Søg

INSPIRATIONSKURSUS FOR DANSKLÆRERE

 

CPH:DOX inviterer til snigpremiere, oplæg om forløb i dokumentarfilm i dansk & om ungdomsliv i Grønland d. 14. marts kl. 10:00-14:00

 

I samarbejde med Dansklærerforeningen tilbyder CPH:DOX’s uddannelsesinitiativ UNG:DOX for tredje gang et inspirationskursus for dansklærere.

Arrangementet klæder dig på til hvordan du kan arbejde med dokumentarfilm både generelt, men også specifikt med den premiereaktuelle danske dokumentarfilm ‘TSUMU – Where Do You Go With Your Dreams?’, som du også har mulighed for at tage ind og se med dine elever under festivalen. Arrangementet er ment til at vise, hvordan filmens tematikker også kan inddrages i en analyse, fortolkning og vurdering af dokumentaren, som i denne omgang har fokus på unge i Grønland og koloniale perspektiver på film.

Program for d. 14. marts: 
10:00-10:10: Velkomst
10:10-11:30: ‘TSUMU – Where Do You Go With Your Dreams?’ vises
11:30-11:50: Q&A med instruktør Kasper Kiertzner

11:50-12:20: Frokostpause

12:20-13:00: Instruktør og foredragsholder Inuk Jørgensen
13:05-13:50: Dansklærer og forfatter til ‘DOX’ Dorte Granild
13:50-14:00: Tak for i dag!
Om filmen:

De tre unge venner Lars, Eino og Thomas lukker os i denne dokumentar ind i deres liv og drømme i hjemstavnen Tasiilaq – Østgrønlands eneste by med blot 2000 indbyggere. De unge venner ved at omverdenen ser Tasiilaq som en “tabt by”, men i denne fortælling er det Lars, Eino og Thomas der får lov at definere og vise deres liv frem på nuanceret, hudløst ærlig og rørende vis. Her får vi et nøgternt indblik gennem mange optagelser af dem selv i både ekstatiske øjeblikke fyldt med glæde, kreativitet, fællesskab og ungdomssjov og deres svære erfaringer med forældre med alkoholmisbrug, venner der har været udsat for overgreb og en høj selvmordsrate som præger byen generelt. Noget vi kommer helt tæt på, når Lars midt i projektet mister sin søster til selvmord og sammen med sin bror og mor får ansvaret for hendes små børn. Eino beskriver byen som “en tæt lukket mund”, hvor ingen tør tale om følelser og problemer. Det ønsker de at lave om på, og med en teatergruppe for byens unge ledt an af Eino, bliver der skabt et rum for åbenhed hvor der er plads til at tale om og udtrykke de svære sider ved livet i Tasiilaq. “Tsumu” som er østgrønlandsk for “Hvor skal du hen?” er også vennernes store dilemma; skal de forlade byen for at følge deres egne drømme? Eller blive, for at leve op til det ansvar de føler over for familie og det lille lokalsamfund i Tasiilaq?

 

Oplægsholderne: 

Kasper Kiertzner er dokumentarens instruktør og vil deltage i en Q&A efter visningen og fortælle os om sine tanker og svare på spørgsmål om filmprojektet.

Inuk Jørgensen er filminstruktør, foredragsholder og med i den grønlandske filmbrancheforening FILM.GL, der bl.a. søger at skabe bedre muligheder for lokale filmskabere og professionalisere den lokale filmbranche. Han vil fortælle os mere om forhold for unge i Grønland, FILM.GL’s betydning for særligt unge, hvordan dansk kolonisering påvirker den grønlandske befolkning i dag og koloniale perspektiver i film.

Dorte Granild er dansklærer og medforfatter til lærebogen ‘DOX’. Hun vil med udgangspunkt i den viste dokumentar holde oplæg om forskellige dokumentargenre og forskellige måder at arbejde med dokumentarfilm i undervisningen i dansk samt hvordan et forløb omkring ‘TSUMU – Where Do You Go With Your Dreams?’ kunne se ud.

 

Tag dine elever med under festivalen:

Er du interesseret i at lave et forløb omkring filmen og tage dine elever med ind og se den, kan du købe billetter til UNG:DOX visningen under CPH:DOX festivalen d. 31/3 kl. 12:00-14:00 i Imperial via dette link: https://mydox.dk/form/2798

UNG:DOX billetter koster 50 kr. inkl. moms / 40 kr. ex moms pr. elev.

Som en del af arrangementet d. 31/3 vil filmens medvirkende Lars og Eino have en efterfølgende Q&A sammen med filmens instruktør Kasper Kiertzner.

Filmen bliver også tilgængelig på CPH:DOX’s online platform fra d. 3.-10. april. For forespørgsler omkring dette, skriv til *****@cphdox.dk.

CPH:DOX festivalen løber i 2022 fra d. 23. marts – 3. april