Søg

CPH:DOX 2021 lysskilt

CPH:DOX lancerer kæmpe digitalt live-univers og gør klar til genåbning i biografer

Når CPH:DOX skyder årets festival i gang d. 21. april, bliver det med et stort digitalt program med deltagelse af bl.a. David Byrne, Seyran Ateş, Marina Abramovic og en lang række danske og internationale kunstnere, eksperter og samfundsdebattører – foruden de 177 dokumentarfilm, der bliver vist på festivalens streamingplatform. Samtidig forlænger CPH:DOX festivalen til d. 12. maj, hvilket giver mulighed for at vise nogle af festivalens filmiske højdepunkter på det store lærred, når biograferne genåbner i starten af maj.

CPH:DOX bliver fyldt med digitale live-events, når festivalen skydes i gang d. 21. april 2021. Et stort anlagt debatprogram med 40 digitale live-talks og -debatter giver mikrofonen til både veletablerede navne og nye stemmer. Med store studieproduktioner og nytænkende, interaktive formater kan publikum forvente en festival med levende samtaler og møder mellem mennesker med noget på hjerte.

Tine Fischer, direktør for CPH:DOX, siger:

“Store dele af Danmark – ikke mindst kulturen – vil fortsat være lukket ned, når vi tager hul på CPH:DOX d. 21. april. Jeg er derfor super glad for, at vi i år står klar med et stort og ambitiøst digitalt program, som kan opleves af alle i Danmark – uanset om man bor i København, Kerteminde eller Kolding. Vores digitale univers bliver alt andet end en Zoom-konference, men i stedet et levende samlingspunkt. Med de mange live-debatter skaber vi et rum, hvor vi kan mødes og lytte til både store kunstnere, kendte eksperter og nogle af de stemmer, vi måske ikke altid giver så meget opmærksomhed.”

David Byrne, Seyran Ateş og Marina Abramovic
En del af debatarrangementerne på CPH:DOX udgøres af talk-programmet ’An Evening With’, hvor publikum i live-samtaler kan møde internationale kunstnere, tænkere og aktivister. Samtalerne tager udgangspunkt i, hvordan kunst, viden og engagement kan skabe en positiv forandring i samfundet.

En af dem, der gæster festivalen, er den legendariske musiker David Byrne, der også medvirker i koncertfilmen ‘American Utopia’, som er instrueret af Spike Lee og en del af årets filmprogram. Den ikoniske filosof Slavoj Žižek er også på programmet, ligesom den verdensberømte performancekunstner Marina Abramovic, som deltager i anledning af verdenspremieren på filmen ’512 Hours with Marina Abramovic’, der vises på CPH:DOX. Blandt mange andre vil også en af verdens første kvindelige imamer Seyran Ateş i selskab med forfatteren Sara Omar gæste festivalen og stille spørgsmålet: Er muslimske kvinder klar til en seksuel revolution?

Danske børn i Syrien og fodboldens forhold til menneskerettigheder
Debatprogrammet byder også på adskillige paneldebatter. Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet, og advokat Knud Foldschack er for eksempel med til at diskutere situationen med de danske børn i syriske fangelejre og Danmarks ansvar ift. at hente dem hjem. Herrelandsholdets træner Kasper Hjulmand sidder med i et panel, der vender fodboldens forhold til menneskerettigheder i forbindelse med Danmarks mulige deltagelse ved VM i Qatar. Og videnskabsjournalist og neurobiolog Lone Frank er med til at sætte den menneskelige hjerne op i duel mod kunstig intelligens.

Ligesom i CPH:DOX’ konkurrenceprogram er der også i debatprogrammet en overvægt af kvinder, som udgør 55 procent af deltagerne.

Film på det store lærred
Med den nye genåbningsplan for Danmark, som regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier vedtog d. 22. marts 2021, er det planlagt, at danske biografer igen får mulighed for at åbne for publikum d. 6 maj. På den baggrund har CPH:DOX besluttet at forlænge festivalen til d. 12. maj, så den forhåbentlig kan afsluttes med et brag i biograferne.

“Det vil være fantastisk at kunne fejre genåbningen med vores store, dedikerede biografpublikum. I marts 2020 var CPH:DOX den første dokumentarfilmfestival i verden, der gik online og blev digital. Nu gør vi klar til at afvikle en festival, som har et større og mere ambitiøst digitalt univers end nogensinde før. Sideløbende arbejder vi på, at vores festival også kan få en fysisk dimension med visninger af et udvalg af årets film på det store lærred. Derfor udvider vi nu festivalen med et ekstra biografprogram, der kan blive skudt i gang d. 6 maj. Vi glæder os helt afsindigt til at møde vores publikum igen – både digitalt og i biograferne.”

CPH:DOX’ samlede festivalprogram bliver offentliggjort i slutningen af marts.