CPH:DOX inviterer til snigpremiere, oplæg om forløb i dokumentarfilm i dansk & om den personlige historie, sorg og familietraumer i litteraturen med besøg af Glenn Bech og dokumentarfilm d. 6. marts 2023, kl. 10:00-14:00
I samarbejde med Dansklærerforeningen tilbyder CPH:DOX’s uddannelsesinitiativ UNG:DOX for fjerde gang et inspirationskursus for dansklærere.
Arrangementet klæder dig på til hvordan du kan arbejde med dokumentarfilm både generelt, men også specifikt med den premiereaktuelle danske dokumentarfilm ‘BJERGENE’, som du også har mulighed for at tage ind og se med dine elever under festivalen. Arrangementet er ment til at vise, hvordan filmens tematikker også kan inddrages i en analyse, fortolkning og vurdering af dokumentaren, som i denne omgang har fokus på sorg, familie, traumebearbejdelse og maskulinitet.
Program for d. 6. marts:
11:55-12:20: Frokostpause m. sandwich
Om filmen:
Der er ingen bjerge at bestige i Danmark. Men der er masser af dem i Norge. Der er instruktør Christian Einshøj vokset op, og der bor hans forældre og hans to yngre brødre stadig. Det er også i Norge, at familiens store tragedie indtraf for 25 år siden. Den tragedie farver stadig familien og de tre brødre, der er spredt fra hinanden og har hver sin livsfortælling. De kan ikke finde ud af at tale sammen, disse tavse og nu voksne mænd, og hver gang der opstår problemer flytter de eller flygter de. Det er den is, Christian Einshøj prøver at bryde med ’Bjergene’. Med humor, kærlighed og 30 års familiefilmoptagelser i rygsækken drager han på en 1.600 kilometer lang superhelte-mission tilbage til sin barndoms skrøbelige land i et forsøg på at forstå, hvad der skete, hvordan tragedien påvirkede dem hver især, og hvordan de kan komme videre – og måske langt om længe nå over på den anden side af bjergene.
Oplægsholderne:
Christian Einshøj er dokumentarens instruktør og vil deltage i en Q&A efter visningen og fortælle os om sine tanker og svare på spørgsmål om filmprojektet.
Glenn Bech er forfatter og psykolog, aktuel med bogen ‘Jeg Anerkender Ikke Længere Jeres Autoritet’ og sidste års ‘Farskibet’. Glenn beskæftiger sig med klasse, sorg, familietraumer og maskulinitet i sine værker, og er et eksempel på den personlige litteratur og på litteraturen som værktøj til bearbejdelse. I vores interview med Glenn vil vi komme ind på Glenns eget forfatterskab, den personlige historie, kunstens muligheder og paralleller til dokumentarens eget intime forsøg på at forstå et familietraume, bearbejde en sorg og hvordan maskulinitet spiller ind på historierne.
Mimi Olsen er lærer i dansk og mediefag og medforfatter til bl.a. lærebogen ‘Levende Billeder’. Hun vil med udgangspunkt i den viste dokumentar holde oplæg om forskellige former for dokumentarfilm og forskellige måder at arbejde med dokumentarfilm i undervisningen i dansk samt hvordan et forløb omkring ‘Bjergene’ kunne se ud.
–
Tag dine elever med under festivalen:
Er du interesseret i at lave et forløb omkring filmen og tage dine elever med ind og se den, kan du købe billetter til UNG:DOX visninger i uge 12 i København, Svendborg, Randers, Kolding og Ikast. Instruktør Christian Einshøj vil deltage i en Q&A til alle visningerne:
Undervisningsmateriale: Vi samarbejder med Systime. Vi sender et undervisningsmateriale ud fra d. 3/3 der også vil være at finde på Systimes hjemmeside. I materialet vil man kunne arbejde med spørgsmål til analyse af ‘Bjergene’, dokumentargenren og perspektiverende materiale til Glenn Bechs ‘Farskibet’, der også i marts vil være gratis tilgængeligt på litteraturportalen.systime.dk.
Filmen bliver også tilgængelig på CPH:DOX’s online platform. For forespørgsler omkring dette, skriv til *****@cphdox.dk.
CPH:DOX festivalen løber i 2023 fra d. 13. – 26. marts