Søg

CPH:DOX dæmper lyset og giver ordet til de danske krigsveteraner

Danske krigsveteraner fra Afghanistan er på dagsordenen, når CPH:DOX viser det spritnye og højaktuelle dokumentariske lydværk ‘KRIG – Hvem kan Skilles fra Fjenden Sin’ (Morten Svenstrup) i biografer og kulturhuse rundt omkring i Danmark. Værket får premiere i Cinemateket i København den 3. oktober og bliver efterfølgende præsenteret i bl.a. Kolding, Aalborg og Ringkøbing-Skjern, hvor CPH:DOX arrangerer minifestivaler fra den 9.-17. oktober. 

 

Debatten om krigen i Afghanistan og det politiske efterspil kører på højtryk i medierne, men hvad siger de egentlige krigseksperter i vores land, veteranerne, til måden, vi håndterer internationale konflikter på i Danmark? Og hvad har de mange års hårde introspektion ført med sig af refleksion og viden – om forholdet mellem PTSD, sandheder og medmenneskelighed, krig og konflikt? 

Det er nogle af de vigtige spørgsmål, som det helt nye dokumentariske lydværk ‘KRIG – Hvem kan Skilles fra Fjenden Sin’ dykker ned i. Værket er en ambitiøs fortælling om, hvordan en soldat forholder sig til sig selv, når krigens fortællinger bliver mere og mere komplekse, verdensforståelser bliver vendt på hovedet, og meningsløsheden rammer som en forhammer. 

Morten Svenstrup, instruktør, siger:
“Da jeg satte mig for at instruere dette værk for 3 år siden, var der ikke mange, der talte om vores tilstedeværelse i Afghanistan. Af triste grunde, er der desværre virkelig sket noget ved de sidste måneder. Vi er som nation i gået i gang med en selvransagelse. Hvordan håndterer vi de internationale konflikter? Og hvad kan vi udlede af vores 20 år i Afghanistan? Derfor er vores film pludselig blevet højaktuel. Vi forsøger med KRIG at tegne et nuanceret og dybdegående portræt af krigen – hørt fra dybt personlige fortællinger og refleksioner fra to tidligere udsendte. Glæd jer til en dybt sanselig film, som får fat i de dybeste lag af følelsesspektret. Vi er meget glade for at kunne vise den i samarbejde med CPH:DOX, og vi glæder os enormt til at præsentere den!“ 

Her kan du opleve ‘KRIG – Hvem kan Skilles fra Fjenden Sin’: 

  • Cinemateket (København) d. 3. oktober 2021 kl. 17.00 
  • Øst for Paradis (Aarhus) d. 12. oktober kl. 21.00 
  • Ringkøbing-Skjern Kulturcenter d. 13. oktober kl. 19.00 
  • Nicolai Bio (Kolding) d. 14. oktober kl. 19.30 
  • Kunsten (Aalborg) d. 20. oktober kl 19.00

Du kan læse mere om CPH:DOX’ samarbejde med kommunerne rundt omkring i hele landet her. 

Ni minifestivaler er planlagt rundt omkring i hele landet, hvor publikum bl.a. får mulighed for at opleve de populære nye dokumentarfilm fra årets festivalprogram såsom ‘Solutions’, ‘Gabi, Between age 8-13’, ‘Kim Kanonarm’, ‘The Gig is Up’, ‘Klub Kranium’ og ‘Children of the Enemy’. Hele programmet er tilgængeligt her. 

Fakta om ‘KRIG – Hvem kan Skilles fra Fjenden Sin’
Værket er skabt af instruktør og komponist Morten Svenstrup, der bruger værktøjer fra sin baggrund i musik, dokumentarfilm og kropspsykoterapi til at skabe en intens dokumentarisk fortælling. Lyddesignet er lavet af Peter Albrechtsen (‘Vores Mand i Amerika’, Oscar-nominerede ‘The Cave’). ‘KRIG – Hvem kan Skilles fra Fjenden Sin’ er kun baseret på lyd, men præsenteres i filmiske rammer i mørklagte biografsale og kulturhuse for at skabe en filmisk og omsluttende lytteoplevelse. 

Du kan læse mere om værket her. 


Yderligere information:
Sune Blicher, kommunikationschef for CPH:DOX, *****@cphdox.dk, +45 3122 2661