Søg

CONSTANT + NICOLAE

ConstantSasha Litvintseva, Beny Wagner / Germany, United Kingdom / 2022 / 40 min / European Premiere

Verdens organiske kaos står i ironisk kontrast til det flere hundrede år gamle (oplysnings)projekt med at måle, indgrænse og i sidste ende dominere den. En visuelt svimlende, underspillet satire.

Fra de tidlige, europæiske optegnelser af landegrænser over den franske revolution, til vor egen tids ultra-præcise high-tech har den vestlige verdens været besat af at opmåle, kortlægge og i sidste ende dominere verden. ‘Constant’ er en svimlende og underspillet satirisk refleksion over den besættelse, som kunstnerparret Beny Wagner & Sasha Litvintseva iscenesætter i to parallelle spor. I det ene deltager de selv som tåger af datapunkter i en 3D-animation, og i det andet sendes to franske videnskabsfolk i 1700-talsgevandter afsted fra Paris i hver sin retning – nord og syd – for at opmåle afstanden til polerne. En ekspedition, som paradoksalt nok er filmet igennem en globeformet 360-graders linse, der minder os om, at Jorden er rund som en kosmisk krystalkugle og at de symbolske abstraktioner står i skarp og ironisk kontrast til verdens organiske kaos.

NicolaeMihai Grecu / Romania / 2022 / 45 min / World Premiere

Den tidligere, rumænske diktator Nicolae Ceausescu dukker op i igen som hologram, og sætter en lille landsby på den anden ende. Et sorthumoristisk og foruroligende, socialt eksperiment.

Historien gentager sig. Som tragedie, som farce – og som et digitalt spøgelse, der fortsat går gennem Europa. Da den tidligere statsleder og diktator Nicolae Ceausescu dukker op i igen i en rumænsk landsby er det i hvert fald som et hologram, der taler til sine undrende lyttere fra byens torv i Mihai Grecus tørt morsomme, men politisk presserende ‘Nicolae’ – en social og kunstnerisk intervention, der i et foruroligende greb opløser skellet mellem fortid og nutid i den tidligere Sovjet-republik, der siden blev et europæisk diktatur med Ceausescu som enevældigt overhoved. Nu er han tilbage. Som ren, digital ånd, men på en brændende mission i kommunismens tjeneste. Landsbyens ældre tager imod den moderne teknologi uden at blinke bag VR-brillerne. Et socialt og politisk eksperiment, der er ude af Grecus hænder, så snart det er sat i gang.