Søg

CPH:DOX afslører de 13 film, der er nomineret i DOX:AWARD

13 spritnye dokumentarfilm er nomineret til hovedprisen på CPH:DOX, der fejrer 20 års jubilæum fra 15.-26. marts 2023. Overvågning i Kina, fremtidens arbejdskultur og den svenske sanger Jose Gonzalez’ surrealistiske, indre verden er blandt emnerne i DOX:AWARD-konkurrencen, der også byder på de to nye danskproducerede film: ‘A Storm Foretold’ (Christoffer Guldbrandsen) og ‘Theatre of Violence’ (Emil Langballe & Lukasz Konopa).

Programmet for den prestigefyldte hovedkonkurrence på CPH:DOX er nu klar. 13 dokumentarfilm er nomineret til DOX:AWARD, og for første gang nogensinde består konkurrenceprogrammet udelukkende af film, der har deres verdenspremiere på CPH:DOX. 

“Vi fejrer 20 års jubilæet for CPH:DOX med et fænomenalt konkurrenceprogram, der viser dokumentarfilmen som en kunstform, der aldrig lukker sig om sig selv, men i sin kerne handler om at åbne et vindue til verden udenfor. Originalitet, relevans og nysgerrighed er kodeordene for årets program – det gælder uanset om emnet er stueplanter, stormagtspolitik eller stormen på den amerikanske kongres. At samtlige film i årets hovedkonkurrence så ovenikøbet får deres verdenspremiere her i København, er et bevis på, at CPH:DOX nu for alvor rangerer blandt verdens allervigtigste festivaler for dokumentarfilm. Det er også værd at fejre her i festivalens jubilæumsår ”, siger Niklas Engstrøm, kunstnerisk direktør for CPH:DOX.

To hårdtslående danske dokumentarfilm udvalgt
Blandt filmene, der er udvalgt til DOX:AWARD, er den længe ventede danske dokumentarfilm ‘A Storm Foretold’ (Christoffer Guldbrandsen), om Donald Trumps tidligere rådgiver Roger Stone – en rystende rapport fra de inderste cirkler i magtens centrum i USA frem mod stormløbet på Capitol Hill. Publikum får også mulighed for at opleve ‘Theatre of Violence’ (Emil Langballe & Lukasz Konopa) – et episk og uafrysteligt drama om skyld og straf med den tidligere ugandiske børnesoldat Dominic Ongwen som hovedkarakter –  både som bøddel og offer. 

Svenskerne kommer! 
Feterede svenske instruktører som Erik Gandini, Mikel Cee Karlsson og Carl Olsson gæster også årets festival med nye film. Erik Gandinis ‘After Work’ kaster et røntgenblik på fænomenet ‘arbejde’ i det 21. århundrede i en både tankevækkende og humoristisk film, mens ‘A Tiger in Paradise’ (Mikel Cee Karlsson) giver os mulighed for at komme helt tæt på sangeren José González’ indre verden af tanker og skygger – også når nedturen rammer. I DOX:AWARD får publikum også mulighed for at opleve Carl Olssons æstetisk formfuldendte ‘Vintersaga’, der med sort humor og et sociologisk røntgenblik tager temperaturen på det skandinaviske sind i de mørkeste måneder. 

Kinesisk overvågning, husplanter og dobbeltgængerjagt 
Blandt de nominerede film i DOX:AWARD finder vi også skæve og overraskende værker som ‘Light Needs’ (Jesse McLean), der er en både generøs og fantasifuld film om stueplanters indre liv, og ‘The Other Profile’ – en komplet uforudsigelig detektivfilm fra Kinshasa, hvor den franske dokumentarist Armel Hostiou forsøger at finde sin egen dobbeltgænger. Et af højdepunkterne i hovedkonkurrencen bliver også ‘Total Trust’ (Jialing Zhang), der tager os med til Kina i en foruroligende fortælling om teknologi, magtmisbrug og (selv)censur i det 21. århundrede. 

Her er de 13 nominerede film i DOX:AWARD på CPH:DOX 2023: 

 • After Work (Erik Gandini, Sverige)
  Premiere den 19. marts i Grand kl. 16:30
  Tankeprovokerende og stilfuld film, der med røntgenblik og sort humor ser på fænomenet ‘arbejde’ i det 21. århundrede. Fra Kuwait til Korea, fra USA til Europa, og fra ni til fem – med den svenske mastermind Erik Gandini bag kameraet.

 

 • Eat Bitter (Ningyi Sun & Pascale Appora-Gnekindy, Den centralafrikanske republik/Kina).
  Premiere den 21. marts i Cinemateket kl. 16:45
  En lokal bygningsarbejder og en kinesisk ingeniør skal bygge en bank i Den Centralafrikanske Republik. Men tiden og ressourcerne er knappe, der går rygter om borgerkrig – og så har deres privatliv det heller ikke for godt.

 

 • The Hearing (Lisa Gerig, Schweiz)
  Premiere den 20. marts i Cinemateket kl. 16:45
  Fire asylansøgere genopfører deres samtaler med myndighederne i et rollespil, der vender rollerne om. Hvad sker der, når ens fremtid afhænger af ens evne til at fortælle ens egen livshistorie på en overbevisende måde?.

 

 • Light Needs (Jesse McLean, USA)
  Premiere den 20. marts i Cinemateket kl. 19:00
  Generøs og fantasifuld film om stueplanters indre liv, der med kreativt overskud og kunstnerisk originalitet tager andre livsformer seriøst. En film, der udvider ens bevidsthed og åbner nye veje for tanke og handling.

 

 • Motherland (Alexander Mihalkovich & Hanna Badziaka, Sverige/Ukraine/Norge)
  Premiere den 20. marts i Cinemateket kl. 19:15
  Mørk og monumental film fra Belarus, hvor korruptionen og en brutal militærkultur presser de unge til at vælge side. En film i to spor, fra rave parties i tungindustrielle ødemarker til neonationalismen i det post-sovjetiske samfund.

 

 • On the Edge (Nicolas Peduzzi, Frankrig)
  Premiere den 17. marts i Cinemateket kl.21:30
  En ung læge med et forbilledligt, humanistisk sindelag kæmper en brav kamp for at holde sammen på det nedslidte hospital i Paris, hvor han arbejder – og på at holde sammen på sine patienter imens. En levende, menneskelig film fra psykiatrien.

 

 • The Other Profile (Armel Hostiou, Frankrig)
  Premiere den 21. marts i Cinemateket kl. 19:15
  Årets vildeste historie er en elementært spændende og komplet uforudsigelig detektivfilm fra Kinshasa, hvor en fransk filminstruktør skal finde sin egen dobbeltgænger. En film om virtuelle identiteter i et post-kolonialt århundrede.

 

 • Songs of Earth (Margreth Olin, Norge)
  Premiere den 18. marts i Empire kl. 19:15
  Norges monumentale bjerglandskaber danner rammen om årets absolut største naturoplevelse i biografen. En storslået, eksistentiel rejse med filmskaberens forældre som menneskelig målestok, og med jordens urkræfter ulmende i fjeldet.

 

 • A Storm Foretold (Christoffer Guldbrandsen, Danmark)
  Premiere den 17. marts i Bremen Teater kl. 20:00
  Christoffer Guldbrandsens længe ventede film om Donald Trumps tidligere rådgiver Roger Stone er en rystende rapport fra magtens rådne kerne, frem mod stormløbet på Capitol Hill.

 

 • Theatre of Violence (Emil Langballe & Lukasz Konopa, Danmark)
  Premiere den 17. marts i Grand kl. 19:00
  Et episk og uafrysteligt drama om skyld og straf. Den tidligere ugandiske børnesoldat Dominic Ongwen er både bøddel og offer i et sobert retssagsdrama om forbrydelser mod menneskeheden, der rokker ved moralens fundament.

 

 • A Tiger in Paradise (Mikel Cee Karlsson, Sverige)
  Premiere den 18. marts i Bremen Teater kl. 19:30
  Et surrealistisk besøg i sangeren José González’ indre verden af tanker og skygger. Iscenesat med sort humor ude i den billedskønne, svenske natur omkring hans træhus med Ruben Östlunds faste, kreative partnere bag kameraet.

 

 • Total Trust (Jialing Zhang, Kina)
  Premiere den 20. marts i Empire kl. 19:30
  Den første, store film om det kinesiske overvågningssamfund er en foruroligende fortælling om teknologi, magtmisbrug og (selv)censur i det 21. århundrede. To kvinder kæmper hver sin kamp for retfærdighed i det digitale fængsel.

 

 • Vintersaga (Carl Olsson, Sverige)
  Premiere den 19. marts i Empire kl. 14:00
  Hele den menneskelige komedie folder sig ud i en æstetisk formfuldendt og umiskendelig nordisk saga i 24 kapitler, der med sort humor og et sociologisk røntgenblik tager temperaturen på det skandinaviske sind i de mørke måneder..

 

Vinderen af DOX:AWARD bliver kåret d. 24. marts i København af en international jury.

Det samlede program for CPH:DOX – herunder de øvrige internationale konkurrencer – bliver offentliggjort d. 21. februar på cphdox.dk  


Yderligere oplysninger

Sune Blicher, kommunikationschef for CPH:DOX, +45 3122 2661, *****@cphdox.dk