Søg

CPH:DOX klar med det største Science-program nogensinde

Tag med A.I.-robotten Sota til verdens brændpunkter, følg en russisk geofysikers  mission for at genskabe istidens økosystemer gennem radikal rewilding og kom bag facaden på udrulningen af coronavaccinen. CPH:DOX er klar med årets Science-program, der sætter teknologi, naturvidenskab og sundhed under lup.

 

Når CPH:DOX slår dørene op til årets festival, der løber fra d. 23. marts til d. 3. april, vil der være et ekstraordinært stort fokus på forskning og videnskab. Det vil kunne ses i festivalens samlede filmprogram, der bliver offentliggjort d. 1. marts. Allerede d. 21. marts får publikum mulighed for at opleve den nye danske dokumentarfilm ‘INTO THE ICE’, hvor et hold af internationale topforskere – med livet som indsats – undersøger, hvor hurtigt indlandsisen smelter på Grønland.

Samtidig lancerer CPH:DOX i år et stort, særskilt Science-program med 15 internationale titler. Science-programmet er skabt i samarbejde med Ingeniørforeningen IDA, Nationalmuseet, Lundbeckfonden, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og CBS. Filmene vil under festivalen blive sat i perspektiv af anerkendte forskere, en række af Danmarks førende eksperter, filmskabere og medlemmer af CPH:DOX’ egen Ungdomsredaktion.

”Videnskaben og dens rolle for vores samfund udgør et helt centralt fokuspunkt for CPH:DOX. Det har vi understreget med valget af årets åbningsfilm – den danske ‘INTO THE ICE’’, som i sin kerne er en film om forskningens væsentlighed. Samtidig er vi stolte over at præsentere et stort science-program, der taler direkte ind i de allervigtigste dagsordener i den aktuelle samfundsdebat. Det gælder bl.a. klima- og biodiversitetskrisen, håndteringen af coronakrisen, masseovervågning og den eskalerende brug af kunstig intelligens,” siger Niklas Engstrøm, kunstnerisk leder af CPH:DOX.

Alternative løsninger til aktuelle kriser
Det er store emner, der bliver udforsket i årets Science-program. Løser vi klimakrisen ved at genskabe økosystemer fra sidste istid? Det undersøger ‘Pleistocene Park’, mens ‘Going Circular’ slår et slag for at gentænke hele det økonomiske system ved at respektere planetens begrænsede ressourcer.

‘Healers’ og ‘How to Survive a Pandemic’ opfordrer os til at betragte globale sundhedsparadigmer på en ny måde, bl.a. i lyset af den aktuelle pandemi, mens ‘A.I. at War’ og ‘Unseen Skies’ kommer med forskellige bud på, hvordan man kan gøre modstand mod statslig overvågning og alverdens algoritmer.

Der er masser af stof til eftertanke, og filmene står ikke alene. Programmet byder også på live-talks og paneldebatter med både danske og internationale topforskere. Mød bl.a. Adam Bencard fra Medicinsk Museion, når vi dykker ned i tarmenes forunderlige verden, eller grundlæggeren af The Circular Way, Ditte Lysgaard Vind, når vi gentænker, hvordan vi kan gøre vores hverdag mere cirkulær og bæredygtig.

”I IDA er vi stolte over endnu en gang at være med til at præsentere det ambitiøse Science-program under årets CPH:DOX. Vi glæder os til at sætte eksperter inden for dataetik, plasthåndtering og cirkulær økonomi stævne i forskellige debatter, der stiller skarpt på nogle af de store udfordringer, vores samfund står over for lige nu,” siger Lene Christensen, direktør i Ingeniørforeningen IDA.

Billetsalget begynder d. 1. marts her på sitet.

I forbindelse med årets festival vil CPH:DOX desuden lancere en ny, særlig Science-biograf og en særlig festivalscene dedikeret til debatter og talks med fokus på forskning og videnskab. Mere information vil blive offentliggjort d 1. marts, når hele CPH:DOX 2022-program bliver offentliggjort.

Se den fulde liste af film i CPH:SCIENCE nedenfor.

CPH:SCIENCE

En ny natur (Esther Elmholt, Danmark, Verdenspremiere)
Fire markante, danske forskere og en kunstner kæmper på hver deres måde for at afbøde den menneskeskabte masseuddøen og forstå, hvordan menneskets jagt på velstand kan føre til et økologisk kollaps.

A.I. at War (Florent Marcie, Frankrig/Irak/Syrien/Malaysia)
Hvad kan kunstig intelligens fortælle os om de mørkeste sider af menneskeheden? Et filosofisk og paradoksalt menneskeligt eventyr med en robot som rejsekammerat, og med lyspunkter i mørket.

How to Survive a Pandemic (David France, USA)
Den anerkendte instuktør David France dokumenterer den utrolige historie om verdens største sundhedsvidenskabelige projekt: Udrulningen af corona-vaccinen.

Carbon – The Unauthorised Biography (Daniella Ortega & Niobe Thompson, Australien/Canada, International Premiere)
Den spektakulære og overraskende uortodokse biografi om carbon, det mest misforståede element på Jorden.

Going Circular (Richard Dale, Holland)
Vor tids økonomiske, sociale og klimamæssige kriser tvinger os til at gentænke globale paradigmer ved at respektere planetens begrænsede ressourcer. Fire banebrydende tænkere påpeger, at løsningerne for en cirkulær samfundsindretning allerede forefindes i naturen.

Healers (Marie-Eve Hildbrand, Schweiz)
En tankevækkende film om forholdet mellem læger og deres patienter, der også undersøger de seneste tendenser inden for alternativ behandling. Instruktørens egen far, dr. Hilbrand, nærmer sig pensionsalderen, mens en gruppe medicinstuderende på klinikophold gør sig deres egne erfaringer.

The Invisible Extinction (Steven Lawrence & Sarah Schenck, USA, Verdenspremiere)
Udryddelsen af sunde bakterier i vores kroppe kan eskalere en ny global sundhedskrise. Den gode nyhed: Feltets to bedste forskere er på sagen, og undersøger hvilken indflydelse mikrobiomer har på vores velvære.

The North Drift (Steffen Krones, Tyskland, Verdenspremiere)
En flaskepost fra Dresden bringer nyt om utrolige havstrømme og plastikaffald i verdenshavenes store, flydende økosystem. En idealistisk og billedskøn eventyrfilm med overskud og en alvorlig agenda.

People We Come Across (Mia Halme, Finland)
700 finske turister rejser til Benin for at deltage i et vaccine-forsøg i en underspillet morsom film med et varmt blik for menneskelige brister og den evige vaklen mellem skade og gavn.

Pleistocene Park (Luke Griswold-Tergis, USA)
Geni eller galning? Årets vildeste eventyrfilm tager os med på en bumlet rejse fra Fyn til Sibiriens stepper, hvor en russisk geofysiker vil genskabe istidens økosystemer gennem radikal rewilding.

The Quintessence (Pamela Breda, Storbritannien/Frankrig/Schweiz/USA/Italien)
Filosofisk frikvarter med nogle af verdens skarpeste astrofysikere, der indvier os i deres personlige tanker og drømme om universets mest fundamentale – og mest abstrakte – mysterier.

Unseen Skies (Yaara Bou Melhem, USA/Australien)
Den amerikanske kunstner Trevor Paglen bruger den mest avancerede teknologi til at kortlægge overvågning, datastrømme og statens monitorering af vores liv. Nu står han midt i sit livs projekt.

Microbiome (Stavros Petropoulos, Grækenland) + Planktonium (Jan van IJken, Holland) + The Two Faces of Tomorrow (Patrick Hough, Irland/Storbritannien, International Premiere)
Tre visuelle og tankevækkende kortfilm om mikrober, plankton og alger. En mikroskopisk og mikrokosmisk studie i forholdet mellem menneskelige og ikke-menneskelige livsformer.