200 dokumentarfilm, mere end 100 verdenspremierer, fem internationale konkurrencer og en kritikerpris. CPH:DOX fejrer 20-års fødselsdag med et hårdtslående filmprogram, og et stort line-up af internationale gæster, der bl.a. tæller Joan Baez, Nathan Fielder, Wim Wenders, Susan Matthews, José Gonzales og Rutger Bregman. Årets festival bliver skudt i gang d. 15. marts i DR Koncerthuset.
I dag afslører CPH:DOX årets filmprogram, der byder på mere end 200 nye dokumentarfilm og en perlerække af internationale filmskabere, musikere, eksperter og debattører.
Festivalen kan opleves i biograferne i København – og i 28 andre kommuner over hele landet – fra den 15-26. marts, og da CPH:DOX i år kan fejre 20-års jubilæum, bliver det en festival med et stort tryk på ‘fest’:
“Da vi for tyve år siden grundlagde CPH:DOX, havde vi ikke forestillet os, at vi her to årtier senere kunne fejre fødselsdag som en af verdens allervigtigste festivaler for dokumentarfilm. Det skal selvfølgelig fejres, og det gør vi med et festfyrværkeri af et program med flere filmskabere, flere verdenspremierer, flere debatarrangementer, flere stjerner og ikke mindst flere fester end nogensinde før,” siger Niklas Engstrøm, kunstnerisk direktør for CPH:DOX.
Oscarvindere, popstjerner og levende legender
Blandt de stjerner, festivaldirektøren henviser til, er bl.a. filmlegenden Wim Wenders (’Paris, Texas’, ’Pina’ m.fl.) og Oscarvinderne Asif Kapadia (‘Amy’) og Chai Vasarhelyi (‘Free Solo’), der hver især kommer til København for at tale om deres oeuvre. Afsun Moshiry og Wim Wenders præsenterer projektet ‘A Sense of Place’ der består af en samling af seks kortfilm af iranske filmskabere, en lydvandring i podcast-sektionen og en live talk.
Men det er ikke kun klassiske filmskabere, der kaster stjernestøv over CPH:DOX i år.
Den unge hollandske historiker og megasælgende forfatter ‘Rutger Bregman’ – der hastigt er på vej mod samme stjernestatus som Yuval Noah Harari – besøger festivalen for at tale om social sammenhængskraft i forbindelse med verdenspremieren på Fredrik Gerttens F:Act Award nominerede ‘Breaking Social’.
Nathan Fielder, komikeren bag den hypede dokumentarserie ‘The Rehearsal’, kommer også til København under CPH:DOX med et unikt liveshow. Det samme gælder den svenske superstjerne José Gonzalez, der fejrer verdenspremieren på portrætfilmen ‘A Tiger in Paradise’ med en enestående blanding af talkshow og intimkoncert. Og så dukker den 82-årige folk-legende Joan Baez op i København i.f.m. den nye portrætfilm ‘Joan Baez: I am a Noise’ for at fortælle om sit liv som musiker og aktivist.
Endelig er amerikanske stjerneinstruktør Oliver Stone også med på årets festival med hans nye film ‘Nuclear Now’. Publikum får mulighed for at møde Stone via et live link fra USA, når filmen bliver vist på CPH:DOX.
Årets fokus: Predicting the Past, Rewriting the Future
20-års jubilæet markeres ikke kun med fest og stjernestøv. Et jubilæum er også en oplagt anledning til at reflektere og kigge både bagud og fremad, og som den samfundsorienterede kulturbegivenhed CPH:DOX er, vendes blikket ikke indad, men udad – mod samfundet. Årets store festivaltema undersøger, hvordan både fortiden og fremtiden spiller en afgørende rolle i vores samtid. Det sker med et stort, todelt filmprogram, der både kigger tilbage og frem i tiden.
“På årets festival ser vi både på, hvordan historien er blevet et våben, der bruges i de store kontemporære samfundsdebatter om postkolonialisme, identitetspolitik m.m., og på hvordan vores forestillinger om fremtiden i sig selv former den måde, hvorpå vi indretter og omarrangerer vores samfund på netop nu,” siger kunstnerisk direktør Niklas Engstrøm.
Konkurrenceprogrammer og verdenspremierer
CPH:DOX står i dag som en af verdens største dokumentarfilmfestivaler med et kæmpe marked, der bringer den internationale filmbranche til København. På grund af den store internationale interesse er festivalen blevet et yndet sted at holde en films premiere, og derfor er der i år markant flere verdenspremierer end nogensinde før i København, nemlig hele 104.
Mange af dem findes i årets fem konkurrenceprogrammer. De fem konkurrencer, der hver især bedømmes af en international jury, er:
- Dox:Award, festivalens hovedkonkurrence hvis film udmærker sig ved deres kunstneriske kvalitet, kulturelle relevans og stærke personlige udtryk.
- New:Vision Award, for de grænsesøgende eksperimenter i feltet mellem dokumentarisme og kunst.
- F:act Award, dedikeret til film i feltet mellem dokumentarisme, dybdeborende journalistik og social aktivisme.
- Nordic:Dox Award, for de bedste nye dokumentarfilm fra Norden.
- Next:Wave Award, der hylder unge, fremadstormende filmskabere med modet til at tage chancer, og som vi ser frem til at følge.
Endelig uddeles i samarbejde med Politiken kritikerprisen Politiken:Dox Award, hvor 10 danske film fra det samlede program er nomineret.
For anden gang i festivalens historie – første gang var 2021 – er der flere film i CPH:DOX’ fem konkurrenceprogrammer, der er instrueret af kvinder end mænd. Ud af de 61 film i årets fem konkurrencer er 47% af de nominerede film instrueret af en eller flere kvinder, 38% af en mandlig instruktør, mens 10% har begge køn repræsenteret i instruktørstolen, og 5% er skabt af instruktører, der ikke identificerer sig som hverken mand eller kvinde.
Manden bag Trump, kinesisk overvågning og Irak-krigen genbesøgt
Blandt de allermest imødesete premierefilm i årets program, kan bl.a. nævnes Christoffer Guldbrandsens ‘A Storm Foretold’ om Roger Stone, den grå eminence bag Nixon og Trump, og hans rolle i stormen på Kongressen; Jialing Zhangs ‘Total Trust’, som er den første film, der for alvor går i kødet på den kinesiske overvågningsstat; og ‘Blix, Birds & Bombs’ om den tidligere svenske udenrigsminister Hans Blix, der ledte våbeninspektørernes arbejde i Irak inden USA’s invasion i foråret 2003. Filmen får premiere på tyveårsdagen for Irak-krigen den 20. marts.
Fokus på Rusland og Ukraine
Mens krigen stadig raser i Ukraine, vil CPH:DOX på årets festival også byde på en række helt nye film, der går bag om nyhedsstrømmen og giver nye perspektiver på virkeligheden i Rusland, Ukraine og flere af de øvrige tidligere Sovjetrepublikker. Her vil publikum bl.a. få mulighed for at opleve belejringen af Mariupol indefra i den rystende ‘20 Days in Mariupol’, den post-sovjetiske mentalitet i Belarus og omegn i ‘Motherland, og det unge, alternative Rusland i Sybilla Tuxens danske debutfilm ‘Vi er Rusland’, som er optaget over fem år siden 2018.
Podcasts Live
Dokumentarfilm kan skildre virkeligheden på mange måder. Også gennem lyd. Så for første gang i festivalens historie, præsenterer CPH:DOX et helt program dedikeret til nogle af Danmarks og verdens bedste podcasts. Gennem hele festivalen kan publikum møde skaberne bag alt fra Third Ear, Blodbold og De Lovløse til Slow Burn, ICYMI og The Moth.
Alt i programmet er live på scenen, men publikum kan glæde sig til både premierer på helt nye serier og afsnit, live-shows fra dine yndlingspodcasts, internationale stjerner og dokumentarfilm koblet sammen med skarpe live-podcasts, der styrer samtalen efter filmen. Og så præsenterer programmet premieren på en lydvandring skabt i samarbejde mellem radiokollektivet The Lake, det iranske kortfilmsprojekt ‘A Sense of Place’ of filmlegenden Wim Wenders.
Nationalmuseet, SMK og Pressen byder på stort program med film og events
Kunst, videnskab og samfund. Det er tre fokusområder, som får ekstra meget plads i årets program på CPH:DOX. Videnskaben kommer under lup i festivalens store Science-program, hvor publikum bl.a. vil kunne opleve Werner Herzogs nye film om hjernen side om side med film om klima, kunstig intelligens og borgerløn på Nationalmuseet, der fra d. 19-21 marts byder på et særligt program, der sætter videnskaben under lup.
Kunsten vil blive udforsket for fuldt blus i New:Vision-programmet, der er dedikeret til de grænsesøgende eksperimenter i feltet mellem dokumentarisme og kunst. Kunsten – og verden omkring den – spiller også en stor rolle på tværs af filmprogrammet og vil desuden kunne opleves ved udstillinger og særlige events (performances, koncerter mv.) rundt omkring i København, bl.a. på Kunsthal Charlottenborg og SMK (Statens Museum for Kunst).
Endelig dykker årets CPH:DOX-program ned i nogle af tidens allermest presserende samfundsdebatter. Den moderne arbejdskultur, overvågning, teknologi, skattesvindel og meget mere. Det sker blandt andet i Pressen, hvor publikum kan opleve en ny CPH:DOX-scene (SOCIETY:CINEMA), der bliver præsenteret i samarbejde med Politiken.
Kunst, film og fester på Charlottenborg
På årets festival vil de mange danske og internationale gæster kunne få en helt særlig oplevelse på Kunsthal Charlottenborg, der – igen i år – kommer til at fungere som et internationalt festivalcentrum med udstillinger, biografer, brancheaktiviteter og fester.
Fra d. 17 marts får publikum mulighed for at opleve en helt ny soloudstilling ‘Welcome to the Shit Show!’ med den populære, britiske kunstner Jeremy Deller. Udstillingen er kurateret af Henriette Bretton-Meyer og præsenteres i samarbejde med CPH:DOX.
Sideløbende byder CPH:DOX også på en helt ny udstilling, Inter:Active – med 21 nye interaktive værker, der bl.a. præsenterer værker af SUPERFLEX og et af de mest hypede navne lige nu på den international kunstscene, Danielle Brathwaite-Shirley. ‘Inter:Active’ er kurateret af Mark Atkin og kan opleves under festivalen fra d. 15-26 marts.
DOX:DANMARK og PARA:DOX giver hele landet mulighed for at være med
Ud over de mange filmpremierer og særlige events, der er planlagt i København, byder CPH:DOX også på minifestivaler rundt omkring i hele landet. Det er resultatet af et tæt samarbejde med 28 udvalgte kommuner. ‘DOX:DANMARK’ bliver skudt i gang den 15. marts – samme dag som CPH:DOX åbner i København. Endelig kan festivalen opleves digitalt fra den 24. marts. til den 2. april, hvor det vil være muligt at se et stort udvalg af årets filmprogram på CPH:DOX’ nye streamingtjeneste PARA:DOX (paradox.dk).
CPH:DOX viser Sundance-vinder til programlaunch og fest lørdag d. 25. februar
CPH:DOX’ trykte programavis ryger på gaden lørdag d. 25. februar. Det bliver fejret med en særvisning i Empire Bio af den anmelderroste Sundance-vinder ‘And the King Said: What a Fantastic Machine’, der tager os med på et hæsblæsende trip gennem 150 års visuel kultur fra opfindelsen af fotografiet og filmen og frem til Instagram.
Pressebilleder fra filmene i årets program kan hentes her.
Læs mere om alle filmene på cphdox.dk.
Yderligere information:
Sune Blicher, kommunikationschef for CPH:DOX, +45 3122 2661, *****@cphdox.dk