Søg

Section

And the King Said, What a Fantastic Machine

film

And the King Said, What a Fantastic Machine

Med en tidslinje, der starter med opfindelsen af fotografiet i 1800-tallet og (foreløbigt) slutter med Instagram, tager den hæsblæsende ‘And the King Said, What a Fantastic Machine’ os med på et overraskende, politisk tændt surf på tværs af de sidste 150 års visuelle kultur.

Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck / Sweden, Denmark / 2023 / 85 min

And, Towards Happy Alleys

film

And, Towards Happy Alleys

Iransk film og poesi er en smuk fugl i et bur, der bliver mindre og mindre. En indisk filmskaber har lært sproget og skabt en kærlighedserklæring til film og frihed, hvor de magiske momenter står i kø. Smukt, ægte og med befriende humor

Sreemoyee Singh / India / 2023 / 75 min

Apolonia, Apolonia

film

Apolonia, Apolonia

Prisvindende, eksistentielt portræt af billedkunstneren Apolonia Sokol fortalt over hele 13 år af den danske dokumentarist Lea Glob. En af det sidste års store sensationer, og en film af en sjælden dybde og styrke.

Lea Glob / Denmark, Poland, France / 2022 / 116 min

Body Parts

film

Body Parts

Bag kameraet under Hollywoods sexscener i en øjenåbnende og engageret film-om-film, der med vid og bid kaster lys over filmverdenens rådne sider. Et must for de seriøst filminteresserede.

Kristy Guevara-Flanagan / United States / 2022 / 86 min

Budding Humans

film

Budding Humans

To 2-årige, norske børnehavedrenges utrolige venskab i en herlig og ubeskriveligt cute film med alle de uendelige op- og nedture, der ledsager ethvert virkeligt venskab. Og om hvordan to små mennesker tager form undervejs.

Gunhild Westhagen Magnor / Norway / 2022 / 70 min

By Heart

film

By Heart

Isabelle Huppert på de skrå brædder og bag scenen, mens hun forbereder sig på et Tjekhov-stykke. Et levende og elegant portræt af en verdens mest cool og karismatiske kvinder, der lukker os ind i sin kreative proces.

Benoit Jacquot / France / 2023 / 80 min

Casa Susanna

film

Casa Susanna

Den livlige, rørende og indtil nu hemmelige historie om et trans-fællesskab i 1950’ernes New York og om deres fristed i en villa uden for byen – fortalt af gæsterne selv til instruktøren af CPH:DOX-hittet ’Little Girl’.

Sébastien Lifshitz / France, United States / 2022 / 97 min

Creature

film

Creature

Dialogløs og svimlende smuk danse-performance i realtid fra English National Ballet, sublimt formidlet i kamera og klip af Oscar-vindende instruktør bag kæmpehittet ‘Amy’. En æstetisk oplevelse uden lige.

Asif Kapadia / United Kingdom / 2022 / 87 min

Dancing Pina

film

Dancing Pina

To af Pina Bauschs mytologiske danseværker fortolkes på ny i Dresden og Senegal i en billedsmuk film, der hylder både Bausch og de hårdtarbejdende dansere, der i dag lægger krop til hendes revolutionerende tanker om dans som en moderne kunstform.

Florian Heinzen-Ziob / Germany / 2022 / 112 min

Elfriede Jelinek: Language Unleashed

film

Elfriede Jelinek: Language Unleashed

Det første, store filmportræt af den østrigske dramatiker og forfatter Elfriede Jelinek sætter nye filmkunstneriske standarder, og tegner et fantomportræt af en sky, intellektuel gigant og frygtløs samfundsrevser.

Claudia Müller / Austria, Germany / 2022 / 96 min

Francesca & Love

film

Francesca & Love

En livsbekræftende og farverig, dokumentarisk kusine til en Almódovar-film om en midaldrende kvindes jagt på kærligheden – og om lære at surfe rundt på dating apps efter man har fået grå hår.

Alba Sotorra Clua / Spain / 2022 / 83 min

Godard Cinema

film

Godard Cinema

In Godard we trust! Historien om en af den moderne films mest indflydelsesrige instruktører, fortalt i seks kapitler i ånden fra hans egne film, med stilistisk overskud og deltagelse af ikoner som Anna Karina.

Cyril Leuthy / France / 2022 / 90 min

In Viaggio

film

In Viaggio

Guddommelig jordomrejse med den katolske kirkes overhoved, skildret observant og respektfuldt af den prisvindende, italienske dokumentarist Gianfranco Rosi.

Gianfranco Rosi / Italy / 2022 / 80 min

Innocence

film

Innocence

Hvornår bliver propaganda til sandhed? Og hvem betaler prisen? En Oscar-nomineret instruktørs film dekonstruerer de patriotiske myter, der beskytter den obligatoriske værnepligt i den israelske hær – og hylder dem, hvis liv endte undervejs.

Guy Davidi / Denmark, Israel, Finland, Iceland / 2022 / 100 min

Is There Anybody Out There?

film

Is There Anybody Out There?

Med afsæt i sit eget sjældne handikap tager instruktør Ella Glendining os med på en rejse for at finde andre med samme erfaring som hende selv. En unik og tankevækkende film om oversete handikap og usynlige normer.

Ella Glendining / United Kingdom / 2023 / 87 min

Kim's Video

film

Kim's Video

Den utrolige historie om hvordan 55.000 sjældne kultfilm fra verdens største videobiks endte på Sicilien er kun første kapitel i en ustyrligt underholdende gonzo-detektivfilm. En festivalfavorit og et must for alle videofreaks.

Ashley Sabin, David Redmon / United States / 2023 / 80 min

Kokomo City

film

Kokomo City

En af sensationerne på årets Sundance filmfestival var denne åbensindede, tabusprængende in-your-face-skildring af livet som sort, transkønnet sexarbejder i New York og Atlanta. Uforskammet, rå og forfriskende ligeglad med hvad resten af verden måtte mene.

D. Smith / United States / 2023 / 73 min

Merkel

film

Merkel

En politisk storfilm om det kvindelige ikon med den beskedne, men bestemte fremtoning - og om de vigtige 16 år i moderne, europæisk historie, hvor hun sad for bordenden. Baseret på en guldgrube af arkivklip og fortalt af Merkel selv.

Eva Weber / United Kingdom / 2022 / 95 min

Much Ado About Dying

film

Much Ado About Dying

Humoren er ærkebritisk, men følelserne er universelle i en Shakespeareansk fortælling om en vidunderligt gal mand, der (måske!) er ved at dø, og om hans nevø, der forsøger at udødeliggøre ham på film.

Simon Chambers / Ireland, United Kingdom / 2022 / 84 min

Paradise

film

Paradise

En voldsom hedebølge sætter de sub-arktiske skove i flammer, men myndighederne er ligeglade. Lokalbefolkningen rykker sammen for at slukke infernoet og bekæmpe Dragen i en monumentalt cinematisk film fra verdens ende.

Alexander Abaturov / France, Switzerland / 2022 / 89 min

Still: A Michael J. Fox Movie

film

Still: A Michael J. Fox Movie

Fra Hollywood-stjerne til Parkinson-patient. Et hjertevarmt portræt af ‘Back to the Future’-stjernen Michael J. Fox’ kanonkarriere og uhelbredelige sygdom – fortalt med lynende humor og ukuelig optimisme af manden selv.

Davis Guggenheim / United States / 2023 / 95 min

Subject

film

Subject

Det kan ændre ens liv for altid at være med i en dokumentarfilm - og ikke altid til det bedre. Med afsæt i nogle af nyere tids største succeser lader ‘Subject’ de medvirkende selv komme til orde i en film om etik, traumer og flertydige sandheder.

Camilla Hall, Jennifer Tiexiera / United States / 2022 / 97 min

The Cemetery of Cinema

film

The Cemetery of Cinema

Barfodet roadtrip rundt i Guinea på jagt efter den første film lavet i landet. Et charmerende og cinematisk eventyr, hvor rejsen og målet er lige vigtige, og en film om kollektiv erindring og porøse filmruller.

Thierno Souleymane Diallo / France, Senegal, Guinea, Saudi Arabia / 2023 / 90 min

The Corridors of Power

film

The Corridors of Power

En grundig og sober undersøgelse af USAs reaktion på folkemord og krigsforbrydelser i de seneste 40 år, fra det inderste af magtens korridorer i det Hvide Hus og med Henry Kissinger, Hillary Clinton og Madeleine Albright som ekspertvidner.

Dror Moreh / United States, Israel, Germany, France / 2022 / 135 min

The Eternal Memory

film

The Eternal Memory

Smuk og ægte, rørende Sundance-vinder fra Chile om en kvindes dybe kærlighed til sin mand, der langsomt er ved at miste sin hukommelse. En publikumsfavorit og en kandidat til årets smukkeste kærlighedsfilm.

Maite Alberdi / Chile / 2023 / 85 min

The Hamlet Syndrome

film

The Hamlet Syndrome

Et af det sidste års store festivalsucceser er et eminent observeret psykologisk drama fra et lille teater i Ukraine, hvor en gruppe mennesker mødes for at fortolke scener fra Shakespeare og hele deres indre sår.

Piotr Rosolowski, Elwira Niewiera / Poland, Germany / 2022 / 85 min

The Last Seagull

film

The Last Seagull

Bittersød og sorthumoristisk om den 58-årige strandløve Ivan fra Sunny Beach, der drømmer om at gå på pension fra livet som romantisk selskab for rige kvinder. Skyggerne er for længst blevet lange, men vil Ivan finde lykken, før tiden rinder ud?

Tonislav Hristov / Finland / 2023 / 72 min

The March on Rome

film

The March on Rome

Super-cineasten Mark Cousins fortæller historien om højrenationalismens indtog i Vesten gennem sjældne filmklip hentet dybt nede i arkiverne og mesterligt samlet i en skarp analyse af en historie, der truer med at gentage sig i vor egen tid.

Mark Cousins / Italy / 2022 / 98 min

The Super 8 Years

film

The Super 8 Years

Den Nobelprisvindende forfatter Annie Ernaux’ debut som filminstruktør er baseret på smalfilm optaget i løbet af hendes liv. En personlig film med et intellektuelt vingefang, der strækker sig fra 1960’ernes Frankrig til i dag.

Annie Ernaux, David Ernaux-Briot / France / 2022 / 61 min

Villeneuve Pironi

film

Villeneuve Pironi

Formel 1-legenderne Gilles Villeneuve og Didier Pironi var teamvenner hos Ferrari inden de blev dødelige rivaler. Et fuldblodsdrama af det stof, som en Hollywoodfilm er gjort af - og et absolut must for alle med benzin i blodet!

Torquil Jones / Italy, United Kingdom / 2022 / 95 min

Werner Herzog: Radical Dreamer

film

Werner Herzog: Radical Dreamer

Mesterinstruktør, skuespiller, producer, forfatter, opdagelsesrejsende, ikon, kultfigur, galning: Werner Herzog. Portrætfilm om en af vor tids største filmskabere, skabt i ånden fra manden selv.

Thomas von Steinaecker / Germany, United Kingdom / 2022 / 102 min

White Balls on Walls

film

White Balls on Walls

Hvad stiller vi op med en kunsthistorie, hvor alle værkerne er lavet af mænd? Sid med til møderne, når Stedelijk-museet i Amsterdam prøver at bringe kunsten ind i en ny tid. Det er klogt og morsomt at lytte til i en elegant film, der sætter fagligheden højt.

Sarah Vos / Netherlands / 2022 / 90 min

Who I Am Not

film

Who I Am Not

Rørende, humoristisk og tabubrydende identitetsberetning om to interkønnede personer i Sydafrika, der forsøger at finde ud af, hvad eller hvem der afgør, hvilket køn de betragter sig selv som.

Tünde Skovran / Romania / 2023 / 100 min

Yoyogi

film

Yoyogi

Smukt observerende film fra Tokyos svar på Central Park, som er et tiltrængt åndehul for millioner af mennesker og som dagligt udvikler sig til et billedskønt, absurdistisk teaterstykke.

Max Golomidov / Estonia, Japan / 2022 / 73 min

Zoo Lock Down

film

Zoo Lock Down

Dyrene er alene hjemme i zoologisk have, da coronaen lukker verden ned og burer alle os andre inde i vores egne hjem. En næsten dialogløs (men ikke humorløs!) film fra Salzburg Zoo uden for sæsonen.

Andreas Horvath / Austria / 2022 / 73 min

Page 1