Søg

CPH:DOX står sammen med Ukraine

I solidaritet med den ukrainske nation og dens filmskabere, tilføjer CPH:DOX tre mesterlige ukrainske film til årets program. Et dedikeret program med i alt syv stærke film sætter fokus på Ukraine under årets CPH:DOX fra d. 23. marts til d. 3. april.

 

Folkeopstand på Maidan-pladsen i Kyiv, livet i Donetsk under de russiske bombardementer og spirende glimt af håb på et børnehjem i Ukraine. Det er nogle af omdrejningspunkterne i CPH:DOX’ særlige program med fokus på Ukraine.

CPH:DOX udvider nu årets program med yderligere tre film fra Ukraine, så publikum får mulighed for at opleve syv højaktuelle film, der går bag nyhedsstrømmen og giver nye perspektiver på virkeligheden i det nu krigshærgede land.

Her er filmene i CPH:DOX’ særlige Ukraine-program:

Niklas Engstrøm, kunstnerisk leder på CPH:DOX, siger:
“Det er nu næsten tre uger siden, at Putins Rusland påbegyndte sin forfærdelige invasion af Ukraine og vendte op og ned på vores verden og verdensbillede. CPH:DOX er selvfølgelig (også) meget optaget af ukrainernes situation, og derfor har vi valgt at udvide vores program og give mere plads til nogle af de mange modige filmskabere i Ukraine, der igennem de sidste år har skabt nogle virkelig stærke og vigtige film med konflikten som bagtæppe. Alle vores tanker går til Ukraine og de mange flygtninge, der lige nu er tvunget til at forlade deres hjemland.”

De tre nye film, som netop er tilføjet til CPH:DOX program, er ‘The Earth is Blue as an Orange’ (Iryna Tsilyk/Ukraine & Litauen), ‘Maidan’ (Sergei Loznitsa/Ukraine & Holland) og ‘This Rain Will Never Stop’ (Alina Gorlova/Ukraine, Tyskland & Letland).

Publikumsfavorit fra Sundance, Berlin og prisvinder fra IDFA
’Maidan’ udforsker folkeopstanden i Ukraine i 2014, der startede som en protest imod præsident Lanoukovitch, men siden blev en krise af uforudsigeligt, internationalt omfang. Sergei Loznitsas film vil gå over i historien som et dokument over den alt andet end entydige opstand i Kiev, hvor ‘folket’ udgøres af både venstrefløjsaktivister og ekstreme ultra-nationalister. Fra kampe til suppepauser og heroiske folkesange; Månederne på Maidan-pladsen er helt usædvanligt skildret alene i vældige, statiske panoramaer.

‘This Rain Will Never Stop’ er det kunstneriske gennembrud for filmskaberen Alina Gorlova, der modtog prisen for bedste debutfilm på IDFA filmfestivalen i 2019. I atmosfærisk og meningsfuld sort-hvid skildrer Gorlova de tilsyneladende endeløse konflikter, der konstant finder nye måder at genskabe sig selv på, men hun finder samtidig håb i menneskets evne til at trodse krigen.

’The Earth is Blue as an Orange’ er en af de store publikumsfavoritter fra Sundance og Berlin. Mens krigen i Ukraine rumler i baggrunden, samler en enlig mor og hendes to børn sig om deres fælles passion: at lave små film sammen. De genopfører scener fra livet midt i krigen og involverer lokale folk fra landsbyen og patruljerende militærfolk i den kunstneriske proces. Særligt den store søster er optaget af mediets muligheder, og da hun bliver optaget på en filmskole, er lykken stor. Med Donbass’ krigshærgede landskaber som dramatisk baggrund giver filmene ikke blot lys og håb i deres liv, men også en mulighed for at tage historien i egen hånd midt i en kaotisk situation.

De syv film fra Ukraine vil kunne opleves under CPH:DOX’ fysiske festival fra d. 23. marts til d. 3. april. Fra 1. til 10. april vil et udvalg af filmene også kunne ses online på CPH:DOX’ nye streamingplatform.

CPH:DOX samarbejder med organisationen IMS (International Media Support), som støtter film og dokumentarister i konfliktområder, og der vil i forbindelse med nogle af visningerne være debat efter filmen. Se det samlede overblik over film om Ukraine her.

Foruden filmene om Ukraine viser CPH:DOX også en række film, der kaster et kritisk blik på Putins Rusland, bl.a. filmene ‘Navalny’, ‘Holidays’ og ‘F@ck this job’.


For yderligere information:
Sune Blicher, kommunikationschef for CPH:DOX, +45 3122 2661, *****@cphdox.dk