUN UNDER GROUND + THE ENTANGLED FOREST
Exoskeletons
Mariana Castiñeiras / Hungary, Uruguay, Belgium, Portugal / 2022 / 18 min / European Premiere
På ekspedition ind i insekternes mikroverden med en passioneret billesamler og en uruguayansk filminstruktør, der har en indgroet fobi for alt, der kryber.
Et eksoskelet er et slags udvendigt skjold, der beskytter væsener som biller, sommerfugle, møl, larver, myrer og mariehøner. Og dem har den uruguayanske instruktør Mariana Castiñeras en indgroet fobi for, som hun beslutter sig for at konfrontere én gang for alle. Sammen med en passioneret billesamler tager hun med på en ekspedition dybt ind i skoven for at fange insekternes mikroverden med sit kamera, inden billesamleren fanger dem i sit net. På den måde konfronterer Castiñeras sin egen frygt for insekter i en serie af smukke og farverige nærbilleder, hvori hun bruger sin fobi for småkravlet som anledning til en refleksion over livet, døden og erkendelsens grænser.
Sun Under Ground
Alex Gerbaulet, Mareike Bernien / Germany / 2022 / 39 min
Arkæologisk udgravning af de mange lag af fortællinger, der omgiver det hvidlige grundstof uran, med tråde tilbage til Sovjetunionen og atomvåbenprogrammer.
Det hvidlige, radioaktive metal uran stråler som en sol langt nede under jorden, mens planeten Uranus bevæger sig hen over himlen. Fra 1946 til 1990 drev den sovjetiske virksomhed SAG Wismut minedrift i Tyskland. Firmaet gravede efter uran, som blev brugt i Sovjetunionens atomvåbenprogram. Men hvordan hjemsøger datidens minedrift landskabet i dag? Og hvordan er det hele forbundet til socialismens spøgelse? Ved at undersøge jorden, som var den et vældigt arkiv, tager den æstetisk gennemførte ’Sun Under Ground’ os med på en nutidig speleologisk rejse. En rejse, hvor de sedimenterede fortællinger, der omgiver uran materielt, metaforisk og geopolisk, undervejs bliver gravet op og undersøgt på ny.
The Entangled Forest
Nick Jordan / United Kingdom / 2022 / 17 min / International Premiere
Planters kommunikation og nonhumane intelligens bliver reflekteret undervejs i denne skovtur med biologiprofessor og plantepioner Suzanne Simard.
Biolog Suzanne Simard er en pioner inden for planters kommunikation og organiske intelligens. Hun sammenligner en skov med et samfund, i hvilket alle træer, svampe og bittesmå organismer interagerer. Baseret på en tvivlsom fortolkning af Charles Darwins evolutionsteori har de moderne samfund ellers retfærdiggjort arters naturlige behov for at konkurrere med hinanden for at kunne overleve. Simard argumenterer for, at samarbejde og en deling af ressourcer er basis for at ethvert samfund kan trives og blomstre. Den britiske kunstner Nick Jordans smukke og jordnære film er en introduktion til Simards tanker, og på kameraets rejse gennem skoven får de både farve og tekstur.