Søg

CPH:DOX sætter historisk publikumsrekord

20-års jubilæet for CPH:DOX blev et rekordår for Danmarks største filmfestival. Publikum er strømmet ind i biograferne under årets CPH:DOX – både i København og i de 28 kommuner, der i år har været en del af festivalen. 125.680 gæster oplevede festivalen i 2023. Den mest sete film blev Christoffer Guldbrandsens ‘A Storm Foretold’.

Der er stor efterspørgsel på dokumentarfilm i Danmark. Med et publikumstal på 125.680 blev CPH:DOX 2023 den klart mest besøgte udgave af festivalen nogensinde, og selve stigningen fra 2022 til 2023 på over 16.000 gæster er den største i ti år.

I løbet af de sidste 20 år er CPH:DOX vokset fra en lille københavnerbegivenhed med knap 12.000 besøgende gæster til at blive en af verdens toneangivende dokumentarfilmfestivaler med et stort og engageret publikum, der både dyrker festivalen i biograferne og online på festivalens nye streaming platform PARA:DOX. Ifølge Niklas Engstrøm, kunstnerisk direktør for CPH:DOX, er der tale om et decideret gennembrud for festivalen i år:

“Med årets udgave af CPH:DOX er vi for alvor trådt ud af Corona-krisen, der har sat sit aftryk på festivalen og dens muligheder for at nå et publikum hvert år siden 2020. Det mest fantastiske er, at interessen er så bredt funderet. I København melder næsten alle vores centrale biografer om publikumsrekorder – og det samme gælder ude i landet, hvor vi sammen med lokale kulturinstitutioner har arrangeret minifestivaler i 28 kommuner under overskriften DOX:DANMARK. 2023 er virkelig et gennembrud for CPH:DOX som en festival for hele Danmark.”

Engstrøm påpeger, at festivalen – til trods for det rekordstore publikum – meget gerne vil hæve ambitionsniveauet til næste år, når det gælder tilstedeværelsen uden for København.

“Det har været en kæmpe fornøjelse at opleve den store interesse for vores nye landsdækkende DOX:DANMARK-initiativ. Ambitionen er, at vi med dokumentarfilm som omdrejningspunkt kan være med til at styrke det lokale engagement og de demokratiske samtaler rundt omkring i landet. Målet er at finde flere midler og endnu flere samarbejdspartnere i de kommende år, så det bliver muligt at deltage i en lokal udgave af CPH:DOX uanset, hvilken kommune man bor i her i landet.”

Foruden festivalens landsdækkende indsats har det igen i år også været muligt at opleve CPH:DOX digitalt på festivalens streamingtjeneste, PARA:DOX. Her har et udvalg på ca. 70 film været tilgængelige for et landsdækkende publikum. Platformen er nu gjort helårlig, så et stort udvalg (+200 film) af de allerbedste danske og internationale dokumentarfilm kan opleves hele året rundt.

De 10 mest sete film på festivalen
Årets mest sete film på CPH:DOX 2023 blev Christoffer Guldbrandsens film ‘A Storm Foretold’ om Donald Trumps tidligere rådgiver Roger Stone, der blev så stor en publikumssucces, at CPH:DOX besluttede at sende filmen ud i biografer over hele Danmark umiddelbart efter festivalen. Årets top 10 domineres som noget helt nyt fuldstændigt af film fra Danmark og vores nabolande Sverige, Norge og Tyskland, og interessant nok er der ikke én eneste amerikansk film i årets top 10, hvilket er en markant ændring i forhold til den seneste udgave af festivalen, hvor 40% af filmene var fra USA.

  1. A Storm Foretold (instr. Christoffer Guldbrandsen / DK / 2023)
  2. After work (instr. Erik Gandini / Sverige / 2023)
  3. Twice Colonized (instr. Lin Alluna / DK, Grønland, Canada / 2023)
  4. Total Trust (instr. Jialing Zhang / Tyskland / 2023)
  5. Lige før døden (instr. Anne Wivel / DK / 2023)
  6. The Mountains (instr. Christian Einshøj / DK / 2023)
  7. Merkel (instr. Eva Weber / Tyskland / 2023)
  8. Praying for Armageddon (instr. Tonje Hessen Schei, Michael Rowley / Norge / 2023)
  9. Songs of Earth (instr. Margreth Olin / Norge / 2023)
  10. A Tiger in Paradise (instr. Mikel Cee Karlsson / Sverige / 2023)

CPH:DOX høster international opmærksomhed
Årets festival bød ikke kun på et stærkt filmprogram. CPH:DOX bød også på en lang række aktiviteter for professionelle – bl.a. et stort pitching forum for den internationale filmbranche, hvor filmskabere og producenter mødte finansiører, salgsagenter og distributører. Den del af festivalen har også trukket overskrifter og fået ros i en lang række, toneangivende internationale medier, bl.a. Variety, Screen International og Deadline.

“CPH:DOX har siden 2017 arbejdet benhårdt og målrettet på at udvikle brancheaktiviteterne, og det begynder for alvor at bære frugt. Festivalen står idag som en af verdens absolut vigtigste begivenheder for den internationale dokumentarfilmbranche, som tiltrækker prominente instruktører og producenter foruden de allervigtigste spillere i forhold til finansiering og distribution – fra europæiske tv-stationer over private investorer til internationale fonde og de store amerikanske streaming platforme. København er dermed også blevet til et helt unikt udstillingsvindue for danske dokumentarfilm,” udtaler administrerende direktør for CPH:DOX, Katrine Kiilgaard.

Fakta om publikumsinteressen for CPH:DOX
Samlet blev filmprogrammet på CPH:DOX 2023 set af et publikum på 125.682, hvoraf seertallene på festivalens streaming platform PARA:DOX tegnede sig for ca. 20 procent. Til den første udgave af CPH:DOX i 2003 trak festivalen i alt 11.706 besøgende i biograferne, men siden har interessen været stødt stigende til 51.800 i 2012 frem til den hidtidige publikumsrekord på 117.720 i 2020, hvor festivalen akut blev transformeret til en digital festival på et tidspunkt, hvor corona-krisen medførte, at store dele af Danmark var lukket ned. I 2021 og 2022 fortsatte CPH:DOX som en hybridfestival, hvor filmprogrammet både kunne opleves i biografen og på festivalens streamingplatform.