Søg

The hunt for planet b

CPH:DOX præsenterer årets Science-program

Fra fortidens meteorer til fremtidens klimaløsninger. Fra det ydre rum til den inderste del af hjernen. Forskningen er i fokus, når CPH:DOX præsenterer årets Science-program, der med 10 internationale film, live-samtaler mellem topforskere og stærke partnerskaber sætter tech og naturvidenskab under luppen.

For fjerde år i træk præsenterer dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX et film- og debatprogram dedikeret til forskning og videnskab. Science-programmet, der er støttet af Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og Ingeniørforeningen IDA, har til formål at belyse den store galakse af ny forskning, fakta og viden, som dokumentarfilmen kan præsentere for sit publikum.

“Science-programmet er vokset helt ind i kernen af CPH:DOX og udgør nu en af de centrale tematiske søjler, festivalen står på,” forklarer festivaldirektør Tine Fischer. “Dokumentarfilm er ekseptionelt gode til at formidle den enorme viden om verden, der findes derude, og når tech-giganter og algoritmer efterhånden definerer hele vores hverdag, er det afgørende at vi som festival også beskæftiger os med – og stiller spørgsmålstegn ved – de store landvindinger og videnskabelige gennembrud inden for ny teknologi og naturvidenskab.”

Topmøde mellem danske og internationale stjerneforskere
CPH:DOX’ Science-program sparkes i år i gang med en åbningsfilm til sin tid, nemlig verdenspremieren på Pernille Rose Grønkjærs dokumentarfilm ‘Solutions’, hvori stjerneforskere fra hele verden mødes for at lægge hovederne i blød og sammen finde løsninger på alt fra klimaforandringer og økonomisk ulighed til demokratikriser og udbredelsen af fake news.‍

Til filmens premiere mødes fire af Danmarks skarpeste forskere – astrofysiker Anja C. Andersen (KU), filosof Vincent Hendricks (KU), økonom Birthe Larsen (CBS) og professor og medlem af regeringens nye Digitaliseringspartnerskab Mikkel Flyverbom (CBS) – for at tage filmen på ordet og fortsætte jagten på fælles løsninger.

Programmet byder også på live-debatter under hele festivalen med internationale topforskere og -formidlere som neurobiolog Christof Koch (Allen Institute) og journalist Kevin Roose (New York Times), der står bag tech-podcasten ‘Rabbit Hole’. Men publikum kan også møde store, danske navne som videnskabsjournalist Lone Frank, tidl. forskningsminister og medlem af SIRI-kommissionen Tommy Ahlers, og professor og robot-ekspert Thomas Bolander (DTU).

Videnskabsfilm der kigger både fremad og bagud
Årets filmprogram byder på 10 internationale titler, der tager festivalens publikum helt ud i verdensrummet til internationale rumstationer i ‘Who We Were’ og banebrydende teleskoper i ‘The Hunt for Planet B’. Og helt ind i kroppen, hvor kunstig intelligens konkurrerer med neurovidenskaben om først at forstå hjernen i ‘In Silico’ og ‘The Brain’.

Klimaforskningen er i fokus, når finske forskere skaber regnskyer over Abu Dhabi i ‘How to Kill a Cloud’, og tyske forskere siger “atomkraft, ja danke”, mens de undersøger fremtidens bæredygtige kernekraft i ‘Nuclear Forever’. Men CPH:SCIENCE retter også blikket bagud gennem Werner Herzogs nye dokumentarfilm ‘Fireball: Visitors from Darker Worlds’ om meteorer, og ‘We Are as Gods’ om ikonet Stewart Brand, der vil vække mammutter til live med DNA-forskning.

Endelig kigger programmet ikke kun på videnskabelige fremskridt, men også på de forskere, der står bag dem. For hvordan ser det ud med kønsbalancen blandt videnskabsmænd og – kvinder, og dukker deres fordomme op i den teknologi, de udvikler? Det undersøger ‘Coded Bias’, hvori de programmer, vi bruger til ansigtsgenkendelse, viser sig at være fyldt med bias over for både kvinder og ikke-hvide ansigter.

Stærke partnerskaber og tværfaglige samtaler
Det er afgørende for et program som CPH:SCIENCE, at det udvikles i tæt samarbejde med stærke partnere, der repræsenterer ikke bare forskere, men også den faglighed, film- og debatprogrammet omhandler. Derfor samarbejder CPH:DOX med forskningsinstitutioner som Københavns Universitet, CBS og DTU, og derfor har festivalen også i år indgået et strategisk partnerskab med Ingeniørforeningen IDA.

“Vi ønsker at realisere potentialet i teknologi på en måde, hvor vi som samfund tager kloge beslutninger for at styre uden om de etiske faldgruber på vejen, og årets program kan virkelig gøre et forhåbentligt stort publikum klogere på begge dele,” siger formand for IDA, Thomas Damkjær Petersen. ”Det er en stor ære for os at samarbejde med CPH:DOX, der ligesom os er nysgerrige på, hvordan teknologi og viden kan løse samtidens udfordringer på en måde, hvor menneskers grundlæggende rettigheder beskyttes.”

IDA er med til at præsentere en række af årets debatter i CPH:SCIENCE og er sammen med Politiken partner, når CPH:DOX den 31. marts lancerer det fulde Science-program. Det sker live i Pressen i Politikens Hus med forpremiere på dokumentarfilmen ‘Coded Bias’ og efterfølgende debat om brug af ansigtsgenkendelse i Danmark med folketingspolitiker Kristian Hegaard (R), advokat og medlem af SIRI-kommissionen Birgitte Eriksson (Justitia) og Politikens internationale redaktør Michael Jarlner.

Se den fulde liste af film i CPH:SCIENCE nedenfor.

 

CPH:SCIENCE

Solutions (Pernille Rose Grønkjær, Danmark, Verdenspremiere)
Nogle af verdens førende forskere isolerer sig i 10 dage i New Mexicos ørken. Målet: at udvikle reelle løsninger på verdens mest akutte problemer. 

The Brain (Jean-Stéphane Bron, Schweiz/Frankrig, International Premiere)
Hjernens mysterier udforskes i en futuristisk film om biologisk og kunstig intelligens, og om teknologiens dilemmaer i det 21. århundrede. 

Fireball: Visitors from Darker Worlds (Werner Herzog & Clive Oppenheime, Storbritannien/Østrig/USA)
Werner Herzog i topform på en verdensomrejse efter gæster fra det ydre rum: meteorer! Fabelagtig fortælleglæde af intergalaktiske dimensioner. 

The Hunt for Planet B (Nathaniel Kahn, USA, International Premiere)
Kvindelige NASA-forskeres arbejde med rumsonden Webb Telescope lader os se længere ud i det ukendte, end nogensinde før. 

In Silico (Noah Hutton, USA, International Premiere)
Egoer, ambitioner og millioner af dollars. En genial videnskabsmand lancerer et 10- årigt projekt med at skabe en kunstig hjerne i en supercomputer. 

Living Water (Pavel Borecký, Tjekkiet/Schweiz)
En antropolog på field trip i Jordans ørkener, hvor en forfilm til fremtidens konflikter om klodens knappe ressourcer udspiller sig. 

Nuclear Forever (Carsten Rau, Tyskland, International Premiere)
Atomkraft – ja tak? Selv ens mest stålfaste holdninger får modstand i en film, som med underspillet tysk humor kaster et nyt blik på en gammel strid. 

Red Heaven (Katherine Gorringe & Lauren DeFilippo, USA, International Premiere)
Et år i en forseglet rumstation på Hawaii, hvor seks mennesker deltager i et socialt NASA-eksperiment, der simulerer en tur til Mars. 

The Scent of Fear (Mirjam von Arx, Schweiz, International Premiere)
Hvad er vi så bange for? Svarene er mange i en film, som med frygtløs nysgerrighed rejser verden rundt for at se angsten i øjnene. 

We Are As Gods (Jason Sussberg, USA, International Premiere)
Fra hippie og miljøaktivist til cyber-pioner. Den 81-årige biolog Stewart Brands liv spejler det kontroversielle bio-etiske dilemma, verden i dag står midt i. 

Who We Were (Marc Bauder, Tyskland, International Premiere)
Er mennesket kun en forbipasserende gæst på Jorden? Seks markante mennesker ser på tidens kriser fra hver sin faglige vinkel i en visionær storfilm. 

Coded Bias (Shalini Kantayya, USA, forpremiere til launch af Science-programmet 31. marts)
Da MIT-forsker Joy Buolamwini opdager, at teknologien til ansigtsgenkendelse kun  genkender hvide ansigter, begynder hendes kamp mod racistiske bias i algoritmer.